Inlägg

Inlägg som Skinpop har skrivit i forumet
Av Skinpop
Skrivet av Leatherface75:

Inte alls idå du får ut mer prstanda genom OpenGL och det påverkar även ditt prat om enkeltrådig prestanda.
Om du får ca 15-20% mer prestanda genom att använda dig av OpenGL på BSD/Linux kärna istället för DirectX så är det inte irrelvant.
Sen genom ytterligare optimerangar och spel skrivna i 64 bitar har du ju ytterligare prestanda att hämta där redan vid enkeltrådat.
Och du hittar ingen starkare processor med färre kärnor som lär lika strömsnål så där har du fel.

Det är inte alls relevant för PS4s spel kommer inte använda opengl, precis som PS3-spel inte använder opengl. De använder mer hårdvarunära apin som libgcm.

Av Skinpop
Skrivet av Mnemozyne:

Passar inte PS4 in ganska väl på själva definitionen av vad en PC är? Enda skillnaden jag kan se är att konsolens syfte är att kontrollera försäljningen av spel. Inga problem att koppla in en TV och handkontroll till datorn idag så varför skulle man vilja spela på dessa tekniskt ständigt efterblivna konsoler egentligen.

Nej hela deras affärsidé kretsar kring att bygga på sitt varumärke och få kunden lojal. Kombinerat med att bara erbjuda vissa exklusiva titlar till vissa konsoler som exmepelvis Zelda 12. Hoppas konsoldöden kommer snart.

Nej.

Hur många pcs har mmycket custom hårdvara samt en låst specifikation? Säga vad man vill om licenser men att ha en låst plattform har också stora fördelar - såsom att man faktiskt utnyttjar hårdvaran till dess potential(vilket inte sker på PC).

Skrivet av mungo_skata:

Vad har priset på minnet med mitt inlägg att göra?

Du quotades av misstag, var den andra jag svarade på. Apråpå vad du sa ligger styrkan i en konsol att alla enheter har samma spec. Det är det som gör att man kan skriva hårdvarunära kod som kommer åt presntandan. Med 3 olika versioner vore inte detta möjligt. Vore bara dumt att ha tre versionen, med andra ord. Det enda man kan öga är typ anslutningar(usb , hdmi osv) sam hårddisk och liknande.

Av Skinpop
Skrivet av Rebben:

Att den höga minnesbanbredden skulle hjälpa CPU'n är desvärre inte sant då x86 är gjort för att använda så lite minnesbandbredd som möjligt då minnesbandbredden historiskt sett var den stora flaskhalsen för mikroprocessorer. Däremot gillar x86 låga latenser.
Kolla på artiklar där de testar moderna cpus med olika minneskonfigureringar så ser ni att ökad minnesbandbredd inte ger speciellt stor prestandaökning i förhållande till bandbreddsökningen.

Orsaken till att de har gjort så här är att de får färre kretsar och får lättare routing på kretskortet vilket då blir mindre och billigare att tillverka.
Snarare kommer det att stjälpa cpu'n en aning då GDDR5 har högre latenser än DDR3 och en delad buss ökar latenserna ytterligare.

Samtidigt minskar latensen IOM att det är ett SOC. I en vanlig dator så används väl det mesta av systemminnet(i ett spel) för att cacha data som ska skickas till grafikkortet? Med en unifierad minnesarkitektur elimineras den här flaskhalsen. Men visst är det sant att GDDR5 har högre latens(vilket inte spelar roll för GPU) men frågan är om det har någon betydelse med tanke på hur hela systemet ser ut, och återigen eftersom det är ett SOC. Det verkar också som att man vill avlasta cpun mad att köra mycket på gp-gpu.

Av Skinpop
Skrivet av Kilroy:

Ja, men du svarar ändå inte på min fråga, dom sakerna du tar upp som är parallelliserade är ju som du själv säger saker som sköts på GPUn.
Om det nu är så viktigt att spara på varje watt och varje millimeter var gäller storleken på kärnan, vad ska man ha alla dess kärnor till?
Vad är det 8st svagare kärnor gör bättre än 4st starkare som GPUn inte kan göra som är bra i en spelkonsol?
Och det är likvärdig TDP och komplexitet på hårdvarunivå, och mindre komplext på mjukvarunivå.
Komplexiteten i att ha olika kärnor kan jag acceptera, även om jag tror att det är rätt väg framåt för både persondatorer, mobiltelefoner och konsoler, men det är en annan fråga då.

