Inlägg

Inlägg som Hraf har skrivit i forumet
Av Hraf
Skrivet av rhalla:

Det tar tid innan du får en bra temperatur om du endast lägger en klick.
Prova att applicera pastan jämt över hela processorn med ett rakblad eller kreditkort för maximal prestanda. En klick lite större än ett riskorn räcker fortfarande för att täcka allt så att du precis inte ser igenom.

Jag skulle vilja påstå att detta är helt felvisande. Ett litet riskorn räcker bra för att täcka större delen av processorytan även utan att smeta ut det. Vanligtvis blir det en rund ring så de yttersta kanterna inte blir täckta, men eftersom kärnorna är placerade i mitten så spelar det absolut ingen roll. Att det skulle ta längre tid är också rent galet. Kylpastan smetas ut direkt av kylaren och de flesta kylpastorna idag har ingen speciell "inbränningstid".

EDIT: Tänkte att det kunde vara värt att nämna en källa också så att det inte ska verka som om jag snackar i nattmössan.
http://skinneelabs.com/thermal-paste/2011-2012-thermal-paste-...

Av Hraf

Om du vill köpa nytt så har Thomann.de riktigt fina priser. Det går att få relativt fina akustiska gitarrer för omkring en tusenlapp. Däremot kan det krävas att ni sedan besöker en musikverkstad som kan ställa in gitarren så den blir riktigt mysig att spela på... ifall den inte är det redan dvs.

Av Hraf

Det här är vad jag handlar när jag ska ljuddämpa:

http://biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Ljudisolering/Dam...
http://biltema.se/sv/Bil---MC/Bilstereo/Monteringsdetaljer/Da...
http://biltema.se/sv/Kontor---Teknik/Kontor/Tejp-och-lim/Dubb...

Det blir tufft att få in på höger sidopanel, men åtminstone en ruta bitumen borde få plats.

Av Hraf
Skrivet av melviz:

Haha NP!Tyckte bilden var nice och så blank ska den ju va! Ja 50C är riktigt bra i den tycker jag i allafall! 20C Mer hade ju också varit lungt! Forsätt vara kreativ!=D

Med stock kylaren så låg jag kring 65 grader vill jag minnas, så nog var kylarbytet berättigat. Jag är redan sugen på att börja bygga om en ny låda, så visst kommer kreativiteten flöda vidare.

Av Hraf

Häftig subwoofer du har där i första bilden! Får man fråga efter märke och modell på det ljudpaketet?

Det där skrivbordet var förövrigt riktigt snyggt!

Av Hraf
Skrivet av Pope:

Vad är lämpligast att köpa till tösen? Väluppfostrad som hon är, så gillar hon hårdrock och metal.
Jag är själv sugen på en elgitarr.
Ingen av oss kan spela så är det nån skillnad för nybörjare?
Det jag kommer ihåg från musiken i skolan är att det är samma grej, elgitarr var coolare bara.

Med överdrivet mycket dist så går det inte att höra om personen ifråga kan spela eller inte, så då kan elgitarr vara en fördel.

Rent seriöst så brukar det vara lite knepigare att få ackord att ljuda ut fint på en nylonsträngad akustisk gitarr så det är inte en dum idé att börja med en sådan så man får träna in fingrarna ordentligt. Det är dessutom enklare att bara ta upp gitarren och spela än att behöva handskas med en förstärkare också. Däremot låter det inte speciellt bra att spela dödsmetall på en akustisk gitarr.

Av Hraf

Jag har en fin blå hållare som jag kan tänka mig att bli av med. Hör av dig om Raggsockan inte hittar någon.

Av Hraf
Skrivet av holymelo:

Men man blir lite gråtfärdig när man kikar ner i en låda där det sitter ett 1/5 fyllda platser på ett kort som kostar 2000kr och det finns exakt samma modell fast med mindre uttag och lite annan design för 1000kr Med dagens sandy bridge processorer så är det ju en fröjd att överklocka även för svensson. Anledningen till att jag skapade tråden var inte för jag inte har pengar och är avundsjuk på dom som äter med guldsked, det är för att väldigt många överdimensionerar moderkort och köper ett värsting och sätter i en i5:a 2500k i tron om att det ska bli en jävla skillnad.. Samma som folk överdimensionerar nätagg, ett system utan sli/cf drar inte över 600w.

Jag säger inte emot att 1000 kr i många fall räcker för att överklocka, förutom om man har oturen att välja ett dåligt märke eller modell såklart.

Överdimensionering av nätagg finns det faktiskt ett antal fördelar med. För det första så är det lätt att uppgradera datorn längre fram utan att behöva köpa ett nytt nätagg. En annan anledning är att verkningsgraden oftast är som bäst vid omkring 50% belastning. Slutligen det som jag konstigt nog tycker är viktigast, fläkten håller sig ofta tystare på ett nätagg som inte belastas fullt ut.

