Inlägg

Inlägg som Farsan Baloo har skrivit i forumet
Av Farsan Baloo

Förslag på program är: Acronis eller Macrium Free. Acronis kostar, men du borde kunna dra hem en 30-dagars trial och slutföra kloningen. Macrium (free) är gratis och innehåller bl.a. möjligheten att klona en disk.

Jag skulle föreslå att du installerar valfritt kloningsprogram på en annan dator, kopplar in båda diskarna till den och klonar den gamla disken till SSD'n. Tänk bara på att dubbelkolla att källan och framförallt målet är rätt - att källan är gamla disken och målet är nya SSD-disken.

Det går också att göra i en bärbara om du inte har tillgång till en annan dator. Gissningsvis får du göra ett bootbart USB-minne med valfritt program och starta från den. Sen är det fritt fram att klona diskarna.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Lafa:

Kan nån fjärrstyra min bärbara (Manjaro Linux) och installera Mullvad VPN?

kan inte fixa det!

Hittar du inte ett paket att installera, eller är det något annat som inte fungerar? Googlade lite och fann några tips som kanske kan hjälpa lite.
Tråd på Reddit om just detta. Tipset var att prova: yay -Ss mullvad. Om du aktiverat AUR repo lär mullvad-vpn paketet dyka upp.

Här fanns det också lite info i Manjaro's forum:
https://forum.manjaro.org/search?q=mullvad%20vpn

Här fanns också lite info på Arch AUR sida om mullvad-vpn paketet:
https://aur.archlinux.org/packages/mullvad-vpn

Av Farsan Baloo

Ja, precis. Att gå till base låter som ett nerköp för din del. Att gå upp kostar en (hel) del, men det beror också på behovet. Pro varianten kommer dessutom med aktiv kylning. Det kan ju låta en del och det kanske inte passar din miljö heller.

Summerat så låter Pro varianten bara som en "vill ha pryl" *dreggel* och tillför inget i dagsläget för dig eftersom den du har täcker dina behov.

Av Farsan Baloo
Skrivet av KjellTimell:

Halloj,

Sitter idag på följande setup:
- USG (den lilla)
- Cloud Key
- USW 24 250W

Funderar lite smått på att uppgradera, i huvudsak USG+Cloud key mot något annat. Som jag kan se just nu är det isåfal "Dream Machine Pro" som gäller. Men jag läste någon post från i våras att det kommer en "UXG-Pro" men den hittar jag inte till salu, frågan är när den kan tänkas släppas? Dock saknar den inbyggd CL, vilket verkar smutt med UDM, dock känns protect-delen i UDM inget som jag har nytta av.
Någon som har koll på dessa bitar? Har UDM allt USG har + lite till?

När det gäller switch så är kapaciteten i den jag har nu lagom avseende portar och effekt på POE.
Men hittar två gen2 switchar, "UniFi Switch PRO 24 PoE" och "UniFi Switch 24 PoE".
Antar väl att nummer två är den som motsvarar det jag har idag, men vad är egentligen den stora skillnaden mellan dessa?

Det finns ett Reddit inlägg med just den frågan. Denna jämförelse på Prisjakt är något mer överskådlig

Av Farsan Baloo

Har du provat att försöka uppgradera från Windows 7 till 10 innan du köper något? Officiellt är det "stängt" vad jag har förstått, men att prova kan ju inte skada. Skulle det fungera har du sparat 2500 och du har ärliga licensnycklar.

Kan inte uttala mig om gamekyes, men generellt blir det väl så att du får bara en licensnyckel skickad till dig på mail eller dylikt. Sen är det svårt att veta ursprung, giltighet osv. Sök så kommer du hitta många diskussioner gällande nycklar till windows. Windows ISO kan du ladda ner i form av ett verktyg från Microsoft. Googla på windows 10 nedladdning så hittar du länk till microsoft ganska högt upp i listan.

Av Farsan Baloo

@faber:
Mitt råd till dig är att testa. Din upplevelse kanske blir annorlunda jämfört med andras?

Kör själv Arch och ser mig absolut inte som någon supernörd Den är bleeding edge - i yttersta framkant ja, men för mig har den varit stabil. Nån gång har den packat ihop och satt armarna i kors, men det är smällar man får ta när man är i framkanten. Det löste sig dock efter en uppdatering som kom ett par timmar senare. Det jag gillar mest med Arch är deras AUR programarkiv och deras wiki. I princip "allt" finns till arch med ett simpelt kommando och det är svårt att slita sig ifrån. Deras wiki innehåller sjukt mycket information som är användbart.

