Inlägg

Inlägg som Farsan Baloo har skrivit i forumet
Av Farsan Baloo
Skrivet av Max Mad:

Fungerade inte, det saknas säkert något verktyg i min Kali-installation.

Tips: Var gärna lite mer konkret när du beskriver något som inte fungerar. Skriv gärna vad du gjorde, vad resultatet blev och om det kom fram något fel t.ex. en felkod eller liknande. Det underlättar väldigt mycket.

Skrivet av Max Mad:

Tackar för ett informativt och tänkvärt inlägg. Håller på att ladda ner Ubuntu för att bekanta mig med Linuxmiljön i det dagliga arbetet, som du föreslog. (Men jag kommer inte att installera det, förrän jag vet hur jag skall göra, behöver jag ytterligare en VM, t ex !? Ladda ner på datorn håller jag som riskfritt, i vart fall 😁.

Du behöver installera Ubuntu som en egen VM. Inne i VirtualBox kan du välja Machine -> New så kommer guiden upp för att göra en ny VM.

Du kan i princip ha hur många VM:ar installerade du vill. Det enda som begränsar det är ditt diskutrymme.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Max Mad:

Varför får jag helt plötsligt felmeddelande" misslyckades med att partitionera den valda hårddisken" samt det inträffade förmodlingen för att den valda hårddisken eller det valda minnet är för litet för att partitioneras automatiskt" !?

Inträffade detta när du valt att importera den färdiga avbilden?
Kolla att du har tillräckligt med ledigt utrymme på den disk du valt att lägga dina VM:ar på. Du behöver minst 15Gb ledigt.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Max Mad:

Jag ger upp. Nu är det bara en svart ruta med en blinklande markör och ingenting annat...

Mitt förslag är att du tar en paus, du beskrev själv att du var väldigt trött och då kan det bli fel ibland.

Jag antar att du följde guiden som du länkade till och i den så används Bare metal installationen.
Du kan göra det lite lättare för dig själv genom att använda en färdig avbild för VirtualBox istället.

Här följer en lite steg-för-steg lista du kan använda:

  1. Hämta hem avbilden som är färdig för Kali: https://kali.download/virtual-images/kali-2022.1/kali-linux-2022.1-virtualbox-amd64.ova

  2. Öppna VirtualBox. Välj File -> Import Appliance

  3. I dialogrutan, klicka på den "gula mappen" och välj filen du laddat ner enligt ovan. Tryck Next.

  4. Nu visas en sammanfattning. Låt den vara och klicka på Import

  5. Godkänn avtalet genom att klicka på Agree. Nu importeras avbilden till VirtualBox och detta tar några minuter

  6. Efter importen är slutförd, kan du starta Kali. Användarnamet är: kali och lösenordet är: kali

Av Farsan Baloo
Skrivet av Max Mad:

Tackar för tipset, men jag har redan en gång installerat ett fullt fungerande Kali. Problemen började när jag lydde rådet att göra en ren ominstallation med bara Kali i VM, för jag installerade även Ubuntu i samma VM, vilket jag (försent) avråddes från att göra. Så, jag beslutade mig för att börja om, men av någon (för mig okänd anledning), får jag det inte att fungera.

Kan ju lägga till att jag har (ånyo) laddat ner och installerat ett nytt VM samt ett extpack. Nu håller jag på att ladda ner ISO-filen till Linux, och det är det som tar en sådan fasligt lång tid. När jag installerade VM, extPack och Kali första gången (och fick det att fungera), följde jag anvisningarna i detta klipp, så jag tror jag gör det dernna gången också.

Det låter som en bra idé. Du har lärt dig lite mer nu, så nu går det säkert lättare att få igång din VM.

Vid tillfälle, så kika på vad @Superfrog tipsade om gällande snapshots "...så fort du lyckats installera Linux, läs på om snapshots i Virtualbox, ex. https://www.techrepublic.com/article/how-to-use-snapshots-in-...

I korthet är snapshot en "ögonblicksbild" av ditt system just vid det tillfället du gör den. Mycket praktiskt ifall du vill prova något utan att behöva ominstallera allt. Gör en snapshot, prova det du vill prova. Skiter det sig, återgå till din snapshot så är allt som det var innan du provade.

Lycka till!

Av Farsan Baloo
Skrivet av Max Mad:

🤣🤣🤣 !

Jag hittade en spellista på YouTube som tar upp hur man installerar, konfigurerar och gör sin första VM i VirtualBox på denna länk: https://youtube.com/playlist?list=PLrpSjHQj3tT4DkBq5BEez99C1O...

