Inlägg

Inlägg som Vexo har skrivit i forumet
Av Vexo

Sköna de är Tesla: https://www.nyteknik.se/fordon/teslas-advokater-hotar-svensk-...

Får hoppas någon myndighet kräver återkallning på alla modeller som är påverkade. Är ju direkt livsfarligt.

Av Vexo
Skrivet av Dimman:

Det är nog en stor del i det hela, inkl att det finns väldigt lite incitament för att alla kunder i nästa led behöver verifiera/testa sina designer igen. Skillnad vid nyutveckling såklart..

Biltillverkarna är inte de som designar kretsar, även om det finns undantag.

Det finns anledningar till att man använder ”gamla” CPU:er i rymdsammanhang, strålningstålighet är en ganska betydande del…

Äsch, de får vira in några AMD Threadripper Pro 5995WX i bly inför nästa marsrobot. Slänga på lite maskinlärning/AI så ska du se det blir åka av /s

Det är lite väl mycket hängslen och livrem, kolla på Ingenuity. Den har bara en mobilprocessor och lirar än.

En annan rolig anekdot var ju när astronauterna tog med sig laptops till ISS och de inte gick sönder direkt.
Kanske beror på detta: https://www.ign.com/articles/theres-a-human-made-bubble-surro...

Av Vexo

Bra av TSMC att ta bladet från munnen och ge biltillverkarna en känga. De måste ju modernisera och sluta gnälla på chip brist!

Nu tycker jag nästa känga de kan ge är NASA, Perseverance kör med RAD750 CPU som är designad på PowerPC 750. Dvs lika bra som en Pentium 2. Måste ju gå att fixa en bättre CPU även där, blir absolut inge Star Trek i det här tempot

Av Vexo
Skrivet av Mörksuggan:

Om Apple sänker sin kretstillverkning med 10%, betyder detta då att när iPhone 14 släpps så kommer den bli dyrare pga "ökande kostnader gentemot kretsar" genom att dom plötsligt har färre kretsar än vad dom hade tänkt sig?

Om nu Nvidia har problem med att hitta en ersättare för alla kretsar så varför inte välja fordonsbranschen. Allt för många modeller från flera märken har pausat sin produktion pga brist av kretskort. Dom betalar nog gärna för att få sina kretsar, troligtvis för högre än "normala" priser. Med tanke på att detta var ju en av anledningarna till dessa nya fabriker skulle byggas för.

Som jag förstått det så vill bilindustrin ha chip i gamla nedlagda tillverkningsprocesser. Typ 45-90nm och ännu äldre. Dessa lades väl ned av tillverkarna under pandemin för att spara pengar. Sen står biltillverkarna där och vägrar vara innovativa och skyller på chip brist.

Hade varit bättre tycker jag om Nvidia bara pumpat ut kretsar, sänkt MSRP och tagit mer av marknaden. Men de verkar vilja göra en Apple och bibehålla höga priser. Trist.

https://fortune.com/2021/09/17/chip-makers-carmakers-time-get...

Av Vexo
Skrivet av first:

Låter som sandlåderegler. Om en samlad expertis bedömer att Arms oberoende kan säkerställas med en delad ägarbild så verkar det betydligt vettigare. Det finns då en risk med att sälja ut sig som ägare - plötsligt kanske det bara finns en kvar och då står man där utan tillgång till licenser som är nödvändiga för ens överlevnad.

I övrigt skevt av dig att i ena meningen fördöma korruption och i nästa mening säga att aktieägare ska påverka ledningen. Ibland kanske det är bättre att inte kommentera alls.

Kanske borde beskrivit min tankegång bättre. Om nu ett bolag inte fick köpa för att man var rädd de skulle låsa ARM så bör inte heller andra få göra det. Jag litar inte alls på att Qualcomm och partners skulle vara bättre än NVIDIA. Var inte så länge sen Micron/Samsung t ex var med i priskartell. Även om partners involverar alla idag aktiva teknikbolag så kan de ju skapa hinder för nya konkurrenter framöver.

Låt ARM bli en publik aktie som vi alla kan köpa in oss i, det är inte korruption att köpa aktier i bolaget och sedan rösta på bolagsbeslut som då t ex datacenter utveckling.

Av Vexo

Nej, fick inte NVIDIA köpa så ska inte de heller få. Då är det korruption.

De får köpa aktierna som alla andra och påverka ledningen. Glhf.

Av Vexo

Vi kan lösa energibehoven redan nu, bara bygg ut kärnkraften. Hur svårt ska det va?

