Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som palusa har skrivit i forumet
Av palusa
Skrivet av Json_81:

Kebab-pizza: 1960 kalorier

Skölj ner med en cola så är du över 2000

Nyttig mat. Lågt fett. Högt protein och lagom med kolhydrater. Pizza går bort rätt hårt

Av palusa
Skrivet av Maarus:

Nej du har fel. Att gå runt och små äta hela dagen är inte bra för dina testosteronnivåer, tvärtom. Det finns flera studier som visar att periodisk fasta ökar HGH nivåer.

Sen visst, många pro kroppsbyggare kör 6-7måltider eller ännu mer för de har problem få i sig allt. Många av dem är ändå cappade hormonellt, och det är knappst via hypofysen.

Små äta? Normalt äter man väl frukost, lunch, mellanmål, middag. När jag jobbar blir det inget mellanmål utan 3 ggr om dagen.
Drygt 600-700 kcal per måltid minst. Tränar 7 dagar i veckan. Lycka till att äta 2000-2500 kcal på 1-2 måltider.

Visst sitter man och fiser på ett kontor kanske det går. Men jobbar fysiskt hela dagen med.

Kan även inflika med att alla muslimer under ramadan på jobbet som precis varit har jobbat kväll istället för dom inte orkar med dagarna pga noll energi. En av dom fick vara hemma i slutet.

Av palusa
Skrivet av DasIch:

De har inte krossat någonting. Deltagarna var indelade i två grupper. Ena gruppen hade ett 10-timmars ätfönster där 80% av energiintaget skedde innan 13:00. Andra gruppen hade ett fönster på 16 timmar eller mindre med 50% eller mer av energiintaget efter 17:00.

Studien hade endast 41 deltagare där medianvikten i den andra gruppen var högre än i den första. 12 veckor är inte heller särskilt lång tid, speciellt inte med deltagare där medianen för BMI var 36 och de hade utvecklat insulinresistens.

Till att börja med är den en rätt udda indelning och resultatet säger inget om upplägg utöver det. Sedan tror jag inte du hittar särskilt många PF-förespråkare som hävdar att viktnedgången skulle skilja sig beroende på när och hur ofta man äter, om energiintaget är det samma.

Viktnedgång är i sig inte heller så intressant, när man inte kollar på kroppssammansättning. Jag kan lätt gå ner 3-5Kg på en vecka utan att ändra mitt energiintag.

Studien tar inte upp träning. För bästa resultat av en diet behövs träning och studien säger inget om hur de olika uppläggen funkar i den frågan.

Aptitreglering och autofagi är vanliga argument för PF. Studien undersöker inte det.

Det är alltså en svag studie som inte tillför något nytt. Andra gången på kort tid det kommer en svag studie finansierad av AHA om periodisk fasta. Den förra var rent skräp.

Nej, det är det inte. Energibalansen över tid är avgörande för vikten men säger inget om kroppssammansättning och hälsa. Lever du på bara geléhallon kommer du bli sjuk och dö. Vad du stoppar i dig har betydelse. Det finns också rätt mycket som tyder på att när man äter har betydelse. Att det sen finns mycket BS må väl vara hänt men allt som är populärt är inte dåligt.

Nej. Vad du äter totalt är det som avgör om du går upp eller ner inte NÄR. Var får du detta från? Spelar noll roll om du äter allt på morgonen, hela dagen eller kvällen.

Däremot har du rätt i att man ska äta bra mat och inte leva på godis. Det spelar självklart roll vilken näring maten har.

Av palusa
Skrivet av Nasso:

Det är en j*vla skillnad mellan ”självklart funkar”, ”inga större wow-effekter” samt ”jag mår bättre av att äta normal” och ”Finns noll vetenskapliga belägg för att det skulle gynna någon människa.” som du skrev innan. Det senare skulle jag säga är direkt felaktigt.

Du har fått massor av referenser i länkarna. Annars kan du bara titta på den nobelprisbelönade forskningen.

Jag säger inte att det är revolutionerande eller något alla ska göra, men ”noll vetenskapliga belägg” är bara trams.

https://www.svd.se/a/73nwMK/spelar-ingen-roll-for-vikten-nar-...

Och här krossade alltså amerikanska forskare allt.
Det var noll skillnad i viktnedgång mellan grupperna. Noll. Det spelar ingen roll när du äter som jag sa. Varsågod.

Av palusa
Skrivet av DasIch:

Saknar du energi är det något annat som inte stämmer. Det är inte som att kroppen saknar energireserver. Under fasta är det primärt fett som bränsle och det är snarare så att det omsätts mer energi.

