Inlägg

Inlägg som Vexo har skrivit i forumet
Av Vexo
Skrivet av zarkov:

Nu blandar du äpplen och päron rätt friskt här. Ringhals 3&4 är i drift och de är redan tänkta att köra i >20 år till (23 resp 25 för att vara exakt). Det är bara Ringhals 2 som har stängt än och Ringhals 1 är tänkt att stänga vid kommande årsskifte. Både R1 & R2 byggdes för 40 års drift som senare förlängdes till 50, R1 är nu inne på sitt 47:e år.

Det är sant att man inte påbörjat rivningen av R2 än men tyvärr är det inte bara att "säga åt Ringhals att starta upp igen" utan det är en omfattande byråkratisk process för den allra största delen hamnar på SSM och Vattenfall, inte riksdag eller regering.

Har du helt rätt i, jag tänkte Ringhals 1 & 2 när jag läste artikeln.

Av Vexo

Finns inget akut elproblem, Ringhals 3 & 4 kan drivas i minst 20 år till utan problem. Bara för att de är nedstängda så kan de startas upp igen. Endast våra politruker som sätter stopp, men jag hoppas verkligheten får dem att vakna snart.
Källa: https://www.nyteknik.se/premium/ringhals-kan-drivas-minst-20-...

Slutförvar behövs inte heller akut, vi kan lugnt vänta in Gen 4 med såna här kapslar som redan används idag i USA: https://imgur.com/XKS1DUA

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=KnxksKmJa6U

Av Vexo
Skrivet av Slap:

Vad har ni för tankar kring vätgas? EU har precis kommit överens om satsningar om 430 miljarder euro (!?) fram till 2030:

http://www.vatgas.se/2020/07/08/eu-kommissionen-satsar-430-mi...

Ska bli intressant och se framöver hur Powercell, Cell impact, Metacon osv utvecklar sig.

Själv ligger jag just nu inne i:
Impact Coatings
Plug Power Inc
Insplorion
Ballard Power Systems Inc

Funderar dock starkt på att utöka kraftigt i Metacon som ser intressant ut.

Läs även denna:
https://www.investtech.com/se/market.php?CountryID=46&p=stati...

Jag tänker explosioner när jag hör vätgas, t ex denna: https://www.nyteknik.se/fordon/nel-stanger-tio-vatgasstatione...

Är det inte i Norge där de har skyddsvallar på vätgas mackarna?

Av Vexo
Skrivet av Cavernosa:

Tusen tack, blir en del kvällsläsning för mig då 😄

Här är mina stödanteckningar kring konceptet. Rätta mig gärna om du hittar fel någonstans. Bra med fler ögon

MOM+AGG3 @ 3m + UNRATE + MA3

- Momentum strategi - en fond eller aktie i rörelse fortsätter oftast sin rörelse - Varje månad stämmer man av sitt icke korrelerande urval efter denna strategi. Sinewave brukar göra det helgen efter att UNRATE är släppt. - Viktigt att urvalen inte korrelerar och är av kvalité (t ex indexfond). Även viktigt att urvalet inte har transaktionsavgifter för byten och inte är fond-i-fond lösningar. * Fond-i-fond som t ex Avanza EM tar upp till en vecka att byta. - Notera att man ibland kommer att behöva sälja fonder som gått förlust! Följer du inte strategin faller konceptet. Ibland kommer man alltså köpa fonder som tappar momentum. Man kan alltså mest troligt börja strategin och gå minus direkt! Viktigt då att jämföra mot index. Missvisar det extremt är urvalet troligtvis dåligt. MOM = Momentum, vilket betyder att om en tillgång skapat momentum (gått upp eller ned) så tenderar den att fortsätta med det under en tid. @ 3m = perioden, man sorterar dvs sitt urval efter avkastning på 3 månader. Perioden valdes av Sinewave eftersom den gett bäst resultat i backtest, strategin blir även lite rappare att byta till nästa fond med momentum. AGG3 = Man väljer ut 3 tillgångar (Aggregate). Fler tillgånger ger bättre riskspridning men lägre avkastning (CAGR) i backtester. UNRATE + MA3 = Unemployment Rate + Moving Average. Om UNRATE i USA har negativ trend (på 12 månader) slår man på glidande medelvärde. - Förklaring: Om UNRATE är triggad måste vi vara försiktiga. Då kollar vi MA3, om MA3 är negativ för TOPP3 tar man första bästa fond i listan som inte har negativt MA3. - OM alla fonder har negativ MA3 går man helt likvid och väntar 1mån. Detta hände senast i Corona krisen 2020 - https://www.flashback.org/sp71066344

