Inlägg

Inlägg som takeoninja har skrivit i forumet
Av takeoninja
Skrivet av SalK:

Tack för ditt svar! Du menar att 7000 kr motsvarar mitt halva pris och vad jag bör lägga på grafikkort?

Precis, men det är min åsikt, inte fakta.

Av takeoninja

Tycker GPU ska vara ca 1/2 dator priset vid ett nybygge idag. Ditt bygge är runt 7000 kr+- så du borde leta efter GPU i den häraden. Med dom parametrarna så är det 7900 GRE från AMD eller 4070 Super från Nvidia. AMD kortet kommer troligen stå sig längre men Nvidia kortet har överlägsen raytracing och DLSS är fortfarande bättre än FSR. Min rekommendation faller dock på AMD. 7800 XT funkar också om man måste under 7000.

Kraftigare kort än så tror jag inte ger så mycket värde. Om du inte kör i 4K, då kan 7900 XT / X vara intressant. Nvidia korten där uppe är 4070 Ti Super / 4080 Super men AMD är klart vassare per krona i rena FPS, men spelar man titlar med DLSS stöd och gillar Raytracing (som t.ex. Cyberpunk) ja då är de ändå rimliga att titta på.

Mer budget tycker jag också är svårt att rekommendera. 7900 GRE är value king just precis nu på vår marknad i min mening. 4060 korten har för lite RAM (4060 Ti finns med 16GB som kan vara ok till rätt pris) och AMD korten som 7700 XT känns inte riktigt värt, men då kör jag i 1440p också, på 1080p så är dom kompetenta och kommer hålla rätt länge tror jag.

Man kan också köpa en äldre generation på rea men då är det deals beroende och svårt att rekommendera något generellt tycker jag.

Av takeoninja
Skrivet av MrBaku:

Jag förstod inte om det fanns någon avgift jag missat när man köper ifrån steam, då de svenska företagens priser skiljde så pass mycket.

Dom får inte köpa in det billigare och vill gå med vinst. Det är ju bara en risk för dom då dom måste svara upp mot svensk konsumentlag men Steam klarar sig på EU nivån. Som är slappare.

Av takeoninja
Skrivet av MrBaku:

Tjena!

Jag är lite fundersam över hur prissättningen på steam deck fungerar. På steam står det att en oled variant med 512 gb utrymme kostar 569 euro medräknat skatt, vilket motsvarsr cirka 6600kr. Kikar man senare på elgiganten kan man köpa samma variant för 9900kr. Jag förstår inte om jag har missat något eller om det smarta valet är att köpa direkt från steam.

All hjälp uppskattas

Blocket eller Tradera skulle jag säga. Du kan ropa hem en 64 GB för under 3000 och slänga i en ny SSD för under tusenlappen. Alternativt en 512GB för 4000 ish.

OLED har jag inte kollat beg priset på men lär vara en bra deal det med. Ser den här typen av enhet som rätt låg risk att köpa begagnat.

Av takeoninja

Dom köpte Gearbox för 363 Miljoner USD med möjligheten för Gearbox att få mer om dom nådde vissa prestationsmål, som jag misstänker att dom inte gjorde. Så det är drygt 100 Miljoner USD+ på drygt 3 år, låter inte som en förlustaffär, men knappast världens vinst heller givet att det finns stora kostnader både med att köpa och sälja bolag i form av omorganisation, integration osv.

Av takeoninja
Skrivet av Robincroneld:

Fast switch går väl knappt jämföra? De få gånger man portat AAA-spel till switch så ser dom ut som bajs.
Steam deck piskar ju sönder switchen prestandamässigt.

Njae, alltså prestanda är ett så väldigt PC centriskt begrepp. Spel upplevelsen är himla bra i många Switch spel, bland det bästa som släppts de senaste åren. Sen finns det smolk i bägaren i form av lagg och annat som faktiskt stör men om det är något Nintendo kan så är det att leverera bra spelupplevelser och det är långt viktigare än prestanda och fin grafik för dom allra flesta.

Det sagt så är Sunshine/Moonlight en game-changer för handhelds i min mening. Det fungerar så oförskämt bra och har helt förändrat hur jag spelar. Flexibiliteten i att inte vara låst framför datorn gör att jag faktiskt KAN spela, iaf lite, trots 3 barn. För det är snabbt igång och lätt att lägga ner och plocka upp.

