Inlägg

Inlägg som Lovebj har skrivit i forumet
Av Lovebj

Vad jag tillslut köpte

Alltid trist med en tråd som man inte fick veta vad det hände med, tillslut blev det såhär:

Chassi: Fractal Design Define Mini C
Motherboard: Gigabyte B550M AORUS ELITE
PSU: Corsair TX650M V3 650W
CPU: AMD Ryzen 5 3600
CPU cooler: Cooler Master Hyper 212 Black Edition
GPU: Gigabyte GeForce GTX 1660 Super OC 6GB
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz
SSD1: Kingston A2000 M.2 500GB
SSD2: Crucial BX500 2.5" 7mm 240GB (flyttad från gammla datorn)
HDD1: Segate 4TB 5200RPM (flyttad från gammla datorn)
HDD2: Segate 4TB 5200RPM (flyttad från gammla datorn)

Som ni ser blev det inte bara ett nytt PSU men också ett nytt chassi, jag bestämde mig för att ha kvar gamla datorn separat om någon vill komma över och spela lite CS eller så. Tack för all hjälp!

Av Lovebj
Skrivet av MrWhizeguy:

CPU-Z bör säga om de e dual eller singel

Cool tack, ja det är dual

Skrivet av MacAllan:

Ännu bättre är att läsa manualen för att se hur stickorna skall sitta beroende på hur många man har

Har nu läst instruktionerna en gång till, står inget om att par två är att föredra. Står att man ska sätta dem varannan om man bara installerar två (som alltid) men alltså inget om vilket par man bör välja

Av Lovebj
Skrivet av SCORPIUS:

@Lovebj: Du har kollat så du får dual channel med minnena nu va? Vanligtvis slott 2 och 4.

Nej inte kollat, jag gissar att man kan göra detta i BIOS någonstans?

Av Lovebj

LÖSNING

Idag var jag och bytte kortet mot ett annat. Kom hem och hade precis samma fel. Googlade lite mer och hitta något på reddit om kanalpar. Bytte slots för ramminnena och VIPS fungera det. Har du samma problem, sätt i ett Ram-minne i slot 2 från processorn räknat!

Av Lovebj
Skrivet av MrWhizeguy:

Jag kan endast boota till bios med en skärm inkopplat efter bios update. Väl inne så måste jag aktivera en inställning för att det skall fungera (ska kika vad den heter. Men testa (om du har fler än en skärm... ) att boota med endast en av dem, funkar ej ena, testa den andre.. Med bios reset där emellan.

du kommer också få tips om att boota till bios från windows snart av ett gäng andra personer (troligtvis) detta fungerade dock ej för egen del. Återkommer med edit när jag ser vad inställningen heter åtminstone.

Edit: så om du lyckades ta dig in med en skärm kopplad så boot/CSM (compability support module config) är det jag måste ha aktiverat.

Nu har jag testat det också, kommer inte in även om jag bara har en skärm inkopplad via HDMI till grafikkortet. Får se om någon skrivit något när jag vaknar imorgon, annars får jag nog bege mig tillbaka med det här moderkortet. Tack för försöket i alla fall!

Av Lovebj

Ingen bild i BIOS men kan boota till OS

Symtom, datorn bootar, moderkortets förbild där man ser olika knappval blinkar förbi, ibland snabbare än andra gånger. Här går det att välja bootordning, uppgradera BIOS eller komma in i BIOS. Väljer jag det sista får jag bara en svart skärm, den matar ut svart bild. Stoppar jag in en hårddisk kommer grub upp och jag kan då starta valfritt OS, allt verkar fungera bra.

Moderkort Gigabyte B550M DS3H
CPU AMD Ryzen 5 3600
Grafikkort Gigabyte GTX 1660 Super
Ram Corsair Vengeance LPX 2x8GB 3600MHz

Testat:
* monterat ut samtliga hårddiskar
* Fabriksåterställt BIOS (Får då upp en ruta som säger att det är återställt och att jag kan behöva konfigurera BIOS, trycker jag på ok får jag svart skärm)
* Tagit bort allt utom en Ram-sticka
* Uppgraderat BIOS (Det fungerar, GUI:t och allt)
* Testat att koppla in mig till moderkortets video portar (det borde inte fungera med min CPU men jag tänkte att det kanske fanns något chipp som mata ut 400x600 eller så)
* Testat både HDMI och DVI-port på grafikkortet

Jag har inte glömt att sätta i några standoffs och det ligger inga skruvar och skramlar så moderkortet ska inte vara kortat.