Jag är som sagt kluven till valet med 8 så svaga kärnor, tror att den totala bristen på entrådig prestanda kan komma att bli onödigt begränsande i värsta fall och att det även i bästa fall kommer begränsa utvecklingen av högpresterande processorer i mainstream-entusiastklassen då speldatorer också kommer blir mindre och mindre beroende av enkeltrådig prestanda i dom flesta spel vilket i sin tur leder till att det inte utvecklas spel osv som kan ta tillvara på den typen av prestanda ordentligt.
Men, kanske inte gör så mycket, som utvecklingen ser ut är parallelisering viktigare och det är jag lite exalterad över att se på det här sättet.

En svagare kärna drar betydligt mindre ström än en stark, Jaguar kan stänga av kärnor, en ps4 kan alltså vara permanent påslagen men ändå bara dra 2-3 watt eller nåt sånt när ingen använder den.
Jag förstår inte riktigt varför du kallar processorn svag, det är relativt till vad man använder den till. Att den vore svag i en PC innebär inte att den inte är fullt tillräckligt stark för en konsol.
Utvecklarna vet att de har tillgång till 8 kärnor och exakt vilken prestanda dessa har, är de skickliga programmerare kommer de kunna utnyttja prestandan fullt ut.

Hur man använder 8 cores? Tänk OS tar en core, ljud tar en annan core, asset-laddning en core, AI en core, spellogik tar en annan core osv. Vad är det du inte förstår? Den enkärniga prestand är uppenbarligen tillräcklig, det finns ingen anledning att göra CPUn till ett monster. Att stoppa i en i7 skulle inte ge oss bättre spel, det vore ett otroligt slöseri.

Av Skinpop
Skrivet av Pojjoplopp:

Problemet är väl endå att få ut den till ett rimligt pris som folk skriver här på Sweclockers.
Jag menar, redan vid 5k så börjar folk tycka att det är lite pengar och säg att man nu skulle klämma in groundbreaking hårdvara som får alla att skita i brallan när dom ser prestandan...ja då kommer det inte para vara prestanda man skiter i brallan för.

Det lär också vara prislappen på 15 000

Sen får man inte glömma att för att kunna utnyttja prestandan fullt ut, ja då behöver man en tv som klarar av 4k också....jaha där rök 100 000 till

115 000 kr fattigare VS 4 500 kr fattigare.... ja vilken tror ni folk väljer?

Den komer inte stödja spel i 4k så du behöver ingen ny tv, 1080p med låg latens är det bästa du kan köpa för att spela på ps4/durango

Av Skinpop
Skrivet av Haxk:

Alla vet att den bästa hypen är att göra som Apple. Först att berätta hur storslagna de är och att de har lyssnat på kunderna bla. bla. bla. Sen när de har presenterat och visat produkten för hela världen, så avslutar de med att säga. Vet ni vad det finaste är med den här produkten: " Den går redan i dag att beställa och få ute i handeln" och alla bara fan vad nice.

Skrivet av virtual void:

Fast när det kommer till att kommunicera mellan CPU-kärnor så finns det väldigt lite man kan göra för att minska latens mer än att se till att latensen till det som delas mellan de kommunicerande kärnorna har väldigt låg latens.

Vid kommunikation mellan kärnor har du gjort en eller flera modifikationer till minne, vid en speciell punkt i din programström vill du säkerställa att alla modifikationer blir globalt synliga. Du kan inte börja köra instruktioner efter den punkten innan man vet att den tagit effekt (för om du gör det är instruktioner inte längre synkroniserade och garanterar inte s.k. sekventiell konsistens), så kostnaden av sådana synkroniserade instruktioner blir direkt proportionellt mot latens, bandbredd är nära nog irrelevant för dessa operationer.

Saker som prefetch och spekulativ läsning/skrivning kan inte användas över dessa synkroniserade instruktioner, vilket är anledning till att dessa instruktioner blir så väldigt dyra, precis som du skriver så har ju moderna CPUer väldigt många tricks för att dölja latens men dessa sätts ur spel i detta fall.

Jag är inte tilllräckligt kunnig för att diskutera core-latenser, det du pratar om är väl i princip diminishing returns, dvs att prestandan inte fördubblas när du dubblar antalet cores, vilket är sant. Men fördelen är ändå tillräckligt stor för att parallellisering värt att göra(och det är tydligen den enda hållbara utvecklingen, idag iaf).

Hur påverkar latensen om en kärna har hand om t:ex os/share funktionaliteten osv, en annan AI, ljud, läsa in assets osv? Fysik utförs på GP-GPUN, utöver detta antagligen många andra beräkningar också.

Jag är personligen mer nyfiken på hur de lyckas få in 8gb GDDR5, med tanke på storleken på minnesmoduler och att systemet ligger på ett chip. De måste köra clamshell, så vida de inte stackar minnet(vilket inte ens finns ännu?).

