Inlägg

Inlägg som MrMuppet har skrivit i forumet
Av MrMuppet
Skrivet av Minsc S2:

Skulle gärna vilja se en recension där man kan höra hur kortet låter.
5x40mm fläktar låter ju inte direkt lockande, men man ska aldrig säga aldrig.

Tydligen mer än ett 680 referens:

Skrivet av Arrogant:

Herregud! Nu får ni bindgalningar lugna ner er lite! Det finns redan en recension av kylaren och den är inte i närheten av så högljudd som vissa fått för sig att den måste vara.

http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/HD_7970_SOC/27.ht...

http://tpucdn.com/reviews/Gigabyte/HD_7970_SOC/images/fannoise_l...

Av MrMuppet
Skrivet av Falcon:

Sen börjar du dessutom prata om svartvitt och chroma? Troll eller?

Snälla, läs tråden. Blu-ray är bara 1080p i "svartvitt" (Y, luma, luminans, ljusstyrka). Färg (Cb och Cr, chroma) återges bara i halva upplösningen (eller en fjärdedel, sett i kvadrat). Det handlar om komprimering. 4:2:0 innehåller bara hälften så mycket bildinformation ( 1 + 2*(1/4) = (3*1) / 2) ) och kräver följaktligen bara hälften så mycket lagringskapacitet och bandbredd. Du är medveten om att Blu-ray-video är komprimerad (liksom DVD, DTV, etc.) och att komprimeringen är destruktiv ("lossy")? Att köra 4:2:0 istället för 4:4:4 är en del av att få plats med gigantiska filmer på små Blu-ray-skivor (eller DVD-skivor för den delen).

Okomprimerat tar 1920x1080x24bit@24hz = 24 * 1920 * 1080 * 24 bit = 1 139.0625 megabit = 142.382812 megabytes. Per sekund.

Eller 3600 * (24 * 1920 * 1080 * 24 bit) = 500.564575 gigabytes = drygt en halv terabyte per timme.

4:2:0 halverar det till 250 GB/h och det är alltid en början.

Skrivet av Jazz 1-up:

Har du nu inte fått hela detta om bakfoten? Muppets diagram säger inte att det blir bättre med avstånd utan att det blir så pass mycket sämre att det inte är någon ide att öka upplösningen

Det är ej din uppfattning av bilden som går mot perfektion; det upplösningen som blir opptimal för avståndet (inte för dig). Själklart kommer du se mer ifall du sätter dig närmare, och du drar även nytta av en högre upplösning vid det kortare avståndet.

Åsneharen har fattat galoppen!

Av MrMuppet
Skrivet av Arrogant:

Herregud! Nu får ni bindgalningar lugna ner er lite! Det finns redan en recension av kylaren och den är inte i närheten av så högljudd som vissa fått för sig att den måste vara.

http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/HD_7970_SOC/27.ht...

Den låter ju mer än GTX 680 ref. enligt det där?

Av MrMuppet
Skrivet av bamsebiffen:

Finns 2 varianter av asus 7950 dcll , vanlig och TOP. Det som skiljer dom är bara att "TOP" är fabriksöverklockad eller? Annars är det likadana kort?

Det har pratats en del om låst vcore på endera av korten (kanske både?), men jag kommer inte ihåg.

Av MrMuppet
Skrivet av Minsc S2:

Det där är en referensmodell, och jag pratade enbart om GTX 670 (dvs referensmodellen), inte någon Windforce eller annan eftermarkandskylare.

Inte bara det, du får dessutom 5% rabatt med SWEC1208 och då blir det 2845 kr.

Av MrMuppet

Undrar du vilken ROI du kan förvänta dig?

Det är klart att GTX 670 är bättre. Varsågod:
http://www.anandtech.com/bench/Product/535?vs=598

Av MrMuppet
Skrivet av Falcon:

Det man gör är ju att undvika att se på DVD överhuvudtaget därför att det är så bristfälligt. Men om jag flyttar soffan 2 m längre bak i min setup så kan jag nog inte avskilja DVD från Blu-ray längre. Mitt tittavstånd skulle då bli cirka 5 m @ 90".

