Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Quellcrist har skrivit i forumet
Av Quellcrist
Skrivet av mrnez:

Många verkar ju ha problem med Starfield öht, så kanske inte enbart är pga din setup om det är spelet du haft strul med.

Nej, det stämmer nog att spelet förstorar felet lite iom att det är nytt och lite buggigt. Men eftersom jag får samma problem, om än i mindre utsträckning, i andra spel så finns det något i min setup som inte är helt stabilt också.

Av Quellcrist

Liten uppdatering om någon annan stöter på samma problem. Jag har roat mig med att sätta mig in i minnesöverklockning de senaste dagarna. Jag hittade ett ställe i Starfield som alltid kraschar, så jag behöver inte stresstesta på samma sätt utan kan tvinga fram felet snabbt.
Så jag har grejat med timings en hel del, och efter att ha tightat till timingsen och ökat från 3600 mhz till 3733 mhz är minnena mycket stabilare. Mycket märkligt att de fungerar bättre med tightare timings och högre frekvens, men minnen är konstiga tydligen.
Nu kraschar Starfield inte på samma ställe längre iallafall, och jag har spelat ca 10 timmar utan kraschar så det är klart bättre. Kanske får problem i andra spel men jag håller tummarna.

Av Quellcrist
Skrivet av str8forthakill:

Du har redan svaret, Ryzen 1000-5000 serien är kompatibel med extremt fåtal 32GB kits, ditt är inte ett av dem. Ostabil konfiguration av minne.

Hej. Ja, det har varit min misstanke hela tiden. Känner du eller någon annan till något bättre sätt att testa minneskonfiguration än de vanliga testerna?
Jag får inga fel i Memtest86, OCCT, Prime 95 är stabilt, TestMem5 är errorfritt med 1usmus config, och med anta777 config både absolut och extrem. Svårt att testa andra inställningar på minnena när jag inte kan tvinga fram felet.
Kanske helt enkelt får köpa två stickor 16gb istället och testa.

Av Quellcrist
Skrivet av Aka_The_Barf:

Har du möjlighet att låna ett annat grafik kort eller kanske har ett gammalt liggande? Det skulle jag direkt testa med tanke på att du testat det mesta andra du kan.

Det här är så klart det bästa sättet. Svårt att lösa praktiskt för mig som det ser ut just nu, men får jag inte ordning på det på något annat sätt är det nästa steg.

Skrivet av Pamudas:

Hade samma problem med ett RTX 3070 - svart skärm pga drivrutinerna kraschade, med omstart som följd. Lösningen blev för mig att ändra tiden GPUn/Windows har på sig för att resetta drivern vid krasch. Fick istället ett litet hack på en halv sekund istället för att systemet hängde sig.

Hittade lösningen på https://www.elevenforum.com/t/freezes-then-restarts-nvlddmkm-... som visar att väldigt många har exakt samma problem.
(Jag satte till 10)

Det är inte exakt samma problem, men jag ska testa ändå, skadar inte. Tack. Min dator kraschar inte helt, bara spelet i sig. Får ingen svart skärm, spelet bara stänger av sig.

Av Quellcrist

Svårdiagnostiserat problem, nvlddmkm Event ID 0

Hej allihopa.
Jag har ett bekymmer jag har försökt lösa under en väldigt lång tid, jag ska beskriva alla detaljer här nedan.
Väldigt tacksam för input.

Min dator består av:
X570 Taichi, senaste BIOS
Ryzen 3800X, stock
RTX 3060TI, stock
32GB G-Skill Neo, 4x8GB 3600 mhz.
Temperaturer är under kontroll, inget som verkar konstigt med dem.

Det som händer är att spel kraschar då och då, vissa spel oftare, andra aldrig. Anledningen till att jag postar detta nu är för att Starfield kraschar ungefär en gång i timmen grovt räknat. Path of Exile som är mitt "main" spel annars kraschar alltid första gången jag startar det för dagen, sen aldrig mer tills nästa dag. Lätt att leva med.
Felsökningen har pågått under ett år från och till.
Event loggen visar, som i rubriken, nvlddmkm Event ID 0. Detta verkar vara ett ganska vanligt problem som egentligen inte säger så mycket mer än att grafikdrivrutinen har kraschat.

