Inlägg

Inlägg som YamahaDGX630 har skrivit i forumet
Av YamahaDGX630
Skrivet av BergEr:

För mig är det gratis. Men en luftfuktare hade kostat pengar att köpa och köra.

Varmvatten är gratis och oändligt här.

Samma för mig faktiskt

Av YamahaDGX630
Skrivet av cyklonen:

Luften inne är samma som luften ute. Kall luft håller mycket mindre vattenånga i sig än varm luft. När den kalla luften utomhus kommer in och värms upp, sjunker den relativa luftfuktigheten (det är samma mängd vattenånga, men luftfuktigheten vi mäter är hur mycket det är i förhållande till hur mycket luften kan hålla innan det börjar kondensera till vattendroppar - den relativa luftfuktigheten). Ju större temperaturskillnad mellan ute och inne, desto torrare blir det inomhus. En kall och fuktig vinterdag kan ändå leda till extremt torr luft inomhus.

Det beror alltså inte alls på själva bostaden, utan enbart på temperaturskillnaden mellan inomhusluft och utomhusluft.

Det finns två lösningar:
1. Sänk temperaturen inomhus. En marginalåtgärd eftersom några få graders sänkning ger stor komfortförsämring men liten påverkan på luftfuktigheten. Kan göra uppåt tio procentenheter kanske.
2. Tillför vattenånga inomhus. Enkelt, men alla metoder har problem. Kall aerosolisering leder till bakterietillväxt, dålig lukt och risk för sjukdom. Om vattnet inte är destillerat/avjoniserat blir det också vita avlagringar på ytor i rummet när lösta salter i vattnet kristalliserar efter uttorkning. Förångning med värme är bäst ur hälsosynpunkt, men kräver mycket el och innebär en betydligt större risk för brand och olyckor med hett vatten (barn, husdjur). Alla kräver också en hel del underhåll, som går längre än att bara fylla på vatten då och då.

Tack alla för otroligt mycket matnyttig information! Som jag redan nämnt så är sänkning av temperaturen så låg som jag kan få den. Jag har aldrig mina element påslagna. Enda sättet är i så fall om jag öppnar ett fönster, vilket absolut sänkte tempen förra året, vilket var behövligt!

Jag är starkt inriktad på att köpa en luftfuktare, men de mindre varianterna kanske lämpar sig mer för enskilda sovrum och inte ett enda stort rum på 41 kvm som jag har? Hur får man rotation på luften om enheten bara står och blåser fukt rakt upp?

Jag säger inte att jag är villig att betala priset, men jag skulle bara vilja få svar på frågan! Av alla problem som kommer med luftfuktare, som nämns ovan. Skulle en Dyson ha mindre problem med detta?

https://www.dyson.se/luftvard/luftrenare-luftfuktare/dyson-pu...

Jag är astmatiker och tänker att luftrening under vintern borde vara en bra bonus på köpet?

Av YamahaDGX630
Skrivet av BergEr:

Ganska standard på vintern väl?

Har 30% just nu.

Sambon pratar om luftfuktare men har inte råd/ork att köpa en.

Mjoo, fast 30% på vintern tycker jag låter långt över godkänt?

Av YamahaDGX630
Skrivet av Halogen:

Inte ovanligt på vintern. Skaffa luftfuktare och ställ i sovrummet. Snikvarianten är att blöta en handduk och hänga på tork i sovrummet under natten.

Hm okej!
Jag bor i en etta på 41 kvm, så jag har ju ett behov av att sprida fukten så mycket som möjligt!

Av YamahaDGX630
Skrivet av Jumpcut:

Jag och frugan pratade faktiskt precis om det i veckan. Särskilt nu när temperaturen var nere och vände på -17 typ. Då blir det snabbt torrt när radiatorer går för högtryck och tilluften också värms upp ordentligt.

Jag är rätt säker på att det egentligen inte finns några gränsvärden på för torr luft i lägenheter. Däremot kan man behöva göra en utredning och vidta åtgärden om det är för hög luftfuktighet.

Vad är din innetemp? Du kan alltid prova att sänka temperaturen lite (om det inte redan är 20 grader då såklart) då temperaturen påverkar luftfuktigheten.

En bra sak är att kvalster inte trivs vid låg luftfuktighet. Alltid något

Haha, aah! Faktum är att jag aldrig satt på mina element i lägenheten, den är för bra isolerad, och jag tycker att det räcker med de 22 - 23 grader som jag har hemma Även vintertid

Av YamahaDGX630

Torr inomhusluft

Är det några fler här som upplever orimligt torr luft inomhus? Att det är vintertid hör såklart problemet till, men det bör ju finnas gränser för vad som är tillåtet i ett boende? Speciellt eftersom jag bor i en nybyggd sådan.
Jag har hittills valt att inte lägga alltför stor energi på detta, men känner att jag behöver höra mig för då min kropp börjat visa tecken på ohälsa. Värst är det nattetid då jag på morgonen under flera veckors tid har vaknat med halsont. Och jag tror nämligen att det beror på luftkvaliteten.
Mina temperatursensorer som jag har lite varstans i lägenheten har under denna vecka som lägst rapporterat 11,8 % i relativ luftfuktighet, att jämföra med normala värden som ska ligga på mellan 30% och 60%, enligt intab: https://intab.se/radgivning/inomhusklimat
Om jag då även tar hänsyn till att mina sensorer rapporterat 17.5% i genomsnittlig luftfuktighet under den här veckan, så är det för mig inte konstigt att jag upplever luften som torr.

https://i.postimg.cc/nrxZ9dpL/265505637-4921826114516055-6562603...