Men lägg av. "Registrerad: aug 2001" Tittade du inte på film innan Blu-ray kom eller? Vägrar du att se filmer som inte släppts i Full HD (än)? Jag tittar fortfarande på en del SD-material på min TV. Det ger mig inte ögoncancer liksom, även om HD är bättre.

Om det du skriver stämmer ser du lite bättre än 1,9 amin eller S=0,5 horisontellt på 5m. Grattis. Annars använder du inte tillräckligt "tungt" testmaterial eller anstränger dig inte tillräckligt (och kom ihåg att Blu-ray bara är 1080p för luma och inte chroma så det ska vara svartvitt, för chroma är Blu-ray bara 540p).

arctan ( (90 in) / (5 m) / 720 * 16 / ((16^2+9^2)^0.5) ) in arc minutes = 1.90262236 arc minutes

1 / 1,9 = ~0,53

För enskilda fall där du vet förutsättningarna är det bättre att använda en formel och räkna manuellt istället för att titta på diagram

Skrivet av MultiMan:

Jag ser 1.6 med glasögon, 1.8 eller mer med linser (slipper förminskningen) och njuter av 720p på knappa 4 meter över en 100" duk. Bågminuter eller ej.

Ja, det finns ingen anledning att låta bli att njuta bara för att det inte är optimalt.

Av MrMuppet

Hurra!

Det här hade jag missat, vad glad jag blir!

Av MrMuppet
Skrivet av Fidel Castro:

Ja ok pris men glöm ej att vi fick 3.0 2TB för 599;)
Skall tänka på dig när du kopierar filer för att fylla din disk:)

Du behöver inte oroa dig över och tycka synd om mig bara för att du har en USB 3.0-disk och jag köpt en gammal USB 2.0-disk.

Visserligen är USB 2.0 riktigt slött och det ser ut så här:

http://img18.imageshack.us/img18/3807/usb2n.png

Men när jag kopplar in och kör i SATA istället får jag:

http://img84.imageshack.us/img84/8228/satac.png

(Den kontrollern är av helt andra skäl dock bara i IDE-läget.)

Jag är nöjd med mina Green-diskar!

Av MrMuppet
Skrivet av Falcon:

Varför ska vi diskutera de få människor som har "helt perfekt syn"? Och varför skulle man ens vilja sitta på 3 m från en 22-24" skärm? Hela diagramet du blåst upp är bara så jävla dumt.
Och jag motarbetar absolut inte 4K. Men jag tror inte heller du syftade på mig.

Tja, nu diskturerar vi inte ens människor med "helt perfekt syn". Vi diskuterar hur bra syn människan faktiskt har.

"Helt perfekt syn" för en människa skulle vara 0,2 amin (alltså utan brytningsfel) eller kanske ännu bättre eftersom vi har två ögon och en hjärna. Mina diagram är för 0,3 amin vilket förmodligen blir perfekt för de allra flesta. Det är vad de studier Dr. Clarkson sammanfattat kommit fram till (som en forskare och astronom borde han i allra högsta grad ha koll på optik, inte minst som hans specialitet är spektroskopi).

Först ledde dagbro in mig på det spåret när han skrev att "på mer än två meters avstånd från en 32" TV bör man inte se någon som helst skillnad på full HD och 768p!", vilket helt enkelt inte är sant utan ogrundad mytspridning! Det stämmer inte ens för genomsnittet (tydligen mellan 20/16 och 20/12 eller 0,6-0,8 amin, 20/14 skulle ge 0,7 amin, men det är sannolikt inte ens för "killer samples" utan för optotyper så genomsnittet kanske ser bättre ändå). Bales diagram får folk att tro samma sak och är lika fel ute!