Av Hraf
Skrivet av holymelo:

Då är min fråga vad gör du på datorn som kräver ett moderkort för 2000+, jag känner tyvärr för många som sitter och surfar på facebook och tradera på en burk för 15lök.

Det är inte logiskt att inhandla ett dyrt moderkort (eller någon dyr komponent egentligen) för en planerad surfdator. Det går ju, om än trögt, med en 10 år gammal dator.

Däremot så ska man väl få surfa och göra annat än "Xtreme-syssor" på sin monsterdator? Det är inte så hemskt ofta jag använder min burk fullt ut, men när jag väl gör det så är jag glad att jag spenderade all tid och pengar på den.

Av Hraf

Förutom det uppenbara som antalet USB, SATA och PCI-E platser (även hastigheten) så tittar jag på VRM- och chipset-kylningen. Helst passiva kylflänsar som klarar att hålla nere temperaturen vid överklockning är ett måste för min del. Funktionerna i BIOS är även de viktiga, t ex MSI har ju helt glömt bort många viktiga funktioner för överklockning. Vanligtvis så kostar moderkorten jag inhandlar mellan 1 000-1 500 kr.

Enda anledningen där jag eventuellt skulle få för mig att kolla på dyrare moderkort är utseendet. Säga vad man vill om Fatal1ty-korten, men jäkligt häftigt rött tema har de iaf.

Av Hraf

Scythe Shuriken II är riktigt trevlig. Har en sådan med en Arctic Cooling fläkt i min HTPC. Däremot passade inte backplaten riktigt på moderkortet mitt, Asus F1A75-I Deluxe. Det var tack och lov lätt fixat med en plåtsax enl denna bild.

Av Hraf
Skrivet av melviz:

En "fin" blank yta(med en ful gubbe i) nej det var omoget men var tvungen! riktigt nice fattar inte hur den kan va så kall! Väldigt nice design och storlek också måste göra något liknande själv! fem stycken badass poäng av mig!

Haha, jag håller med om att bilden är läskig!

Värt att notera är att det var riktigt kallt i rummet när stresstestet gjordes, så det är inte fullt så rättvisande längre. Efter att ha ändrat fläktkurvan så det är riktigt tyst och sett till att faktiskt ha normal rumstemperatur (21 grader) så är det 32-50 grader. Ännu helt ok temperaturer, men man slipper ha vinterjackan på sig när man sitter i TV-soffan.

Tack för badass-poängen!

Av Hraf
Skrivet av trallerix:

ja va svårt att få ett bra kort till rätt ljus men det är meningen att det skall bli som ett terrarium med dator i och utan djur
det skallbli snyggt när det är klart

Jag såg faktiskt fram emot att se en ödla eller två i terrariumet. Måste ju vara mysigt för dem att ligga på hårddiskarna och vibrera. Se till att sätta ett fläktgaller på processorkylaren bara.

Seriöst, med lite bättre ljussättning och en bra planläggning av komponenterna kan det säkert bli snyggt. Tänk t ex på att du har en vägg som du kan placera saker på också. Just nu ser det mycket riktigt ut som en hög med skräp, tråkigt men sant.

Av Hraf
Skrivet av Leifson:

Haha! Gillade helt klart sättet du förkortat CPU-fläktkabeln med, snygg fläta

Instämmer helt klart om flätan, det var riktigt snyggt och innovativt. Ser klart häftigare ut än en sedvanlig sleeve till och med.

Av Hraf
Skrivet av NiklasN:

P280 är inte speciellt tyst utan att ändra nåt, främst pga det gigantiska hålet i taket. Fläktarna är tysta på lägsta. Jag gjorde så att jag skaffade två Enermax Cluster 120mm PWM och satte en i taket och en utblås bak, sen satte jag ljuddämpning från Fractal Design som täckte över halva hålet i taket. Då blev det ganska tyst faktiskt.
Dämpmaterialet som sitter från början är väldigt tunt, lätt värt att sätta in mer, speciellt av den mjukare typen.

Men chassit är inte tyst i stock. Kör även två st Nexus Real Silent längst fram på en Zalman Fanmate 2 så de går också tyst. Men jag provade att sätta en Nexus RS på insidan av hårddiskburen men det blev resonans i hela chassit, ett lågt brummande. Så det rekommenderar jag inte.

Jag har ju ändrat rätt mycket, om du är ute efter ett tyst chassi skulle jag nog vänta på en recension av Corsair 550D, det verkar lovande.

Jag täckte över hålen i taket på mitt gamla Cooler Master 690 II med både bitumen och skumplast vilket gjorde en stor skillnad. Det gör betydligt mycket mer än att dämpa chassisidorna, men på bekostnad av luftflödet givetvis.

