Inlägg

Inlägg som ubbelarsson har skrivit i forumet
Av ubbelarsson
Skrivet av Uzm:

Jag tror vi tänker rätt lika, men inser att jag har slängt mig lite oförsiktigt med olika benämningar på mitt projekt, såsom NAS, filserver, server osv. Vad man vill kalla det är kanske en smaksak, men det är inte tänkt att vara något annat än en central nätverksansluten lagringsyta. Det känns naturligt att dessutom använda den som torrent klient och sFTP server, för hemmabruk. Men de är sekundera användningsområden. Qnap och synology gör bra grejjer helt klart, snabba, enkla att få igång osv. Men de kommer med begränsningar avseende mjukvara och hårdvara och möjligheten att uppgradera dessa i jämförelse med att bygga en PC och koppla på lagringsutrymme. Jag kommer in mer på hur jag tänkt med diskar i kommande inlägg.

Nu är det väl uppgraderingsdelen jag inte förstår varför du vill komma åt. Om du köper en färdig NAS som skriver i en hastighet du är nöjd med så spelar det väl ingen roll hur mycket RAM / CPU / annat skrot det finns i den? Om det är diskutrymmet du bekymmrar dig om så är det ju bara att mata in större diskar. Jag har gått ifrång 2x1TB till 4x1TB och numera har jag 4x2TB. Eftersom jag kör RAID 5 så har jag 6TB att använda. Utöver det så kör jag RSYNC mot Amazon S3 på det som jag verkligen inte vill bli av med, just nu är det alla bilder och filmer på min son.

Nerladdning har du ju i typ alla NAS idag, jag har för tillfället en QNAP i 400-serien och där finns ett webinterface för nerladdning (torrent, HTTP, FTP osv). Kör en RSS feed där i från en torrent-site så alla nya avsnitt som kommer upp automatiskt laddas ner. sFTP är ju bara SSH, och det finns det också stöd för.

Men men, om du verkligen vill bygga en själv så har jag följande råd till dig.

  • Anta att diskar kommer pajja, ju större disken är, desto högre är chansen att den pajjar (enligt google: http://static.googleusercontent.com/external_content/untruste...)

  • Fokusera på ett få upp ett NAS där du kan hantera diskar som pajjar och som automatiskt markerar ytor som inte fungerar så du inte behöver byta ut disken helt bara för en bit inte funkar, min rekommedation är ZFS.

  • Se till att du får en "alert" om en disk går sönder, eller iallafall kan gå in och kolla status

  • Om möjligt så ska du ha en dynamisk volym och plats i burken, så om det behövs så kan du lägga till diskar och expandera volymen

  • kör med RAID 5 (1/3 av utrymmet försvinner) och ha minst 3 fysiska diskar.

  • CPU / RAM är nästan irrelevant, kolla på strömförbrukning, kontrollerkort och försök få in ett raidkort om du kan

  • Fundera på hur du hanterar saker som strömavbrott, fysiskt RAIDkort med en hyfsat stor cache kan hjälpa här.

Av ubbelarsson
Skrivet av Uzm:

Kan ju nämna också varför jag inte köper en färdig nas lösning från tex Synology eller motsvarande. Dels är det kul att bygga själv! Men framför allt vill jag inte bli låst till de finesser och lösningar som tillverkarna har lagt in. Jag vill ha valfrihet och mångsidighet. Och jag vill enkelt kunna uppgradera vid behov.

Rent ekonomiskt ser jag också fördelar. För samma pengar som en bra NAS kostar, ca 3-4000:-, tror jag mig kunna plocka ihop hårdvara som ger bättre prestanda och alla andra fördelar som jag önskar.

Om jag får ge dig en rekommendation så är det att du bygger en sak, inte en massa olika saker i samma burk. Ett NAS är ett ställe att lagra data på. Visst kan du dela ut några TB i Linux/Windows/Whatever och sen köra en massa andra saker och kalla det NAS, men det kommer aldrig bli lika bra som en renodlad maskin.

En QNAP (eller något annat) för 3000Kr som klarar 4diskar, dubbla ethernet-portar, hotswap, raid, konstanta uppdateringar och administration via webinterface är inte dyrt. Med det är klart, stirrar du dig blind på CPU hastigheter och RAM så känns det nog fruktansvärt dyrt.