Av takeoninja
Skrivet av Blomman90:

Fast vadå, Elgiganten har ju gått med på att ge en ny vara i samma prisklass (som det nedsatta priset), alternativt pengarna tillbaka. Så om man går vidare till ARN så gäller ju inte tvisten huruvida Elgiganten accepterar reklamationen eller inte, det är liksom redan klargjort och otvistigt. Tvisten handlar om huruvida köparen har rätt till en likvärdig vara alternativt skadestånd för täckningsköp eller inte (precis som i ARN-fallet). Man kan ju liksom inte som säljare då dra tillbaka att man accepterat reklamationen, för att man ogillar de eventuella följderna som lagen stipulerar vid reklamation. ARN skulle direkt slå ner på säljaren och säga att man redan accepterat ansvar i den frågan och raskt gå vidare till vad som fortsatt är tvistigt.

Det är liksom inte en "fälla". De flesta säljare är beredd att acceptera ansvar när det är fel på produkterna. Men de brukar göra allt i sin makt för att konsumenten ska nöja sig med en vara i samma prisklass (eller endast köpskillingen tillbaka). Att sälja en vara till nedsatt pris, sedan tvingas ersätta varan med en annan vara till ordinarie pris, är oerhört kostsamt för säljarna, så det finns givetvis en hel del som försöker erbjuda så lite som möjligt (i vissa fall till följd av okunskap, och i andra till följd av snålhet).

Du har helt rätt, jag som var riktigt snurrig när jag skrev mitt inlägg helt klart. Dom har ju som du säger redan godkänt reklamationen. Tack för rättelsen!

Av takeoninja
Skrivet av PeCe:

Be säljaren ifråga att få prata med hans chef (eller åtminstone någon som inte helt saknar kunskap om konsumenträtt).

Vill Elgiganten inte gå dig till mötes, ta fallet till ARN. Du har all rätt att få en likvärdig vara. Kan inte Elgiganten fixa det så kan du göra ett s.k. täckningsköp (köpa en likadan eller likvärdig vara hos annat företag och kräva Elgiganten på eventuell fördyrande mellanskillnad).

Intressant läsning angående reavara (halva priset), där köparen fick skadestånd baserat på ordinarie pris: https://lagen.nu/avg/arn/1999-4494

Värt att notera att väldigt avgörande i det fallet är att butiken accepterade reklamation och sen hävning av köpet. Det betyder att butiken accepterar att hålet berodde på varan och inte kunden. Det var ju väldigt vänligt av butiken i min mening, 6 månaders användning är ju inte alls orimligt att det ger ett mindre hål i en tröja direkt. Med den frågan utredd, alltså att det var fel på varan. Tror tyvärr butiken bara lärde sig att aldrig acceptera en hävning av ett köp på en reavara utan bara ersättning till annan likvärdig vara.

Tvivlar starkt på att Elgiganten skulle gå i det ärendets "fälla" som det mer eller mindre är att betrakta det som, även om det inte var N i ärendets avsikt.

Av takeoninja

Sonen har en "Serpent Canyon" med Arc 770m som är riktigt bra, visst hade man kunnat få en begagnad burk med en 3060 som presterat bättre för mindre pengar men den hade tagit jättemycket mer plats och har väldigt lite fördelar. Skulle man byggt något uppgraderingsbart hade man behövt köra AM5 och då hade slutnotan landat långt förbi NUCen oavsett GPU val.

Vart så imponerad av byggkvaliteten att jag slog till på en begagnad "NUC" 13 Extreme, den är ju allt annat än liten men kör istället desktop grejer och fick den till ett pris som vart smått osannolikt bra. Också helt sjukt imponerad av bygg kvaliteten.

Ska läsa recensioner på Asus grejer för om dom fortsätter med den inslagna vägen gällande kvalitet så lär jag fortsätta köpa liknande till resten av barnen när det vankas.