Den är från 2018, så VirtualBox kan mycket väl ha ändrat i sitt utseende, men förhoppningsvis kan det ändå ge en bra början. Den är uppdelad i mindre, kortare videosnuttar som kan göra det lite enklare och mer överskådligt. I videon installeras också en virtuell Ubuntu maskin. Kanske detta kan underlätta för dig?

Av Farsan Baloo
Skrivet av Max Mad:

Ok, jag har avinstallerat allt och börjar från början. Fan att jag skulle installera Ubuntu, innan gick det bra. Nu har jag hållit på bra länge, men inte lyckats att få det rätt igen 🤬🤬🤬.

Hur menar du med "Avinstallerat allt"? Menar du att du avinstallerat VirtualBox för att få bort dina VM (Virtuella Maskiner)?

Av Farsan Baloo
Skrivet av Beginner:

Har ju självklart Kaspersky. Kanske lika bra att avinstallera det. Tips om andra antivirus/brandväggcombos mottages.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.763937/tysk-cybersaker...

Har haft F-Secure och hade småbekymmer med spel som programmet varnade för emellanåt. Gillar Kaspersky men...

Utan någon inbördes ordning, men här är ett par förslag:
Bitdefender, Malwarebytes, Sophos

Av Farsan Baloo
Skrivet av Max Mad:

Vad fan betyder det här !?

Failed to open a session for the virtual machine Linux Kali.

Could not open the medium 'C:\Users\\VirtualBox VMs\Linux Kali\Linux Kali.vdi'.

VD: error VERR_FILE_NOT_FOUND opening image file 'C:\Users\VirtualBox VMs\Linux Kali\Linux Kali.vdi' (VERR_FILE_NOT_FOUND).

Result Code: E_FAIL (0x80004005)
Component: MediumWrap
Interface: IMedium {ad47ad09-787b-44ab-b343-a082a3f2dfb1}

Kort svar: Filen hittades inte, närmare bestämt Linux Kali.vdi.

Sökvägen till filen som VirtualBox söker efter kunde inte hittas på den angivna platsen C:\Users\VirtualBox VMs\Linux Kali

Av Farsan Baloo
Skrivet av Zniipy:

Den heter raycore, hittar inga siffror eller mer text på den

Mycket troligt så är dosan du hänvisar till en fiberomvandlare. Ser dosan möjligen ut såhär?

https://www.bildtagg.se/file/thumb/27ptzrrmco3o80qos0gefe9

En fiberomvandlare är ingen router. Den omvandlar bara en fiberoptisk kabel till nätverkskabel.

Då kan orsaken vara det som FakeNinja skrev i ett tidigare inlägg:

Skrivet av FakeNinja:

Att standardgateway inte är tillgängligt innebär kort sagt att din dator inte har kontakt med någon enhet som kan visa vägen ut till internet, dvs typiskt sett din router. Vanligt förekommande är t.ex. att man kopplat direkt in på en port i fibermodemet och ISP inte delar ut fler än en address.

Har du andra enheter, hur är det kopplat, vilken router och vad är routern kopplad till? Svaret finner vi i detaljerna.

Prova gärna det som mrqaffe skrev, så kan vi se vilka uppgifter du får från DHCP-servern.

Skrivet av mrqaffe:

Kan du köra "ipconfig /all" i en kommandotolk och posta svaret ?

Av Farsan Baloo
Skrivet av CusmaR:

Jag äger 2 st .SE domäner som ligger på binero, eller websupport eller vad de heter nu för tiden, har bara betalat fakturorna som kommer för mina domäner och inte brytt mig så mycket, men nu kom en faktura på "websupport DNS" som jag antar är nån extra tjänst de vill lura på mig. Jag blev då lite vrång och känner nu för att byta om det finns något smidigare alternativ.

Ena domänen använder jag inte utan jag har bara tagit den för att jag ville ha den och den andra har min pappa som sin mail, dvs pappa@domän.se och så skickar den bara vidare till hans gmail.

Finns det några bättre ställen att ha sina domäner på?
Kostar det olika? (min faktura på 1 domän nu var 161 kr)

Tack på förhand!

Det verkar vara det pris som gäller vid förnyelse - 161kr för en .se domän hos flera leverantörer. Var observant om priset ser billigt ut, det kan vara exklusive moms då. Har inget bra förslag på en annan leverantör dock.

Vid nyregistrering så kan det bli billigare om det är någon kampanj som något företag har.

Av Farsan Baloo
Skrivet av stoffe_83:

Hej

Hur gör jag om jag ska kunna skanna covidpass inför en privat sammankomst? Under 100 personer. Men ändå, vi ville göra så ändå. Hur går det till? Vilken app kan man skanna med?

