Inlägg

Inlägg som shogun-r har skrivit i forumet
Av shogun-r

Y-serien verkar helt död, tittar man vad som kommer för nytt och vad som finns ute till försäljning så finns det nästan inget att välja på. Är det intresset som är lågt?

En fläktlös dator med hyfsad prestanda som dom flesta klarar sig på borde väl intressera folk?

Av shogun-r
Skrivet av erssn:

Riktigt sjukt. Vi kan inte fortsätta hålla ett så bakåtsträvande bolag ansvarigt för postgången. Globaliseringen är ett faktum, tro det eller ej, och det är riktigt jävla efterblivet att försöka motarbeta det.

Hur mycket tror du att det verkliga priset är att skicka ett paket från Kina? Nästan ingenting?

Du kan även jämföra hur mycket det kostar att skicka ett paket från Kina och jämföra med samma från Australien eller något liknande land. Så kanske vi kan få tyst på ditt förbannade ego och gnällande.

Av shogun-r

Är det bara jag som känner att utvecklingen på bärbara står stilla. Tycker knappt det hänt något på flera år....

Av shogun-r

Bitcoin kan vara den största bubbla som någonsin funnits. När den brister kommer det göra ont för många. Bitcoin har så många brister så det som många "fans" hoppas på att bitcoin skall bli nya "världsvalutan" kommer aldrig hända. Finns inte en chans imo.

Av shogun-r

Skall fatta mig kort om vad första intrycket är för mig angående Mozilla Firefox Quantum => Grymt bra! Märker verkligen skillnaden den lilla stund jag kört. Bra jobbat. Visa saker som "uppdatera" låg på andra ställen, men det går att anpassa och flytta där man vill ha det.

Har dock för mig att jag läste att komponenten Webrender (heter så om jag minns rätt) troligen inte skulle hinna med version 57.

Skrivet av buddaz:

Adblock plus finns inte längre utan man får välja en annan

Skickades från m.sweclockers.com

Vet inte om jag missförstår det du skriver, men för mig ser Adblock plus ut att fungera utmärkt.

Av shogun-r

Själv har jag investerat i (kortfattat) fastigheter (kontor, lager och vård, samhällsfastigheter), läkemedel (vi blir äldre och vårt västerländska leverne sprids i världen), digitalisering (helst med relativt låg risk), skogsindustri (megatrend mot mera kartonger och att ersätta plast dessutom trenden mot bioekonomi). Elektrifiering, robotar, smarta elnät, elbilar, Industri 4.0. Dessutom investmentbolag som är duktiga och varit duktiga på att skapa värde.

Bolag : Castellum, Hemfosa, AstraZeneca, Holmen, Acando, ABB, Investor.

Har dessutom en del preferensaktier, eftersom räntan är så låg.

Visa bolag inom visa metaller. Stort underskott på Zink just nu. Metaller inom den s.k elbilsrevolutionen, främst Kobolt, nickel (batterier) och koppar (en elbil beräknas behöva tre gånger mer koppar än en bensin/dieselbil).

Av shogun-r
Skrivet av joakim99:

Stämmer detta? Om man tittar på antalet transaktionen som genomförs så har det varit runt 3000/s i genomsnitt senaste tiden.
https://blockchain.info/charts/transactions-per-second?timesp...

På varje dygn går det 24 x 60 x 60 = 86 400 sekunder, dvs det görs i snitt 3000 x 86 400 = 259 miljoner transaktioner per dygn. Om vardera av dessa transaktioner kräver den mängden energi som du hävdar så går det åt (antag för enkelhetens skull att en normalstor villa förbrukar 1000 kWh/månad) 259 miljoner MWh per dygn eller 259 TWh per dygn.Som jämförelse produceras det runt 150 TWh el per år i sverige, dvs samma mängd som du hävdar går åt på 12 timmar. Det känns som om det är något som inte stämmer, det kan gott vara mina beräkningar.

Jag har faktiskt ingen aning om det stämmer då jag kan väldigt lite om bicoin. När jag såg att det nämndes bitcoin här och jag sett detta klippet för inte så länge sedan så var jag bara tvungen att posta det. Han i klippet brukar vara väldigt balanserad i åsikter och dessutom verkar väldigt kunnig så jag antog att det stämmer.

Personligen har jag varit skeptisk till Bitcoin sedan jag först hörde talas om det (kan det varit drygt 10 år sedan?). Det har hur som helst visat sig ha helt fel. Men lite talande att han TROR att bitcoin inte kommer överleva sina s.k barnsjukdomar.

För mig är bitcoin bara spekulation och inte uppbackat av någonting. Personligen skulle jag aldrig investera en krona i något sådant här. Högsta graden av spekulation är en helt annan sak, men då skall man vara medveten om riskerna.

Skrivet av Raphaei:

Jag såg ditt inlägg igår, han som talade i videoklippet hade en hälsosam dos av kritiskt tänkande. Att vara helt frälst av något, oavsett hur bra det är för en, måste kosta en ganska mycket i livet då man vänder ett blint öga till så mycket.