Av YamahaDGX630

Tyvärr går ju highend-komponenter hand i hand med A-RGB nu för tiden, vilket är synd! Jag förstår målgruppen och tjusningen med RGB, men mitt Ghost S1 Arctic är snyggt som det är

Av YamahaDGX630
Skrivet av evil penguin:

Rimligt men precis som det låter som att du själv är inne på så var det inte uppenbart att det var avsikten bakom formuleringen för den som inte kände till bakgrunden.

Trist, ja jag hör väl till den senare kategorin antar jag, även om det enda jag försökte göra var att reda ut vad som framstod som ett missförstånd angående vad den tidigare kommentaren faktiskt ville åt, nämligen just formuleringen om målgruppen som nämns ovan.

Nu känner jag att just denna del av diskussionen egentligen verkar rätt skev att fortsätta, men eftersom du tog upp detta så får jag ändå lov att vidhålla att det åtminstone ur mitt perspektiv finns en påtaglig skillnad mellan vad som krävs för att själv redan veta, bli tipsad om, eller lista ut/ta reda på att man t.ex. kan högerklicka på filen och välja "run in powershell", jämfört vad som krävs för att reda ut framförallt vad det hundratal mer eller mindre kryptiskt namngivna tjänster som stängs av fyller för funktion och vad det får för konsekvenser att man stänger av dem.

Med det inte sagt att skriptet är dåligt, olämpligt eller liknande. MEN det bygger ju till stor del på personliga preferenser/behov (rimligt sett till uppgiften) som inte nödvändigtvis delas av mottagaren, och där någonstans uppstår själva problemet med definitionen av den tänkta målgruppen.
Det blir väl något i stil med "den avancerade användaren", men just avsnittet som stänger av tjänster i Windows är ju relativt ogenomträngligt för de allra flesta avancerade användarna också.

Hoppas du ser åtminstone en glimt av konstruktivitet i detta även om jag inte har en perfekt lösning att komma med, det enda jag ville åt är iaf själva formuleringen om målgruppen med tanke på just hur fel det kan bli om man inte förstår (och/eller orkar sätta sig in i) ändringarna som görs just eftersom det är så mycket lättare att köra scriptet än att förstå vad det gör.

Med detta inlägg vill jag sätta min del av punkten på diskussionen och säga att jag förstår vad du menar och att jag givetvis vill hålla en god ton mot dig och de andra i diskussionen!

Det stämmer att skriptet är byggt på eget tycke i grunden. Inte allt, långt ifrån. Jag tänker främst på ändringar som sker rent grafiskt. Sedan kan man absolut diskutera huruvida tjänster så som "Print Spooler" är en "Personlig" aspekt?

Jag har lagt mycket tid på att noggrant jämföra mängder av sidor som listar olika Windows-tjänster och påstår sig veta vilka tjänster som inte skadar den grundläggande driften i Windows. Print Spooler har absolut varit förekommande i samtliga av listor, som en av de processer som man kan avaktivera om man vet med sig att man inte behöver just den tjänsten
Detsamma gäller tjänster som rör exempelvis Xbox Live

Skriptet fokuserar på att skala ned Windows så likt Windows 7 som möjligt, utan appar, utan telemetri, och utan tjänster som inte är nödvändiga för att Windows ska fungera normalt, för den som spelar på sin dator.

Och den uppgiften löser skriptet jäkligt bra! Det finns säkert mer detaljerad och djupgående tweaking som jag skulle kunna lägga in i skriptet för att finpolera ytterligare, men det blir lite som att jaga den där sista FPS'en vid överklockning.

Av YamahaDGX630
Skrivet av evil penguin:

Det var väl beskrivningen snarare än scriptet som ifrågasattes.

Specifikt konflikten mellan
"Värt att nämna är att jag anser att skriptet är såpass klart att det kan användas av vem som helst."

och
"Jag rekommenderar dock alltid att andra som vill använda mitt skript bör ta en titt först så att man inte plockar bort något som man kunde tänkas ha användning för!"

Tillägget på slutet är väl helt i linje med svaret du fick men problemet är just att "vem som helst" inte har förutsättningarna för att göra den bedömningen.

Nu när tråden har blivit rensad så kanske jag kan återgå och vara delaktig igen. Den hade en riktigt tråkig utveckling där ett tag...

Jag inser att jag formulerade mig på ett sätt som inte var menat. Mitt syfte med att skriva att "det kan användas av vem som helst" var för att poängtera att skriptet är färdigt och inte ger några felmeddelanden.

