Inlägg

Inlägg som Hraf har skrivit i forumet
Av Hraf
Skrivet av Typhonos:

https://www.inet.se/produkt/5321748/thermalright-mux-120-oem-...

Bara att slå till, billigare blir det fan inte för en bra kylare.

Helt klart en riktigt bra deal! Om jag nu inte hade överflöd av kylare så hade jag också beställt den. Det är tom värt det endast för fläkten galet nog.

Av Hraf
Skrivet av Jahopp:

Nu tror jag faktiskt att jag är rätt nöjd, drog till med geforce kortet du rekommenderade. Framförallt för det brukar vara mindre strul med drivrutiner vilket är ett plus när det är farsan som rattar

Lade även till två scythe fläktar och låter den som ingår vara kvar. Gamlingen hör så dåligt i vilket fall haha

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1524845/2012-02-23

Tack så mycket för hjälpen, drar nog en beställning senare idag!

Annars såg jag detta chassi, man får väldigt mycket för den låga prislappen:
http://www.inet.se/produkt/6900658/lian-li-lancool-pc-k56-sva...

Se första posten där TS faktiskt hade det chassit i kundvagnen.

Av Hraf
Skrivet av Jahopp:

Grymt inlägg!

Mycket intressant test och jag köper deras argument helt. Förvånar mig faktiskt inte så mycket att klockfrekvens är det viktigaste när det kommer till spel. Brukar roa mig att ha speedfan eller liknande igång på min sekundära skärm när jag sitter och spelar. Inte många spel som utnyttjar mer än 2 kärnor på ett effektivt sätt.

Jag har uppdaterat min kundvagn och det blev faktiskt tom billigare med en i3 än FX-6100. Hittade även ett billigare moderkort för socket 1155 som verkar helt okej. Se länk:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/1520020/2012-02-23

Har lite funderingar på att trycka dit en i5, för ca 400kr mer. Men det kanske är bättre att lägga det på kringutrustning som fläktar och kanske ytterligare 4gb mer minne. Eller kanske tom ett annat grafikkort, vad tycks?

Skaffa några av dessa fläktar:
http://www.inet.se/produkt/6308640/scythe-120mm-slip-stream-f...

Fyller du på med 3-5 st så får du bra luftflöde och en tyst låda. Då de endast går i 500 rpm så behöver du inte koppla dem via moderkortet, bara att köra direkt via nätagget. Betydligt bättre än de horribla CM-fläktarna som följer med.

Ett lite finare grafikkort är ju svårt att tacka nej till:
http://www.inet.se/produkt/5409287/asus-geforce-gtx-560ti-102...

En i5:a och mer minne är klart rekommenderat, men då bör du nog hellre ha en budget på 8000 kr.

Skrivet av Jahopp:

Argumentera gärna för ditt förslag, ett påstånde utan förklaring har jag inte så mycket nytta av.

Ett r3 chassit är lite dyrare, det billgaste jag hittar ligger på 700kr, då ingår ju iofs också en extra 140mm fläkt. Men är det inte ett problem att fronten är sluten? Lite drygt att behöva öppna luckan för att få ett vettigt luftflöde.

Om jag bestämmer mig för att köra på i3 istället för i5 så är det helt klart ett alternativ. Har även lite funderingar kring antec 300 eller kanske en sån här rackare? http://www.inet.se/produkt/6901374/cooler-master-elite-334u-s...

Såg just detta. Håller med om att en R3 är ett klart bättre val. Det finns mindre anledning att köpa till fläktar då vilket gör att du i slutändan hamnar på ungefär samma summa. Dessutom följer det med en liten fläktkontroller så du slipper koppla chassifläktarna till moderkortet.

Både det billiga CM och Antec 300 är skämt jämfört med R3.