Av takeoninja
Skrivet av Yoshman:

Givet att AI/ML i väldigt stor utsträckning körs på Linux (ett klagomål på både PyTorch och TensorFlow är att samma HW presterar bättre under Linux jämfört med Windows, framförallt GPU-accelerering med CUDA) vore det spännande att veta hur bra/dåligt Linux stödet är på den här maskinen. Givet att AI/ML är en av nog rätt få saker som kan motivera inköp av den här typ av bärbara vore det kul med ett snabbtest av t.ex. Ubuntu. Se att det i alla fall bootar, all HW hittas och fungerar + något snabbtest, allt detta kan göras från en USB-sticka/disk utan att röra Windows-installationen.

Även Blender uppvisar bättre prestanda under Linux, är inget jag personligen bryr mig speciellt mycket i men skulle kunna användas som snabbtest av att GPU/CUDA fungerar.

Givet hur knöligt det kan vara med drivrutiner för Nvidia för Desktop korten hade jag inte vågat köpa en laptop med Nvidia GPU för att jobba i Linux med GPU stöd på den.

Av takeoninja
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Om man vill bli riktigt duktig idag så bör man per dag spendera:
8h på jobb
4h på självstudier
2h på gym
8h på sömn
3h overhead, ta sig till jobb, äta etc.

Det är då ett problem att få in fritidsaktiviteter och nöjen etc. Och jag ser typ implantat i hjärnan som en självklarhet om +100år. Liksom det är vansinnes mycket tid man ska lägga på att lära sig saker som folk redan kan, det är bara det att man inte ärver ens föräldrars kunskap. Utan varje barn ska börja om på nytt. Ja, det finns rymdvarelser i filmer som ärver föräldras kunskaper.

Precis, 25h per dag behöver man spendera för att bli riktigt duktig, det som skiljer oss från sånna som Musk, som börjar varje dag i en ny tidszon och vaskar några datum om året.

Skämt åsido så har du helt rätt i att om man ska gå/nå riktigt långt så finns det inte riktigt utrymme för regelbundna rena nöjen. Som tur är så behöver man inte ovan schema om vill ha det helt okej, iaf inte i vårt land. Det är om man siktar på att bli VD i ett bolag man inte själv startat, eller C-level på ett större bolag, som det där krävs för att klara sig förbi konkurrenterna utan att förlita sig på tur och omständigheter man inte kan påverka, som att en av kompisarna i plugget lyckades träffa helrätt med en affärside och vill ha med dig på raketen mot månen.

Av takeoninja

Om man bara får behålla sin 50% rabatt på 1080p nivån så känns det iaf moraliskt OK att bespara Max kostnaden att strömma ut 4K till mig genom att sköta den delen själv. Så kan jag fortsätta betala för att dom ska skapa innehållet...

Av takeoninja

När jag tog ut lite i höstas så gick det inte på något sätt via Binance. Däremot gick det alldeles utmärkt från Coinbase. Så flyttade helt enkelt dit och tog ut. Gick otroligt smidigt. Använde PayPal som utbetalningsväg.

Av takeoninja
Skrivet av Barafragar:

Jag kan börja med att säga att detta var hela mitt liv och jag e bara 21 år, så det handlar inte om att det är svårare när man är vuxen. Jag går på universitetet och har pratat med alla i min klass, initierat konversationer, bjudit till att göra saker. Men jag får aldrig något tillbaka, de själva startar aldrig konversationer med mig och behandlar mig fortfarande som en främling. Även om vi hade kul på någon fest tillsammans och spenderade en dag väldigt nice tillsammans, blir jag ändå behandlad som en främling direkt dagen efteråt. Så hände även när jag gick med i klubber och hobbys, endast bekanta och inga alls vänner. Samma sak i grundskolan och gymnasiet. Jag var aldrig mobbad men jag var alltid den personen som alla kände men ingen var vän med. Så man kan alltså säga att jag aldrig hade några vänner. Och allt detta endast eftersom ingen ger någonting tillbaka.

Jag har pratat med terapeuter men det blir alltid samma sak: "du måste själv veta varför ingen är din vän" - nej, jag har ändrat mitt beteende så många gånger i mitt liv och fortfarande ensam. "det är bara att de klickar inte med dig" - men i så fall har ingen av de 1000 personerna jag träffade klickat med mig, och förmodligen ingen annan i världen heller.
Sorry för rantet men vad ska man göra? Hur ska man ha kul när man aldrig kommer ha en enda vän?