Saker jag har kommit fram till:
Någonting lirar inte. Om jag kör med 16 GB ram fungerar allt som det skall. Sätter jag in så det blir 32gb uppstår felet.
Jag har kört alla olika ramtester som finns, flera dagar i sträck med 32gb monterat utan att få ett enda fel.
Oavsett vilka av mina minnen, oavsett ramslots fungerar det utan kraschar om jag bara kör med 16 gb.
Jag har testat att köra utan XMP, manuella timings, olika klockhastigheter, ingenting påverkar resultatet.

Så är det verkligen ramet som är problemet undrar man då? Mest logiskt hade varit att det är GPUn med tanke på felmeddelandet. Men varför skulle det då fungera felfritt med 16 gb RAM?
Jag har testat att montera om den, jag har testat att klocka ner, klocka upp, köra med gamla drivrutiner, volta ner, volta upp osv. Samma resultat.
I spelen som drabbas har jag testat att låsa FPS, Vsync av och på, Vulkan, DX11, DX12, höga settings, låga settings. Spelar ingen roll. Maximum performance, normal performance, fresync av och på i nvidia control panel osv osv. Inget spelar någon roll.
Jag har installerat om Windows, cleanat drivers med DDU, testat att köra med bara en skärm, bytt eluttag, ja, allt möjligt.

Det jag försöker illustrera är att jag har testat väldigt många olika saker. Väldigt väldigt många olika saker. Har googlat mig blå efter potentiella lösningar och testat det mesta.

Är det någon som har stött på något liknande, eller som har några idéer alls? Har tyvärr begränsade möjligheter att testa med annan hårdvara. Och det är väl förmodligen där skon klämmer. Någonting är sönder, men hur skall jag kunna veta vad det är?
Moderkortet kanske? Eller GPUn? Vem vet.

Av Quellcrist

Hej! Jag är intresserad av den här pjäsen. Tar den antingen direkt för det priset, alternativt inleder med ett bud på 4500 om du vill ha budgivning. Kan hämta i Göteborgsområdet.

Av Quellcrist

Hej, finns den här kvar? Är intresserad, kan hämta i göteborgsområdet.

Av Quellcrist
Skrivet av Muddyvaines:

Hejsan gott folk,

Tänkte höra om det är någon annan än mig som är så ofantligt vilsen bland spel idag.
Känner mig bara less på alla spel och inget som speciellt lockar mig. Det känns som att förut hade man alltid något spel som man kände att bah "Yes, nu jävlar ska jag hem efter jobbet och spela!" men nu sätter jag mig vid datorn för att sedan bara... sitta och leta efter spel eller fastnar på någon stream eller annat... Senaste tiden har jag bara slagit igång en stream på ena skärmen och slöfarmat i D3 tills jag ledsnat och bara gjort något annat.
Har prövat en massa olika spel men inget som fastnar igen. Annars spelar jag allt ifrån Tarkov, WoW, Diablo, Battlefield-serien.

Vad fan ska man göra? Undvika och spela helt ett tag för att se om lågan tänds igen? Har jag FÖR många spel på Steam och alla andra spelklienter eller vad?

Mvh

Alexander

Känner precis samma sak i takt med att jag har blivit äldre. Startar ett spel, spelar en timme, startar det aldrig igen. Jag har hittat på en del andra grejer för att komplettera, men du verkar ha lite andra hobbys redan. Min spel-räddning heter Path of Exile. Nämner det för att du skrev D3, och de har vissa likheter. Det har blivit så komplext och stort att det känns som att det inte finns någon gräns för hur mycket man kan lära sig, och det lockar mig. Massor med spelmekanik som man kan lära sig hur den fungerar och hur alla olika system interagerar. Det passar inte alla däremot, kräver rätt mycket tid.

En sak som också gör stor skillnad för mig är att ha någon att spela med, sitta i valfritt röstchattprogram och småprata är en del av behållningen för mig. Men det varierar så klart från person till person vad man tycker är viktigt.

Men precis som många skriver är det inget krav att spela spel, har man inte kul finns inte så stor anledning.
Fördelen med spel för mig är att man kan komma hem efter jobbet och göra något roligt utan att det behöver bli en stor affär av det, inga planer behöver passa, och så vidare. Så saknaden finns absolut där om man inte har något spel att se fram emot.
Lycka till!

Av Quellcrist

HWInfo för att skapa loggar och GenericLogViewer för att läsa av loggarna kan göra det du vill.

Finns säkert andra alternativ också, vet att GPU-Z kan generera loggar du kan läsa av med GenericLogViewer också. Men det är det jag använder.