Jag kan också få upp boot-ordningen men när det är valt kommer jag igen till en svart skärm. Det är fullt möjligt att mitt helt nya moderkort är trasigt, men innan jag ägnar ett par timmar åt att montera isär datorn, skicka tillbaka moderkortet och vänta på ett nytt vill jag testa allt jag kan. Finns det något jag missat? Något mer att testa?

Av Lovebj
Skrivet av the squonk:

JA. köp med två fläktar, mycket tystare

Tack!

Av Lovebj

Nu har jag letat lite och väntat in B550 korten. Verkar detta vara okej?
https://komponentkoll.se/bygg/AzQeI

Från vad jag kan se är de korta grafikkorten bara marginellt långsammare, vet dock inte hur det är med värmen, värt att köpa ett större med dubbla fläktar?

Av Lovebj
Skrivet av the squonk:

1660 Super är väldigt mycket snabbare än 1650 Super, jag skulle säga att det är värt det, 1660 Super fungerar även i en del titlar på 1440p

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/nvidi...

Tusen tack, det låter rimligt, ett 1660 Super alltså!

Skrivet av Fenrisulvfan:

@Lovebj: Asus prime B450M-A har 6 SATA, men du kan nog glömma Zen 3 på det kortet. 834:- är dock inte dyrt.
Annars finns även AsRock X570M Pro4 men det kostar c.a 2376:-
Kanske kommer det nåt bra B550M om 2 veckor?
Vad gäller grafikkort så är 1660S ett bra val för c.a tusingen mer än 1650S, 5600XT är heller inte dåligt för ytterligare en femhundring.

Något speciellt som händer om 2 veckor? Zen 3 = ryzen i 3000 serien? Mja, om resten är kompatibelt kanske man kan ha råd med 800:- till för ett nytt moderkort när jag behöver uppgradera i framtiden. Känns mer värt än att lägga 2400:- på bara moderkort idag.

Skrivet av zin:

Har liknande delar och funderar också på att uppgradera. Letar också efter ett mindre chassi, men är svårt att hitta ett som även stödjer många 3.5" platser. Kollade arkivet och hittade ett chassi som heter Node 804. Får plats 10 st 3.5" diskar samt två SSD i den. Letar vidare och kommenterar om jag hittar något mer optimalt chassi.

Det har jag missat! Nu är bara 2 av mina 5 diskar 3.5 tums men det där chassit såg ju rätt gulligt ut! Hör gärna av dig om du hittar något annat!

Av Lovebj
Skrivet av Lovebj:

Sitter och kollar lite på testresultat och inser att det kanske är värt att gå upp något i grafikkort, men kanske inte är beredd att lägga det dubbla, det handlar mest om framtidssäkring, bättre att lägga 1,5 mer nu och det håller lite längre, men om man med stor sannolikhet ändå kommer få byta om ett par år är det inte värt. Jag tänker att ni kanske har mer koll?

När jag kollar chassin inser jag att jag inte kommer ner så mycket i storlek ändå om jag behåller samma disk setup. Alltså går ett B450 bra. Frågar kvarstår dock om hurruvida det är värt att gå upp i pris på grafikkortet.

Av Lovebj
Skrivet av Lovebj:

Så detta bör fungera(?) All kritik är välkommen:
https://komponentkoll.se/bygg/LlCBn

Nu återstår moderkort. Jag såg att B450 rekommenderades men deras mATX verkar inte ha tillräckligt med SATA portar för att jag ska få in alla hårddiskar. Något annat förslag?

Sitter och kollar lite på testresultat och inser att det kanske är värt att gå upp något i grafikkort, men kanske inte är beredd att lägga det dubbla, det handlar mest om framtidssäkring, bättre att lägga 1,5 mer nu och det håller lite längre, men om man med stor sannolikhet ändå kommer få byta om ett par år är det inte värt. Jag tänker att ni kanske har mer koll?

Av Lovebj

Så detta bör fungera(?) All kritik är välkommen:
https://komponentkoll.se/bygg/LlCBn

Nu återstår moderkort. Jag såg att B450 rekommenderades men deras mATX verkar inte ha tillräckligt med SATA portar för att jag ska få in alla hårddiskar. Något annat förslag?

Av Lovebj
Skrivet av DaCapo_X:

Ett hyfsat billigt grafikkort (1990kr nytt, som säkert går att hitta för halva priset begagnat) och som fixar 1080 galant är ju annars amd rx 580 (8gb).
Men kanske finns det andra kort med bättre pris/kr för 1080 spel?

