Inlägg

Inlägg som Maccer har skrivit i forumet
Av Maccer
Skrivet av Mayhem SWE:

Varför inte den enkla/bililiga/uppenbara lösningen: separata kablar med bild till TVn och ljud till förstärkaren…?

Vad skulle det vara för kabel i så fall? Har ingen optisk ut från moderkortet, och surroundljud med 3.5mm-kablar känns inte så lockande. Att köra ljud och bild via två olika kablar är väl dessutom att be om ännu mer lip sync-problem?

Av Maccer

Jag testade att följa dessa instruktioner, men kunde inte få ljud ur något annat än de främre stereohögtalarna om jag valde 5.1-ljud i Windows och testade de olika högtalarna.
https://www.gamerevolution.com/guides/660948-how-to-get-pc-su...
Jag testade även att koppla in datorn direkt till förstärkaren och då fungerade surround, men då kommer jag som befarat bara upp i 60 Hz i 4K på TV:n.

Skrivet av nu1mlock:

Ljud på PC är normalt sett i formatet PCM och för surround så krävs eARC. Din förstärkare har endast stöd för ARC och därför kan du bara få stereo från datorn.

Så mitt enda alternativ för att få 4K 120 Hz och surroundljud samtidigt från datorn via en HDMI-kabel är att skaffa en förstärkare med HDMI 2.1 (och då eARC)? Med en sådan borde jag kunna få TV:n att skicka surround ljud till förstärkaren?
Om detta inte skulle fungera och jag med en HDMI 2.1-kapabel förstärkare kopplar in TV:n till förstärkaren, blir det då mer input lag för spel?

EDIT: Finns det andra fördelar med eARC? Jag är inte 100% säker men det känns som att det är vissa lip sync issues med nuvarande setup. eARC ska ju vad jag läst ha en obligatorisk lip sync-funktion, kommer lip sync-problemen automatiskt lösa sig med en eARC-kompatibel förstärkare?

Av Maccer

Hm. Jag fick efter lite till testande ljudet att spelas upp via förstärkaren från datorn nu, det hade slutat komma från Apple TV också, troligtvis hjälpte omstart samt val av TV-scenen på förstärkaren.

Men, jag får inget surroundljud från datorn. Kollar jag i Ljud-/Midi-inställningar på Macen finns där bara två kanaler att välja på. Samma om jag tittar i Windows ljudinställningar, även där står bara att TV:n skulle ha stereo. Blir det till att skaffa en ny förstärkare också för att få ljudet att fungera som det ska från datorn?

Av Maccer

Inget ljud från dator (Mac/PC) -> TV (LG C3) -> hemmabioförstärkare (Yamaha RX-V779)

Hej!
Jag köpte en LG C3 55" TV på Black Friday. Till TV:n har jag kopplat min Yamaha RX-V779 hemmabioförstärkare på TVn:s HDMI-port 2 (ARC). Jag lyckas dock inte få TV:n att skicka vidare ljudet från datorn till hemmabioförstärkaren – har testat med Macbook Pro M1 14" med macOS Ventura 13.6.3 samt med en ny spel-PC med Windows 11 och Geforce 4080.

Datorn är kopplad till TV:ns HDMI 4. När jag väljer TV:n (LG TV SSRC2) som utenhet i datorn så spelas ljudet från datorn via TV:ns inbyggda högtalare. Men ställer jag in TV:n på att spela ljud via HDMI (Settings -> Sound out -> Use Wired Speaker -> HDMI(ARC) Device) så kommer det inget ljud från förstärkaren, och den visar inte heller att jag skulle ha någon ljudsignal, inga av högtalarsymbolerna på displayen lyser upp. I datorn verkar det som att TV:n bara skulle ha två ljudkanaler, vilket ju stämmer när det gäller TV:ns inbyggda högtalare men inte med förstärkaren som har 4.1-ljud.

Förstärkaren spelar upp ljud som den ska med PS5 (HDMI 1) samt Apple TV (HDMI 3) kopplat till TV:ns HDMI-portar, samt med Nintendo Switch kopplat till en av förstärkarens HDMI-portar. Vad är det jag missar som gör att jag inte kan få ljud via förstärkaren från datorn? Jag vill inte koppla in datorn till förstärkaren eftersom förstärkaren saknar stöd för HDMI 2.1, och då skulle jag förlora alla trevliga spelfunktioner som var anledningen till att jag köpte TV:n.

Är det ett problem med TV:n eller något annat? Sista dagen för mig att returnera TV:n idag annars

Av Maccer

Hobbex julkalender

Av Maccer

Tänkte väcka upp tråden eftersom jag har samma problem. Adsl-lampan lyser men inte internet-lampan, och routern får ingen ip-adress eller dns-server-adress från Telia. På Telia ser de att routern är inkopplad mot telefonnätet (adsl lyser som sagt) och säger att inställningarna är de rätta men kan inte göra något mer...

Någon som fått denna router att funka med Telia?