Inlägg

Inlägg som Msch har skrivit i forumet
Av Msch
Skrivet av erak701:

Jag har endast en 60hz skärm. Vet att jag inte kommer kunna uppfatta högre än 60fps. Men jag borde ändå kunna få det?

60 Hz = bildskärmen blinkar 60 gånger i sekunden och kan bara visa 60 bilder i sekunden men grafikkortet kan ändå pumpa ut tusentals bilder i sekunden.
Ögat uppfattar mindre än 60 Hz som en stadig bild som inte blinkar (utom hos vissa som får huvudvärk av 60 Hz bildskärmar, även nämnvärt att vetenskapliga studier visar att ögat uppfattar mer än 60 Hz men att detta sedan smälter samman senare i hjärnan) men i stort sett oändligt många bilder i sekunden så 120 Hz bildskärmar som kan visa 120 b/s är inte båg.
Om du är låst på 120 fps så tyder det på att någonting begränsar grafikkortet: någon slags v-sync, MSI Afterburner eller dylikt. CS har åtminstone ingenting inbyggt som begränsar utan att man startar det.

Av Msch
Skrivet av fermia:

Ribbons går ju att stänga av helt i settings..Går även att sätta så du aldrig ens märker av Metro.Utan en massa program.

Startmenyn som finns nu använder jag bara med högerklick.Den menyn är helt underbar.
Gäller att lära sig arbeta med win8 på sitt eget sätt.Går att modifiera i windows egna settings som du inte ens kommer i närheten av i win7.Min win8 är min egen och om en win7 användare sätter vid min dator blir han totalt vilsen hehehe..rätt kul hur insnöade alla win7 användare är på just start menyn.
Tar man bort den är dom som nybörjare och är totalt vilsna..

Själv går jag direkt till desktop mode vid start.Går förbi inloggning och metro direkt.

Använder mycket tangentbordet när jag ska leta efter saker tex win+s.Har lärt mig många genvägar på detta sätt och har gjort mig till en bättre användare.

"Ribbon" i högerkant av bildskärmen vet jag inget sätt att stänga av någonstans. Vet inte ens vad dens officiella namn är, tycks inte vara ribbon som jag läst någonstans.
Slår vad om att alla de här "modifikationerna" du snackar om har att göra med regedits. Jag har inte sett några "Windows egna settings" som gjort något annat än stänga av kameran som min dator inte har någonstans.

Av Msch

Win 7 64-bitar... Win 8 är några små förbättringar men också mycket som blivit drygare och i 8.1 hände exakt samma en gång till.
Om jag inte hade uppgraderat till 8 skulle jag inte bry mig om att göra det ännu.
Dagen ribbon försvinner så kommer jag att rekommendera 8 till alla.

Ribbon är en meny som dyker upp på skärmens högersida varje gång man rör det högra bottenhörnet (i 8.1, båda högerhörnen i 8.0) och vad innehåller den? Search i fullskärm, dugligt, Share som leder till en helt tom meny om man inte har några appar, Start som gör exakt samma sak som Windows-tangenten eller Windows-knappen längst nere i högra hörnet i 8.1, Devices som inte visar ett vettigt skit och Settings som tar oss vidare till en meny där vi har en genväg till kontrollpanelen, skrivbordsinställningarna, kontrollpanelens system, Microsoft hjälp, en nätverksmeny där allt man ser är om man är ansluten till något eller inte och absolut ingenting går att klicka på, volym, notifikationer som inte gör ett skit om man inte har appar, tangentbordsspråk, en knapp som leder till appen där man styr vissa av datorns inställningar och… på/av/starta om/sömnläge och så vidare.
En heeel massa helt onödig skit undangömt, oanvändbart och samtidigt i vägen och sedan någonting så livsviktigt som att stänga av datorn vilket i Win 8.1 tack och lov även går genom att högerklicka nere i högra hörnet eller Alt + F4 som vanligt.
Blir äcklad av alla touch-screen anpassningar exempelvis att man kan ta tag i toppen av skrivbordet och typ STÄNGA SKRIVBORDET. Det är nonsens, nonsens.

Skulle rekommendera Win 8 men ju mer jag tänker på allt som är nytt ovanför huven eller vad man ska säga i Win 8 ju argare blir jag. Vill ha 8.2 snabbt.

Edit: men om man är kunnig så går det såklart att modda bort all Win 8 skit ur Win 8 och modda tillbaka startmenyn osv. Meckigt bara.

