Inlägg

Inlägg som Sir Skybalotte har skrivit i forumet
Av Sir Skybalotte

HP Spectre x360 | i7 | 4K | 16GB | 512GB | 940M

Kompetent och smidig laptop inköpt från HP under hösten 2017, har använts för studier sen dess. Datorn fungerar fint och är i gott skick. Har alltid burits i ett fodral och laptopfack.

Specifikationer:
- i7 7500U 2,7GHz, 3,5GHz Turbo
- 16GB DDR4 2133MHz
- 512GB NVMe SSD
- GeForce 940M 2GB
- 4K pekskärm med riktigt bra färger (går av avaktivera pekfunktionen om så önskas)
- 79,2Wh batteri (nyligen bytt)

Portar:
- HDMI
- Thunderbolt 3 (40 Gbit/s, strömöverföring, DP1.2)
- USB 3.1 Type-C Gen 1 (5 Gbit/s, strömöverföring, DP1.2)
- USB 3.1 Gen 1
- SD-kortläsare
- Hörlur-/mikrofon

Övriga funktioner:
- Skärm roterbar 360 grader
- Windows Ink
- Windows Hello
- Laddas via USB-C

Full specifikation: https://support.hp.com/se-sv/document/c05410999

Laddare, penna, originalkartong ingår. Kvitto finns. Säljes pga uppgradering.

Värt att nämna är att skärmen ibland kan börja flimra en kort stund när man åker tåg eller pratar i telefon mycket nära datorn. Någon form av störning gissar jag. Händer mycket sällan dock.

5000kr eller högstbjudande. Köpare står för frakt.

Vänligen,
David

Läs hela annonsen här

Av Sir Skybalotte
Skrivet av galenmyra:

Har ett HP RTX 2060 Super OEM, samma prestanda som ett 3060.

https://i.imgur.com/6zU1C3l.jpeg
Bild från google.

Tack för ditt förslag, men dessvärre inte intressant i detta fall.

/David

Av Sir Skybalotte
Skrivet av Jens Ek:

Har ett Asus 3060 dual mini som jag gärna byter jämnt mot ditt EVGA 3060.

Du har också PM.

Av Sir Skybalotte
Skrivet av stockman2000:

Hej! Har ett asus Dual mini 3060ti som jag kan släppa för 4000. Väldigt sparsamt använt. Finns i Göteborg. Skicka ett meddelande om det låter intressant.

Du har PM.

Av Sir Skybalotte

K: ASUS Dual mini RTX 3060/ti

Söker ett ASUS Dual mini RTX 3060 eller 3060ti.

Tänker mig från ca 3600kr för 3060 eller ca 4000kr för 3060ti, beroende på skick osv.

Har även ett EVGA RTX 3060 XC Gaming som jag kan byta mot (och lägga pengar emellan för ett Ti). Så gott som nytt, kvitto och originalkartong finns.

Kan även säljas om någon är intresserad.

https://www.evga.com/products/product.aspx?pn=12G-P5-3657-KR

Vänligen,
David

Läs hela annonsen här

Av Sir Skybalotte
Skrivet av jOnÄTÄn:

Är man nöjd i övrigt så är det ju fortfarande många tusenlappar man slipper lägga ut. Samt att de är bra för planeten att hålla igång sakerna så länge som möjligt.

Precis så jag resonerar. Telefonen funkar ypperligt i övrigt!

Av Sir Skybalotte
Skrivet av jOnÄTÄn:

Ja och man ska inte enbart gå efter pris. Ofta är det ju sämre grejer man får om man byter batteri/skärm än originaldelar hos de billigaste. Bytte batteri samt högtalare åt en vän i en S8 som var kanske 4 år gammal vid tillfället vet inte var han köpt delarna men antagligen billigast möjliga ställe.
Och efter några veckor fick jag höra av honom att den hade dålig batteritid igen.

Nej precis, och just batteri vill jag gärna ha original av flera orsaker! Min är 4,5 år och jag märker allt en bra skillnad

F.ö. måste jag säga att originalservice över disk är en anledning i sig för mig att välja Samsung igen. Guld värt att slippa allt strul med att packa, beskriva problem i text osv.

Av Sir Skybalotte
Skrivet av SCORPIUS:

Passar på att fråga var jag kan få bytt batteri till min S8+ billigast?

Jag bytte batteri och baksida på min S8 hos Samsung i Göteborg. Lämnade in den över disk på eftermiddagen och den var klar morgonen därpå. Kostade 1000kr totalt. Enbart att byta batteri kostade 800kr tror jag

Av Sir Skybalotte
Skrivet av MiRV:

Den finns kvar

Du har PM.