Provade för skojs skull att söka och installera Display CAL som du nämnde. Den fanns i de officiella programarkiven och gick smärtfritt att installera och starta. Med det sagt borde det finnas en god chans att även Manjaro har den i sina programarkiv. Jag vet att Nvidia och Linux inte är den bästa kombon, men då jag hade Nvidia fungerade det smärtfritt till spel i alla fall. Nu kör jag AMD och det har också fungerat utmärkt för mig i mitt spelande.

Edit: Provade att installera DisplayCAL på Opensuse Leap 15.2 (Som är en RPM distro). Där fanns DisplayCAL i deras programarkiv. Det var version 3.5.3. I Ubuntu 20.04 (Som är en DEB distro) hittade jag inte den i deras programarkiv. Om Fedora är en favorit, har du kikat på CentOS 8? Den är också RPM baserad, tillhör samma familj som Fedora, men skiljer sig lite grann om jag minns rätt.

Av Farsan Baloo

Jag inleder med och säga att jag har inte direkt stenkoll, men kan utifrån vad du beskriver komma med lite tips och råd. Politik och annat lämnar jag därhän. Du får ta svaren som dom är, då jag baserar dom på den information du bistått med.

Arbetsförmedlingen: Eftersom din fru varit sjukskriven en lång tid och har en nedsatt arbetsförmåga enligt dig, så begär att få en annan handläggare. Jag tänker specifikt på en grupp som är specialiserad på personer som står långt från arbetsmarknaden/har speciella behov. OSA-anställning kanske kan vara något och finns närmare er?

Rehabkooordinator: Finns det en sådan på din vårdcentral kanske? Det kan vara bra och försöka ta hjälp av en sådan som kan hjälpa till i kontakten med olika myndigheter och som ofta har mer information än en själv. Det kan avlasta dig på sikt också. Koordinatorn kan också vara med vid olika möten och hjälpa till med frågeställningar där.

Här i Stockholm finns en del olika "organisationer" eller vad dem kan kallas som kan hjälpa till med att komma ut i arbete, praktikplatser osv. Två av dom jag känner till är MIA-projektet och Jobbcenter. Vad jag förstår så är dom hierarkist under arbetsförmedlingen. Kort sagt - AF behöver godkänna att dom hjälper till. Det kan ju inte skada att ringa och fråga dom ifall det finns något liknande nära dig? Andra ställen kan vara kyrkan också. Inget krav på religion eller så.

Du kan också se över ekonomin med hjälp av en budget och skuldrådgivare. Ja, det kan tyckas vara konstigt, men det kan vara bra och ha ett tredje öga som kikar på ekonomin och ge råd och stöd. Kanske finns det någon ersättning att söka? Detta är en gratis tjänst som kommunen erbjuder.

Min erfarenhet av FK är krasst att läkarintyg inte är vad det var. Det är bara en rekommendation. Sen bestämmer FK själva vad utfallet blir.

Jag hoppas att det löser sig för er på ett eller annat sätt.

Av Farsan Baloo

Användare: @Kewmify
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Frakt via Postnord och Swish som betalning
Produkt: X8DTL-iF, 24GB RAM och 2x L5630.

Positivt:

  • Bra packad vara.

  • Bra kommunikation och lätt att komma överens med.

  • Erbjöd sig hjälpa till ifall något krånglade - väldigt uppskattat!

  • En stor eloge för den oväntade gåvan som följde med i form av en chokladkaka

Negativt:

  • Inget.

Slutbetyg: 5/5

Av Farsan Baloo

@habermas_links:
För min del är det bara 32Gb alternativet som är intressant. Ska köra VM:ar och min nuvarande häck klarar inte mer än 16GB så jag har lite "växtvärk" där.

Av Farsan Baloo

550kr + frakt för paket 2.

Av Farsan Baloo

Bjuder 450kr + frakt för paket 2.

Av Farsan Baloo
Skrivet av simmedahl:

Har en Acer Aspire GX-781. Finns 2 platser för Ram-minne på moderkortet, ena platsen är tagen av ett 8gb ram minne. Verkar som man ska ha DDR4 2400Mhz. Går det bra att köpa då ett 16gb (enkelt, dvs endast en sticka) ram minne och ha tillsammans med det befintliga ram minnet? Det jag kollar på är antingen https://www.inet.se/produkt/5300281/...6-value-select eller https://www.inet.se/produkt/5310186/...ance-lpx-svart ? sorry för noob fråga men tack på förhand Hela min dators specs finns här https://www.elkjop.no/product/data/stasjonar-pc/ACDGB88EQ001/...

Sorry om inlägget ligger i fel forum.

Kingston har en minneskonfigurator och jag tror jag lyckades hitta din modell. Där kan du se vilka minnen som enligt Kingston bör passa din dator. Minnena som visas är 2133Mhz, men klicka på länken Replaced by så kommer du vidare till 2400Mhz minnena.