På din text låter det som att du är den där statistiska outliern som lyckas rulla en 1:a på tärningen varenda gång trots att det ska vara så osannolikt att det lika gärna kunde vara omöjligt.

Mitt enda tips är väl att folk har bara bandbredd för ett visst antal vänner. Den bandbredden minskar med åren för de flesta. Således kan det vara väldigt svårt att försöka bli vän med folk som redan har många vänner, på något plan måste man ersätta en annan för att få plats. Om det är begripligt? Det är ju inte en medveten handling oftast, det bara blir så. Men det är ändock en tröskel. Ska man över den med folk som har många vänner så behöver man nöta, man behöver vara där länge fast man inte får något tillbaka, personerna man försöker göra till sin vän har ju inte bett om en till, dom har så det räcker egentligen, men är du där när en annan vän inte är det, ja då kanske du kan brygga tröskeln. "Fan Kim kunde inte på fredag, hörru BaraFraga, ska du med eller? Vi blir inte tillräckligt många annars, schyrra?".

Känns det för pissigt, vilket jag kan fatta, ja då är det nog så att du behöver hitta dom andra ensamma, för det finns alltid ensamma, i det är du inte ensam. Vissa är ensamma av en anledning och kanske inte riktigt vad du letar efter i bland vänner, men andra är ensamma på sjukt orättvisa grunder, eller oförklarliga som du.

Av takeoninja
Skrivet av Squallie:

Varför är det självklart nej? För att det finns ett kopieringsskydd? Vi betalar ju för det som du säger.

Vad jag kan läsa mig till är det rätt enigt att copyright ägaren är den enda som får skapa en fullvärdig kopia. Men, vi i Sverige har rätt att privatkopiera i syfte att ha backup och kunna använda mediet smidigare för privat bruk. Så som att ha en kopia av filmen i sommarstugan så vi inte behöver ta med den dit varje gång. Privat bruk vidare innebär:

"
Privat bruk betyder att man gör kopior åt sig själv i privatlivet och åt personer inom absoluta närmaste familjekretsen. Det är inte tillåtet att framställa kopior åt sina kollegor på arbetsplatsen.
"

Så givet det kan man på sin höjd bryta mot eventuell EULA, men dom är inte alltid att betrakta som bindande kontrakt och finns vissa problem med att dom kommer efter att man köpt något, speciellt om du går in i en butik och köper en fysisk skiva så blir det väldigt svårt för en EULA att inskränka dina rättigheter för att du ska få använda produkten du köpt i enlighet med lagen i landet där du köpt den (alltså Sverige och privatkopierings undantaget i lagen).

Av takeoninja

Jag är nog faktiskt inte alls lika tvärsäker som Jonas eller många i tråden är. Nog för att det råder en massiv AI hysteri men ställer mig tveksam till om marknaden verkligen sväljer vad som helst.

Problemet är dock inte alls lanseringspriset, tror absolut dom kan sälja en rätt stor upplaga till det priset för dom som desperat behöver korten för sin verksamhet. Densitet är också superviktigt i datacenter absolut. Men AMD MI300 kostar hälften av H100 för ungefär likvärdig prestanda. Om Blackwell bara är 2x mot H100, ja då snackar vi alltså att du kan välja mellan att köpa två H100 eller betala uppåt 4 ggr mer för att köpa ett Blackwell kort. 2 ggr för Nvidia har dom lyckats med fram till nu, 4 ggr tror jag inte marknaden sväljer. Men som sagt, inte egentliga problemet. Problemet är att med dom R&D kostnaderna så ser jag inte hur dom ska kunna sänka priset om marknaden vägrar svälja priset. Ser det också som att något måste gått fel om dom behöver så mycket R&D pengar för att få "bara" dubbla prestandan?

Av takeoninja

24 kärnor, i9 13900k, men bara 8 p-cores. Så jag skulle kunna säga 8 kärnor också... Undra hur alla tänker givet första svaret på frågan...