Sinewave går igenom momentum krasch - https://www.flashback.org/sp61260155

Sinewave byter grundutbud - https://www.flashback.org/sp67808208

Av Vexo
Skrivet av Cavernosa:

Skulle du vilja länka till tråden är du snäll, lyckades inte hitta något på egen hand

Absolut, https://www.flashback.org/t2833938

Han har även en sida med sitt senaste urval: https://aztest.netlify.app/

Men läs på ordentligt först. Vet inte ens själv om jag kommer klara strategin. Nödropen skallade i forumet från olika andra som följde Momentum Aggregate strategin under Corona kraschen.
Extremt intressant läsning, _många_ som inte trodde på strategin alls då. Sinewave satt dock iskall och följde sin strategi. Han backade ~9%, vet inte hur mkt han har investerat i strategin men skulle tro han tappade ~90k, för strategin rekommenderade likvidering av allt i april. En vecka senare började marknaden gå upp och då stod han utanför.

Som positiv slutkläm har han dock tjänat tillbaka det genom att strategin lät han hoppa på marknaden igen i Maj.

Buy and Hold är så mycket lugnare, då kan man ligga -20% i t ex Lysa och ändå leva på hoppet att det ska gå upp igen. Men vafan YoLo

Lite facit om man vill läsa hans inlägg under Corona:
2020
12e jan https://www.flashback.org/sp69908835
9e feb https://www.flashback.org/sp70213743
9e mars https://www.flashback.org/sp70609837
5e april https://www.flashback.org/sp71066344
11e maj https://www.flashback.org/sp71531826
8e juni https://www.flashback.org/sp71873373

Av Vexo

Jag ska börja köra MOM+AGG3 @ 3m + UNRATE + MA3 strategin som Sinewave förklarat under Fond tråden på Flashback. Ska uppdatera här sen hur det gått

Av Vexo
Skrivet av Ibymafayhas:

Låter dyrt med 1500 kr per år. Skrivs alltid i finanstidningar etc när något större bolag är på väg. Finns / Fanns även någon blogg som hade koll på detta men minns inte namnet.

Har haft med dem att göra i jobbet tidigare. Klarar inte ens att genomföra vad de lovar vid möten / ingen uppföljning på frågor. Var visserligen ett par år sedan men kändes som ett ganska inkompetent gäng på den tiden. *Ingen rekommendation utan alla får göra sin egen analys*

Mmm tyckte också det var dyrt, påminde om Twoship PPM som över tid var sämre än AP7.

Har du några bra tidningar att rekommendera? Typ gärna någon man får in i RSS flödet. Di.se är ju bara betalvägg, Placera tror jag inte går att ha som RSS?

Av Vexo

Tecknade 600 fick ingen, grattis till de som fick utdelning. Easy money!

Nu är ju mest frågan om man borde teckna upp sig på https://tips.godatider.nu/om-tjansten/ för att erhålla såna här tips. Kostar ju dock 1500/år så inte direkt gratis.

Någon som testat godatider ?

Av Vexo

Får se om man gjorde bort sig, men tecknade mig för 600. Man måste ju gambla lite emellanåt

Av Vexo

Tack för alla svar och visat intresse!

Tror inte det är nätagget, men inte helt säker. Nätagget sitter på botten men längst bak, låter mer som knäppet kommer från framsidan. Kanske är HDD vaggan?
Ska ta och testa ta isär allt igen och vrida åt allt som går samt ta bort HDD vaggan om det går.

Har inget externt ljudkort. Har bytt samtliga fläktar och har även satt dem på en fläktkontroller. Så datorn är extremt tyst, därför "knäppandet" om man säger blir extra märkbart

Kommer jag på vad som löser detta ska jag uppdatera tråden. Ska försöka få lös fronten och kolla där.

