Inlägg

Inlägg som Farsan Baloo har skrivit i forumet
Av Farsan Baloo
Skrivet av Falcon_Bayerskt:

Behöver lite råd och svar från forumet! Sitter idag på en Asus RT-AC68U, med både managerbar och icke-managerbar switch till, som jag kör Asuswrt-Merlin på vilket funkar bra. Kör diverse olika skript mm vilket ger mig följande lösning i dagsläget:

  • Annonsblockering för hela mitt nätverk

  • DoT (DNS over TLS för alla (eller valda) enheter i nätverket

  • 3 st 2.4 GHz WLAN-nät

  • 1 st 5 GHz WLAN-nät

  • 3 st LAN-subnät

  • Samtliga nät kan/är separerade från varandra mha bl a VLAN

  • Möjlighet att från "huvudnätverket" ha åtkomst till övriga subnät (t ex styra IoT-prylar mm)

  • 1 st OVPN-server

Jag märker dock att detta är på gränsen till vad routern klarar av och det är en del meck med att få allt detta att lira så jag har börjar kika på Ubiquiti. Jag gissar, men vill ändå få det bekräftat, att det går att skapa motsvarande nätverkslösning som jag har nu samt kanske utöka med fler subnät osv med Ubiquiti? Som jag förstått det så finns det två spår när det gäller Ubiquiti, Edge och Unifi och att vissa enheter har inbyggd PoE. Vad skiljer Edge och Unifi åt och vad passar bäst för att bygga upp min nätverkslösning? Ser framför mig att det behövs en router, en accesspunkt och en eventuellt en switch för att det ska gå ihop sig. Om jag byter så är jag inte sugen på att återanvända den gamla routern som accespunkt utan då byter jag även till en accesspunkt från Ubiquiti.

Nåt mer man behöver tänka på? Hur är det med säkerheten och uppdatering av Ubiquiti? Asuswrt-Merlin uppdateras rätt så ofta med nya säkerhetsfixar osv vartefter de blir tillgängliga.

Jag ska försöka svara på det jag kan med de prylar jag har/haft från Ubiquiti.
Edge - Jag hade en edgerouter-x. Trevlig låda med sitt eget OS och system. Lite större än ett paket cigaretter och funkade perfekt för mina behov. Hade en PoE port in och ut. Kunde med andra ord driva en accesspunkt via PoE och drivas själv via Poe. Kombinerat? Vet ej. Av de två saker du skriver som annonsblockering och *VPN-server var detta möjligt men meckigt. Jag fick inte till annonsblockeringen riktigt och gav upp på den. VPN-server var lite lättare vad jag minns.

Unifi - Kräver en kontrollermjukvara som antingen körs på en dedikerad maskin eller en CloudKey. En t.ex. USG kan drivas utan den, men du kan inte se och administrera den grafiskt. Detta är både på gott och ont. Unifi familjen integreras fint i kontrollern och du får bra överblick från ett ställe. Nackdelen är väl konfigureringen som är ologisk emellanåt och vissa saker behöver du ordna via kommandotolken och de ändringarna syns inte i det grafiska gränssnittet. Här är det bäddat för trubbel om man glömmer vad man gjort på det ena eller andra stället.

Flera WLAN är inga problem med Unifi kontrollern. Och även skapa flera nätverk som du vill är möjligt. Kanske ett "säkert" nät, ett "IoT" nät och ett "gästnät" eller så. Sen kan du konfigurera brandväggsregler så att du kan nå saker som du vill.

Vad gäller uppdateringar så släpps dom relativt ofta. Det kan röra sig om ett par månader eller något längre mellan varje, men dom uppdateras regelbundet och har ett aktivt forum.

Sammantaget har Unifi ett trevligt GUI och integreras väl med övriga produkter i Unifi familjen. Edge är fristående och kan inte kopplas ihop som Unifi och har lite mer spartanskt GUI. Både Edgerouter X och USG är klena för att driva VPN och du behöver gå upp några pinnhål för att få bra fart i det.

Mitt personliga tycke av de saker du vill ha ordnat med så håller jag med @hasenfrasen och hans förslag. pFSense är visserligen lite mer av en "learning-curve" men så är det med allt. Fördelen är att det finns mycket information på nätet, här, youtube osv. @teklager som @boibo hänvisar till rekommenderas. Den innehåller mycket matnyttig information. Helt klart värt en titt.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Broken-arrow:

1 dag, är inbyggda Ubuntu brandväggen.