Med en så gamma prolle kanske det är bättre att köpa ett billigt b450 moderkort och en ryzen 2600 (eller ett billigt ryzen i 3000 serien)..

Okej, så om jag vill framtidssäkra för större skärm bör jag kanske köpa ett biffigare grafikkort. Check.

Skrivet av Donnerstal:

Förlåt, missade att du ville ha mATX, jag utgick från det chassit du redan hade. Det går att få mATX billigare utan några större nackdelar.

Ditt nätagg skulle klara alla byggen ovanför, men jag tänkte att ditt var så pass gammalt att det börjar bli dags för nytt.

Right, ska kolla runt lite och se vad man kan tänka sig för moderkort då. Mja det är sant, PSU:n har gått ett tag, Hur är det med att eventuellt köpa begagnade grejer? Kanske inte PSU men typ GPU? Min känsla är att det kanske finns en del som säljs av folk som vill ha ray-tracing eller vad det senaste nu är som kan tänka sig sälja sina egentligen fullt fungerade prylar till en rimlig peng. Är det något att kika på eller är risken bara att man blir scammad?

Av Lovebj

@Donnerstal: Tolkar det som att det inte är någon ide att kolla på mATX, blir det markant dyrare? Svårt att hålla nere temperaturen i datorn?

Jag ser att jag lär behöva byta upp mitt nätagg också. Har grafikkort och CPU:er blivit mer strömkrävande?

Av Lovebj

Uppgradera 8 år gammal dator för att kunna spela spel igen

Hej sweclockers,

Det är dags att erkänna att jag inte längre har tid att sätta mig in i komponentvärlden. För 8 år sen hjälpte ni mig verifiera ett datorbygge, sen dess har hårddiskar, chassi, CPU-kylare och grafikkort uppdaterats men inte så mycket annat. Nu börjar datorn slutligen sjunga på den berömda sista versen då jag inte längre kan spela de senaste spelen på den utan problem. Alltså, dags att uppgradera. Så vad har jag?

Dator:
Chassi Fractal design Define R2
Moderkort ASRock P67 Pro3
Ramminnen Corsair XMS3 Vengeance Black DDR3 1600MHz 4x4GB
CPU i5-2550K CPU @ 3.40GHz
GPU GeForce GTX 660 Ti
PDU Fractal design FD-PSU-TESLA-550
Diskar
Disk0 Crucial BX500 480GB Linux OS
Disk1 Crucial BX500 480GB Windows OS
Disk2 Seagate Barracuda 4TB Lagring
Disk3 Seagate Barracuda 4TB Backup
Disk4 SanDisk Ultra Plus 256GB Steam
CPU-kylare Någon Noctua (kanske en Noctua NH-U12S)

Tanken är kanske inte bara att byta moderkortet, CPU, GPU och RAM utan kanske också att bygga något model mindre, typ mATX. Vet inte om det är en horribel idé men tänker att det mesta i min dator bara är luft ändå. Frågan är väl, vad som riktigt är värt att köpa. Jag vet att svaret blir hur långt är ett snöre? Så jag tänkte att jag skulle lista lite vad jag använder den till.

Jag kör dubbla OS, Windows och Linux. På Linuxfronten surfar jag och spelar CTF:er. På Windowsfronten spelar jag spel och redigerar lite bilder. Nu är jag inte en så krävande gameer när det kommer till absolut top-settings av grafik och har en 1080-skärm som maxar ut på 60FPS men idag kan jag inte spela CoD:MW och köra discord samtidigt. Både CPU och GPU maxar ut efter senaste updateringen även på de lägsta settings.

Så till själva råden, är det värt att köpa något beggat? Hur mycket är det värt att lägga? Jag har hört att det inte hänt så mycket på CPU marknaden för stationära datorer de senaste åren, värt att köpa något som redan har några år på nacken? Jag ska vara ärlig med att jag försöker komma undan så billigt som möjligt även om jag gärna ser att jag, precis som med förra setupen kan fortsätta spela år framöver utan att behöva byta bara genom att sänka grafikinställningarna. Det är också möjligt att jag köper en något mer högupplöst skärm framöver.

Av Lovebj

Tycker själv det är trist med trådar man inte får veta vad som hände sen. Så här kommer kontentan (om historian inte tar någon ny vändning). Jag hitta en Lenovo Thinkpad T440 Core i7/14”/8GB/SSD/Win10Pro på Tradera från vad som verkar vara en vettig återförsäljare. Vann budgivningen på 1580:- plus en hundring i frakt. Det var en avvägning då jag egentligen inte ville ha en 14tummare och den va något tung (1.8kg). Men behövde en ganska snart och för priset gjorde jag en kompromiss då jag insåg att jag inte nödvändigtvis kommer hitta precis vad jag vill ha inom den tidsramen. Tack alla för tips och hjälp!