Av Skinpop
Skrivet av Kilroy:

Kanske.
Men det ger ett mer begränsat spelutrymme än vad jag hade väntat mig.
Jag har en väldigt grundläggande och ytlig förståelse för programmering osv, men det man märker på PC är att vissa saker paralleiseras väldigt dåligt.
Svårt att säga om du är kunnig på ämnet eller bara störig.

Vad ser du som fördelen att ha 8st svaga kärnor istället för t.ex. 4st svaga och 2 starkare?
Vad ska de ha så många svaga kärnor till?

Parallellisering beror på problemet i sig. Rendera t:ex funkar utmärkt att parallelliseras eftersom varje pixel i sig är oberoende. Det är därför GPU's är så snabba. Fysik är ett annat exemple där man tjänar mycket på att parallellisera. Ett annat exempel är att dela upp ett system i olika uppgifter, sen har man en pool med cores/processer/trådar som tar jobb på ett sätt så att sync/deadlock-probelm undviks. Det forskas mycket på ämnet, men det är inte så att problemen är omöjliga att lösa - det krävs bara nya algoritmer och vi har kommit en bra bit redan nu.

Om den sammanlagda prestandan är likvärdig mellan 8 svaga vs 2 starka och 4 svaga, och särskild entrådad kraft inte krävs(vilket det knappast görs i spel) så erbjuder det första alternativet flera fördelar.
Mindre komplex arkitektur - antagligen lättare att koda för(alla kärnor är likvärdiga), billigare att utveckla/tillverka. Har bättre TDP vilket är otroligt viktigt med konsoler, de kan i princip inte gå över 200 watt. Med compute units i GPUn minskar beräkningskraven på CPUn ytterligare.

Folk börjar ofta i fel ända när de fantiserar om specifikationer, de har en ide om sin idealdator med fetaste processor, grafikkort i SLI, mängder med ram osv. Sen behövs 800 watt för att driva maskinen.
Istället måste man börja med strömförbrukningen och arbeta sig därifrån.
Med en konsol är du begränsad till 200 watt(realistiskt kanske 150 watt) och då handlar allt om att utnyttja varenda liten watt så hårt det bara går. Varje watt i en konsol ger betydligt mer än en watt i "drömburken" på 800 watt. Det är mycket mer ingenjörskonst och custom-hårdvara än vad folk tror i ett bygge som PS4.

Av Skinpop
Skrivet av icelaw:

När PS3 kom så hade den unik hårdvara specialutvecklad av bland annat IBM och Toshiba, vilket var orsaken varför PS3 var så otroligt kraftfull när den lanserades.
PS4 kommer med troligtvis av alla spekulationer att innehålla vanliga CPU och grafikdelar, vilket gör konsolen inte alls mer speciell än en medelmåttlig dator.

Skrivet av Aleshi:

Inte jämfört med DDR3. Men inte så farligt dyrt om man ser till minnespriser historiskt. I slutled skiljer det oftast inte mer än 150:- mellan ett kort med 1GB och ett med 2GB GDDR5. Förvisso 1200:- i bara minne för PS4, men det var räknat i konsumentled. Priserna är markant lägre för Sony.

Systemarkitekturen blir betydligt mer komplicerad med 8 gig ram så vida de inte stackar(om det ens finns ännu), PS4 är ett SOC, tänk på det. 8 gig ddr5 är inget trivialt. Det är inte bara att "plugga in" minnet.

Av Skinpop
Skrivet av icelaw:

När PS3 kom så hade den unik hårdvara specialutvecklad av bland annat IBM och Toshiba, vilket var orsaken varför PS3 var så otroligt kraftfull när den lanserades.
PS4 kommer med troligtvis av alla spekulationer att innehålla vanliga CPU och grafikdelar, vilket gör konsolen inte alls mer speciell än en medelmåttlig dator.

Nej den innehåller inte "vanliga" delar. Allt är custom i högre eller lägre grad. Folk verkar tro att Sony beställer sina delar från komplett och stoppar in dem i ett eget chassi.

PS4 och durango ryktas vara SOC, dvs allt ligger på ett enda chip, med en unifierad minnesarkitektur. Det innebär att hela system har tillgång till 8 GDDR 5 RAM med en bandbredd på 176 gig/sek. Hur hög tror du bandbredden från din cpu till ramet är? 25 gig/sec kanske.
Att allt ligger på ett chip har stora fördelar, som lägre latens.
GPUn är antagligen vädligt customizad och har två exklusiva computekärnor för att avlasta processorn i t:ex fysikberäkningar.
Lägg där till annan custom hårdvara som co-processors, encoders/decoders. Folk(särksilt pc-entusiaster, även om jag själv råkar vara en sådan) inser sällan hur viktigt det är att ha ett balanserat system för att utnyttja all prestanda, och fördelarna det ger med en låst plattform där kod kan skrivas direkt till hårdvaran utan windowslager som segar ner systemet. Kortfattat så är varje liten bit prestanda i en konsol värd mer än i en dator.

