Inlägg

Inlägg som ninja[inc] har skrivit i forumet
Av ninja[inc]
Skrivet av Perc:

Jag kommer helt fult att ignorera alla råd och tips som getts ovan och beskriva från början till slut det som fungerar för mig.

Det som du kallar modem är det som agerar router i ditt fall. Det är burken som står mellan ditt hemnätverk och internet, så att säga, om vi ska använda "lekmannaspråk" På ett vanligt hemmanätverk behöver, eller SKA, man inte ha mer än en sån. Du vill ju inte dela upp ditt hemmanätverk i flera separata som inte kan kommunicera sinsemellan.

Dom andra "routrarna" du talar om ska inte vara routrar utan accesspunkter, men det går i de allra flesta fall utmärkt att använda en vanlig router för ändamålet bara man ställer in den rätt.

Ställ in ditt modem (fibermodemet?) på t.ex. 192.168.1.1. DHCP-servern kan du ställa in så den delar ut 192.168.1.50 och framåt till typ .200. Det spelar ingen roll. Huvudsaken är att adresserna som delas ut av modemet inte krockar med dom fasta adresserna.

Routrarna ställer du in fast adress på. Adresserna på dem ska vara 192.168.1.2, .3, .4 och .5. Har du nån filserver hemma eller något annat som kräver fast adress kan du lägga den på 192.168.1.6, hela vägen till .49.

Här kommer grejen. Stäng av DHCP-servrarna i alla routrar och anslut dem via en av LAN-portarna till resten av nätverket. Inte wan-porten alltså.
Sen ställer du in samma wifi-namn och samma lösenord på dem alla. Dina datorer etc. kommer nu att hoppa på den router som har bäst mottagning för tillfället. Du kommer aldrig att se mer än ett nätverk i listan. Enligt min erfarenhet fungerar detta perfekt.

Angående wifi-kanalerna så rekommenderar jag att du sprider ut kanalerna jämnt över hela spektrumet. Nu minns jag inte vad antalet kanaler är men om man antar att det är 12 kanaler så kan du använda kanal 1, 4, 8 och 12.

Jag kör ett exakt likadant sånt här nät på jobbet med två urgamla men mycket väl fungerande Linksys WRT54GL. Dom har fungerat perfekt med exakt noll underhåll i flera år nu.

Så sent som i helgen installerade jag ett nästan likadant i en lokal modell större, men där valde jag tre stycken Asus RT-N12 D1 som har ett speciellt "accesspunktläge" man kan använda. Det läget är dock inget krav, det går lika bra med tricket jag beskrev ovan.

För den delen har jag även hemma en router som jag använder som accesspunkt eftersom jag "tvingas" ha mitt kabelmodem som router. Samma inställningar även där.

Tack. Lite mer klarare. Läget är alltså att det blir ipkrock pga alla routrar har samma ip? Dvs 192.168.1.1. Så sjläva routrarna måste även dem bytas ip efter att man stängt av dhcp?

1. Om vi som du säger att den kopplar till den wifi med best signal. Vad händer om en av routrarna kopplas ur internet. Kopplas min wifi fortfarande dit om den har bäst signal?

2. Är det jätte viktigt att wifi är på olika kanaler? Vad händer om dem inte är?

Av ninja[inc]
Skrivet av mrqaffe:

En teori skulle kunna vara att du inte ändrat routrarnas adresser, om "inloggningen" ligger kvar på 192.168.1.1 eller liknande och dhcpservern dessutom delar ut det som default-gateway så sitter kanske 5 enheter ? på samma ipadress som default-gatewayen.
Alla enheter bör ha unika adresser och dhcp servern bör inte dela ut adresser i det område du använder för statiska adresser till "fasta delar" i nätet.

Tack.
Hur är det nu jag ska tilldela?
Modem 192.168.1.x
Router1 192.168.2.x
Router2 192.168.3.x
Router3 192.168.4.x
Router4 192.168.5.x
Eller menar du det är konflikt pga själva routrarna har ipn 192.168.1.1 allihopa?
Räcker det inte att jag stänger av lan dhcp på alla routrar och seriekopplar dem via lan-lan port mot modemet?

Av ninja[inc]
Skrivet av omg296:

Verkar ju som att du inte vet hur många publika ip adresser du har så då får du göra såhär, Fibermodem -> Router 1 -> Switch och sedan till alla andra routrar .

Men hur stort hus har du egentligen? Det flesta nya AP'er har sjuka räckvider. Eller ja det är ju vad jag tycker om min UniFi AP.

Jag har en publikt ip.