Ska du ha en NAS så ska du nog titta mest på datalagring, och då borde filsystemet vara mer avgörande. Du vill kanske kunna lägga till diskar i din existerande volym om du behöver mer plats, byta ut diskar som har gått sönder, inte bli av med data om en disk går sönder, få ett email eller en popup av något slag när en disk inte fungerar som den ska så du inte behöver gå in och hålla koll på det hela tiden...

Aja, ska sluta nu men för att summera, om du vill ha ett NAS så bygg ett NAS, vill du ha en liten server hemma så bygger du en sådan, men blanda inte ihop dom olika sakerna för det kommer bara bli jobbigt för dig, och då kan jag säga att jag har haft allt från QNAP till Synologi till USB diskar kopplade på olika sätt, har även haft en Windows Home Server och har hjälp en kompis sätta upp en 18-diskars array med ZFS. Den dagen en disk går sönder så kommer du vara extremt glad över hotswap och möjligheten att trycka på en knapp i ett webinterface för att återskapa hela volymen.

Av ubbelarsson
Skrivet av Fiasko1983:

Tack för bra svar, så med andra ord ska jag inte köpta AT/T varianten utan då sprint/verizon istället enligt denna sida

Nu vet jag inte riktigt vad som händer i denna tråd, men du ska INTE köpa Verizon versionen då Verizon använder CDMA, helt annat än de mobilnät vi har i Sverige. Är extremt säker på detta! Du _ska_ köpa AT&T och inget annat då Sprint också har CDMA.

Kolla här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cellular_frequencies#Carrier_Fre...

Vi har GSM / HSPA+ i Sverige.

Gällande garantin så är det ju bara att fråga Apple, ring deras kundtjänst i USA (gratis via Skype) och se vad dom säger.

Av ubbelarsson
Skrivet av reconnnn:

Ungefär så jag tänkte köra. Förutom att det blir på en disk. Får ta och testa med fusion också och se vilket jag tycker är bäst.

Vad var det som var bättre med fusion?

  • Jag kan flytta virtuella maskiner mellan mina olika datorer (som kör olika OS), vmware player är gratis så har bara betalat för fusion licensen

  • Tycker den känns mycket snabbare

  • Gillar unity-läget bättre i vmware än parallels integrerade läge, tycker parallels lägger upp för mycket saker

  • Testar olika saker ibland som typ owncloud, asterisk etc, och i många fall finns färdiga vmware images att tanka ner

Av ubbelarsson
Skrivet av reconnnn:

Precis helt onödigt. Men läste något om att parallels kunde komma åt bootcamp partitionen. Så slipper men ju två installationer och kan använda båda som jag förstår det.

Jag har en MBP 15" med dubbla hårddiskar (ersatte DVD'n med en SSD), kör bootcamp på den, OS X ligger på SSD'n och Windows 8 på den mekaniska disken.
Använder VMWare fusion, det går fint att köra bootcamp partitionen där i, så om jag behöver komma åt Windows när jag är i OS X så drar jag igång VMWare, om jag vet att jag bara ska sitta i visual studio så bootar jag direkt in i Windows.

Har testat parallels också men tycker mycket bättre om VMWare.

Av ubbelarsson

Jag köpte denna: http://www.ebay.com/itm/360601833105

Har precis fått den och en 240GB SSD, ska byta ikväll!
Har dock tänkt köra Windows på SSDn med bootcamp och Mac OS får ligga kvar som det är.

Av ubbelarsson

Jag skulle titta vidare på alienware. Det är som du säger, löjligt dyrt med uppgraderingar. Om du köper den med rätt CPU / GFX kort så är det bara att beställa RAM / Disk separat, lite mer pill men rätt enkelt att fixa själv. När det som väl är gjort har du en riktigt bra dator som håller ett tag och uppfyller de krav du har ställt.

Om du kan hitta någon student med mecenatkort så får du 15% rabatt på alienware.

Har sett en del nya alienware burkar till bra priser på ebay (.co.uk), men det här spåret tar du helt på egen risk.

