Inlägg

Inlägg som Sir Skybalotte har skrivit i forumet
Av Sir Skybalotte

Tänkte bara ge alla en liten update kring ärendet. Jag har nu fått pengarna tillbaka av Tradera och minnena är tillbakaskickade. Tack för all hjälp!

Av Sir Skybalotte
Skrivet av DavidtheDoom:

@Sir Skybalotte: Jag fixade dina bilder. För att kunna länka bilder måste du länka till bilden, inte hemsidan bilden ligger på. Lättast är att gå så långt man kan i bildsystemet på hemsidan och sedan högerklicka och välja "Kopiera bildlänk".

Lycka till med fläckarna.
/DavidtheDoom, - Moderator

Tack! Jag blev inte klok på om det var ett visningsfel i min webläsare eller om det helt enkelt blivit fel, men då vet jag

Av Sir Skybalotte
Skrivet av anon298854:

Vissa fläktar brukar vara oljefyllda.
Kan det vara litet läckage av en trasig fläkt eller så är det bara något som läckt lite i början.

Kolla med återförsäljaren om du ska byta kortet.

Ok, misstänkte det! Det härliga är ju att jag redan fått ett nytt kort efter att det första stendog efter en dag... Så detta är redan andra, men jag får helt enkelt kolla med Webhallen (eller Asus direkt kanske).

Av Sir Skybalotte

Olja på grafikkortet?

Hej!

Jag märkte idag att jag har något som ser ut som oljestänk runt fläktarna på mitt nästan helt nya ROG Strix RTX 2080Ti. Det har även runnit ned på moderkortet nedanför. Olja från fläktarna tänker jag spontant, någon som har en annan idé samt är det allvarligt?

Datorn fungerar som vanligt!

Vänligen,
David

Av Sir Skybalotte

Halvdefekt massagestol

Hej!

Har fått en massagestol i läder som är fast i ett läge. Jag har inte gjort så mycket felsökning, men den går säkert att få ordning på om man pillar lite.

Skänkes till första person som hämtar hos mig i Lerum. Körs till tippen om någon vecka annars.

Vänligen,
David

Läs hela annonsen här

Av Sir Skybalotte

Bra tips är att använda PayPal med köparskyddet också! Då håller PayPal pengarna tills varan är markerad som mottagen.

Av Sir Skybalotte

Uppdatering allihopa! Efter inget resultat av BIOS-nollande testade jag minnena ett och ett i en och samma slot. Med det ena funkade det fint men inte med det andra. Det ena är alltså rimligen trasigt.

Jag har kontaktat säljaren på Tradera, och då jag betalade med deras köparskydd kom vi överens om att låta Tradera granska ärendet. Får väl se hur det går...

Tack alla för hjälpen!

/David

Av Sir Skybalotte
Skrivet av scimanyD:

@Sir Skybalotte:

Har du testat att slå igång XMP i bios för dem nya stickorna? Kolla även om du har "XMP2" och pröva att slå igång det istället.

Version.nr finns för att man helst inte ska mixa ihop ram stickor med olika versioner, t.ex så har det ena samsung minnen och v.5.32 har Hynix minnen. Mixad konfiguration kan strula till med stabilitet (bsod då och då) och överklockning.

Annars pröva uppdatera bioset.

Då jag inte får någon bild alls kommer jag inte åt BIOS tyvärr. Kan jag göra det med de gamla i?

/David

Av Sir Skybalotte
Skrivet av evil penguin:

Det låter ju som något som definitivt skulle vara värt att testa.

Något som är värt att poängtera är att QVL innehåller minnen som man valt att testa och som fungerar korrekt. De allra flesta minnen på marknaden finns inte med i listan, inte för att de inte var kompatibla utan för att de öht aldrig testades.
Så QVL säger enbart något om minnena som faktiskt står med på listan.

Intressant, visste faktiskt inte det. Det står ju att minnena ska vara 3rd gen Ryzen X570-ready så känns som att de borde funka då...