Kommer den kunna producera snyggare grafik än en pc för 20 000 kr? Nej, men trodde/förväntade man sig det lever man i nån slags fantasi.
Vad vi däremot kan förvänta oss är att vi kommer få se spel som är snyggare än något spel vi hittils sett på PC fram till idag. Det borde räcka gott och väl för de flesta.

Av Skinpop
Skrivet av Kilroy:

Jo, minnet och dess arkitektur är väldigt lovande och grafikprestandan tycker jag låter utmärkt.
Det som jag däremot är lite orolig för är total avsaknad av enkeltrådig prestanda, verkligen TOTAL avsaknad av enkeltrådig prestanda.
Det känns trist, flera år gamla budget-datorer har bättre enkeltrådig CPU prestanda, det kan ingen programmering komma över.

Vad ska de ha kraftfull enkeltrådig prestanda till? Räkna primtal? CPUn räcker gott och väl för all tänkbar spellogik, grafikkortet har dessutom två "kärnor" specialdesginade för att exklusivt användas som gp-gpus.
Alla fysikberäkningar, och liknande saker som går snabbare att beräkna på en GPU-arkitektur flyttas med fördel över till dessa cores. Det är bara ett slöseri på chip-yta att lägga krutet på en "stark" cpu.

Av Skinpop
Skrivet av mungo_skata:

Ps3 håller fortfarande. Det gör super Nintendo också. Fråga dig vad den håller för.

Ps4 kommer säkert vara jättebra i några år, men sen är vi där igen.

Tycker gott MS och Sony kunde sälja sina konsoler med olika specs. Typ klass 1, 2, 3.
Kan inte bli svårare att optimera spel för det. Då får dom som är villiga att betala för lite bättre grafik och flyt en möjlighet att göra det. Samtidigt som spelutvecklarna kan smaska på med roligare effekt som kanske är låsta för klass 1-konsollen men möjlighet att aktivera för klass 2 och 3

Den som provat tex BF3 på konsol förstår nog..

Skrivet av strejf:

Inte fel av Sony att satsa på 8GB RAM iom att RAM är så billigt nuförtiden. Jag hoppas på att konsolen kostar mellan 3-4000kr.

GDDR 5 är inte billigt.

Av Skinpop
Skrivet av Ixos:

Alla CPU uppgifter är knepiga att dela upp eftersom de behöver kommunciera med varandra och resten av spelet i realtid.

Det är just kravet på realtid som ställer till det eftersom alla trådade processer måste vara medvetna om "hur långt fram" övriga processer kommit och stanna för att invänta varandra.

Edit: Min poäng är att en AI eller fysikmotor som inte kan kommunicera med resten av spelet är helt värdelösa, och ju mer de skall kommunicera, destu svårare att dela upp i trådar.

Faktum är att det är väldigt knepigt att koda ett spel som är bra optimerat för flera kärnor.

Skrivet av Finnne:

Killzone spelades från en PC när de demonstrerade det på eventet. Utvecklarna sa det själva på Gametrailers intervjuer efter eventet. Det ska dock flyta lika bra på en PS4 säger dom.

Du menar Watch Dogs inte Killzone, killzones utvecklare var inte ens med på Gametrailers intervjuer.

Av Skinpop
Skrivet av 0LD5K00L:

Det känns som att historien kommer upprepa sig vad det gäller kostnaden.
I6LbzP-AJRQ

Varför skulle den göra det? De har inte utvecklat en helt ny processorarkitektur(fattar du hur dyrt det var att utveckla CELL?) eller ett nytt lagringsformat som BluRay.
Jag tror den landar på ca 4500 kr.

Av Skinpop
Skrivet av Haxk:

Jag har att säga tre saker:

1. Varför presentera Playstation 4, men att inte visa upp hur konsolen ser ut?

2. Nu har microsft en stor fördel när de ska släppa xbox720, då de vet vilka komponenter och funktioner PS4 kommer att ha.

3. Ingen vetskap om priset ännu på konsolen och varför inte presentera allting på E3 till sommaren när det gäller PS4?

1. Konsolen lanseras inte förrän i höst, det är ganska långt tills dess, de vill kanske inte spela alla sina kort utan hålla på en del info för nya pr-jippon.