Länken som @Aene skickade är bra. Du hittar länkar till både Google och AppStore samt instruktioner och förklaringar där.

Av Farsan Baloo
Skrivet av Söderbäck:

Jag behöver en ny extern disk för backup någon/några gånger om året till en disk som ska ligga i en låda övrig tid.

Det jag funderar över är om det är dumsnålt att välja mekanisk disk. I datorerna har jag lämnat mekanisk bakom mig sedan flera år - men offlinebackup är ju något annat ;).

Fördelen med den mekaniska är att man får 4TB för tusingen - och en SSD, ja där får man väl typ en fjärdel för samma peng (externa diskar). Det är onekligen en föredel för backupsystem där utrymme är viktigare än hastighet.

Men den viktigaste frågan är väl vad som är säkrast nu för tiden.
Mekaniska diskar är känsligare för mekanisk åverken så som att bli tappade - men har jag förstått det rätt så är de också bättre på att hålla data över tid när de inte är inkoppade jämfört med SSDs.
Tanken är ju att denna disk inte ska vara inkopplad så ofta.

Så vad väljer folk för diskar till byrålådsbackup nowdays? Är det ena bättre än det andra eller är det hugget som stucket kanske? Ja utöver att den ena är snabbare och andra är billigare ;).

Jag kör på hederlig snurrdisk till en annan burk i och för sig. Valet mellan SSD och snurrdisk är rent ekonomiskt, precis som du resonerade. Jag tror efter att ha läst en del att snurrdisken är lättare att rädda data ifrån än en SSD. Har råkat ut för att en snurrdisk fått fel och lyckats rädda en större del av informationen efter mycket om och men. En SSD vette sjutton hur stor chansen är att lyckas däremot.

Om jag gav mig på samma uppgift som dig, skulle jag köpa ett externt chassi och en separat disk (Inte en färdig extern disk). Min erfarenhet med färdiga externa diskar har varit att en del har märkliga anslutningar som inte alltid går att koppla in direkt i en annan dator. Bara för att slippa det extra jobbet, skulle jag hoppa över en färdig extern disk.

I slutändan får man avgöra själv vilket som är mest värt. Att lägga några timmar per år på att skapa backuper kontra att förlora värdefull information som kanske inte går att få tillbaka (Foton och liknande). Om man bara väljer det som är "viktigt" och inte hela OS-disken med alla spel, så lär det gå ganska fort att göra regelbundna backuper

Av Farsan Baloo
Skrivet av giplet:

Tack för tipsen. Nu kört båda, inget av dem funkar.

Det jag alltså egentligen är ute efter är hur jag kan fortsätta att felsöka. Jag förstår det som att denna dll används av massor med program, så det är ju inte den som är felet. Men om jag kunde förstå varför explorer crashar på detta viset just när datorn startar och sedan funkar allt som normalt så kan man ju försöka fixa det man då upptäckt. Jag är tacksam att datorn går igång alls, för egentligen kunde den ju fortsatt blinka för evigt. Varför funkar det att komma vidare efter en stund?

Ok. Om jag hade det problemet skulle jag försöka så här:

  • Vad gjorde jag innan felet uppstod? Uppdatering, installation/avinstallation etc.

  • Stänga av eventuellt virusprogram och göra en sökning med ett annat

  • När gjordes senaste uppdatering av Windows? Prova att avinstallera den och se ifall det blir skillnad.

  • Har jag någon hårdvara som kräver eget program som mus, tgb och dylikt? Avinstallera den och se ifall det blir skillnad.

  • Använda något annat program som visar alla körande processer (Inte windows egen). Kanske finns någon ledtråd där?

Av Farsan Baloo
Nytt bud: 1 000 kr Mini-PC (Höjt budet +frakt)
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Farsan Baloo
Nytt bud: 800 kr MiniPC
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Farsan Baloo
Skrivet av giplet:

När jag startar min dator så ser jag taskbar blinka under några minuter innan skrivbordet visas. Jag har grävt i Windows loggbog och kommit fram till att detta troligtvis beror på att explorer.exe crashar ett antal gånger när Windows startar.

Felen ser ut så här:
Felet uppstod i programmet med namn: explorer.exe, version 10.0.19041.1348, tidsstämpel 0x4fe7e346
, felet uppstod i modulen med namn: ucrtbase.dll, version 10.0.19041.789, tidsstämpel 0x2bd748bf
Undantagskod: 0xc0000409
Felförskjutning: 0x000000000007286e
Process-ID: 0x880
Programmets starttid: 0x01d7eb443f5af179
Sökväg till program: C:\WINDOWS\explorer.exe
Sökväg till modul: C:\WINDOWS\System32\ucrtbase.dll
Rapport-ID: 776ffc65-3941-44e4-a030-c879ca4297d8
Fullständigt namn på felaktigt paket:

Jag ser inga problem med några program som crashar när datorn väl startat. Även Utforskaren funkar när den väl kommer igång.
Jag har sett till att Windows är uppdaterat samt alla drivrutiner är senaste version.