JO är väl alltid en risk, men ville få rent det så fort det gick så datorn blev brukbar igen

Får väl se om något program inte fungerar, hittills fungerar det viktigaste i alla fall.

Ubuntu egna brandväg. Stängde av loggning helt på den (den körde standard loggning).

Hmm, udda. Var loggningen på läge "full" kanske? Annars borde low eller medium kanske vara alternativ om du väljer att aktivera loggning i framtiden. Bra att du hittade orsaken.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Pantsoff:

Hej!

Tycker min 1800x beter sig konstigt under idle, den ligger på konstant 3,7ghz hela tiden, klockar aldrig ner sig. Har tagit bort alla överklockningsinställningar i bios, återställt till standardvärden i Ryzen Master och ställt in energischemat till balanserat. Verkar fungera bäst med Windows inbyggda balanserade Schema.

Den boostar dock uppåt, alla kärnor verkar ha boostat upp till 4,1Ghz.

Hittade en tråd på AMD's forum om det kan vara lite till hjälp med justering av energischemat och lite annat. Ner till mitten finns det en del matnyttigt, mot slutet spårar det ur en del

Av Farsan Baloo
Skrivet av Broken-arrow:

Titta på det snabbt, men fattade mig inte på hur det skulle ställas in.

Löste det genom RM -R missa den även tog bort log foldern (även när jag återställde denna så sparar inte Linux loggar). kanske löses med omstart Hur som slapp problmet med för stora loggar i alla fall

1 dag och dom som var på 24Gb styck varifrån brandväggs loggen (ena var zipad och var det inte för disken var ful hade det blivit en till i samma storlek ) Den verkar även fylla upp systemloggen (den var på 50GB om jag inte såg fel).

Logrotate - Kan denna sida hjälpa dig lite? Gammal, men du kanske får lite grepp om saken. Fast det löser inte ditt problem dock.

Du behöver nog kolla "roten till det onda" och det är konfigurationen av brandväggen. Se om du kan ställa ner loggnivån, så får du bukt med problemet. Kanske inte behöver logga varenda paket som far ut och in ;-). Vad är det för brandvägg du kör (Om du vill svara på det vill säga)?

Av Farsan Baloo
Skrivet av KjellTimell:

Det är den vita, första generationen som har dessa problem.
Om den utsätts för strömavbrott när något skriver till databasen så blir databasen korrupt.
Man kan givetvis återställa från autobackuper, men jag tycker det är meckigt. Vill bara att grejorna skall tuffa på.

Har man en UPS till sin utrustning så är sannolikheten mycket mindre att drabbas.

Dom nya som säljs idag, Gen2 och Gen2+ har integrerat batteri och vd strömbortfall gör den en säker avstängning av sig själv så att data inte går förlorat. Att köpa Gen1 skulle jag avråda ifrån, men Gen2 ser jag inte problem med (ännu)

Precis som jag läste då. Jag vill också att det ska tuffa på utan att märkas. Lyckligtvis har min kontroller har rullat på utan problem, så det får bli så fortsättningsvis. Fick i god tid reda på att man skulle hålla sig undan version 6.x av deras mjukvara till kontrollern p.g.a. diverse problem. Och det stämmer till viss del. Kommentarerna på Ubiquiti's sida är ganska sura gällande senaste version och då börjar jag klia mig lite i huvudet en smula och undrar vad som försiggår

Av Farsan Baloo
Skrivet av KjellTimell:

Har inte fått hem allt ännu, bara nanoHD och den gör väl sitt jobb tycker jag.. Nu har man bra täckning inne på kontoret också.
CLK och rack mount har jag inte fått hem än. Har en CLK gen1 och den har jag lessnat på med sina korrupta databaser, så jag tror jag kommer bli väldigt nöjd med CLK gen2

Hmm. Är cloudkeyn inge vidare alltså? Jag kör i och för sig kontrollern på en egen maskin, men har sneglat på en cloudkey. Fast nu blev jag lite orolig när det verkar bli korruption på den. Låter inte förtroende ingivande skulle jag säga

Av Farsan Baloo
Skrivet av Broken-arrow:

Råkade på ännu en kul sak med linux, storlek på loggar verkar sakna storlek begränsningar, i alla fall för vissa inbyggda program.

Hade två loggar på 24GB styck och är lite lustigt varför Linux inte stoppa det här tidigare än så här (den mängden med rader lär ingen människa gå igenom).