Av Hraf
Skrivet av Jahopp:

Intressant, den där finns ju faktiskt på Inet. Men tror du verkligen att den presterar bättre än FX-6100? Sen har vi ju förslaget nedan med en FX-4100 som faktiskt har en högre klockfrekvens. Har den samma problematik som storebror FX-6100, att kärnorna inte är "riktiga"? Annars ser den väldigt bra och billig ut, är verkligen frestad. Ser inget direkt behov av 6 kärnor till farsan.

I så fall skulle man kunna lägga lite mer på ett bättre grafikkort, eller lite fläktar.

1055T presterar bättre i flertrådade applikationer, i övrigt är det mycket liknande prestanda per "riktig" kärna för både Phenom2 och FX-serien. Dvs kommer FX-6100 ofta klå 1055T där få kärnor behövs iom den högre klockfrekvensen. Samma gäller FX-4100, fast där är det betydligt värre. Det är en
"delad" dual core som alltså i teorin ska fungera som en 4-kärnig processor. Efter att ha kollat runt lite så verkar Intel i3 2120 vara ganska närstående. När endast två kärnor används så springer i3:an flera varv runt FX-4100 och när fler än två kärnor används så jämnas resultaten ut.

Här är testet jag kollade på: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fx-8120-6100...

Det som var lite förvånande är att 955:an presterade riktigt dåligt i väldigt många av testen, vilket sannolikt beror på den betydligt lägre klockfrekvensen. Hela FX-serien presterade å andra sidan dåligt i spel.

Knäppt nog skulle jag säga att även en i3 2100 är bättre än både en FX-4100 och FX-6100 i spel. En mer allround processor, enligt mig, är 1055T. Då får du alla fördelar med flertrådade applikationer samt en uppenbarligen bättre spelprestanda om man ska tro Xbitlabs test för den närstånde 1075T.

Av Hraf
Skrivet av Jahopp:

Det kanske ligger något i det, men samtidigt är jag lite skeptisk till hur många spel som fasktiskt använder mer än 3 kärnor. Sen har vi även problemet med att dessa två proppar inte finns på inet.se, jag behöver som sagt allting monterat och OS installerat. Men kanske kan vara värt att kika på någon annan levertantör, har du några förslag?

Någon annan som håller med om påstående att propparna ovan är att föredra?

Nu när du säger det så är det såklart ett problem som jag inte tänkte på. Dessa processorer har ganska nyss utgått och tillverkas inte längre. Det är inte direkt många som säljer dem tyvärr.

Ett annat alternativ som ännu inte har utgått är denna:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=585554

Den har en segare klockfrekvens vilket kan märkas i vissa spel, men å andra sidan är det en äkta 6-kärnig prolle. Du kan ju alltid överklocka den när du kommer hem efter 3 månader.

Av Hraf
Skrivet av Deflekt:

Hur gör du för att isolera ledarna när du har lött ihop 3 st ledare?

Krympslang är en höjdare! De har ganska bra sortiment av sådana på Biltema t ex. Ifall jag inte har någon krympslang i närheten kör jag med eltejp. Jag brukar i efterhand sleeva kablarna så att de ser lite finare ut samt för att skydda isoleringen/kablarna lite extra, men det är knappast nödvändigt.

EDIT: Så var man sen med svaret. Snyggt skrivet av blackeagle förövrigt.

Av Hraf
Skrivet av zeleni:

Mhm, om du kallar din produkt gamer lunatic, så siktar du dig in på ett målgrupp. Säger ingenting ? Varför inte kalla den för Greattech dator 1 då ? Du pratar om chassit som skriker gamer, men namnet ska inte spegla prestnada ? Ok, bestäm dig.

Dator för 7000kr som presterar bättre ? Lätt. Titta på mina andra 2000 postar. Men det är inte det vi diskuterar nu.

Finns en hög med moderkort i 800kr klassen som klarar bättre. Man hittar gtx 560ti kort under 2000kr. Finns bra lådor mellan 400 och 500kr.

Greattech är ute efter marginaler, och jag forstår det, men spela inte på att folk inte vet vad dom köper.