Jag lyckas inte komma vidare i min undersökning härifrån. Någon som kan ha någon idé om hur man kan komma vidare?

Kan en SFC scanning kanske hjälpa till om det är en korrupt/skadad fil som bråkar?

Step 1: Type Command Prompt in the search box of Windows and choose the best-matched one. Then right-click it to choose Run as administrator to continue.

Step 2: In the command line window, type the command sfc /scannow and hit Enter to continue.

Edit:
Kom på en sak till när du skrev att det händer vid uppstart. Kanske en Clean Boot kan hjälpa till och se ifall det är någon sak som startar upp och ställer till det? Hittade information om hur du gör den på denna länk.

Av Farsan Baloo
Skrivet av IceKey:

Ja det är och rekommendera, finns massa på tuben om Mikrotik och WinBox.

Det som är mest drygt med Unifi är att man är tvungen att ha en controller eller konfig på en maskin för att få det att funka, skulle din maskin rasa eller behövas installeras om så var det kört (vet ej hur det är nu dock).

Mikrotik kan man köra både SwitchOS och RouterOS hur man vill, att uppdatera firmware gör man on-the-fly utan att reboota. Gjorde det nyss på mina hemma utan att tappa uptime.

Plus är att man får så jäkla mkt mer för pengarna jämfört med Unifi.

Det blev en hEX RB750GR3 och en cAP (Som troligen dyker upp i Januari). Första intrycket är att det blir en hel del att ta till sig. Sjuukt mycket saker i en sån liten låda . Nu blir det till att laborera och lära sig.

Av Farsan Baloo

Dealproffsen återkallar HIDITEC PSX500 nätaggregat

Om detta inlägg ligger fel, så meddela moderator om flytt till rätt plats.

Jag fick denna information från elsäkerhetsverket idag och ville sprida det ifall någon nu skulle ha köpt den eller vet någon som kan ha köpt den.

Läs mer: https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/dina-elproduk...

Av Farsan Baloo
Skrivet av jnsson:

Den sidan fungerar inte för mig. Får att webbläsaren inte kan hitta hemsidan

Prova https://partsurfer.hp.com/

Av Farsan Baloo
Skrivet av anon309108:

Jag hatar med stooooort H att installera datorer nuförtiden, förr tyckte jag det var kul. Så därför jag gör "en" grund installation/dator med personliga tweaks o allt som det innebär, sedan gör jag en recovery image utan alla tomma nollor, som jag har som nyinstallation om systemet börjar bli "trött" Jag kör alltid LTS versioner med längst livscykel för att undvika nyinstallationer i onödan.
Sedan en backup image av sista fungerande konfiguration som jag byter ut om jag uppdaterar systemet med kritiska uppdateringar eller större program uppdateringar.. detta ifall en systemdisk kraschar fysiskt eller systemet pajar av virus, skit bakom tangentbordet eller kassa uppdateringar.
Jag använder systemåterställningspunkter och timeshift som första fallback.. funkar inte det tar jag till systemimagen.. de datorer som klarar PXEboot återställer jag via servern.. de äldre återställer jag genom att plocka ur disken och återställer den externt.

En sak jag kom och tänka på var Macrium Reflect om det kan vara ett alternativ? Ja, det är ett Windows baserat program, men den kan även startas från ett USB-minne vilket är min tanke. Den ska tydligen ha stöd för EXT 2, 3 och 4 vilket jag gissar du har? Det jag inte vet är om Macrium Free (Som är gratis) funkar med Linux dock. Annars kan man skapa en bootbar ISO-fil genom att ladda ner och köra en 30-dagars testversion och direkt skapa ISO-filen. Informationen hittade jag på denna länk.

Det jag har sett andra Linux användare, främst på Youtube som DistroTube gör, är att spara alla sina .filer (dot files) på GitLab. Vid en ominstallation klonar han sina .filer till nyinstallationen och vips har han systemet så som han vill. Jag har själv aldrig provat det och jag kan inte säga att det är lösningen. Kanske en idé?

En möjlighet vore kanske också att göra ett enkelt bash script som installerar och konfigurerar det som du vill ha det. Tror att Ansible möjligen kan åstadkomma något sånt, men den har sin tröskel. Summa sumarum - den kan automatisera installation och konfiguration. Bara lite idéer sådär. Om inte annat så får din "swear jar" ett ordentligt tillskott