Jag ser att de på andra sidan redan kommenterat detta, men jag utgick att det var el per block du menade. Jag är själv nyfiken på hur mycket hela banksektorn - globalt med sina 100 000+ anställda, samt "kringindustrier" såsom VISA, paypal osv med servrar, kontorsdatorer, belysning på alla banker, alla mobiltelefoner och vad som kan tänkas, hur mycket avgaser allt dagligt pendlande för denna armé av anställda och allt mänskligt lidande från alla sanktioner världen över bankerna (tvingas) inför(a) - använder för resurser under samma tidsram. Det är lätt att få något se vinklat ut utan att tänka på vad det jämförs med.

Om jag får välja mellan grön el eller barn som dör av svält under extrema förhållanden medan de som orsakar detta skrattar till sin egen bank när jag väljer vilken valuta jag tror på är det ett ypperligt exempel på en självklarhet. Givetvis har bitcoin sina problem, och jag har svårt att tro att den kommer användas som #1 om 5-10 år då något annat tagit över. Google, Samsung, Apple, Microsoft, Netflix och Spotify, ingen var först inom sitt område.

För att hålla mig lite mer till topic så är aktier (passiv) och boende (aktiv) är bra investeringar så länge man sätter in den tid som behövs medan krypto idag bör betraktas som spekulation, även fast den år efter år blir mindre spekulation och mer investering.

Edit:
Ser att moderator postade efter jag började skriva.

När det gäller vad som är investering och vad som är spekulation verkar vi ha liknande syn.

Av shogun-r
Skrivet av oouhdawg:

Vad förstår du inte? Det är som att förinta ett virus. Det är helt omöjligt. Vad händer om alla människor får för sig att värdet i aktierna är noll? Då står du utan pengar?

Om dollarn blir värdelös och USA konkar så är dollarn värd SHIT. Samma med SEK och euro.

Ni pratar som att detta bara gäller Kryptovaluta.

En kryptovaluta har INGA skillnader mot vanlig valuta. SEK är bara digitalt och ett papper med siffror på. Finns inget som backar det. När kina säger: dollar är skit, vi vill inte ha det. Samma sak med EURO när länder i europa går åt h-vete i nästa krasch.

Sätter mina pengar på Krypto som backas av asien som har världens starkaste ekonomi.

Kul att du tjänat pengar på Bitcoin och jag ser absolut inget fel på det. Investerar själv, men dock inte i bitcoin.

Vill snarare sätta upp ett varningens finger. Nu verkar du såpass frälst och hjärntvättad så du lär knappast lyssna, men kanske finns andra som gör.

Bitcoin förespråkare brukar ofta rabbla upp alla fördelar med bitcoin, men glömmer dom problem som finns med ett system som bitcoin att kunna fungera i en ekonomi. Tror inte att bitcoin är framtiden, snarare att det kommer sluta i en gigantisk krasch.

Nöjer mig med att ta en grej här. En transaktion av bitcoin tar lika mycket elenergi motsvarande att driva en normalstor villa i en månad. Hållbart?

För att se lite andra synpunkter på bitcoin kan man se detta klippet https://www.efn.se/tagg/bitcoin/

Av shogun-r
Skrivet av tvelander:

Tyvärr är inte konsumenter dom bästa oftast att tänka 1 steg längre och tänka efter va deras konsumtion har för inverkan.

Tänk om alla skulle importera all elektronik från Amazon tyskland tex.

+1 Håller helt med. Vilket man lätt ser om man läser denna tråden.

Av shogun-r
Skrivet av Cooling23:

Fungerar perfekt för mig men jag märker ingen skillnad alls på utseendet. Jag trodde Fluent Design skulle bli som WIndows 7 aero. Besviken. Sen har jag märkt att jag måste logga in två gånger på Windows varje gång jag startar datorn istället för en gång som förut.

Kan bara hålla med angående fluent design. Ser faktiskt ingen skillnad alls. Skulle tom vilja påstå att det var mer av en transparent effekt innan Fall update.

Nu är inte Fluent design färdigutvecklad och implementerad överallt men t ex startmenyn skulle ha detta vad jag vet.

Av shogun-r
Skrivet av forzzell:

Ett mITX?
Och det är inte ens med Z370-kretsen...

Känns ytterst snålt. Trodde att det var inne med mindre formfaktor. Hoppas att dom andra kan bättre....

Av shogun-r

Tråkigt. Väntar på att köpa en bärbar dator som är passivt kyld och fläktlös. Hade hoppats på Cannonlake med Intel Core M "-Y".

Tycker det finns otroligt dåligt utbud i denna kategorin, i princip finns väl bara Asus UX330CA till en vettig prislapp. Nu blir det säkert dessvärre att vänta än längre.

Någon som vet om det finns någon ca tidangivelse på Ice Lake för Core M?