Har fått internet att fungera på 4routrar nu genom att stänga av dhcp på alla routrar utom modemets dhcp och kopplar alla lan-lan. Dock finns det ett problem
För ofta dyker det upp "begränsad åtkomst till internet" då måste jag reboota modemet så fungerar det igen efter 2min. Någon som vet varför?

Av ninja[inc]
Skrivet av madtop:

Håll isär begreppen router och accesspunkt.

Du ska ha en (1) router och kan komplettera med flera accesspunkter för bättre wifi-täckning.

Svårt och veta exakt vad jag behöver.
Vill ha wifi överallt eftersom vi kör med smartphones och tablets mycket hemma. Samtidigt som det finns ett antal stationära lite här och var utspridda i huset som kör tråd och ett antal bärbar. Därför trodde jag att router var bra lösning. Finns massa billiga för 300kr. Tp-link.
Är AP bättre? Billigare?

Av ninja[inc]
Skrivet av omg296:

1. Dom hamnar på olika subnät och dom delar ut ip adresser var för sig. Bör nog bli konflikter ifall det är 2 DHCP på samma nät. Det bör väl fungera men inte säker.

2. Har router 2 bättre signal så skulle jag nog tro att du skulle gå över för att datorn prioriterar den med mest signal, men har faktiskt ingen aning ifall den gör så när det är olika subnät. Finns wifi inställningar på datorn som man kan bestämma vilka nät som har prioritet osv, vet dock inte exakta lösningen.

Sen bör du veta hur många publika ip adresser du får med, kopplar du enheter direkt mot fibermodemet så för varje enhet en egen publik ip adress och det gör så att ifall du endast har 2st så kan du endast surfa med 2 enheter samtidigt. Alltså så ska det vara kopplat fibermodem -> Router 1 -> router 2 -> router 3.
Det smidigaste är ifall du har pengar är att köpa gedigna AP'er istället ( Eller om det finns en inställning i routrarna som kan bli en AP ) så slipper du alla problem.
Haha kan nog ha fel så någon får jättegärna rätta mig

Eftersom modemet ligger centralt kan jag inte seriekoppla routrarna. Måste koppla dem via en switch eftersom modemet bara har 2internet uttag

Av ninja[inc]

Vill också veta om det är bättre med samma wifinamn eller alla olika?

Av ninja[inc]

Vill egentligen bara ha AP men kan inte en vanlig router agera AP om man stänger av dhcp och kopplar modem till en lan port?

Av ninja[inc]

Sorry var lite otydlig här.
Anledningen till många routrar är enbart pga wifi räckvidd.
Tänkte ha en router på varje våning. Bor i en stor villa.
Modemet ligger nu centralt i villan så jag tänkte koppla in 4routrar i olika rum så det finns wifi överallt. Inget annat.

Jag har testat med att stänga av dhcp på alla routrar o koppla modemet till lan istället för wan på routrarna och det fungerar utmärkt. Har några frågor dock;
1. Vad händer om jag har på dhcp på en av routrarna och kopplar kabeln till wan? Vad händer om jag har dhcp och kopplar till lan? Fungerar internet båda sättet?
2. Vad händer om jag går från ena rummet(är kopplat till router1) och går mot rum 2. Förs jag automatiskt till router2? Vad händer om router2 ej har internet? Kopplas jag ändå till den? Hur undviker man att bli kopplad till den?

Av ninja[inc]

Inställningar för flera router

Har precis fixat fiber lina så tänkte göra om lite inställningar och behöver hjälp med ip och wifi inställningar.
kommer ha ca 3-4 routrar inkopplade

fibermodemet delar DHCP

1.Eftersom fibermodemet bara har 2internetportar så tänkte jag koppla modemet direkt till en switch som delar 8portar, därefter kopplar jag in 3-4 routrar till switchen, rätt?
2. från switchen drar jag en kabel till en router, ska det in på WAN eller LAN porten på routern?
3. Ska man stänga av DHCP på routern?

4. Om jag vidare kopplar från router1 till router2, ska det vara LAN port router1 till LAN eller WAN router2?
5. Stänga av DHCP på router2?

6. Från switch till router3, är det samma inställningar som router1?

7. Behöver jag ändra på ipadressen på varje router eller det behövs inte om man stänger av DHCP?
router1 192.168.1.x
router2 192.168.2.x
router3 192.168.3.x

8. Ska man ha samma wifi namn på samtliga routrar eller ska man ha olika namn? wifi1, wifi2, wifi3
9. olika kanaler för samtiliga wifi?

Sorry för nybörjar frågor.