Skrivet av Mullvaden83:

prova reset bios/uefi.
prova en sticka i taget.
De borde funka. Om minnerna inte e trasiga.

Får försöka hitta en dator där de ska stödjas och testa där då, alternativt höra med ASUS om det hela för att få verifierat att de ska fungera eller ej.

Av Sir Skybalotte

QVL-problem, X570

Hej!

Jag har ett ASUS ROG Strix X570-F Gaming med en 3900X på. Jag har köpt nya minnen på Tradera men missade versionsnumret som fanns efter minnenas modellbeteckning i QVL. I efterhand ser jag att det inte stämmer med versionsnumret på de minnen jag köpt. Nu får jag ingen bild och moderkortet signalerar ett RAM-fel.

Minnena jag köpt är:
Corsair Vengeance LPX 2x16GB 3200Mhz (CMK32GC4M2Z3200C16 ver. 5.32)

På moderkortets QVL står det enbart att CMK32GC4M2Z3200C16 ver. 3.31 stödjs.

Är det lost case eller kan man uppdatera BIOS eller något annat för att få det att fungera?

Vänligen,
David

Av Sir Skybalotte

Så kul att läsa att många tänker på sin konsumtion utifrån en miljöaspekt! Håller på att bygga en dator av begagnade delar just nu med RTX2080Ti, Ryzen 9 mm. Det tar längre tid men känns bra och gör gott för plånboken.

Av Sir Skybalotte
Skrivet av spacedebree:

Hej! Men det kan funka! För du ville inte ha växelspaken, va? (den är trevlig att ha till de manuella bilarna).

Annars blir det till intressent numero 2 som den går till.

Skicka PM så tar vi allting där! Mvh!

Hej! Har skickat ett PM till dig. Jag köper gärna ratt och pedaler för 1500 om du gick med på det

Av Sir Skybalotte

Hej! Jag bjuder 1500kr + upphämtning för ratt och pedaler. Kan komma vilken dag som än passar!

EDIT: 1900kr + upphämtning för rubbet.

Vänligen,
David

Av Sir Skybalotte
Skrivet av Toss3:

Funderar på att byta till en ITX-setup och tänkte däför kolla intresset för min nuvarande setup.

Komponenter:

  • Intel Core i9 9900K 3.6 GHz 16MB

  • MSI Z390 MPG GAMING EDGE AC

  • Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHZ CL16

  • Fractal Design Meshify C Dark TG

  • Cooler Master V700 700W modulär PSU (Plus Gold)

Kan även tänka mig sälja min Corsair H100i Pro RGB kylare för att förenkla det hela lite grann.

Inget större behov av att sälja, men får jag rätt pris så kommer jag definitivt göra det!

Jag förbehåller mig rätten att sälja till vem jag vill och om inte bud på över 10000 kr nås inom utsatt tid (kan dock vara att jag säljer billigare och tidigare, men inte bestämt mig än).

Så kom gärna med bud ifall ni skulle vara intresserade! Har originalkartonger kvar för samtliga produkter, förutom för chassit.

Kan postas eller skickas, men då står köparen för kostnaden för detta.

Lägger till bilder senare idag.

Läs hela annonsen här

Hej!

Jag bjuder 1000kr + frakt för RAM, om du vill sälja i delar.

Vänligen,
David

Av Sir Skybalotte

Antar att detta inte är av intresse men jag köper mycket gärna RAM:et av dig. Kan betala bra för det.

/David

Av Sir Skybalotte
Skrivet av the squonk:

@Sir Skybalotte: Du vinner inte mycket på pcie gen 4.0 om du inte sysslar med filöverföringar hela dagarna, kör på vanlig M.2, Samsung 970 Evo Plus är ett säkert kort. Kingston A2000 om man vill spara någon krona.

Asus TUF har bra VRM, kostar 3000Kr, och finns med Wifi/BT:

https://www.proshop.se/Moderkort/ASUS-TUF-GAMING-X570-PLUS-WI...