Läs min post igen lite noggrannare så ser du nog att du har missuppfattat mig. "Gamer Lunatic" siktar givetvis in sig på en målgrupp. Däremot måste inte en spelgalning ha det absolut bästa och dyraste på marknaden, snarare vill spelgalningen kunna spela och ha ett hyfsat flyt i spelen. Så, jag har bestämt mig, men har du?

Visst kan man "uppgradera" till ett sämre chassi och ett sämre grafikkort (560 ti är lite sämre än 6950) och på så sätt få råd med ett dyrare moderkort. Däremot tror jag att de "folk som inte vet vad de köper" skulle föredra en snygg gaminglåda och ett bra grafikkort mer än ett moderkort med en massa onödiga funktioner de aldrig kommer att använda.

För de som vill ha ett bättre moderkort med stöd för två grafikkort, fler minnesplatser och en bättre processor kan ju handla denna för en tusenlapp extra:
http://www.greattech.se/product.html/gamer-extreme-hd6950?cat...

Jag säger absolut inte att Greattech är min favoritbutik, men den endaste jag handlat hos dem så var de snabba och lätta att ha och göra med.

Av Hraf
Skrivet av zeleni:

Sorry men du säljer en produkt som kallas för gamer LUNATIC.
Vad du inte nämner i annonsen att datorn är en dead end dator, som inte kan uppgraderas med t.eks extra kort.
Moderkortet förövrigt är ett matx, varför inte köra på en matx låda, och sälja lite billigare?

Det kostar inte 10000 nej, kostar kanske 6 med normala priser. Och det är standard med alla eran bygg, ni kallar produkten för WOW HOLY SHIT BATMAN, men det är alltid någon skit komponenter i lådan som stämmer ej med pris eller namn.

Gamer lunatic my ass, heller casual gamer.

Jag har aldrig kallt Greattech för dålig butik, jag har ingen erfarenhet med er, men jag har alltid kritiserad eran val av komponenter.

För det första, kolla vilka moderkort som finns att tillgå i samma prisklass för socket AM3+. Det enda i samma prisklass jag kan hitta är MSI 760GM-E51 och detta kort har inte Greattech ens i lager. Detta kort har inte heller fler PCI-E platser eller minnesplatser. Vad gäller chassit så tycker jag inte att det finns speciellt många mATX-lådor som skriker "gamer". Visst går det att välja ett Fractal Design Define Mini, men chassit är inte direkt menat för samma målgrupp.

Istället för att påstå att Greattech kör med skitkomponenter kan du väl ge förslag om vilka komponenter som skulle passa bättre utan att passera 7000 kr?

För övrigt, är det verkligen värt att kritisera vad de väljer att kalla sin produkt? Det är menat att vara en speldator och "lunatic" eller galning säger absolut ingenting om vad datorn ska ha för prestanda. Bara för att man är en spelgalning måste man inte ha det bästa och dyraste.

Av Hraf

Jag skulle personligen ha satsat på någon av dessa processorer istället:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=422706
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=514335

FX-6100 är inte en sann 6-kärnig processor, snarare en 3-kärnig med AMD:s variant av hyperthreading. Dvs inte så mycket att hänga i julgranen för den prislappen.

Av Hraf
Skrivet av pumba-kung:

snacka om att göra det krångligt för sig
köp en y-splitter och lägg ner resten
ffs

Herregud, vad jag blir irriterad på detta. Visst har han gjort det mer komplicerat för sig, men det var hans eget val. Att sedan fortsätta propagera för en högt prissatt y-splitter förstår jag mig inte alls på! Det har hänt många gånger att jag har lött egna y-kablar och det går både fort och är i princip gratis. Du är lite som en skoltrött mattelärare som vill att eleverna ska nyttja miniräknare istället för huvudräkning!