Av takeoninja

Det är tillåtet för att det står i avtalet du täckande att de får göra så. Om inget avtalas om det så får man inte ändra pris, vilket är varför det måste funnits en sådan klausul i avtalet och varför de måste meddela dig om att priset kommer höjas.

Det är tråkigt att läsa avtalsvillkor men speciellt när man ska köpa något där priset är hela anledningen till byte är det viktigt att säkerställa att det faktiskt är och kommer förbli billigare.

Av takeoninja
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Laga mat hemma för en person blir ofta dyrare än restaurang.

Man ska laga till något gött hemma. Man går i butiken och plockar alla ingredienser som behövs, man tvingas köpa betydligt större mängd än vad man behöver. Sedan tillagar man en portion större än vad man borde äta.

Och priset på detta kan bli 500kr. När man hade kunnat köpa något liknande på en restaurang för 300kr.
Ja, man får en j-vla massa ingredienser över och om man lagar samma rätt igen inom kort tid så kan man få ner priset.

Jag håller med dig. Ska man göra en fin köttbit så blir det snabbt prisvärt med restaurang. Samma om man ska göra något med dijonsenap, färska örter och annat som snabbt pockar på i pris men också inte används. Köper man en fin bit entrecote med kappa så blir det klart mer kött än man mäktar med i en sittning solo och det fungerar ganska kass som matlåda. Då får man steka upp det på nytt lite hårdare med någon yakiniku sås eller något, och då har man en till flaska som står för mögling i kylen.

Billig matlagning är lugnt, att lyxa till det och unna sig solo känns som att elda pengar...

Av takeoninja
Skrivet av Beginner:

Det har skitit sig med juristen syrran valde att göra bouppteckningen efter min far. (Jag är hans enda barn. Jag har två halvsyskon på mammas sida. En syster och en bror. De är inte adopterade av min far för de vägrade det en gång i tiden).

Juristen somsyrran gav uppdraget, begravningsbyråns egen, pådyvlade mig ett gäng felaktigheter när jag fick söka kontakt med hen själv. Bl.a att jag inte är son till min mamma. Höll på att tappa hakan. Fick i princip övertyga hen om att jag visst är det. Svaret på det var "jaha. Det är inte de uppgifter jag fått" trots att hen började samtalet med att berätta att bouppteckning efter min mamma hade hen fått från skatteverket och där står det klart och tydligt men det hade hen tydligen inte bemödat sig läsa tydligen.

Det var fler felaktigheter och jag vet att juristen har gått på vad min syster har sagt för hon har pratat en hel del med juristen.

Så. Lång inledning. Jag har bestämt mig för att en annan jurist ska få ta hand om dödsbouppteckning och arvsskifte.

Velar mellan Lexly, Familjens Jurist (p.g.a kund hos Swedbank. Rabatt) eller att tingsrätten får utse jurist.

Lexly:

Bouppteckning – från 11 490 SEK
Arvskifte – från 13 490 SEK
På det dras det av 20% rabatt men allt sker "online". Antar att det är de priserna per moment att göra. Blir dyrt.

Familjens Jurist:

Inget fast pris men 2.090kr / timme och på det dras det också 2+% rabatt. Skulle vilja veta på ett ungefär var slutsumman kan hamna på. Inget aktieinnehav eller fonder i dödsboet. Ett hus. Det är "allt".

Tingsrätten:

900kr att begära att tingsrätten utser en jurist och sen vet jag inte var kostnaden kan landa på för bouppteckning / arsvskifte.

Någon som kan slänga tankar och idéer på mig?

Tror inte Lexly priserna är speciellt höga. Nu har jag bara referenspunkten att mina föräldrar är jurister (advokater idag men jurister i botten och jobbade som det väldigt länge innan de ansökte till samfundet) så kan absolut ha fel men det drar tyvärr ofta iväg rätt rejält. Speciellt när det blir bråk, vilket det i min erfarenhet blir tråkigt ofta. Finns det någon garanti i deras fastpris? Misstänker "nej" på den och då vill man ju veta vad det kostar om det skiter sig...

Famljens jurist hade inte något extremt arvode direkt. Blir det inga bråk och det är så enkelt som du tror så kan det landa på "bara" 6-10k, 3-5 timmar är rätt normalt för en smidig bouppteckning.