Löste det med stänga av loggar för det programmet och rensade upp i loggarna (var 50GB och det var 3 loggar som stod för det mesta).

Lyckades även ta bort log foldern Men men, slipper i alla fall loggar som fyller disken nu (ska se om det går lösa det, annars bara skönt att man slipper det problmet att rensa den stup i kvarten)

I ditt fall vill man inte höra "Har du kollat loggen"

Av Farsan Baloo
Skrivet av maxwell23:

Jag har hittat felet.

Jag testade PSU:t till min gamla dator och det var inga problem att boota varken med gamla eller nya GPU:n.
Jag såg sedan på mitt moderkort att debug-lampan lyste gult. Testade felsöka stickorna. Det visade sig vara första slot:en för RAM som pajat. Kanske på grund av kortslutning i samband med den insjunkna distansen. Får bli att köpa ett nytt moderkort.....

Tack för alla svar i tråden!

Toppen! Kul att du berättade om fyndet. Skönt att övriga delar verkar ha klarat sig i alla fall.

Av Farsan Baloo
Skrivet av KjellTimell:

Kunna inte hålla mig, vart en ny CL gen2 (utan HDD) + rackmonteringskitt samt en nanoHD AP för att komplettera.
Huset är byggt i lättbetong, det dämpar signalen otroligt mycket.

Hahaha, förstår dig. Den där mystiska känslan i "köptarmen" som infinner sig Hoppas du blev nöjd!

Av Farsan Baloo
Skrivet av Levan:

Tack för tipsen. Jag kan inte allt av vad du nämner rakt av (t.ex. "XML profil", men antar att det står i BIOS eller är rätt enkelt att googla). Ska testa lite och se var jag hamnar, kanske någon har samma setup och fått fram några timings som funkar bättre än de som är default.

Ska försöka att uppdatera tråden när jag löst det, eller gett upp.

Ok. Du kan leta efter något som borde heta D.O.C.P
Det är AMD's motsvarighet till XMP (Som finns på Intel system). Aktiverar du den funktionen höjer du hastigheten och timings på minnet. Men som sagt, D.O.C.P kan du kika efter i BIOS eller googla

Av Farsan Baloo
Skrivet av imHugan:

Hej! Jag har en trasig Huawei p20 PRO. Vad jag vet är det dock endast skärmen som är trasig så jag undrar om jag på något sätt kan koppla telefonen mot en dator och på så sätt få över bilder och kontakter till den för att sedan få över allt till en ny telefon. Har vad jag vet inte säkerhetskopierat på länge men vet inte riktigt hur jag ser det och hur det fungerar. Tack på förhand!

denna länk fanns det lite generella tips ifall skärmen visar något men inte tar emot några tryckningar alternativt om skärmen är helt svart.

Om du har telefonen kopplad till ett Google-konto kan du logga in på Google och sedan välja foto eller kontakter ifall du valt att säkerhetskopiera/synkronisera den informationen dit. Har du tur, kanske du hittar allt du behöver där.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Levan:

Hej

Har en Ryzen 2700X på ett B450-F moderkort från Asus.

Körde tidigare 2x8 gb minnen utan problem i 3200 MHz, men uppgraderade sedan till 4x8 gb i samband med att jag bytte processorfläkt.

Det är dessa minnen jag har: https://www.komplett.se/product/893850/datorutrustning/datork...

När jag skulle boota gick det först inte, prövade att sänka hastigheten på minnena till 2933 Mhz och då gick det. Men datorn är inte helt stabil, den hänger sig i spel ibland. Fått 1-2 bluescreens i veckan och annat tjaffs. Inte hela tiden, men då och då.

Jag har inte provat att pilla med timings eller andra inställningar någonting, men tror ni att det går att nå bättre stabilitet i hastigheten 2933, eller t.o.m. 3200 MHz?

Om inte, ska jag ta ut två av stickorna och gå ned på 2x8 gb igen? Det är ju knappt någon prestandaökning på 16 -> 32 gb, och när jag dessutom måste sänka hastigheten på minnena så blir det väl snarare en generell prestandaminskning.

Vad tror ni?

En snabbtitt i Asus QVL för minnena så står det att dom bara supportar 2*8Gb - inte 4*8Gb - för den modell du har. Säkrast är nog att köra dom utan "XMP" profil och testa ifall det fungerar. I annat fall, prova att ta ut två stycken och se ifall det fungerar bättre.