2. Nej det är ingen fördel p ådet sätt du beskriver, både PS4 och nya xbox är i princip SOCs dvs allt ligger på ett och samma chip, med unifierat minne, massa custom hårdvara osv. Yields för dessa är extremt låga i början, att ändra på konsolens arkitektur kommer inte hända. Utvecklare behöver en låst spec för att kunna arbeta med release-spel. Det som kan ändras är möjligen lite mer RAM och kanske större hårddisk. Vi vet dock redan vad som kommer finnas i nästa xbox, 8 gig DDR3 minne, GG.

3. Det har antagligen en marknadsföringsstrategi, det här bygger upp hype. På E3 lär vi få pris+hårdvaran samt fler spel. Det håller hypemaskinen igång. Om det är effektiv marknadsföring eller ej återstår att se.

Av Skinpop
Skrivet av mungo_skata:

Det är alltså komponenter som ingår i en budgetdator idag. Då är vi förmodligen i samma sits som nu om två år igen.
Hoppas MS släpper ett monster så PS4an försvinner snabbt från marknaden

Budgetdator med 8gb DDR5?
Grafikkortet är custom, med optimeringar för plattformen, man kan inte jämföra prestandan med en pc-rigg rakt av.
Konsolen har unifierat minne med 176 gb bandbredd, samt antagligen ett hårdvarunära API till grafikkortet. Bara en sån sak som att man slipper windows och kodar close to metal gör draw-calls tiotals kanske upp mot hundra gånger snabbare än på en PC. Varje bit prestanta i en konsol ger mer än i en pc. Du kanske har ett grafikkort med 4 tflops till din pc men tror du verkligen att du någonsin kommer i närheten av den prestandan? I en konsol är plattformen balanserad för att utnyttja ALL prestanda.

Jag spelar själv mest pc och är inte så jättesugen på nån ny konsol, men fan vad ni skämmer ut er. Det här ska vara ett forum för hårdvaruintresserade men ni har ingen jävla aning om vad ni pratar om.

Av Skinpop
Skrivet av Mimematis:

Twitch/JustinTv, youtube videos och vissa hemsidor som hade flash popout skit.

allt detta blockas av min adblock i chrome iaf

Av Skinpop
Skrivet av Uvania:

håller med, OpenGL har ju bevisats vara mindre tungdrivet när man jämför mot DirectX, dock saknar det lite för mycket ögongodis och effekter för att vara aktuellt än!

Som vad? OpenGL är precis lika dugligt som directX. Det saknar inga "effekter".

Av Skinpop
Skrivet av Bananas2thebeat:

Problemet med linux är att det är jävligt jobbigt att använda. Lessen linuxfolk, men det är faktiskt irriterande att behöva kompilera program, att behöva jaga config-filer, att det inte finns någon standard för interface eller syntax, att praktiskt taget varenda program kräver att man lär sig ett nytt skriptspråk, och att filer sprinklas fullständigt slumpmässigt över hårddisken i en miljon kataloger. Det är säkert skitbra om man gillar att mecka med sitt OS, men vill man bara få nåt gjort kommer linux hela tiden i vägen.

Välj en dist där du slipper göra sånt. Har haft ubuntu över ett år på bärbara och aldrig gjort något av ovanstående.

Av Skinpop

Även Blizzard ogillar Windows 8:
https://twitter.com/Rob_Pardo/status/228235190705729536

Citat:

not awesome for Blizzard either

Av Skinpop
Skrivet av zerorepent:

Läs om, läs rätt. Jag säger inget om prestanda eller dylikt, däremot att Khronos group är sega med att införa nya standardiseringar i OpenGL API:et. Jag säger inget om att opengl inte fungerar på speciellt många datorer, däremot att drivrutinerna är skitdåliga i OSX vilket medför dålig prestanda på macar.
Jag klagar däremot på bristen av moderna OpenGL tutorials, dvs tutorials där folk inte använder sig av fixed-pipeline-funktionalitet.
För min del har jag mycket lättare att hitta tutorials till directx10+ än modern OpenGL (3.2+/4.0+ ?). Och dokumentationen till D3D är lättare att hitta, ger en bättre översikt och bra förklaringar till funktionaliteten. Det är en av huvudanledniningarna till att jag sitter med i D3D över OpenGL idag.

Problemen med API:t var som värst för några år sedan. Idag är det inget hinder, i så fall är det ett betydligt större problem att Dx är begränsat till olika windows-versioner t:ex.

Det finns gott om tutorials, böcker, dokumentation osv för modern opengl. Jag vet inte hur du söker men nåt måste du göra fel.