MSI X570 Unify kostar 400Kr mer, men har ytterligare något bättre VRM och åven Wifi/BT:

https://www.inet.se/produkt/1903076/msi-x570-meg-unify?utm_so...

btw. Mitt 1080Ti har nu dött efter tre års trogen tjänst, 5 veckors folding 24/7 var uppenbarligen droppen. Så nu är jag tvungen att leva med ett GTX1660 Super på huvuddatorn tills RTX3000 kommer. Köper inget värstingkort när det är generationsskifte på gång. Men jag har iaf bidragit till lösningen av Covid-19

Tack för tipsen! Förstår din tanke med generationsbytet. Tänkte samma tills jag fick en sjuk deal på ett begagnat oöppnat 2080ti

Men återigen, stort stort tack för all hjälp. Uppskattas verkligen!

/David

Av Sir Skybalotte
Skrivet av the squonk:

Långa renderingssessioner har jag en del erfarenhet av, eftersom jag foldat Covid-19 i 5 veckor dygnet runt på 5 burkar. Hastigheten på minnet är kanske inte det viktigaste vid just rendering(mer så i spel) men däremot bör man behöva slippa klocka det. Klarar minnena 3600MHz i 1.35V så är det bra, behöver man gå över 1.35V för stabilitet börjar tempen dra iväg och minnena kan behöva aktiv kylning om dom går fullt dygnet runt. Micron E-Die verkar vara det mest prisvärda just nu så jag skulle gå på stickor med sådana moduler. Såvida det inte är yrkesverksamhet, då kanske man skall satsa på ECC-minne vid lite lägre hastighet för utökad stabilitet.

Grymt! Och kul när man kan använda sin datorkraft till något gott ändamål. Intressant det du skriver om hastigheten, för som jag nämde i inlägget ovan har jag hört olika om det, men du verkar ju onekligen erfaren inom området. Jag kommer inte klocka och pilla, utan jag vill ha ett minne som jag stoppar i och fungerar. Vidare är det ingen yrkesverksamhet och därmed kommer datorn troligen få vila ganska mycket mellan renderingarna och heller inte gå mer än ett par dygn i streck (i nuläget i alla fall). Men bra med konkreta tips om Micron E-Die och att hastigheten inte spelar så stor roll!

Skrivet av the squonk:

Viktigast för bygget i övrigt är luftflödet i lådan, du vill bygga en vindtunnel, gärna mesh-front på lådan hellre än en "snygg" front som kan begränsa luftflödet. Vattenkylning är inte heller helt lyckat för rendering, om det inte är en high-end custom loop, kör man 24/7 börjar vattnet så´småningom bli permanent uppvärmt och kyleffekten avtar. Funkar bra med vatten för gaming, mindre bra för rendering.

En fet luftkylare typ Noctua NH-D15 och maximalt luftflöde in i lådan med kall luft utifrån och endast utblås bak, övertryck alltså, bör fungera bäst. Exakt så har jag i två av mina lådor(5 fläktar in fram och uppe, en ut därbak, NH-D14 i den ena och Dark Rock Pro 4 i den andra. Dom kan tugga hur länge som helst på 100% även med AVX256 och maxa 75C). Egentligen skulle man vilja ha minst två fläktar därbak, men finns inte så många sådana lådor.

Jag försöker köpa det mesta begagnat pga att hålla ned min nykonsumption och jag hittade ett Cooler Master CM690 III för ett bra pris som totalt har plats för 4x140mm i fram och topp, en 120 i botten och en 120 bak. Dessutom mesh både fram och i toppen. Sen fyndade jag en hel hög Noctua-fläktar till detta! Tack för intressanta tankar om luftflödet, ska ta med mig det när jag bygger och även testa runt lite.

Angående CPU-kylare hittade jag en be quiet! Pure Rock som jag tycker borde räcka för min användning, men får hålla koll på tempen i början och kontrollera.