VIll du ha 4*8Gb råder jag dig att titta i QVL-listan för vilka minnen som är testade och kompatibla med ditt moderkort.

Edit:
En CMOS-clear kan du prova också. Jag hade själv laborerat med minnet i en liknande uppsättning och fick också massa problem. CMOS-rensningen gjorde att alla mina "tricks o tweaks" försvann och jag kunde prova med ett nytt, fräscht system.

Av Farsan Baloo

Min erfarenhet är att detta inte är möjligt på "konsumentroutrar", men det kan finnas undantag. Om någon annan vet, så kommentera gärna. Det som behöver göras i enkla termer är att tillåta trafik från det "säkra" nätet till gästnätet. Och detta alternativ brukar inte finnas med i just konsumentroutrar. Dem brukar bara ha med tillåt/tillåt inte trafik på olika portar mot internet

Några exempel på produkter som skulle kunna göra det är: pFsense, Ubiquiti Edgerouter X, USG m.m. Detta kanske är totalt overkill för vad du vill åstadkomma, men kort sagt - du behöver nog hoppa upp ett steg för att åstadkomma detta.

Av Farsan Baloo
Skrivet av anon301768:

Jag kommer nog aldrig byta bort Windows helt just på grund av spel, de är en viktig del för mig och som de är nu så är de Windows som gäller om man vill spela de senaste och på ett bra sätt.

Jag kör dual boot och har testat Steam i Linux men de funkar inge vidare, får inte lika bra grafik i spelen, kan inte köra i samma upplösningar som i Windows så jag har helt och hållet skrotat Linux när de gäller spel, använder de dock till andra saker men Windows kommer jag fortsätta med också, är nog svårt att ta bort helt för mig.

Där håller jag med faktiskt och jag har tur att de spel jag spelar faktiskt fungerar under Linux. Det ska inte stickas under stol att en del helt enkelt inte gör det. Det jag läste om var DRM/Anti-cheat (Om jag minns rätt) som om dom kördes under Linux kunde få användarens konto permanent bannat. Det är knappast en risk man tar. I slutändan är det som verktyg - man tar den som passar bäst för uppgiften.

Av Farsan Baloo
Skrivet av nidas:

Nu skulle jag väl inte vilja påstå att arch är mycket krångligare än något annat att varken installera eller underhålla... är man läskunnig klarar man archinstallationen, och stöter man på problem så är det två steg bort med googelfu och återigen, förmågan att läsa..

tror det största problemet för de flesta är att de inte vågar testa och gud förbjude göra fel. labbande och lösa problem är väl det mesta grundläggande sättet att lära sig på, men folk överlag nu för tiden tror att allt magiskt ska fungera ur lådan oavsett vad det är, märker detta lite väl ofta med yngre kollegor i IT-området.

Nu var detta inte direkt riktat mot dig som sådant, utom att jag hakade på arch eventuella krånglighet..

Hahahaha, håller med och jag tar inte åt mig Jag kan verkligen känna igen mig i att tidigare inte vågat testa. Efter att ha gjort det och lyckats var det inte "så svårt" längre. En del kanske har fått för sig att Arch forumen är lite hårda, men tanken är säkerligen - läsa (Arch wikin först), googlefu och sen ta upp saken i deras forum. Jag tror att dom flesta forum tröttnar på folk som vill ha en "quick-fix" och inte anstränga sig det minsta. Själv har jag fått bita i det sura äpplet ett otal gånger, men har också lärt mig den vägen

Av Farsan Baloo
Skrivet av maxwell23:

OMG

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=http%3A%2F%2F3.bp....

Av Farsan Baloo

För den som gillar en utmaning så är Arch installationen rätt väg att gå. Den är knepig utan tvivel men gradvis så lär man sig väldigt mycket på det. Nu ska jag inte heller framställa mig som en person med x antal meter Unix-skägg, utan snarare lockades av olika youtuber's att prova. Det var främst ChrisTitusTech som övertygade mig i slutändan. Kan säga att det tog ett antal installationer innan jag fick det att fungera.

Senare fick jag tips om olika script som hjälpte till så att installationen blev lite lättare. Sen stötte jag på Arco Linux som vad jag förstår syftar till att lära användaren att gå från en enkel, grafisk installation till "the arch way". För mig var Arch utan tvekan en utmaning som jag kände mig väldigt stolt över att ha klarat.