Av ninja[inc]
Skrivet av sskludde:

Låter ju grymt Dock enligt denna video så ska det lagga? http://www.youtube.com/watch?v=pG86FRiwJ_A&feature=player_embedded#! Det är ju ett demoex men ändå?

Har inte kollat videon, men en markbar lagg om du varit iphone anvandare.
Speciellt om du e online gaming spelare som kort HoN, SC2, CS som kraver bra latency. Tank dig kora counter-strike med 100-200 i ping, sa kanns en android om du varit iphone agare:)

hade iphone i 3 ar, kopte en one x i SIBA i butiken idag. maste bara vanja mig vid lagget for jag gillar deras widgets:)

Av ninja[inc]
Skrivet av Whippoorwill:

typ nåt sånt här ? http://www.tradera.com/tp-link-portabel-tradlos-router-150mbp...
eller http://www.nordichardware.se/nyheter/109-network/42702-d-link...

Även om du hittar nån med POE så kräver det att de har POE i sina switchar vilket jag tvivlar på.

Tips ang Kina om du inte redan tänkt på det: De har rätt strikt begränsning av internet, så om du inte trixar lite så kommer du inte åt Facebook och annat. De blockar alla DNS-uppslag med vpn.xxxx men däremot så spärrar de inte https generellt så du kan sätta upp en vpn eller terminalserver hemma och gå mot IP-adress så funkar det fint, åtminstone går man under radarn så länge det inte är allt för många adresser som kopplar upp sig..

Orkar du oversatta det till ett normalt sprak?:))
steg for steg hur jag kommer at facebook och annat via tex linksys router?

Tack for tipsen foresten, exakt vad jag behover!
Vilken av de 2 rekommenderas? behover basta signal eftersom flera room ska dela pa detta internet wi-fi
Ska man ha det pa AP eller Routing mode?

Av ninja[inc]
Skrivet av =JoNaZ=:

Har du inte med dig en laptop du kan dela ut nätet med?

Jag ska runt till flera stader i kina, smartphone och ipad far duga.
Orkar inte ta ut o in vid security check.
Vill bara ha sa smidig losning som det gar for att anvanda min smartphone till deras wired internet.
Far val bli en router. Nan rekommendation pa liten billig? ska inte ha anvandning av den nar jag kommer hem

Av ninja[inc]

smidigaste lösning för trådbunden internet till smartphone

Jag ska till kina om en manad. kollade runt lite hotel och jag markte att de flesta hotel bara hade tradbunden internet.
Vad behover jag for smidigaste losning? Ta med mig en router?
Nan rekommendation pa en liten billig router som man trycker in i ethernet sladden som sander ut tradlos natverk? finns det nagot sadant med power over ethernet sa slipper jag massa sladdar? nagot liknande usb?
Tankte bara ta med mig min smartphone

Av ninja[inc]

bestallnings program for snabbmat restaurang(VB?)

Hej!
Tankte skapa ett simpelt program for en liten snabbmats kedja som bestaller varor genom att fylla i en liten form som ska finnas online.
Nar formen ar ifylld och man trycker 'bestall' sa ska formen direkt printas ut i 'centrallagret'. alla stallen maste givetvis ha internet uppkoppling med datorer.
Nagon som kan hjalpa mig borja?
vad ska jag anvanda for sorts program? visual basic? flash?
Har nagon varit pa hornbach och testat kopa varor som man sjalv maste skriva in en artikel nummer sa printas priset ut? vill ha nagot liknande simpel program.
Finns det nan sida som man kan deala med en programmerare som kan gora programmet at en?

Av ninja[inc]

Kvalitetsskillnad mellan olika bredbandsoperatörer?

Hej!
Jag har haft sedan lange BBB 24mbit ADSL.
Varje gang jag tankar pa en dator sa laggar det som satan nar jag surfar pa min dator och alla andra i natverket.
Nu har jag skaffat mig telia ADSL 30mbit, varje gang jag tankar sa kan jag fortfarande se youtube o surfa pa alla datorer i natverket.
Ar det modemet som paverkar eller ar det ledningen? jag har 2olika telefon nummer pa dessa bredbandsabonnemang. Det ena modemet ar thomson tg789vn for telia och det andra har jag for mig ar ett tg585.

Av ninja[inc]

hittade logg, nagon som kan forklara problemet?

Dec 1 10:45:26 FIREWALL event (1 of 2): deleted rules

Dec 1 10:45:25 GRP Default destination is routed via gateway 83.183.192.1

Dec 1 10:45:25 DHCC lease ip-address 83.183.202.214 bound to intf Internet

Dec 1 10:45:25 DHCC IP address 83.183.202.214 (255.255.224.0) set on intf Internet: ok.