Av Sir Skybalotte

Finns datorn kvar?

Vänligen,
David

Av Sir Skybalotte
Skrivet av Mango:

Värt att nämna är att ifall du vill ha ”full fart” på eGPU måste thunderboltporten ha 4 dedikerade pcie kanaler, många har enbart 2 kanaler vilket resulterar i 1/2 prestanda (20GB/s).

Använder själv en eGPU till min HP och det fungerar förvånansvärt ok om man är villig att leva med kompromisserna egpu innebär.

Jag trodde jag hade kollat upp detta -- att Spectre x360 hade 4 lanes. Men tydligen är det bara 13"aren som har 4 eftersom den inte har någon dedikerad GPU... Verkar som min 7e gen i7a ställer till väldigt med problem. Inget Win 11, bara 2C, dålig eGPU performance.
Kanske får jag bara inse att den laptopen är för gammal för mina behov...

Av Sir Skybalotte
Skrivet av ToxicX:

Bättre att köpa en laptop med bra grafikkort från början, än eGPU som i praktiken inte är snabbare än laptop GPUer men kräver en stor dyr och tung låda.
3050Ti på 45W och 4GB minne är för lite för grafikutvecklare, du kommer att ångra dig snabbt.
AMD vs Intel är ganska lika, AMD ger dig bättre batteritid och mindre värme, Intel bränner mera energi för att vara lite snabbare än AMD trots äldre kretstillverkingsteknik. Här är en jämförelse (tyvärr med gamla drivrutiner för AMD med lite sämre resultat än senaste): https://www.ultrabookreview.com/56783-amd-ryzen-7-6800h-vs-in...

XPSen faller bort pga klent grafikkort och hög kostnad, för 25k finns många med alternativ med bra skärm och 3080 eller 3070 eller 3070Ti. Om du är inne på eGPU, lägg pengarna på en extra OLED skärm istället, denna är på rea då och då för 10k: https://www.sweclockers.com/nyhet/33980-alienwares-bildskarm-...

Jag ser vad du menar. Skulle nog inte kalla mig för grafikutvecklare primärt utan designstudent med sidointresse i visualisering. Jag ska inte ha en ersättare till min stationära rent prestandamässigt utan något som klarar av de mjukvaror jag kör på den med behaglig upplevelse när jag är på skolan, hemma på somrarna och på min praktik i Frankrike.

Det är möjligt att ett 3050 inte pallar det, och just nu har jag nog landat i att en begagnad eGPU med ett 3060 med 12gb VRAM är en väldigt prisvärd prestandaboost. Har fått tag på en eGPU på ca 90x200x150mm med tillhörande väska. Det kitet med ett begagnat 3060 hade vägt drygt 3kg och gått på ca 5500kr. Min CPU kommer flaska i spel men i program som bygger mycket på VRAM och använder enbart GPU:n (t ex KeyShot och Blender i GPU-läge) bör det funka galant. Laptopen är bra annars med 16GB DDR4, 512GB nvme SSD,4K-skärm och bra tangentbord och trackpad. En bra desktopskärm har jag redan, så det är inte riktigt aktuellt i detta fall.

Skrivet av ToxicX:

En stor nackdel med XPSen som du inte märker förrän du kör dina tunga grafikprogram, 4k betyder ca 4x mera grafik än en HD skärm, det blir väldigt tungt för ett litet 3050 på 45W. Kanske lika segt som dina gamla laptop med sämre GPU men lättdrucket HD skärm. Ska du framtidssäkra för en bra extern skärm med HDR och hög fps, behövs även bra bättre grafik. Dell är bra på läckra laptops, men ofta väljer de för långsam grafik.

Min gamla laptop har ett MX940 och en 4K-skärm så det hade säkert blivit en liten boost, men som sagt, kanske inte den boost jag behöver. Troligen blir inte en eGPU med min nuvarande laptop en väldigt långsiktig lösning utan tills jag är klar med studierna. Sen kommer jag säkert uppgradera laptopen och då ska jag komma ihåg alla dina bra tips. Stort tack!

Av Sir Skybalotte
Skrivet av ToxicX:

Det andra alternativet är en Lenovo med 3080, en av de få som kör med bra kylning, lite under 150W tror jag och 16Gb VRAM. Just nu 24kSEK utan rea, brukar finnas deals då och då: https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/gaming-lap...

Också bra deal absolut! Men vad tror du om XPSen som jag nämnde annars då? Grafikmässigt är ju de som du länkat absolut bättre, men XPSen har nyare och bättre processor och dessutom DDR5 RAM, vilket känns lite mer framtidssäkert. Sen är jag sjukt attraherad av dess helhetsupplevelse. Kanske bästa är att köpa en sån och sen köra eGPU om 3050ti:t inte räcker till?