Av Msch

Vanliga Win 8 räcker nog.
"Additional features include the ability to receive Remote Desktop connections, the ability to participate in a Windows Server domain, Encrypting File System, Hyper-V, and Virtual Hard Disk Booting, Group Policy as well as BitLocker and BitLocker To Go. Windows Media Center functionality is available only for Windows 8 Pro as a separate software package." från Wikipedia.

Av Msch

Jag vet faktiskt inte. Det är inte NÖDVÄNDIGT, men jag har aldrig använt stock-kylaren på 4670K så jag vet inte hur mycket den låter när man spelar. En billig kylare för några hundralappar som Hyper 212 Evo skulle kunna vara tystare. Om den är särskilt mycket tystare vore det väl investerat, sedan tillåter det överklockning.
Går ju alltid att byta till senare med lite meck.

Av Msch

Så här skulle jag ha gjort typ:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6673059/8k

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-6673059-00.png

-49 eftersom man väl får gratis frakt som Sweclockare.
+ att montering just nu väl är helt gratis om man har MSI?
Eventuellt nån sån där Hyper 212 Evo också.
Typ så.

Jo, har du OS? Är du student?

Av Msch

I datorn ovan (Inet) skulle jag undvika just RM750... fläkten går igång vid 300W vilket är just vad din dator kommer att dra så oddsen är att den kommer att gå igång, stänga av, gå igång, stänga av och i HX-serien så gick den alltid upp till 100% varje gång den slog igång sedan snurrade ner till det den bör ligga på eller snarare slog den av helt i tio minuter sedan drog den igång igen.
Sedan skulle jag välja MSI 770 över EVGA 770 eftersom MSI brukar vara starkast och tystast före ASUS som är lika starka men inte lika tysta men har inte tittat särskilt mycket på EVGA och allt detta baserat på smått gamla tester.
Skulle även välja SteelSeries QcK över Sphex, utan att ha läst något om den.
Också osäker på den där Hydro H75 annars ser det bra ut.

oolllees tips å andra sidan... det ÄR min dator typ.
Som någon som har exakt den datorn är det enda jag skulle rekommendera att gå 100% SSD med 500GB SSD utan HDD för att få bort det största oljudet ur datorn vilket nämligen är hårddisken sedan skulle jag titta på hur en Noctua-fläkts lägsta ljudnivå jämför sig med H110s lägsta ljudnivå som nämligen är ett surrande något högre än det milda blåsljudet från chassifläktarna.
Hårddisk, vattenkylning, chassifläktar är det enda som låter någonting alls.
Aldrig hört något annat än ett ljust vinande från grafikkortet vilket jag tror bara är något i min set-up eftersom jag även har coil whine i nätaggregatet möjligtvis eftersom någonting är defekt i moderkortet eller grafikkortet. Har dock haft två Seasonic nätaggregat (P520FL) och ett Corsair (HX1050) hemma och varje gång har jag haft coil whine så jag misstänker att det beror på någonting annat än nätaggregaten själva. Coil whine går att lösa enkelt med MSI Afterburner hur som helst.
Obs att coil whine verkar kunna bero på moderkort, grafikkort och nätaggregat eller en kombination av dessa annars kanske ovanstående stycke verkar lite förvirrande. Själva ljudet kommer såvitt jag vet dock alltid från nätaggregatet.
Också obs med de specsen att chassit är väldigt lätt att bygga i men vattenkylningen får man snurra 90 grader och sätta på CPU:n snett för att slangarna inte ska tryckas ihop eller sträckas ut och slangarna måste sitta mot datorns framsida för i chassits baksida blockerar den bakre fläkten.

Det enda jag inte begriper är varför oolllee skriver att det är ett stort steg upp från ett 770... har datorn där SLI? Ser bara ett 770.

Av Msch

Byt till Z87-G45 Gaming (alternativt ett MSI Z87-G41 Pc Mate för 839 men dubbelkolla då dess specs eftersom den uppenbarligen saknar ett och annat) och XFX Core 550W.
Annars ser det bra ut.

Av Msch
Skrivet av Jink:

Sweclockers egna tester visar ju på något helt annat, eller läser jag dem fel?
http://www.sweclockers.com/image/diagram/4971?k=60db1e05a71b4...

Ja, det gör du lite
Det finns ett fåtal spel exempelvis Battlefield 3 och Battlefield 4 där en 4770K har små fördelar över 4670K i vissa situationer.
Ovan har du saxat ut just ett av de exemplen som om det skulle gälla alla spel, alltid och som om 100 mot 110 vore en märkbar skillnad.
Skillnaden mellan 100 och 111 är samma som skillnaden mellan 58 och 60 eftersom fps är icke-linjärt.
Har även hört att i7 är bättre i Crysis 3, sett benchmarks som visar både att i7 är något bättre eller inte det minsta bättre än i5 i Civilization V och sett benchmarks som visar att Metro och Hitman: Absolution går några få fps bättre med en i7.
Värt 1000 spänn nej.
Vad som hade varit värt 1000 spänn hade varit åtminstone en 50% förbättring i alla spel alltid.