Nu är jag i en "distro-hopp" period där jag utforskar olika distributioner och testar hur det fungerar. Allt som oftast återvänder jag till Arch och just AUR. Den är rena giftet Det finns i stort sett allt där och behöver inte lägga till olika repos hit och dit. Om ett program skulle saknas, går det ju alltid att ladda ner den och kompilera källkoden själv. Det är, vad jag förstått, som sker mer en del paket i AUR. Skillnaden tror jag är att i AUR så har den som sköter om paketet ordnat med alla beroenden så det kommer med på köpet. Men likväl kan det bugga ur där också.

Det som var svårast i bytet mellan Windows -> Linux var spelbiten. Nu fungerar Steam för mig, även med vissa spel som inte är "linux native" tack vare Steams Proton. Fast det är lite trixande ibland, men det fungerar.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Stormsgard:

Hej,
Nu har jag kört fast rejält med felsökandet av mina anslutningsproblem.

Jag har en ny dator MSI GL65 Leopard, en ny router TP-Link Archer C9 och in till lägenheten finns det någon form av fördelare för fiber.

När jag har Wifi igång så hoppar datorn mellan vanliga och _5g vilket gör att jag tappar anslutningen då och då. Med kabel (ej från router) så ansluter den först och sedan tappar den anslutningen (enligt datorn så har jag då inget internet) vilket gör att jag inte längre kommer åt vissa program t.ex. Outlook medan jag kan fortsätta surfa på nätet precis som vanligt (ej cashade sidor).

Jag har uppdaterat alla drivrutiner, nollställt min router.

På mobilen har jag inte märkt något när jag är ansluten (men eftersom youtube och netflix buffrar kanske jag bara inte ser det) och sambon verkar inte ha problem med sin dator. Så nu vet jag inte ens vad som strular eller om det är flera saker eller om det bara är datorn?

*Uppgiven*

Du kanske redan provat detta, men har du någon brandvägg som du kan inaktivera? Såg att MSI bundlar med Norton Internet Security. Kanske prova att stänga av den en kort stund och se ifall det blir någon skillnad? Du kan också prova att starta Windows i felsäkert läge med nätverk och se ifall det blir skillnad.

Eftersom sambon och telefonen fungerar (wifi och kabel) så låter det som att din dator möjligen har lite "samarbetsproblem" med ditt nätverk.

Ditt wifi: Har du 2.4Ghz/5Ghz på samma SSID? Dvs, du har inte ett separat wifi för 2.4 resp 5Ghz? Att den hoppar kan vara så att signalen varierar i styrka och datorn väljer den starkaste. Du kan prova att skapa ett nytt SSID med bara 2.4 eller 5Ghz för att se om det gör skillnad.

Ditt LAN: Beroende på ISP, så kan det vara så att dem låser din IP-adress till MAC-adressen. Det gör att om du växlar lite snabbt mellan olika enheter, så tilldelas du inte en ny IP-adress. Ett tips här kan vara att kolla med din ISP om dem gör detta och hur du kan göra. Normalt brukar det gå om man väntar en tid efter du kopplat ut ex. routern och kopplar in datorn. Tiden kan variera, men ~ish 15min - 1 timme kan vara värt att prova.

Av Farsan Baloo

Jag provade att räkna på ditt system med hjälp av PSU Calculator. Justerade också reglagen efter grafikkortets specifikationer och fick då fram att ditt system belastar (I teorin) ditt nätagg med 79%. Du har ett guld-certifierat nätagg som borde klara lite till men det kan vara på gränsen. Enligt EVGA har den 7-års garanti och det kan vara värt att ha i minnet om det skulle visa sig vara nätaggregatet, så kan du prova att reklamera den.

Om du inte ser någon bild alls vid uppstart, eller inte kan komma in i BIOS, skulle jag prova att göra en CMOS clear (Asus sida ifall du är osäker/inte vet) och till en början ha ditt gamla grafikkort installerat. Eller ännu bättre, ett enkelt grafikkort som inte kräver extern strömförsörjning. Drivrutiner påverkar inte vid uppstarten, utan endast inne i Windows. Jag skulle också prova att använda en annan monitor om du har möjlighet ifall det är något knas där.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Lafa:

WOW, denna quide funkade: https://forum.manjaro.org/t/cannot-install-mullvad-vpn/26207/...

DÅ ÄR JAG MULLVAD ÄNNU.

Härligt! Kul att det funkade