Av Lovebj

@Linus: Right, jag får kika lite på tradera helt enkelt. Hur säker är den webplatsen nuförtiden? Dom hade rätt gott om scammers för ett par år sen.

Av Lovebj
Skrivet av yugurt:

Allt jag kan peka på är att 8GB ram är ganska snålt när man kör en vm eller två. När jag själv kört kali så har jag upplevt att allt under 4GB ram och två kärnor dedikerat till vm'en blir rejält segt. Med bara 8GB ram blir det inte mycket kvar till OS och annat.

Jag skulle rekommendera dig att titta på en 2570p som har möjlighet till 16GB ram samt socketad cpu så du kan uppgradera till en 4c/8t cpu om viljan faller på.

Hur vanligt är det att lätta laptops har socketad CPU?

Jag håller med om att det vore bra att kunna gå upp till 16gb ram. Kör nog inte mer än ett VM, har som sagt en server jag kan köra saker på också. Om vi teoretiskt sätter en gräns på 4k. Vad skulle du rekommendera då?

Av Lovebj
Skrivet av Linus:

Om du klarar dig med 1366x768 upplösningen skulle jag snarare satsa på en x250, bättre touchpad och belyst tangentbord.

Kör själv linux på en XPS 13 med (i5, 8gb, 256gb, 4K-skärm) som spelar linux alldeles lysande, både jobb, surf och film fungerar.

Inte mycket
Om det är den du har i annonser nu så lär den klara linux lysande på 1/4-del av prestandan

Så det är värt att lägga 500:- på en bättre touchplatta? Hur står sig i5-5200U mot i5-4300U? Enligt CPUbenchmark.net är den sämre(?!) Den är 1.5 år nyare men drar ungefär lika mycket och är snabbare i orginal klockfrekvens men turbon går inte upp lika mycket. Oklart om det är en TN-panel eller en IPS, det går såklart att fråga om. Datorn i fråga skulle i så fall kosta typ 3k.

EDIT: 3.7k

Av Lovebj
Skrivet av Napoleongl:

Du har ju x1carbon i samma viktklass om du vill gå upp i skärmstorlek/upplösning. Samma ram-begränsning men har även hdmi-ut. Notera att de som är samma generation som x240n inte har riktiga F-tangenter utan en touchbar...
Fördelen med de modeller som har dubbla batterier är ju att du kan byta on-the-fly om du köper ett nytt. Carbonen är mig veterligen tunnare dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, men jag vill helst ha något som är 13tum eller mindre. Glömde skriva det. Anledningen till det är att jag har hittat att 14 tummare ofta inte får plats så bra i väskor, eller på tåg eller bussar. En 13 tummare går fortfarande att jobba på i de situationerna. En snabb sökning visa också att en x1carbon är lite drygt dubbelt så dyr. En x240 kostar typ 2.5k vilket verkar rätt prisvärt. Men som sagt, oklart om det är en bra idé med morderna browsers. Vet för lite om processorer för att ha någon som helst anning.

Skrivet av Yonie:

Jag har blivit nyfiken på kraven Linux ställer, då ett flertal intressenter för en Dell XPS jag säljer är rätt snabba att fråga om både storlek och hastighet på RAM samt CPU.

Här är det såklart svårt att veta, jag surfar, kör ett VM nu och då, funderar på att köra Kali som ett VM, så där kan man tänka sig lite wifi sniffing och annat av intresse. Lösenordsknackning kan jag göra på servern. Vidare vore det bra om den gick att kolla film på men det är nog så tungt det blir. Vad har du för specs och pris i åtanke? Jag är som jag skrev ovan för dålig på CPU:er för att riktigt veta. Köpte en laptop för ett antal år sen med en AMD A10, den skulle vara bra enligt specs men sliter som ett djur för att få ubuntu att snurra med Firefox öppet. Ett misstag jag helt enkelt inte vill göra om då den datorn är mer eller mindre obrukbar. Jag kan också skvallra om att jag har en större, tyngre och betydligt kraftigare laptop om jag skulle behöva, men den är 15 tum och väger typ 3kg med strömklumpen så man tar inte gärna med den om man inte absolut behöver (eller vill spela spel).