Av Quellcrist

Hade liknande bekymmer som uppstod när jag körde minnena med XMP, var tvungen att ställa ner klocken en bit under det som de var specade till för att slippa problemen helt. Men om du har uteslutit minnen har du säkert testat det redan. X570 Taichi / 3800x.

Av Quellcrist

Då kommer mitt bidrag här. Jag och min bättre hälft har pillat en stund med det här nu, men det var roligt

https://i.imgur.com/yan5E00.jpg

https://i.imgur.com/6aJYSyw.jpg

Av Quellcrist
Skrivet av broschi:

Bjuder 300kr + hämtning för LG och BenQ

Skickades från m.sweclockers.com

Då har den andra personen ångrat sig, vi kan ta mer detaljer i PM.

Av Quellcrist
Skrivet av salicaceae:

Finns Qnix-skärmen kvar budar jag 600 inklusive upphämtning.

Skickades från m.sweclockers.com

Den är såld.

Skrivet av broschi:

Bjuder 300kr + hämtning för LG och BenQ

Skickades från m.sweclockers.com

Jag har en intresserad an LGn, drar han sig ur är de dina.

Av Quellcrist
Skrivet av Zoltrix:

ATH M50 - 300kr och kan hämta lurarna

Då har BiffenL dragit sig ur, så lurarna är dina. Tar detaljer i PM.

Av Quellcrist
Skrivet av Zoltrix:

ATH M50 - 300kr och kan hämta lurarna

Om BiffenL ångrar sig är de dina.

Av Quellcrist
Skrivet av SouthernC:

Bjuder 200kr ink. Hämtn för bordsfästet

Skickades från m.sweclockers.com

- Det är ditt. Jag skickar info i PM.

Av Quellcrist
Skrivet av TheWhy:

QNIX QX2710 - 500 kr bjudet med möjlighet att hämta

- Den är din, vi kan ta detaljer i PM

Skrivet av tranky:

Bordsfästet är jag intresserad av.
Kommer dock inte kunna hämta på 2 veckor pga resa.

- Om någon annan kan hämta tidigare går de före, annars är det det ditt.

Skrivet av BiffenL:

300 kr + frakt för lurarna.

- De är dina, vi tar detaljer i PM.

Av Quellcrist

Skärmar, ATH M50, Bordsfäste för tre skärmar

Säljer lite grejer som har blivit liggande.

ATH M50 = 300 sek eller bud
Modell utan X, alltså går det inte att ta av kabeln
Har massor med år på nacken, men jag har inte använt dem så mycket, bra skick.

QNIX QX2710 = 500 sek eller bud
1440p 27" IPS, går att köra i 110 hz om du har ett grafikkort med Dual-DVI anslutning och vill pilla lite i inställningarna, medföljer gör också en aktiv Dual-DVI till Displayport adapter, via den går det att köra i 85 hz. Adaptern spökar däremot lite, osäker på om det är glapp eller något annat. Går bra att arbeta på skärmen, men när man spelar blir skärmen svart lite då och då i en halv sekund typ. Inte så bra. Det gäller alltså endast via adaptern, skärmen fungerar utmärkt över Dual-DVI.

LG 21,5" 1080p 60hz IPS = 200 sek eller bud

BenQ 21,5" 1080p 60hz TN = 200 sek eller bud

Bordsfäste för tre skärmar = 200 sek eller bud
Medföljer massa skruvar och brickor för att fästa skärmar.
Jag har kört med en 27 i mitten och två 21,5 i högkant på sidorna utan problem.
Mer specifikationer: https://www.komplett.se/product/767327#

Med tanke på sakernas storlek är hämtning hos mig i Göteborg önskvärt.

Läs hela annonsen här

Av Quellcrist

@Lodisen: Modellen med DP går ej att överklocka pga av scaler (överklockar man dem så tappar man frames, även om vissa säger att det går), så det måste vara Dual-DVI modellen.

Av Quellcrist

Turbo är en del av den normala funktionen, inget du behöver aktivera. Är du lite intresserad, moderkortet har någorlunda stöd samt att kylningen är hyfsad kan du överklocka litegrann.
Men det kräver ju lite research, det hjälper om man tycker det är roligt att mecka och läsa guider.
Kanske kul att göra ihop om sonen har datorintresse utöver spelandet? Räkna med att det tar många timmar bara, innan allt fungerar felfritt.
Men att bara byta processorn rakt av utan att göra något mer kommer redan det att göra stor skillnad, så börja med det.