Om man inte har särskilt mkt fett då? Då jag testade låg jag på runt 8%. Mätt med kaliper. Såg ut som ett benrangel med. Men oavsett föredrar jag att äta som normalt. men funkar det för dig så kör! Har ingen invändning mot dom som kör fasta. Däremot tror jag inte på hälsoeffekter av det. Förutom eventuell viktnedgång. Men gå ner i vikt kan man göra utan att hoppa över måltider.

Av palusa
Skrivet av Nasso:

Du kan ju testa att söka lite själv.

2016 års nobelpris i medicin delades ut för forskning som berörde periodisk fasta. Det brukar ju inte dra det ut r*ven fullständigt iaf.

Sen behövs ingen forskning för att inse att det är enklare att hålla ner kalorierna om man äter färre timmar om dagen. Så är det för mig iaf. Äta 3000 kalorier utspritt på en dag är inga problem för mig. Sätta i mig 3000 kalorier bara på kvällen, det hade jag inte klarat...

Ne självklart funkar det om man hoppar över måltider att gå ner i vikt. Blir ett kaloriunderskott på dagen. Men fastan i sig har inga större wow-effekter.

Har själv testat både periodisk och fasta 24h. Saknar energi till att träna varje dag. Mår bättre av att äta normalt.

Av palusa
Skrivet av DasIch:

Jodå, det kommer gå bra. Inte min första rodeo. Skalade av ~35Kg en gång i tiden och höll bra form i många år. Som bäst var jag väl strax norr om 90Kg på 177cm och ~15% kroppsfett (har förvisso varit lägre i fett men när jag börjar närma mig 10% vill inte kroppen vara med).

Nu är det 10 år av hedonism som ska åtgärdas, men det rullar på bra.

Det är inte särskilt svårt att uppskatta. Du har vikt och energiinnehåll på alla matförpackningar. Utöver det gäller det bara att vara konsekvent. Går inte vikten ner justerar man.

Att det skulle finnas noll vetenskapliga belägg för periodisk fasta är rent struntprat. Här kan du läsa en artikel av Andreas Abelsson om varannandagsfasta:
https://www.styrkelabbet.se/varannandagsfasta/

Och vad gäller periodisk fasta och träning:
https://www.styrkelabbet.se/periodisk-fasta-och-styrketraning...

2 artiklar. Var är studierna du säger finns ?
Finns typ inga. Finns på möss vs människor men den har flera kunniga sågat totalt.
Finns viss evedens för att vissa hälsomarkörer förbättras måttligt. Men inte så det är avgörande på något sätt. Man kan lika gärna äta normalt över hela dagen.

Av palusa
Skrivet av Nasso:

Yes. Hade inte haft något emot att gå upp i vikt, men vill ju helst göra det med hjälp av muskler, och inte fett. Jag har inte hållit på att träna "seriöst" så länge, så jag får se lite vad som händer. Finns ingen vits att ändra sin approach dag till dag. Får köra på som jag gör två månader, utvärdera, ändra, köra två månader till. Nu har jag börjat tracka det iaf och ligger på ~1800 kcal. Det är så svårt att veta vad man borde ligga på. Kalkylatorerna online tycker jag känns som så grova uppskattningar. Får nästan testa mig fram. Köra två månader med ~1800 kcal nu, sen kanske köra ~2200 kcal i 2 månader och se hur det går.

Har inte varit så aktiv tidigare. Är naturligt ganske "skinny" kroppstyp. Muskler väger ju mer än fett, så går man ner i fett och inte har så mycket muskler blir man lätt. 😅

Är 178cm lång. Ligger väl smack i mitten på intervallet för normalvikt för bmi, vad det nu är värt.

Om jag kunde sätta upp någon långsiktig dröm/mål så hade väl typ 75kg och 10% kroppsfett varit där jag vill ligga.

Väger alltid all min mat. Uppskatta kan ingen göra särskilt bra oavsett vad dom säger. Är ju rent gissa om man inte väger och skriver upp det.

Har man mål med träning, viktnedgång eller vad det må vara så är väga och logga det enklaste sättet att nå sitt mål.

Fasta är skit när du tränar. Kroppen behöver näring och protein varje dag. Både efter träning och vid vila. Finns noll vetenskapliga belägg för att det skulle gynna någon människa.

Ät mycket protein och bra mat så kommer resultaten.

Av palusa

Alltid samma lipande. 😆

Spela roll om det är exklusivt. Är gratis att ladda ner både epic launcher och steam. Sen köper man spelet där det finns. Spelar och är glad. Orka bry sig ? Borde gå ut mer i det fina vädret och röra lite på er helt seriöst.

Av palusa
Skrivet av taliz:

Mnja, terapi är nog för mig ett överspelat kapitel. Har nog träffat åtminstone 30-40 olika psykologer, psykiater, samtalsterapeuter, KBT-terapeuter etc etc runt om i landet i 20 års tid.
Provat säkert lika många olika mediciner. I slutänden kokar det ändå ner till att man själv måste göra någon förändring. Det finns ingen annan än du själv som kan lösa dina problem.