Av Sir Skybalotte
Skrivet av ToxicX:

Helgardering, Asus ROG Flow X13 eller X16 med bärbar eGPU, förra årsmodellen reas ut för ca 25k, var 35k. Det är en ny egen klass med laptop/surfplatta med 3050Ti under 50W i bärbart läge. Men kopplar man ihop dockan med mobil 3080 på 150W och 16GB VRAM, blir den en ersättare för stationära. Just eGPU stryps av Thunderbolt och en desktop 3080 eGPU är väldigt nära denna mobila 3080, som är mera bandbredd genom Asus egna specialport.

https://www.proshop.se/Baerbar-dator/ASUS-ROG-GV301QEZ-K5099T...

Tack för tipset! Men jag fattar inte riktigt, är det en eGPU med ett desktop-3080 eller ett laptop-3080?

Verkar vara en galen deal i alla fall.

EDIT: Verkar vara ett laptop-3080 vilket motsvarar typ desktop-3070 då.

Av Sir Skybalotte
Skrivet av Ecodot:

Hej!

La min röst på eGPU av den anledningen att en laptop av den formfaktorn som går varm en längre tid riskerar att få ett svullet batteri.
Om du väljer att köpa en desktop-replacement-laptop så hoppa gärna in på reddit och spicy pillow-subredditen innan och försök få en bild av hur illa läget ser ut för just din modell eller generationen innan, just XPSen har inte förändrats jättemycket men tidigare generationer av XPS 13 har haft en del problem och då har de inte ens haft dGPUer.

Okej, intressant! Hade faktiskt det problemet med min nuvarande laptop, så jag bytte nyligen batteriet. Den har gått rätt varm innan jag skaffade min desktop.

Tack för tipset om subredditen! Ett alternativ är ju såklart att skaffa en biffigare/gaminglaptop men dels bryr jag mig rätt mycket om design och dels värderar jag en högupplöst och color accurate skärm högt

Av Sir Skybalotte

Ny laptop eller eGPU

Hej!

Jag studerar produktdesign och håller på mycket med visualisering/3D. Jag har en stationär dator (sign) och tidigare har jag gjort en del på min laptop när jag är hemma på somrarna eller reser. Nu går jag i tankarna att antingen uppgradera till en ny laptop eller skaffa en eGPU och ställa hemma resp. på skolan.

Laptopen börjar bli gammal (i7 7500U, MX940 etc) och programmen jag använder tyngre. På senare år har jag även börjat jobba en del i Unreal Engine 5.

Jag har hittat en bra deal på en Dell XPS 9520 med en i7 12700H, 32gb DDR5, 3050ti (45w) och en sjukt bra 4K OLED-skärm, för knappt 25k.

Hur hade ni gjort? Är det mer värt att bara skaffa en eGPU eller är det lika bra att uppgradera och ha allt samlat? Jag lär få sjukt mycket bättre grafikprestanda med en eGPU men tappar flexibilitet såklart.

(Kan även tillägga att jag ska ner på praktik i Frankrike i höst och då kommer jag behöva en bra privat laptop också).

Tack!

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Sir Skybalotte

Jag spelade typ 5h beta i helgen och är allt som allt nöjd.

Jag tycker om du nya stora banorna och att det är så mycket fiender överallt (flyger mest). Dessutom är det mycket lättare att flyga (orealistiskt eller ej, jag gillar det). Saknar dock lite av teamplay-belömingen som finns i BFV, men tänker att det kommer. Sen är jag väl lite halvskeptisk till specialist-systemet. Känns lite "arcady" om ni fattar vad jag menar. Just nu känns spelet väldigt opolerat och kaotiskt, men jag tänker att det just är Beta som är nyckelordet här. Vi får se! Har inte förbokat i alla fall, utan väntar och ser.

Av Sir Skybalotte
Skrivet av paron1:

Verkar vara lite svalt intresse, kan tänka mig gå ned till 15.000 för allt. Alt släppa GPU för 8000kr

Hej! Jag köper gärna joysticken av dig om du har ändrat dig på den punkten. Bor i Lerum så kan komma och hämta när det passar!

Hör av dig!

/David

EDIT: Jag har fått tag på en annan.

Av Sir Skybalotte

Jag har lärt mig modellera bilar i Blender för mina designstudier!

Av Sir Skybalotte
Skrivet av Lodisen:

Köpta I Maj I år. Finn's garanterat garanti kvar

Toppen! Jag bjuder 1500kr för en Samsung med 300TB skrivningar på. Om grejerna finns i Stockholm kan jag eventuellt lösa avhämtning eller möte.
/David