Av Hraf
Skrivet av Granter:

Sitter och planerar inför framtida datorköp och sitter och tittar runt bland chassin.

P280 ser ut att vara de som jag anser vara de bästa (kanske lite onödigt stort) men de är då de bästa jag hittat.

De ska tydligen vara ett mycket ljuddämpande chassi, men jag tycker att folks syn på detta går isär så mycket? Många säger att de är tyst men många säger även att de låter mycket pga av de fläktar som följer med.

De ska tydligen sitta något ljuddämpande material redan i chassit men jag undrade om de kanske skulle vara värt att sätta in ytterligare ett lager av något man kanske kan få tag på biltema? Då chassit är ganska stort så lär ju de inte vara ett problem.

Målet är att datorn ska vara 99% tyst när den är på idle, om den nu ökar lite i ljudnivå när jag spelar lär ju de inte märkas då man sitter och slår på tangenterna.

Är de någon som har ni synpunkter på detta chassi eller min ide att ljudisolera mer, eller rent ut sagt har andra synpunkter på hur man kan få de tystare.

PS. har tittat på sweclockers alla reviews de har gjort och p280 såg ut att vara de roligaste chassit!

Jag känner väl rent spontant att det är lite overkill att ljuddämpa ännu mer, iaf som en första åtgärd. Det viktigaste är att du har tysta komponenter och bra fläktar. Ett tyst (t ex passivt eller halvpassivt) nätagg och en stor processorkylare med lågvarviga fläktar är nog det viktigaste. Ifall du har ett grafikkort av referensmodell kan det vara värt att kolla på andra kyllösningar från t ex Arctic Cooling. En fläktkontroller är dessutom ett väldigt bra köp för att kunna tysta ner chassifläktarna.

Ljuddämpning gör inga underverk. Det kan dämpa ljud och vibrationer, men inte så mycket att det märks ifall du har en burk som låter en hel del.

Av Hraf

Be-Quiet System Power BQT S6 UA 300W

Jag beställde under gårdagen ett Be-Quiet agg under serien "System Power" som verkar säljas endast som OEM. Tillverkningsåret är 2008, men är 80+ certifierad. Det finns inga recensioner eller tester som jag har kunnat leta reda på tyvärr. Lite närmare läsning finns här:

Prisjakt: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=412759
Be-Quiets hemsida: http://www.be-quiet.net/be-quiet.net/index.php?StoryID=31&Pro...
Officiellt produktblad: http://www.be-quiet.net/admin/ImageServer.php?ID=25f30a5246@b...

Som synes under nederska länken så handlar det om ett sparsmakat nätagg utan PCI-E och med endast ett par molex- och SATA-kontakter.

Vad kan man tro om detta nätagg? Är det ett vettigt alternativ för en HTPC (drar nog max ca 150W) eller bara som ett tjuvkopplat testagg? Jag är i behov av bägge och har just nu ett Corsair VX550 i HTPC:n, men ska jag fortsätta använda det så vill jag klippa bort en massa kablar som bara tar plats och inte används. Be-Quiet agget har så sparsmakat med kablar att det bara skulle vara att stoppa in i lådan och se glad ut.

Av Hraf
Skrivet av ante_ante:

Behöver tips på nåt program som kan visa en trovärdig temperatur på min cpu. Har testat Coretemp som brukar funka bra , men det visar 3grader och så kallt har jag inte det hemma AI Suite känns inge bra heller.

Sitter med ett Asus M5A99X-EVO + FX4100 för tillfället.

Nu har jag ingen aning om hur FX-seriens sensorer ser ut, men Llano visar inte helt klockrent heller. I HWMonitor tycker jag ändå att jag har hittat en fin rad för att bedöma temperaturen (markerat med en röd ram):
http://www.sweclockers.com/image/gallery/2012/02/04/Prime95.p...

Av Hraf
Skrivet av Elghinnarisa:

hmm fundera på unigine heaven testet går väl att loopa?
vet ifs inte om man måste betala nått för de heller men har för mig att det är gratis program så

Det är gratis och startar man upp det så loopar det med automatik. Det är min personliga favorit för att stresstesta grafikkort.

Av Hraf
Skrivet av InZ-Audio:

Det ska nog inte vara några problem, men se CPUn som en individ, ingen individ är den andra lik och det gäller även CPUer, endel klockar bättre än andra. men att nå ca 4.5GHz ska nog inte vara några större problem

Har inte kollat filme.

4,5 GHz med Vcore på auto är vad klippet avsåg. det är väl ca 50% eller mindre av alla SB som pallar det tyvärr. Man kan behöva ändra värdet på Vdroop för att få till det i sådana fall.