Av ubbelarsson
Skrivet av fantomsmurfen:

Varför ska du ha ett nytt nätaggregat? Om ditt nuvarande aggregat kan driva ett 280 så räcker det säkert till för vilket grafikkort som helst.

Edit: Ok, jag såg det nu, att fläkten börjat låta, men i så fall blir det billigare att bara byta ut fläkten.

Ska kolla på vad jag har och om det går att öppna nätagget på något enkelt sätt. Har kollat upp moderkort / processor / RAM nu och har socket 1156 och 1333 minnen, så det är nog på tiden att uppgradera allt. Det du länkade blir nog bra om fläkten går att byta på nätagget.

Tack!

Av ubbelarsson

Tack, men behöver ett nätagg också. Vilket GFX kort rekommenderas om jag vill gå ner ett snäpp prismässigt så jag kan få med nätagget?

Av ubbelarsson

Uppgradering

Har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra, köpa ny burk (gaming-laptop) eller uppgradera min nuvarande... undrar vad det skulle kosta att få upp min i lite bättre skick. Datorn jag har just nu (allt utom diskarna är 2 år gammalt eller mer).

CPU: Core i5, 2,4GHz
Minne: 8Gig, minns inte vilka men tror det är 1333 minnen
Grafik: GTX 280
Moderkort: Nått gammal skräp

Diskarna är som sagt nya, har en SSD + en WD 1TB. Chassit är Antec 300 så det kan jag nog köra vidare på. Fläkten i nättagget har börjat låta så den ska bytas ut.
Dom komponenterna jag tänker att jag behöver är alltså Nätagg, RAM, CPU, Moderkort och Grafikkort. Kommer inte överklocka något alls då jag helt enkelt inte orkar med det längre.

Är inte ute efter att maxa FPS i spel, lirar lite D3, Assassin's Creed men mest SWGEmu (som inte kräver något alls). Anledningen till uppgraderingen är att datorn bara känns allmänt seg. SSD + Win8 löste inte det så bra som jag trodde det skulle göra. Sen är det nog bara dags att uppgradera, det mesta är ju flera år gammalt.

Funderar på en Core i5, vill gärna ha 16Gig RAM och ett vettigt grafikkort. Håller mig nog helst till nVidia + Intel då jag haft tillräckligt med problem med ATi/AMD, men det kanske är annorlunda nu?
Det är också väldigt viktigt att den går tyst, är så fruktänsvärt trött på fläktljud.
Prismässigt vill jag det ska ligga under 5000, gärna lägre om det går. Det är inga exakta priser, får jag väsentligt mycket mer för 5500 så går det också bra, men riktprisen som jag siktar på är 5000.

(Om det gör någon skillnad i pris så är jag student och har mecenat-kort)

Av ubbelarsson

Tack för det snabba svaret

Får nog bli en sån lösning, var inne på att köpa en ny gaminglaptop men orkar inte bära på så mycket, en SSD till denna och sen en liten uppgradering av den stationära blir både bättre och billigare!

Av ubbelarsson

Macbook + 2HDD + Windows

Har en macbook pro från jobbet men vill gärna använda det för att spela på så jag slipper släpa på 2 laptops som jag gör just nu (reser en del och det är f**n inte kul med 5Kg laptopväska). Har både Win 7 och Win 8 i VMWare på macbooken men det flyter verkligen inte bra.
Macbooken är en mid-2012 15" med 8Gig RAM, 750Gig HD och 650m kortet, så det borde funka betydligt bättre än vad det gör.

Då det är en företagsdator så har dom tryckt in massa skräp i den och jag är rätt säker på att det är därför den är så seg, har kollat och det är disken som är flaskhalsen.

I vilket fall så vore det trevligt med en privat partition, IT är rätt schyssta så tror inte det är några problem från det hållet. Det jag tänkte göra är att ta ut den optiska driven och sen stoppa in en 240Gig SSD, som jag kör Windows 8 på.

Frågorna jag har är.

1) Kommer detta att funka med dual-boot (verkar så men vill gärna höra från någon som har testat)?
2) Spelar det någon roll vilken disk som sitter vart, tänkte låta 750Gig disken vara som den är och sen köra bara Windows på SSDn.
3) Hur går jag tillväga för att fixa detta, läste att man måste ha den optiska driven för att installera windows, att det inte gick från extern.