Av Msch

Om man är student så går ju Windows XP/7/8 32/64 svensk/engelsk att ordna för 150 spänn för hela paketet från de där Pellesoft, lagligt.

Av Msch
Skrivet av päronpaj96:

Okej vad jag hört så sa dom att en i7 är bättre när man
ska använda Photoshop, sony vegas etc etc men stämmer det?
Skall nog gå på vattenkylning tror jag.
Känns bättre för mig
Men det var nog allt skulle jag tro, inga mer frågor just nu.
Tack!
Peace.

Nja... om du inte hittar benchmarks så skulle jag inte lita på det. 4670K vs 4770K.
Vad man brukar titta på i i7 benchmarks är WinRAR och x264 HD… att zippa eller ”encoda” musik eller video är såvitt jag vet de två områdena där en i7 skiner med att vara marginellt snabbare och frågan är om du sitter och ändrar filformat på iTunes-låtar ofta nog för att de där få sekunderna sparade ska gå upp till att vara värt en extra tusenlapp på något som annars kostar under två tusen.
Man brukar höra att i7 är bättre på produktivitet men tänk efter egentligen hur långa dina laddningstider är i de flesta produktivitetsprogram. Obefintliga.
Man hör också många säga att allt blir snabbare överlag men det är snack.
Vissa audio-video program, 3D arbete och att koda om filformat om programmet man använder är specifikt gjort för att utnyttja en i7 är där en i7 teoretiskt skulle kunna hjälpa såvitt jag vet.

Finns ett fåtal spel som går marginellt bättre på en i7, möjligtvis. Jag skulle säga att de testerna som visar det lika gärna skulle kunna ha ett dåligt ex av en i5 som ger några procent skillnad.

Det är rätt svårt att ens googla fram vad en i7 egentligen är bättre på. Tror ärlig talat en den enda anledningen att de fortfarande säljs är eftersom väldigt många köper dem i tron att högre nummer är bättre.

https://www.youtube.com/watch?v=wnS50lJicXc&hd=1
3:06 framåt är ungefär min uppfattning också.

Här är nån lista över program som en i7 skulle kunna vara bättre på:
http://www.tomshardware.co.uk/hyper-threading-core-i7-980x,re...
Skulle inte lita på något utan att ha sett benchmarks för ett specifikt program dock.

Av Msch

Kylaren fungerar även utan sidohål. Jag är ingen expert på hur kylningen fungerar men det viktiga är nog främst att få bort värmen från chippet, sedan tar chassifläktarna hand om att blåsa ut luften ur chassit.

Skrivet av thli72:

rätt öppet chassi o stock CPU kylare, ingen SSD ... så lite kommer den att låta, men ingen större fara

Har du koll på hur mycket 4670K stock låter? Har aldrig tänkt på det eftersom jag aldrig använt stock-kylaren och hittar inga benchmarks.
Om den väsnas mycket kanske jag skulle börja rekommendera en sånn där Hyper 212 vad de nu heter för ljudnivåns skull.
Brukar i dagsläget inte rekommendera någon kylning eftersom överklockning med Haswell inte tycks ge särskilt mycket.

Av Msch
Skrivet av albinn:

okej! tackar. vad tror du, värt det att lägga extra för 770 eller räcker 760 för det mesta ett tag till?

Jag har räknat lite på att 770 är typ 95% så prisvärd som 760 så den är värd nästan varje krona till skillnad från exempelvis dubbelt så dyra 780-n som är 30 % starkare.

Av Msch

Bra moderkort, men går säkert att skära ner till ett MSI Z87-G41 Pc Mate om du inte vill överklocka. CPU:n stödjer inte överklockning ändå.
Jag skulle ha gått med en 4670K istället dock oavsett om du tänker överklocka eller inte.
Dessutom tror jag att 2x4 fungerar bättre än 1x8 men det kanske bara är 4x2 som suger.
MSI 760 är tystare än ASUS 760 om prisskillnaden är liten.
Trist chassi men each to his own.
Nätagget duger väl men själv skulle jag gått med ett XFX Core 550.
Det finns både ditt och datt att välja på när det gäller nätaggregat men när jag XFX Core tycker jag är extremt iögonfallande.
Corsair, corsair, corsair, sedan några märken man aldrig hört talas om sedan XFX och tillverkat av Seasonic.