Av Hraf

Det blir inte mycket bättre än såhär för just dryga 3000 kr:
http://www.fynda.se/show_prod.php?prodid=4508
http://www.fynda.se/show_prod.php?prodid=3160

Fynda.se ger även lite rabatt:
2 varor, totalt: 3190 kr
(fri frakt, inkl 95 kr rabatt)

Kör själv med ett liknande paket, fast med föregående generations golvare av samma märke. Riktigt trevligt ljud och bra bas om man leker lite med equalizern på förstärkaren.

Det går att komplettera med en aktiv eller passiv subwoofer för den där lilla extra som får det att vibrera i fötterna!

EDIT: I all hast glömde jag bort att golvarerna jag äger faktiskt heter Dynavoice. Proson-golvarna som jag länkade bygger på den efterföljande Dynavoice-serien, så helt fel hade jag inte.

Av Hraf

Väldigt många felsägningar här verkar det som tyvärr. 62 grader är inte på något sätt en maxtemperatur, bara en rekommenderad nivå att hålla sig under. Processorn börjar INTE throttla eller klocka ner sig när den når dessa "magiska" 62 grader, det är snarare vid över 72 grader då den klagar över att det är varmt.

Ett tips till kylare från min sida är valfri stor dubbeltornskylare. Har man en fläkt längst bak som blåser ut så kan dessa kylare i många fall köras helt passivt på en Phenom2 eller Llano t ex. Jag har testat detta med en NH-D14 och får riktigt fina temperaturer även i sämre ventilerade chassin. Kanske inte det billigaste alternativet, men helt klart väldigt tyst.

Av Hraf

Ett par gångar när jag handlat chassin så har det varit någon död eller illalåtande fläkt, men då jag i princip alltid byter mot bättre fläktar så spelar det ingen roll. Sedan har jag antagligen den största oturen i världen gällande datormonitorer, har aldrig i mitt liv köpt en som inte är rakt av död eller har extrem sk "Backlight Bleeding". Det har blivit att skicka tillbaka på garanti direkt, totalt sett 4-5 gånger det har inträffat.

Av Hraf

Jag har främst kört med Granit lössnus sedan prishöjningarna, men har senaste månaden vänstrat med både General och Ettan.

Blev något förbaskat sugen på att baka hemma efter att ha läst tråden. Nog har jag funderat på det innan, men lat som jag är har jag inte provat på det.

Av Hraf
Skrivet av El_Raspberry:

På deras hemsida hittar man bara det nordamerikanska garantiavtalet, där det står att man behåller garantin om man kontaktar XFX först, har dock hört att det bara gäller i just nordamerika, ... skulle varit smidigare om man bara kunde snacka med ÅF

Stämmer bra att man endast hittar info om garantin för Nordamerika (och även Kanada) vilket beror på att deras garanti inte gäller i resten av världen. Deras resonemang är att alla garantiärenden ska gå via ÅF. Jag hittade detta på XFX:s europeiska hemsida:

Skrivet av http://xfxforce.com/en-gb/help/support/warrantyinformation.aspx:

WARRANTY INFORMATION

XFX warrants that the Product shall conform to and perform in accordance with published technical specifications and the accompanying written materials, and shall be free of defects in materials and workmanship. XFX does not sell its Product directly to the consumer therefore the warranty for XFX Products remains the responsibility of your reseller where you purchased the Product.

This warranty offered by XFX to its Resellers is limited to the repair and/or replacement, at XFXs discretion, of defective or nonconforming Product, and XFX shall not be responsible for the failure of the Product to perform specified functions, or any other non- conformance caused by or attributable to: (a) any misapplication, modification or misuse of the Product; (b) failure of Customer to adhere to any of XFXs specifications or instructions; (c) neglect of, abuse of, or accident to, the Product; or (d) any associated or complementary equipment or software not furnished by XFX.

Should you experience any difficulty obtaining a fair and proper warranty service from any of our Resellers please do not hesitate to contact us via the Support Ticketing System where we will do our best to help you.