Tack!

Av ubbelarsson
Skrivet av Damir2d:

Ok tack för all info, tänkte åka till malmö webhallen men dem hade 1 igår och slut idag typiskt. Någon som har uppgraderat garantin till next business day i hemmet? Tråkigt att behöva skicka in den ifall det blir fel. Ska vänta denna veckan och se om elgiganten får in den så kan man testa den och lämna tillbaka den ifall man inte blir nöjd.

Skickades från m.sweclockers.com

Om du bor i Malmö kan du ju åka till Danmark och köpa den där: http://www.elgiganten.dk/product/pc-hardware/barbar-computer/...

1000Kr billigare än webhallen i sverige räknat i svenska kronor, och 500 billigare än elgiganten i sverige (kanske kan använda detta för att pruta ner den lite?).

Av ubbelarsson

Denna är väl det närmaste du kommer... men vad är poängen med touchskärm på en laptop? Om du vill köra windows 8 så installera start menu 8 så får du tillbaka startknappen och slipper metro.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1581552

Av ubbelarsson

Är verkligen sugen på denna, den enda anledningen till att jag inte köper den är skärmen, vill så gärna ha 17" skärm då jag vill göra om lite på kontoret, och då finns det inte plats för en stor extern skärm.

Finns det någon liknande burk med 17" skärm?

Har en 15" laptop just nu så vet precis hur stort det är.

Av ubbelarsson

För att förtydliga lite, jag har kollat på en hel del laptops men det priset som deviltech har är svårt att spöa. Det är jag undrar är alltså om någon har en laptop från dom som är köpt typ senaste halvåret, hur gick leveransen? Undrar också hur det är med disk, är det enkelt att byta? Vill köpa den med billigaste 500gig disken och sen sätta i en 128gig SSD jag har liggande. Har inte så stort behov av mer plats än så, datorn ska mest användas hemma ändå (har en macbook pro från jobbet) och har tillräckligt med utrymme på mitt NAS.

Är lite osäker på RAM, vet inte om det också är bättre att byta själv, var inte så dyrt så kanske tar 16gig därifrån.

Men som sagt, lite information om deras datorer, kvalite osv, skulle verkligen uppskattas.

Har mecenatkort så senglar lite på Alienware M17x också... verkligen svårt att välja.

Av ubbelarsson

Deviltech

Har inte läst om dom så mycket på detta forum på ett tag, är ute efter en ny gaminglaptop snart så undrar hur det är att beställa från dom. Priserna är ju grymt bra: http://www.deviltech.de

Av ubbelarsson

Testade nyss och det funkar fint att använda rabattkoden från mecenat, du gör det i kassan när du lagt in den. Priset blev mer överkomligt med mecenat men tycker alienware fortfarande är lite väl högt prissatta.

Av ubbelarsson

Nja, problemet är att jag har byggt om vinden till kontor, ska inte påstå att det är högt till tak här. Jag sitter rätt bra ändå då jag ofta lutar mig lite bakåt i stolen, men skärmen känns för hög... 3 - 4 cm ner skulle göra märkbar skillnad. Om jag sänker bordet så hamnar tangentbordet för lågt så det funkar inte riktigt.

Allt är egentligen riktigt bra här, några cm ner på foten bara skulle vara pricken över över i't.

Klart jag alltid kan bygga något själv, t.ex genom att skära foten en bit, men nu när jag ändå köper en ny skärm så vore det skönt att slippa hålla på och istället få nått som passar direkt.

Av ubbelarsson

Skärm med låg fot

Tja,

sitter med en 24" monitor just nu med en repa på vänstra sidan, tror det är dags för en ny.
Ett problem med nuvarande monitorn är dock att den är för hög pga att foten är 9cm (mätt från bordet till början av skärmen).
Foten är alltså för hög, och kanten på undersidan av monitorn är typ 3cm vilket också får sägas är rätt mycket.
Då jag känner att det blir lite för högt för mig så skulle jag vilja ha en skärm med liten fot och/eller liten kant på undersidan.

Så, någon som vet en skärm, 22 - 24", men låg fot för under 2000kr?
Mitt enda krav är att maxupplösningen ska vara 1920x1080 eller mer.