Ja, motivationen varierar helt klart. Tyvärr är det väldigt svårt med disciplin för mig. Särskilt när det är kallt och mörkt och allt känns meningslöst. När det där snackssuget kommer på kvällarna är det extremt svårt att stå emot. "Vad spelar det för roll" typ.
Men jag försöker iaf tvinga mig att träna några ggr i veckan oavsett. Ta dagliga promenader på förmiddagen när det är ljust etc.
Rör jag inte på mig blir jag typ självmordsbenägen.

Ta en dag i taget. Vi är i en mörk och tråkig period men så sakteligen kommer solen och våren närmare och förhoppningsvis lite mer energi

Av palusa
Skrivet av taliz:

Well, även om jag lagt på mig mkt mer fett under hösten så har jag också lyckats bygga större muskler. När jag gnällde på gymmet fick jag kommentaren att jag blivit mkt biffigare.
Libido är samtidigt mkt mkt bättre så tror inte lågt testo är orsaken.
Nog mest psykiskt. Blir deppig när midjemåttet ökar och konditionen är sämre. 🤷‍♂️

Men nu försöker jag fokusera på att ha roligt istället. Spenderar några månader på Bali och tränar Bachata och dansar nästan varje dag. Sol och värme och trevliga människor tror/hoppas jag skall ge resultat.
Har hittat tillbaka till gymmet igen efter en månad också. Var magsjuk en vecka och gick ner 5kg. 😳

Så kan det vara absolut. Kan säga att jag själv tappat motivationen efter att ha gnetat ute ännu en vinter i minus och snö. Skaffade gymkort i dagarna för att ha möjlighet att springa inne och styrketräna. Helt klart fått mer sug igen tack vare det.

Motivationen går upp och ner hela tiden. Man får försöka ha disciplin nog ändå.

Kör på och ta en dag i taget !

Av palusa
Skrivet av taliz:

Gnöl. I somras var jag nere på min målvikt efter 15 års kämpande. 190cm 87kg.
Sen hände något, tappade helt motivationen och är nu uppe runt 100kg igen.
Tröttare än någonsin. Vet inte hur jag skall orka komma igång, känns som kroppen inte återhämtar sig efter träning längre. Kanske är naturligt när man är 42 år. Bara konstant trött.

Kolla ditt testosteron på klinik ? Googla och läs symtom. Kan vara så.

Av palusa
Skrivet av medbor:

Tack för bra svar båda!

Jag hade också en känsla att chips och annan salt mat binder vätska utöver att vara onyttiga så de ser värre ut på vågen än de är

Ja så är det absolut. Salt binder vätska väldigt bra. Åt pizza igår plus drack min normala mängd vatten på 3L. Idag visade vågen plus 4kg 😁. Är det rimligt att jag lagt på mig 4kg fett? Dvs ca 30.000 kalorier utöver mitt dagsintag? Tveksamt 😁

Av palusa
Skrivet av Havrefras_:

Exemplet med ~1,5kg tog jag för att det är i snitt vad jag själv varierar över dagen (har fört daglig statistik över min vikt i ett antal år så börjar få hygglig koll på detta med ett par tusen datapunkter).

Ungefär samma här. Har vägt mig före efter ett löppass tex. Kan skilja 1-1,5kg utan problem. Ät chips/godis så kan jag öka drygt 2-3kg i ca 1-3 dagar innan jag är tillbaka på normala nivåer igen. Man får helt enkelt en insyn i vad som gör vad med vikten och blir lugnare över eventuell ökning om man vet med sig att det inte kommer från osunt ätande utan kanske träningen eller vätskan.

Av palusa
Skrivet av Vethut:

Jag väger och tar mått varje fredag morgon efter träning. Finns ingen som helst anledning för mig att väga varje dag.

Räcker gott och väl för min del.

Jag går till och från jobbet, 3km enkel tur.

Kör nått enkelt pass utan vikter från en app 3 ggr i veckan på ca 30 min per pass.

Tagit bort all alkohol och siktar på ett vitt 2024.
Äter bröd en gång i veckan och det är fredagsfrukost på jobbet.

Än så länge har jag gått från 95kg till 83 på 6 månader.

Målet är 75kg då jag är 171 lång. Senast jag låg på målvikten är 30 år sedan.

Så håll ut, kämpa på. Alla kan, alla har bara olika förutsättningar.

Man får göra hur man vill såklart. Vi pratade om det mest effektiva och som ger vettig statistik. På morgonen efter toalettbesök innan träning och mat är ju det mest effektiva sättet för att få data som ens är jämnförbar.

Men alla får ju självklart göra som dom själva vill. Dock blir ju datan allt annat än pålitlig. Stor skillnad att gå ner i vikt och gå ner i fett. Eller upp för den delen.