Varför ville jag poängtera detta?
Därför att jag i samma inlägg refererade till den ursprungliga tråden där jag tillsammans med några andra medlemmar diskuterat mitt skript, och vid det tillfället var skriptet nämligen inte färdigt.

Jag tycker att jag fick onödigt mycket skit i tråden för dels hur "opassande" mitt skript var, samt hur jag "marknadsförde" det.

Den som anser att mitt skript vore högst olämpligt att användas av vem som helst, för att vem som helst inte vet vad skriptet gör, kanske borde ta sig en funderare på om just vem som helst vet hur man startar ett powershell-skript?

Är man såpass kunnig att klara av att köra igenom ett skript så bör man även ha hjärnceller nog att kunna lista ut med lite hjälp från Google vad skriptet gör.

Av YamahaDGX630
Skrivet av Json_81:

Läs frågan jag svarade på igen och tänk igenom vad som är fel med ditt inlägg.

Fel?
Jag anser att jag sett stor skillnad i både benchmark och spel efter en ordentlig debloat. Men du kanske varit för safe i ditt tweakande?

Av YamahaDGX630
Skrivet av B.Linder:

Rekommenderas ej.

"såpass klart att det kan användas av vem som helst" ja vem som helst som har koll på alla tjänster du stänger av med detta script.
Kör inte det här på familjedatorn kids, mor och far kommer bli arga när dom inte kan skriva ut längre.

Så du ratar min debloat på grund av att man inaktiverar print spooler?

Skulle jag ha lagt till "PÅ EGEN RISK!!!" för att du skulle varit nöjd?
Skriptet tar ju inte bort något som inte går att lägga tillbaka i efterhand.

Av YamahaDGX630
Skrivet av Json_81:

Nej, inte sen 90-talet.

Svar jo. Det har jag definitivt märkt av. Speciellt i resursanvändningen där jag numera ligger på halverad arbetsbelastning

Av YamahaDGX630

https://mega.nz/folder/xBs0iBzJ#F0GyyF4rVWF7Oyyt1XyeNQ

Härstammar från denna tråd: #19294213

Värt att nämna är att jag anser att skriptet är såpass klart att det kan användas av vem som helst. Jag rekommenderar dock alltid att andra som vill använda mitt skript bör ta en titt först så att man inte plockar bort något som man kunde tänkas ha användning för!

Av YamahaDGX630

Bara jag som har problem med att spelet ändrar hastighet hela jäkla tiden? Som om det spolar och allt bara går sjukt snabbt och blir minst sagt ospelbart?

Av YamahaDGX630
Skrivet av Blixa_Bargeld:

Det är väldigt mycket "vi vill ha", och väldigt lite "vi erbjuder" i annonsen
Vart ligger kontoret, och vad kostar det att bo i dom delarna av Stockholm?
En 3:a på Östermalm kostar runt 10-15 miljoner. Bolån på SEB visar en månadskostnad på ca 40.000/månad med lån.
Så en lön runt 70-90/mån?

Varför skulle Geeks som arbetsgivare lägga sig i kostnad för boende i Stockholm? Det är upp till dig som arbetstagare att lösa.

Av YamahaDGX630

Tack för alla år Jacob! ❤️

Av YamahaDGX630
Skrivet av Thomas:

Det enda som överhuvudtaget skiljer är vilka plan och handgjorda flygplatser som följer med.

Aaah tack!

Vet du om det finns några Boeing 737/787 att köpa från tredjepart? PMDG tror jag inte har släppt sina modeller för Flight Sim ännu!

Av YamahaDGX630

Finns det några tekniska fördelar med att köra Premium Deluxe vs Standard?
Jag köpte Standard igår och kör med Google Maps-modden

Av YamahaDGX630
Skrivet av Neon:

Ajaj, är det så alltså? Alla våra trösklar är ganska nymonterade och är standard från alla tillverkare som innerdörrar, sårhär ser den ut i profil :

http://img.bygghemma.se/pimages/fl__3e608f93-b7c8-47ef-bc51-67d3ef086f9f.jpg?auto=format,compress&w=414&h=414&dpr=2&q=30

Vi satte sådana trösklar för att det gjorde stor skillnad för ljudet.

Nej men du får testa såklart! Jag hoppas att jag har fel, och det kan ju variera beroende på hur tröskelns form ser ut också!
Men min uppfattning är att de 2 centimeter som Roborock marknadsför stämmer ganska bra överens med vad roboten klarar av

Av YamahaDGX630
Skrivet av Neon:

Efter att ha tittat på massa tester så slog även jag till på en S7a från komplett. Lite tråkigt att den inte har kameran som MAXV har, händer ju att vår ena katt spyr på golvet men det är som tur är sällan. Sen har vi små barn också så det ligger ju lite grejer här och där ibland men detta ska nog gå bra. Det som möjligen kan bli ett riktigt problem är våra trösklar, de är förvisso normala trösklar men de har ändå en höjd på 2.5 cm så vi får se om den fixar det.

2,5cm kommer nog inte att gå