Av shogun-r

Solklart Firefox för mig. Google Chrome gillar jag inte alls, varenda gång jag varit tvungen att köra det så skakar jag på huvudet. Men sen har jag också kört Firefox ett bra tag, så kanske en vanesak. Vet inte hur länge, men har nog kört nästan uteslutande Firefox sen åtminstone 2008, säkert länge än så.

Gillar layout och menyer betydligt mer i Firefox.

Tycker att prestandan blivit betydligt bättre i Firefox sen årsskiftet. Man har ju bytt ut vissa delar och fler skall bytas ut.

Nu med 55 som kom idag och Flow så tycker jag att jag märker skillnad. Speciellt i uppstart men även generellt.

57 blir nästa stora uppdatering att se fram emot vad jag förstått. Jag hoppas att Firefox tar revansch

Av shogun-r

Vet inte om jag inbillar mig, men i vissa lägen känns Windows lite segare. Dom exempel jag kommer på är...

1. När man startar upp datorn från viloläge. Tar några sekunder extra innan bilden och inloggningsknappen kommer fram.

2. När man stänger ner datorn så tar det några sekunder extra innan datorn släcks ner.

3. När man trycker på filhanteraren/den här datorn och man skall få fram dom enheter/hårddiskar man har. Så tar det några sekunder extra.

Kan inte minnas att det varit så innan. Vet inte om jag är ensam att känna så här. Får se om det försvinner till nästa uppdatering. Om det inte är inbillning förstår...

Av shogun-r

Firefox startar för mig på 1-2 sekunder varje gång. I princip alla webbsidor jag är inne på startar på max 1 sekund och ofta snabbare. Var länge sedan något kraschade i Firefox.

Detta har inte direkt blivit sämre när man börjat med implementeringen av Project Quantum och Electrolysis. Oanvändbart? Nja knappast

Av shogun-r
Skrivet av Lorault:

Jag gillar Dells U2715H. En väldigt snygg och bra design.

Nu har jag ju redan en liknande Dell-skärm, så om/när jag skall köpa en ny så vet jag inte om Dell är mitt första handsval. Men håller med, gillar annars designen (svart och fyrkantig utan massa konstigheter) och skärmen funkar bra när den funkar. Dock detta med att den har hängt sig ibland.

Något annat jag inte förstått är detta med designen, går den att ta loss när man tryckt in skärmen i själva foten + irriterar mig på att höjdinställningen för skärmen ändras så fort jag skall flytta skärmen minsta centimeter (inte för att jag gör det så ofta).

Vet du vad som skiljer U2715H och min Dell U2713H. Ser så gott som exakt lika ut.

Av shogun-r
Skrivet av Timergu:

Är 144hz ett krav? Vill du ha g-sync eller freesync?

Jag spelar inget. Har datorn till typ allt annat utom spel, som kontorsdator, kollar lite klipp och video och allmän surf. Så antar att jag inte behöver något av det du nämnde....

Av shogun-r

Bästa och prisvärda skärmarna större än 1080p och med minst 27"

Har nu en Dell 2713 27" 1440p , tycker den krånglar ibland och man undrar hur länge den egentligen kommer hålla. Nu precis så ville den inte gå ur strömsparläge och det är inte första gången. Då har jag bara haft den i ca 3 år.

Minns när jag skulle köpa min att det var ett himla gissel med skärmar. Förutom allt som kontruktion, design och pris osv, så var framförallt bildkvalitén ett gissel som många hade synpunkter på (även denna verkar inte vara perfekt).

Nu kommer jag ju köra vidare på denna så länge den funkar och inte tänkt att byta idag. Men vad finns det för skärmar idag som rekommenderas?

Minst 27", minst 1440p och gärna med så bra bildkvalitet som möjligt.

Tycker även min skärm är lite "seg" på att växla mellan bild och strömsparläge, vore bra om det fanns snabbare idag. Om jag t ex jämför med min bärbara som tar typ 0 sekunder att starta skärmen från strömsparläge.

Av shogun-r

.

Av shogun-r

Känner inte alls igen mig i kritiken mot Firefox. Har inte jämfört i detalj med andra webbläsare, men tycker inte att Firefox gått ner sig prestandamässigt senaste "åren".

Nu när man har lanserat Project Quantum vid årsskiftet så blir det förhoppningsvis (ännu) bättre prestanda. Första delen i Quantum skall vara i version 53

"Firefox faster and more stable with the first big bytes of Project Quantum, simpler with compact themes and permissions redesign"

In case you missed our Project Quantum announcement, we’re building a next-generation browser engine that takes full advantage of modern hardware. Today we’re shipping one of the first important pieces of this effort – what we’ve referred to as the “Quantum Compositor”.

https://blog.mozilla.org/blog/2017/04/19/first-big-bytes-proj...

Vet inte om jag inbillar mig men tycker jag märker skillnad redan Personligen så tycker jag Firefox har många andra fördelar mot dom andra, men antar att det är mycket en smaksak.