PSU:

2 year standard warranty applies with all PSUs - simply register your PSU when purchased at http://xfxforce.com/en-gb/Help/Support.aspx to obtain an extended 5 year warranty. Register within 30 days of purchase, and provide proof of purchase for any warranty actions.

LIMITATION OF LIABILITY
EXCEPT AS EXPRESSLY PROVIDED HEREIN, XFX MAKES NO WARRANTY OF ANY KIND, EXPRESSED OR IMPLIED, WITH RESPECT TO ANY EQUIPMENT, PARTS OR SERVICES PROVIDED PURSUANT TO THIS AGREEMENT, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. NEITHER XFX OR ITS DEALER SHALL BE LIABLE FOR ANY OTHER DAMAGES, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO DIRECT, INDIRECT, INCIDENTAL, SPECIAL OR CONSEQUENTIAL DAMAGES, WHETHER IN AN ACTION IN CONTRACT OR TORT (INCLUDING NEGLIGENCE AND STRICT LIABILITY), SUCH AS, BUT NOT LIMITED TO, LOSS OF ANTICIPATED PROFITS OR BENEFITS RESULTING FROM, OR ARISING OUT OF, OR IN CONNECTION WITH THE USE OF FURNISHING OF EQUIPMENT, PARTS OR SERVICES HEREUNDER OR THE PERFORMANCE, USE OR INABILITY TO USE THE SAME, EVEN IF XFX OR ITS DEALER HAS BEEN ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES. IN NO EVENT WILL XFX OR ITS DEALERS TOTAL LIABILITY EXCEED THE PRICE PAID FOR THE PRODUCT.

Av Hraf
Skrivet av Fnosk:

Det kan du tyvärr glömma.

Skrivet av Roger W:

Japp, med tanke på att moderkortet är placerat liggande i lådan, så kan det väl aldrig gå att klämma in ett microATX utan att designa om hela innanmätet?

Skrivet av Fnosk:

Exakt. Modifikationer å det grövsta skulle krävas för att lyckas med det.

Jag menar att det eventuellt är möjligt. Tyvärr saknar vissa fantasi verkar det som. Moderkortet behöver inte vara liggande ifall man moddar chassit. Det kanske inte är världens snyggaste, men ifall man verkligen skulle vilja skulle man antagligen kunna göra några borrhål och montera moderkortet på en sidopanel t ex. I/O-panelen behöver inte vara synlig på baksidan av chassit heller, med några förlängningar kan man placera moderkortet var man vill i chassit i princip. Inte sagt att man ska ge sig på det om man inte vet hur en skruvmejsel ser ut däremot.

Skrivet av hau5mau5:

Jävlar vad Bitfenix gör fina chassin, min favorit blir nog Ghost, nån som vet releasedatum på den?

Annars får det väl bli: http://www.bitfenix.com/global/en/products/chassis/shinobi

Jag kommer att lägga alla BitFenix åt sidan förutom Shinobi XL som blir ett givet köp. Klår utan tvekan Xigmatek Elysium i utseende samt att det är mindre, men med plats för lika stora radiatorer.

Av Hraf
Skrivet av RainesX:

Riktigt snyggt!
Kan nog bli något för mig om det även tar mATX.
Ute efter ett i denna stilen till min htpc så tackar för tipset!

Det verkar som om monteringsplattan är allt för liten för att ett mATX ska passa, men det kan säkert gå att modda chassit lite lätt för att få plats med ett.

Av Hraf

Håller med om detta. Ett suveränt och prisvärt moderkort. Enda negativa med kortet är att det saknar en intern USB 3-header, men personligen använder jag ändå bara USB 2 (mest eftersom jag inte ids installera drivrutinerna).

Av Hraf

Det finns ju alltid socialbidrag som en sista utväg. Det kan du ansöka om hos Socialtjänsten i din kommun.

Av Hraf

Har du plats för en 120mm-fläkt så rekommenderar jag starkt en lågvarvig Scythe SlipStream. De är tysta och riktigt prisvärda.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=274917