Av Vexo

Använde Ubuntu 21.10 härom dan, Firefox kraschade. Snap systemet ger också tråkigt lång start för program.
Annars funkar det väl hjälpligt iaf, inte sån grym screen-tear längre men den är fortfarande där.

Av Vexo

Två tips till alla som klurar på att pröva Linux.

1. Kör Ubuntu
2. Välj engelska som språk och Svenskt tangentbord.

Varför?

Mest hjälp finns för Ubuntu. Om man t ex kör Pop!_OS så är det inte lika stor chans att du hittar en fix på ditt problem.

Engelska, samma här. Mest chans du hittar nått på Google när du cut n pastear feltexten.

Av Vexo

Låter dumt, vad händer med alla anonyma ekonomibloggar? Många lär nog stänga ned.
EU är och pillrar på för mycket numer känns det som.

Av Vexo

Jag använder det spelet ställer in automatiskt
+
Shadows off + Vsync

Av Vexo

Jag har min gaminglaptop (Asus ROG G752VS) kopplad mot TVn via förstärkaren. Lirar det mesta på den faktiskt.

Använder en gammal Xbox 360 kontroll, funkar klockrent.

Av Vexo
Skrivet av Donnerstal:

RAM installed: 16 700 000 GB 🤯

Ja, alla har väl 16 PetaByte i sin laptop? /s

Haha såg inte ens det var fel.

Av Vexo

Tydligen har min gaminglaptop TPM 2.0 men CPUn stöds inte.

Får se om CPU blir ett hårt krav, annars får burken ligga kvar på Win 10 så länge det går.

https://i.imgur.com/n5PVJMT.png

Av Vexo

Mitt första riktiga jobb var ett drömjobb. Nätverkstekniker i mindre ort. Jobbade 100% på fjärr men åkte då och då ut till kunder på felsök så jobbet var varierande men inte direkt slitsamt. Man blev iaf inte helt stillasittande.

Vi som jobbade hyfsat nära träffades i princip endast för uteluncher. Annars surrade man på Skype eller nått.

Av Vexo
Av Vexo
Skrivet av Quenya:

Vad är ens poängen med en e-krona? Vad fyller detta för funktion utöver våra redan befintliga digitala betalningslösningar?

Ska man tro George Gammon i denna video så är det ett sätt att göra så hela det finansiella systemet bara har en balansräkning. "Central Planning on Steroids" kallar han det. Är väl steg två på Modern Money Theory. Riksbanken kan ju aldrig få slut på pengar...

Av Vexo

10000 usd känns dumt om det nu inte är på totalen. Är det per enskild transaktion så lär väl bara många överföringar på 9999 usd göras framöver.

Nä, förbjud banker att acceptera usd överföringar från brokers som coinbase så är problemet löst. Man kan t ex ge en tidsgräns så de flesta hinner sälja ut sig ur pyramiden. Har läst att många svenska banker redan agerar så pga penningtvättslagarna.

Av Vexo
Skrivet av Teval:

https://preview.redd.it/97ezsdsjjhz31.jpg?width=1397&format=pjpg&auto=webp&s=f9b6d05815c8c9c32f355701b6dd7d633754089c

>50% ökning av latency på ett 60FPS-spel märker nog de flesta som inte är väldigt okänsliga.

Jag lirar Destiny 2 på Stadia. Märker ingen lagg alls.

Har en gaming laptop och D2 på Steam men så sjukt skönt att lira utan fläktljud.

Av Vexo
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Thunderf00t sågar också honom väldigt mycket. Då Must pratar så mycket skit om så väldigt mycket.
Och jag är fundersam på hur det kommer att sluta.

Han har dock lyckas bra med elbilar. När han började så trodde många att elbilar bara skulle bli en flopp, det kanske de blir. Men det idag så tror nog de flesta att elbilar inom kort framtid kommer ta över nybilsförsäljningen.

Jag tror tyvärr det kommer bli en rejäl flopp, såna här videos kommer bli allt mer vanliga framöver : https://www.youtube.com/watch?v=UqEwLle8xKU

Hur många gånger kommer man förnöjt sitta i en laddkö i 12-24h bara för man ville åka till fjällen en Påsk?

Det behövs "typ" 10x fler snabbladdare än vanliga pumpar för att serva samma mängd bilar i timmen. Hur avsäkrar man det? Vilka kablar/elnät fixar den strömmen?

Däremot de som bara kan ladda hemma eller på jobbet lär nog vara nöjda. De som har ett sånt strukturerat liv att de aldrig gör något oförutsett med bilen, t ex åker på en längre bilsemester.