Skrivet av the squonk:

edit. Lite trött och missade "ditt" moderkort, MSI MPG X570 Gaming Edge WiFi, VARNING! Kör _inte_ på det moderkortet om du skall rendera. Det har en mycket svag VRM som lätt blir överhettad, håll dig borta! Däremot har MSI släppt ett nytt moderkort som heter X570 Tomahawk som har en mycket bra VRM, det bör dyka upp lager snart, köp det i stället om du vill ha MSI. Även deras X570 Unify är helt ok och finns redan i lager såvitt jag vet.

Tack för att du sa det! Jag har hört både bu och bä om det moderkortet faktiskt men känns bäst att satsa på något annat mer safe då. Märke spelar absolut ingen roll, så vad rekommenderar du i prisklassen mellan 2000kr och 3000kr? Det får gärna ha WiFi och BT, men inget direkt krav.

Skrivet av the squonk:

edit 2. Med 3900X och 2080Ti, snåla inte på nätdelen, dom delarna drar ström när dom går för fullt. Fungerar bra med Corsair RM850x för mig med 3900X och 1080Ti(3900X drar upp till 160W vid full AVX-load, 1080Ti drar upp till 270W, det är över 400W för bara två delar så lite marginal behövs)

Det har jag också tänkt! Jag hittade ett RM750x med 8 års garanti kvar (jag har kontrollerat att den är överförningsbar). Jag var nära på att köpa ett 850, men har sett många med samma spec som mig som kört på 750w om det är ett kvalitetsagg.

Övrig fråga: Kollar på att skaffa en M2 PCIe Gen 4 SSD. Vinner jag något på det i dessa sammanhang över en snabb Gen 3?

Stort, stort tack för alla fina tips!

Av Sir Skybalotte
Skrivet av bennyfax:

Jag kan inte direkt säga vilken som är toppen med ditt moderkort men dessa är prisvärda. Finns dock inte i lager i Sverige men de ska ha Micron e-die (rev E) Bra betyg på Amazon (obs review på fler hastigheter på minnet) https://www.amazon.com/Crucial-Ballistix-Desktop-Gaming-BL2K8...

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5274297

Jag skulle vilja ha dem men det står på Crucials sida att de inte passar mitt Tomahawk Max, dock gör samma minne i 32Gb det vilket jag tycker är lustigt. Samma serie i 3200Mhz ska också passa men jag vill ha 3600Mhz.

Verkar inte passa ditt heller enligt Crucials sida och föreslår samma minnen som till mig men det kanske bara betyder att de inte testat det ännu?
Edit: Nej, nu snurrar jag till det. Du skulle ju ha 32GB så då passar dem dina men då finns även andra alternativ för det är en helt annan prisklass. Du kanske inte ens behöver 3600Mhz för rendering?

Om ingen kan ge ett bra tips leta upp något som verkar intressant och kolla på ramminnet och moderkortets tillverkares sida för kompabilitet.

Tack så mycket för ditt svar! Jag blir inte klok på detta med hastigheter alltså (och jag antar att latenser och timings också spelar in, vilket inte direkt gör det enklare).

Vad jag har läst så hävdar vissa att när CPU:n ska gå på max, då ska man ha snabba minnen och vissa hävdar att det inte spelar någon roll då det kommer finnas flaskhalsar på andra ställen i systemet. Jag kommer dock spela lite på datorn så under 3000Mhz är väl troligen dumt att gå (om det nu spelar roll i spel).

Av Sir Skybalotte

Jag ska köpa minnen till en maskin som kommer jobba mycket med visualisering. Långa renderingssessioner när CPU:n går på 100% konstant. Jag har valt ett X570 moderkort (MSI MPG X570 Gaming Edge WiFi) och kommer köra en Ryzen 9 3900X på det, ej överklockad. Kommer även köra ett RTX2080Ti.

Jag vill ha 32GB. Vad tror ni jag ska ha för minne?

Tacksam för svar!

Av Sir Skybalotte
Skrivet av Aeig:

Disken finns kvar om någon är intresserad, säljer den för 1750 kr, då ingår frakten

Mvh

Finns disken kvar än?
/David