Av palusa
Skrivet av Havrefras_:

Jomen @palusa har ju rätt här. Din vikt är inte statisk. Säg att du pendlar 1,5kg upp/ned beroende på "dagsform" (som innefattar allt ifrån vätskebalans, vad du har ätit dagen/kvällen innan, om du gått på toaletten etc etc).
Om du mätpunkt 1 ligger i ena änden, säg du är +1,5kg pga av ovanstående faktorer, och vid nästa mätpunkt ligger på -1,5 så drar du slutsatsen att du har gått ner 3 kg på en månad. Det är inte bara helt fel, utan kommer också lura dig kring vad som funkar och inte.

Mäter du däremot varje dag får du fram en representativ medelvikt över en vecka som går att jämföra med din medelvikt nästa vecka.

6 mätpunkter över ett halvår ger nära nog noll förståelse för om du har gått upp, ned eller är oförändrad i vikt, om du nu inte gjort något väldigt dramatiskt som en gastric bypass eller något. Har du läst någon ens grundläggande statistik är detta uppenbart.

Att väga sig varje morgon tar fem sekunder, och vill man gå ner i vikt är det de enklaste och mest välinvesterade sekunderna på hela resan.

Tack. Äntligen någon som förstår nyttan med detta. Man bör precis som du säger väga sig varje dag och jämföra snittvikten emellan veckorna.

Av palusa
Skrivet av Mizccc:

Du verkar ha snurrat in på att folk väger sig en (1) gång, men på 6 månader så har man vägt sig 6 ggr. Tänker du att man inte märker huruvida man gått ner eller upp över ett halvår om man bara väger sig en gång i månaden?

Effektivaste sättet för mig att tappa vikt är att ta promenader med vikter i ryggsäck istället för "vanliga" promenader. I övrigt äter jag precis samma mat som vanligt men skalar av cirka 1/6 av varje portion. Strikta dieter osv har jag inget förtroende för då dom allra flesta trillar tillbaka till sin tidigare diet efter ett tag, viktminskningen går förlorad och man har pinat sig själv i "onödan".

Jag har visserligen aldrig varit speciellt överviktig utan som max haft ett bmi på 26.

Har inte snurrat in mig på något utan detta rekommenderas av alla kunniga. Låt oss säga att du väger dig en gång o september och en gång i oktober. Det skiljer -2kg. Vad åt du i september oxh vad drack du dagen innan ? Tränade du? Sprang du eller gynnade du? Om du är tjej hade du mens? Funkar omöjligt säga om det är fettvikt eller pga mat/vätska/träning.

Ja går du ner 20kg så är det väl klart att det inte är bara vätska. Men emellan vägningarna är det som gör mig är intressant. Går ma. Tex upp ett kg. Vad säger om det är fett eller vätska eller träning ? Du kan omöjligt minnas vad du ätit eller gjort för 4 veckor sen exakt. Så vida du inte för en loggbok.

Av palusa
Skrivet av Gurrrra:

Oerhört tragiskt att se att ett företag som Apple har sån dominans, o också tragiskt att se att den bäst säljande telefonen är en som kostar femsiffrigt belopp. Finns noll anledning till att medelsvensson behöver en sån telefon, utan dom har enbart blivit lurade av Apples fula marknadsföring.

Ändå kostar en Galaxy mer än en iPhone.
Låter bitter. Fortsätt med dina android är ju ingen som tvingar dig till något annat

Av palusa
Skrivet av Json_81:

Jag håller med om att väga sig varje dag för att ha så högupplöst data som möjligt, men du ser trenden även om du bara väger dig varje månad. Däremot ska man inte dra slutsatser bara på resultatet från en månad till nästa, men det ska man inte från dag till dag heller.

Handlar det om ett kg så räcker det att du drack en liter vatten så är det kilot borta på invägningen. Så nej det räcker inte en gång i månaden. Snackar vi 3-4kg månad efter månad ja då är det skillnad. Räcker ju oftast man äter lite för mkt kolhydrater så binder man lätt på sig 1-2kg vätska. Kan ju resultera i att man tror man gått upp i vikt och ger upp.

Det är viktigt att väga sig varje dag enbart för att lära sig kroppen och vad mat/träning gör med vikten .

Av palusa
Skrivet av Otori:

Att vikten varierar varje dag vet nog de flesta.

Men gör man lite sökningar så hittar man endast ett enda svar bland alla tusen att man ska väga sig varje dag.
Övriga svar hävdar 1ggn per vecka och enligt forskning på onsdag morgnar.

Så ta dina dryga fakta och din höga häst till något annat forum istället för att trycka ner de som gör sitt bästa att göra något åt sin situation.

Ja äter man exakt likadant, rör sig likadant och dricker exakt samma mängd så funkar säkert det jättebra! 👍