Gör så, se vad det blir totalt och sedan överväg en SSD... 700 spänn för en Samsung 840 Evo 120GB exempelvis bara så att du får OS:et där på.
Sedan går det in bra mycket program och några spel där också typ.

Av Msch

Vet inte exakt vad CS Go kräver men en speldator av typen typisk använder idag 4670K/760.
De blir 4000 tillsammans plus ett moderkort för cirka 1000. Chassi, 8GB 1600 MHz minnen, ett nätaggregat och DVD går på en tusenlapp som minst på Prisjakt och då är allting i datorn Asus, Corsair, Intel, MSI det vill säga inga okända märken.
Då saknas bara HDD/SSD. 1TB HDD (Western Digital) kostar 500 och SSD (Samsung) blir 700/1200 för 120/250GB typ.
Så för typ 7200 plus minus lite grann exklusive OS (150 spänn för studenter) går det att nog att ordna en hel dator med allt vad nutiden har att erbjuda.

Sedan går de flesta med lite schysstare chassi, moderkort, nätaggregat och minnen och då blir det väl en tusing extra och vi är uppe i standardsumman 8000.
Det när nästan så att man skäms när man lade 15k på sin egen dator. Idag hade den iofs bara kostat 13000 idag men jag brände cirka två tusen på en 4770K för att testa i7 (inte värt) och av en slump blev det 16GB minne också (inte värt). Sedan har jag vattenkylning för en tusing som inte varit till så stor nytta ännu men som jag hoppas att sätta till mer nytta snart. Då är man nere i ca 10k vilket är ungefär hur stark min dator är egentligen.

Men men efter mer än ett halvårs noga bevakning av marknaden så lär man sig en del.

Av Msch

Jo snyggt, allt som saknas är som sagt en SSD 120-250GB.
Själv skulle jag också titta på nätaggregatets ljudnivå. Kanske värt att gå ner till ett tystare, mindre nätaggregat eller ett större, tystare nätaggregat. Just nu är du lite mitt i oljudszonen. Nätaggregatet är det som väsas mest i burken sannolikt.

Av Msch
Skrivet av versions:

http://www.sweclockers.com/image/diagram/3835?k=a2d628dd42f8e...
http://www.sweclockers.com/image/diagram/3833?k=cc9f619ede972...
http://www.sweclockers.com/image/diagram/3836?k=3118bb6589e83...
http://www.sweclockers.com/image/diagram/3839?k=d8a3c0fc43419...
http://www.sweclockers.com/image/diagram/3841?k=84c56b9e57351...
http://www.sweclockers.com/image/diagram/4972?k=e8aa42172467c...
http://www.sweclockers.com/image/diagram/4973?k=cd3689fda5965...

man testar på låga grafikinställningar för att grafikkortet flaskar och när man sänker upplösning och/eller inställningar flyttas flaskhalsen till processorn. det är precis som att man använder 4960x vid test på grafikkort.

att göra på ett annat sätt är som att ta http://www.sweclockers.com/image/diagram/3834?k=0d6f15fdbebf1... och dra slutsatsen att en pentium och en i7 är precis lika bra eller att testa nya grafikkort med en p4.

watchdogs rekommenderar sannolikt en i7 därför att sandboxspel är väldigt processortunga och om spelet kan utnyttja ht så blir det en väldig skillnad i ett sådant spel.

4670k är likvärdig när ht inte kan utnyttjas och 4770k är bättre när ht kan utnyttjas. undantaget är far cry 3 och det är spelet som är dåligt optimiserat.

sedan får man inte glömma att det här är speltest. när du börjar göra annat tungt i bakgrunden och spelar ett spel som kan utnyttja fyra trådar påverkas 4770k mindre.

Om Watch dogs kan utnytja ht...
Om man spelar något magiskt spel som utnyttjar fyra trådar...
Om man spelar på en liten bildskärm, låga inställningar och har en splirrans ny Haswell...

Visst, men tills det finns en betydande mängd spel där ht ger en fördel så tycker jag att det finns mycket bättre saker att lägga en tusenlapp på exempelvis SSD-utrymme eller back-up-drives.
Har hittills inte sett mycket mer än Battlefield som bevisligen tycks vara bättre med en i7 och där som sagt bara på lägre inställningar vilket är det mindre troliga användningsområdet.