Av Vexo

Knäpper periodvis i mitt chassi, Antec P182. Idéer?

Problemet jag har är att det emellanåt knäpper till någonstans i chassit, låter som det kommer från framsidan. Lägre delarna av chassit.
Brukar börja efter datorn varit igång säg 15 min, så det kan vara värmerelaterat.

Blir snart tokig, haft uppe chassit flera gånger och det finns inga kablar som åker in i någon fläkt eller så. Det är inte luckorna fram heller, har prövat ha dem fullt öppna och det knäpper ändå med ojämna mellanrum. Har i princip plockat lös allt som går på insidan och självklart buntat allt kablage. Sidokåporna är tunn plåt så tycker inte det borde kunna vara dem, men inte testat köra datorn utan dem.

Någon som haft liknande chassi och samma problem?

Av Vexo
Skrivet av pine-orange:

Varför skulle aktien explodera bara för att de släpper 10nm processorer? Det skulle innebära att Intel helt plötsligt släpper en arkitektur som är betydligt mycket bättre än AMDs samtidigt som de behöver ta lägre priser än vad de har kunnat ta de senaste åren. AMD har börjat ta marknadsandelar från Intel på laptop, desktop och servermarknaden och det är ingen vändning i sikte. Visst Intel lovar stora IPC förbättringar men det återstår att se om det räcker.

På grund av känslor, mer och mer ser man ju att känslor styr mer än fundamenta. Så när Intel kommer med en ny värsting som mest troligt slår AMD så kommer r/wallstreetbets hypa sönder aktien.

Alltså bara magkänsla här nu då. Har inget annat konkret att gå på.

Av Vexo

Jag tror Intels aktie kommer explodera när de får ut 10nm i slutet av året samt ryktas 7nm 2021/2022. Jag skulle verkligen inte blanka dem.

Av Vexo
Skrivet av Swedish Berserk:

Jag förstår fortfarande inte varför Microsoft valde bort en ARM baserad lösning till deras Surface Go datorer. Det hade varit ett ypperligt tillfälle att testa eller så tror Microsoft helt enkelt inte på konceptet.

Hade det inte att göra med att x86 vs ARM emuleringen var kass? Massa program fungerade inte som de skulle helt enkelt.

Inte så insatt i Apples appstore för Mac men kan tänka mig att de mindre utvecklarna svettas rejält just nu. Gäller väl för dem att koda om allt så det blir ARM native eller få fingret av Apple. Eller så har Apple gjort en bättre emulerare?

Av Vexo

Kylning var ju rätt tråkig komponent att ha med. Dessa byter man ju som popcorn vs CPU/Grafikkort. Beror ju på om de börjar väsnas osv.

Röstade för grafikkort. Brukar bli 2-3 byten minst per CPU

Av Vexo

Jag är mer Bull än Bear, man läser ju om återhämtning överallt. Nu flaggas ju även att ECB kanske kommer börja köpa aktier.
"Det är inte omöjligt att Europeiska centralbanken (ECB) vid något tillfälle börjar köpa aktier, i stället för att som nu bara rikta in sig på stats- och företagsobligationer."

Jag fortsätter strategin att månadsspara i Avanza Global, Avanza Emerging Markets, Spiltan Investmentbolag och på SAVR Tin Ny Teknik A så får man se.

Av Vexo

Vad jag skulle vilja veta är "vilken i**ot" kodade "hej, vilken ingång anslöt du nyss?" koden. Liksom wtf, jag satte bara i en mic varför måste jag svara på frågor för att den ska fungera? Gud nåde om man svarar fel, då fungerar inte ens mic trots att man manuellt väljer mic ingången i Windows.

Av Vexo

Tack för svaren, mest orolig för hur Svolder kommer gå nu när Scandic ska göra nyemission i Juni. Borde ta en rejäl nosedive känns det som.

Av Vexo

Vad tror folket om Telia? Tråkig men stabil utdelningsaktie med 6.4% DA. Klurar på att droppa Svolder för Telia i min utdelningsportfölj.

Av Vexo

Ska bli kul och se vad som händer med källkoden. Får se om det blir lika bra som t ex FSOpen för gamla Freespace.