Dec 1 10:45:23 xDSL linestate up (ITU-T G.992.5; downstream: 9594 kbit/s, upstream: 1237 kbit/s; output Power Down: 6.0 dBm, Up: 12.0 dBm; line Attenuation Down: 21.5 dB, Up: 11.5 dB; snr Margin Down: 9.5 dB, Up: 7.0 dB)

Dec 1 10:45:03 FIREWALL event (1 of 2): created rules

Dec 1 10:44:59 GRP Default destination is not routed anymore via gateway 83.183.192.1

Dec 1 10:44:59 DHCC IP address 83.183.202.214 deleted: ok

Dec 1 10:44:59 xDSL linestate down

Dec 1 10:44:08 GRP Default destination is routed via gateway 83.183.192.1

Dec 1 10:44:07 DHCC lease ip-address 83.183.202.214 bound to intf Internet

Dec 1 10:44:07 DHCC IP address 83.183.202.214 (255.255.224.0) set on intf Internet: ok.

Dec 1 10:43:57 FIREWALL event (1 of 3): deleted rules

Dec 1 10:43:55 xDSL linestate up (ITU-T G.992.5; downstream: 9594 kbit/s, upstream: 1229 kbit/s; output Power Down: 6.0 dBm, Up: 12.0 dBm; line Attenuation Down: 21.5 dB, Up: 11.5 dB; snr Margin Down: 9.5 dB, Up: 7.0 dB)

Dec 1 10:43:34 FIREWALL event (1 of 1): created rules

Dec 1 10:43:30 GRP Default destination is not routed anymore via gateway 83.183.192.1

Dec 1 10:43:30 DHCC IP address 83.183.202.214 deleted: ok

Dec 1 10:43:30 xDSL linestate down

Dec 1 10:43:05 CONFIGURATION mbus igd sync successfull

Dec 1 10:42:55 CONFIGURATION mbus atomic sync successful

Av ninja[inc]

Hur felsoker jag mitt internet?

Jag har en thomson tg585 v8 fran tele2 adsl.
Jag forsoker na en dator pa detta modemet via VNC, jag kommer in till datorn men efter 2 dagar sa connectas jag till datorn men kommer inte in, det kanns som att porten e blockad. Nar jag startar om datorn sa slapper porten in mig via VNC igen och sa efter 2 dagar hander samma sak.
Jag bytade dator till en annan for att kunna anvanda VNC. Nu hander nagot annat istallet. Jag kommer in via VNC men efter 1 minut tappar jag kontakten med datorn i ca 30sec, sen kommer jag in igen sa hander samma sak. Datorerna ar gamla, det kan bero pa dem. finns det nagon logg man kan se inne i modemet om den tappar kontakt med datorn som ar kopplad till den? kan man se inne i modemet om den tappar internet anslutning? ska jag testa byta kabel?

Av ninja[inc]

port fungerar inte som den ska

Hej!
Jag har tele2 adsl med thomson 587 modemet. jag har delat VNC porten till min dator.
datorn har XP med brandvaggen avstangd.
Jag kommer at VNC client via en annan dator
2dagar senare blockeras porten, jag kan oppna VNC client o logga till serven, efter att den fragat efter losenord och jag skriver in det, sa kommer jag ej in. porten ar last. Jag har ocksa forsokt komma in i datorns port 80 men kommer ej heller in efter 2 dagar. Sa jag startar om datorn, sa kommer jag in i VNC och 80 porten igen. men 2 dagar senare fungerar det ej igen o jag maste starta om datorn for att det ska fungera. Vad ar problemet?

Av ninja[inc]
Skrivet av snajk:

Det låter som om problemet är att datorn försöker boota från diskettenheten och att den inte fungerar. Gå in i BIOS och ta bort diskettenheten från bootlistan så borde du slippa meddelandet. Eller så trycker du bara F1 vid varje start.

Tack for hjalpen.
Torkade av HD som hunden pissade pa med vattentrasa sen satte jag in den i datorn och satte pa datorn o HD brann upp.
Dock fungerade den nya datorn med att disabla diskenheten
tack!

Av ninja[inc]

Min hund kissade pa min dator, Floppy diskette seek failure when booting up

Nu nar jag startar datorn star det:
Floppy diskette seek failure when booting up, press f1 to continue or press f2 to enter setup utility.
Har bytat ut HD mot en ny SATA och bootat med XP skiva, jag kommer in i sektionen dar man formaterar/installerar datorn.
Sen nar datorn restartas for att installera windows XP sa kommer samma meddelande.
Floppy diskette seek failure when booting up, press f1 to continue or press f2 to enter setup utility.
NAGON?
tack:)