Av Msch
Skrivet av päronpaj96:

PERFEKT!
SSD:er är sjukt dyra och det jag tänkte på var
att ha en HDD på 1TB+ för spel och ha en SSD på runt 250GB
för operativsystem och så.
Och jag hade nog tänkt att använda processorn till mer än
spel så får nog ändå bli en i7
Har någon utav er användt en Mionix mus?
Finns ju så många möss att välja emellan...

EDIT: Om inte vattenkylning, vad bör jag ha då till processorn?
EDIT 2: Skippar nog HDD och går på en Större SSD istället.

Vet du övervhuvudtaget vad i7:or är bättre på än i5:or?
Annars kan du ju strunta i den. Har aldrig hört att den skulle vara bättre på att göra många saker samtidigt eller något sånt. Endast att den är bättre i applikationer som specifikt programmerats för att utnyttja hyper-threading exempelvis WinRAR och media-encoding.
Inget som jag någonsin använt.

SteelSeries Sensei är som sagt en bra mus. Jag skulle lätt välja den som nybörjare eftersom den är så anpassningsbar. 8 knappar, 1-5700 dpi i 1-dpi steg, inbyggd CPU och bildskärm som gör att man kan ändra alla inställningar direkt på musen utan att använda datorns inställningar, mjukvara eller spelinställningar. Dessutom går det att ställa in positiv eller negativ acceleration och hur högt upp från musmattan som den slutar att läsa. Går för höger och vänsterhänta, oavsett vilket slags grepp man använder exempelvis claw eller swipe och den har tre ljuszoner som man kan ställa in egna färger på och på bildskärmen på undersidan kan man ställa in en egen bild. Dessutom är såvitt jag vet sensorn känd som en av de absolut bästa och musen överlag anses vara en av de få bästa mössen någonsin.
Det enda som inte går att ställa in direkt på musen är vad knapparna gör vilket man behöver mjukvara till och så går det inte att ändra bilden utan en större dator att ladda in en ny bitmap från såklart.
Musen är lätt, allt material lyxigt och sladden är omärkbar.
Sedan kostar den bara typ 600 spänn.

Det enda negativa är att knapparna på sidan är väldigt lätta att klicka av misstag eftersom de är väldigt lätta. Det tog min någon vecka att vänja mig hur man ska hålla för att inte slå i knapparna på högersidan.

http://steelseries.com/products/mice/steelseries-sensei

Om inte vattenkylning så luftkylning. Vattenkylning som man inte bygger själv är egentligen inte mer effektivt än luftkylning annat än i några särskilda överklockningsscenarion.
Vattenkylning väsnas mer eftersom den alltid låter medan jag tror att man kan få luftkylning att snurra ner till noll när den inte behövs men ser å andra sidan väldigt ballt ut. Jag använder luftkylning mest eftersom jag ville testa men om jag skulle bygga nytt idag skulle jag välja en Noctua-fläkt istället.

Kom ihåg att det är busenkelt att lägga till mer lagringsutrymme senare och då lär det dessutom ha sjunkt i pris så ha inte bråttom med att köpa en miljon terabytes om du inte behöver dem direkt.

Av Msch

Undvik 4770K. Den presterar sämre än 4670K i lika många spel som den presterar bättre typ.
Den är några procent snabbare under väldigt vissa förhållanden (bara 1920x1080 Medium inställningar om jag minns rätt, ej högre) i Battlefield 3 och 4... sedan att Watch Dogs vill ha nån i7 är bara strunt. Ytterst otroligt att en i7 gör någonting bra med tanke på att även övriga specs för det spelet är uppblåsta för att få spelet att verka tyngre och ”bättre.”

Nätagget duger.

Av Msch
Skrivet av Linlang:

Angående ljudet på nätagget så tror jag inte att jag kommer störas så mycket då jag spelar med headset men det är helt klart tänkvärt så jag ska kika lite på det. Intel och AMD får jag aldrig någon rätsida på, AMD är oftast billigare och har ändå högre Ghz men folk rekommenderar ändå intel oftare...

AMD är billigare men oeffektiva. De har ofta högre GHz men de GHz=/=GHz... en dator idag med 4 GHz är mycket bättre än en fem år gammal dator som går i 4 GHz.
Intel gör både bättre CPU:s och grafikkort. De är bättre just på att göra mer med mindre. Exempelvis satsar de på mycket styrka i få kärnor vilket är vad alla datorspel egentligen använder medan AMD spär ut sin styrka över massvis med kärnor men eftersom spel bara använder två kärnor vanligtvis så tappar man styrka när man beter sig så där.
Enkelt förklarat men mer eller mindre så det går till.
Vissa spel har särskilda problem med AMD. Sedan har jag hört att Crossfire fungerar sämre än SLI.