Kopiera sedan Part Number och sök på Prisjakt så kan du se om det finns någon svensk butik som har minnen.
Passa också på att fråga innan köp om du får returnera minnet ifall dom inte fungerar, så att du vet innan.

Lycka till!

Av Farsan Baloo
Skrivet av ElinElin80:

Tusen tack! Jag ska fundera på hur vi ska göra. Vilket underbart forum förresten. Så fin hjälp jag har fått och ingen har dumförklarat mig trots att jag inte kan ett endaste dugg om sånt här. 😊

Tack och kul att höra

Av Farsan Baloo
Skrivet av ElinElin80:

Tack för tips! Skulle gärna köpa där då det känns som en liten trygghet med garantin och så. 😊 Om du har tid, kan du se om det finns någon i "rätt" prisklass som har tillräckligt bra grafikkort redan? Hade varit skönt att få allt färdigt liksom...Hon vill förstås också kunna ha ljud på, men då antar jag att man måste koppla in högtalare...?

Jag har kollat på Inrego och dom har ingen dator med grafikkort monterat som motiverar priset. Den billigaste dom har är den jag länkade med ett grafikkort för 3999 kronor + frakt. Grafikkortet kostar strax under 1000-lappen ny och du får inget mer för dom resterande 1100 kronorna som Inrego vill ha för det paketet. Så, kort svar: Nej.

Jag vill dock att du ska ta med i beräkningen det som @Kent skrev "Kontorsdatorer är ofta svåra att uppgradera då ex. moderkort, nätdel osv. inte alltid följer den gängse ATX-standarden" och @laudanum skrev "Den har en 500gb hårddisk, och integrerad grafik. Skulle isf lagt pengarna på ett grafikkort.". Med andra ord - datorn från Inrego kan du inte räkna med att uppgradera i framtiden. När den är förbrukad, så behöver du en ny. I valet mellan SSD och grafikkort får du mest värde från grafikkortet.

För att kunna lyssna på ljud från datorn behöver du antingen högtalare eller hörlurar med en 3.5mm stor kontakt. Du kanske har några hörlurar hemma redan? Eller någon bekant som har något liggande kanske? Då slipper du fundera på att köpa hörlurar/högtalare på en gång.

Väljer du Inrego-vägen skulle jag ta datorn för 1874 kronor och köpa ett grafikkort själv för omkring 800 kronor. Du kan själv montera grafikkortet (Vilket inte är så svårt faktiskt) eller om du kan få hjälp av någon i din närhet eller här på forumet med det. Den billigaste skärmen Inrego har kostar 949 kronor. Med detta alternativ landar du nånstans omkring 3900 kronor för dator, grafikkort och skärm.

Annars kan du prova om det går att lägga in en "köpes" annons här på SweClockers. Då har du möjlighet att se ifall du kan få ännu mer för pengarna.

Fundera gärna och fortsätt ställ frågor om du undrar - det kostar inget

Av Farsan Baloo

@ElinElin80:

Om du är osäker på begagnatmarknaden via blocket etc. kan Inrego kanske vara nåt för dig?
Det är ett företag som säljer begagnade företagsdatorer med garanti, öppet köp och support som mycket väl kan fungera för dottern.
Du hittar dem på följande länk: https://shop.inrego.se/

En dator som är på kampanj just nu är denna för 1874kr inklusive Windows 10 + frakt: https://shop.inrego.se/stationara/lenovo-thinkcentre-m92p-4. Den behöver kompletteras med ett bättre grafikkort dock, grafikkort bör gå att hitta för några hundralappar.

Kolla på lokala secondhand om det kan finnas billiga skärmar där. Jag har hittat fullt dugliga skärmar mellan 19 - 23 tum för dryga hundralappen.

Sammantaget kan du nog få en duglig dator som dottern kan spela sina spel på med den budgeten du har.

Lycka till i sökandet

Av Farsan Baloo

@CusmaR:
Jag tror det moderkortet blir bra. Gamers Nexus har en video där dom går igenom moderkort för Ryzen 3000 https://www.youtube.com/watch?v=zuyuS04lD4o&t=39s om du vill kika. Deras rekommendationer finns i beskrivningen av videon.

Edit: Lagt till länk och min åsikt angående RAM enligt bilden från komponentkoll:
Jag kikade och såg att RAM minnet du valt inte finns med på Gigabyte's QVL lista. Jag kan inte med 100% säkerhet säga att det kommer ställa till det för dig, men personligen skulle jag utgå från QVL listan. Du hittar den på denna länk. Det som jag tror kan ställa till det är om du försöker köra minnena i 3600Mhz men det inte fungerar. Så jag personligen skulle välja bort den osäkerhetsfaktorn.

Av Farsan Baloo

Utifrån din beskrivning så skulle jag göra följande:

Köra på Ryzen 5 3600 med helst ett X570 moderkort beroende på hur X570 hamnar gentemot kommande B550 moderkorten. Minnet skulle jag sikta in mig på 3200Mhz CL16/18. Hittar du snabbare minnen, t.ex. 3600 CL16/14 för ett liknande pris. Kolla att minnena finns med på moderkortets QVL-lista (Godkända och testade minnen) för att undvika kompabilitetsproblem. Jag kommer inte ge dig komponentförslag, det får du redan god hjälp med.

Motivering:

  1. AMD vs Intel: Intel processorn 10900K kostar över 2.5 gånger mer än Ryzen 3600. I reda pengar rör det sig om ca 3600 kronor i skillnad (Priset taget från Inet). Prestandaskillnanden är såvitt jag vet inte så stor att det motiverar priset.

  2. TDP: Vilken värme utvecklar CPU'n? Intel är specificerad till 125W mot Ryzen's 65W. Till AMD's fördel så betyder det mindre värmeutveckling i chassit och mer rimligt prissatt kylare. Du slipper också tänka på hur den extra värmen ska skyfflas ut från chassit.

  3. X570 vs B550: Om prisskillnaden är marginell skulle jag ta X570. Den har funnits ett tag, är i det högre segmentet och erbjuder kompabilitet med kommande Ryzen 4000. B550 är ett nytt chipset och risken finns att det är barnsjukdomar med i det.

  4. RAM minne: Skillnaden mellan 3200 och 3600 är försumbar. Hittar du som sagt snabbare till nästan lika bra pris, visst kör på det. Vinsten mellan 3200 och 3600, CL18 vs CL14 är några FPS och jag vågar säga att det inte märks på det du gör.

  5. Möjlighet till uppgradering: Intel är inte roliga på den punkten för ditt scenario - du behöver i princip byta moderkort, cpu och ram. AMD har visat på en mycket längre livscykel och mer uppgraderingsvänlighet i detta fallet. Kommer det hålla i sig? Jag vet inte. Men jag lägger mitt förtroende på AMD i detta fall.

Noctua har en bra guide för att välja kylare till Ryzen 3600 (Hittar inget för Intel Comet Lake) på sin hemsida https://noctua.at/en/cpu/AMD_Ryzen_5_3600. Där kan du enkelt väljare kylare efter ditt behov.

Slutligen skulle jag lägga mellanskillnaden på ett bra grafikkort istället.

Lycka till med jakten

Skrivet av CusmaR:

Jag kommer aldrig till skott med detta med ny dator känns det som, jag velar om jag ska gå fullt ut eller om det bara är totalt onödigt.

Datorn används främst till spel så som Oculus rift, Apex: Legends, Warzone, Resident Evil, Rocket League, ja you name it, lite av varje. Inga behov av att köra allt på max men inte heller på sämsta, någonstans i de högre inställningarna på över 100fps. "Ja men du har ju ett 2060..." tänker du då! Ja jag vet, men tanken är att det blir ett 3070 eller nått runtomkring där nästa generation.

För övrigt så körs det en plex server med transcode, photoshop i jobbet, inga värre saker direkt.

Då min nya skärm 35" Ultrawide 3440x1440 100 hz, satte press på datorn så behöver jag en ny.
Men behöver jag verkligen en 10700k / 10900k?

Jag byter dator rätt sällan, nuvarande har jag haft i 6år. Om 6år framåt, kommer jag fortfarande vara nöjd med min 10700k / 10900k eller har jag kastat massa pengar i sjön när jag ändå hade klarat mig med en 3600? Det kanske är dags att byta CPU+mobo osv vid den tiden ändå, oavsett vad jag valt idag?

Frågorna är många och flummiga, och det finns ju inga direkta svar men jag vill höra era tankar. Jag har tänkt att köra ett B550 moderkort på AMD burken för att ha möjligheten att byta upp mig till 4000 under åren.

https://komponentkoll.se/bild/MTUCl.png
https://komponentkoll.se/bild/TXJNv.png

Av Farsan Baloo

@Dinkefing:
Nej, det är inte en direkt länk till själva programmet. Men om du klickar på "Start folding now" så kommer du till sidan med downloads.

Av Farsan Baloo

@Dinkefing:
Kan det vara denna länk istället? https://foldingathome.org/

Hamnade på den när jag klickade på Folding@home i första inlägget.

Av Farsan Baloo

Både AIO kylare H100X och Edgerouter X är sålda.
Det är bara Cooler Master Hyper 212 LED som finns kvar.