Carlton Bale skrev: "Based on the resolving ability of the human eye (with 20/20 vision it is possible to resolve 1/60th of a degree of an arc), it is possible to estimate when 4k resolution will become apparent for the average eyeball" och gjorde det diagram du länkade till utifrån det utan att ens rubriksätta eller uppmärka det vettigt. Vilseledande och ansvarslöst! Eftersom du länkade till det utgick jag från att du visste vad du länkade till. Vidare skrev Bale: "The benefits of 4k are marginal at best. You have to sit unrealistically close to see the full detail" och det är helt enkelt inte heller sant. Jag korrigerade bara felaktigheten och gjorde ett motsvarande korrekt diagram (eftersom det bevisligen fanns en efterfrågan). "The resolving ability of the human eye" är ~0,3 amin i praktiken, men sedan har vissa värre brytningsfel än andra osv.

Poängen med diagram av den här typen är att de visar när högre upplösningar blir onödiga. Och när de inte blir det. Om du tittar på 100" från 13m är högre upplösningar än 1080p mer eller mindre garanterat onödiga. Den största poängen är nog att det omvänt inte skulle vara helt meningslöst att tillverka 24"-skärmar i 4k ens om folk sitter 3m bort från dem (det avstånd jag sitter från min 52"), osv. Angående tråden är 1080p i allra högsta grad inte onödigt. De allra flesta gör väl i att köra så högt det går (i dagsläget Full HD 1080p).

Jag kan göra ett diagram för "helt perfekt syn" och ett diagram för de bästa "inom det normala" att jämföra med, men jag har inte Excel-arket på den här datorn (och måste utgå från mallen) så du får vänta en liten stund. Som jag skrivit är det bara att säga vad du vill ha.

Det har dock aldrig handlat om på vilket avstånd man bör sitta, det är en missuppfattning från din sida. Man sätter sig liksom inte på dubbla avståndet bara för att man kollar på DVD istället för Blu-Ray.

Man sätter sig på det avstånd som känns bäst. Och vill istället ha en optimal upplösning anpassad därefter, om möjligt.

Jag vet ärligt talat inte om det är 50%, 5% eller 0,5% som ser 0,3 amin. "Inom det normala" skulle jag tolka som +/- 2 sigma (~95%). dagbro tog upp IQ, men där brukar bara spannet 90-110 anses vara normal intelligens (vilket omfattar hälften av alla svenskar eller +/- 0,67 sigma). Så, återigen, jag vet inte, får ta det säkra före det osäkra och inte riskera att göra diagram som spär på myter och lurar folk. 0,4 amin är "inom det normala", men 0,3 amin kan vara det givet rätt material och förhållanden (ett linjepar istället för en optotyp), jag vet faktiskt inte.

Av MrMuppet
Skrivet av grizzly666:

...och sov när du är trött!

Det måste vara lätt att inte dras med sömnproblem...

Livet är tyvärr inte så enkelt för alla, även om det hade varit underbart.

(Anledningen till att jag inte sovit än är inte att jag inte skulle vara riktigt, jävla trött. Skulle hellre sova än något annat just nu, men jag är inte ens tillräckligt "sömnig" för att mina insomningstabletter ska fungera än. Tyvärr.)

Av MrMuppet
Skrivet av Falcon:

Ditt diagram säger att man skulle se skillnad på 480 och 1080p material på en 22-24" skärm vid 3 m tittavstånd. Det är dit jag vill komma. Har du ens jämfört själv? Oavsett dina "häxformler" här så imponerar du icke en skvätt på mig.

Vid 3 m tittavstånd kan jag här hos mig se skillnad på 480, 720, 1080p material. Men jag sitter 2.7 m ifrån en duk som är 90"! Om jag skulle plocka fram en skärm och ställa framme vid duken och sitta kvar här i soffan så skulle jag icke(och inte många andra heller!) kunna avskilja 480 från 1080p. Därför att; A. Bildytan är för liten och B. Tittavståndet är för långt. Sen kan man alltid diskutera och jag förstår att alla ser olika bra. Men jag ser inte sämre än något medianvärde.

Falcon, ärligt talat, varför får du det hela tiden till att handla om att "dissa" eller "imponera"? Känner du andra genom dig själv? I så fall borde du (i alla fall försöka) jobba på det.

Mitt diagram säger att de med bäst syn inte borde dra nytta av högre upplösningar vid de skärmstorlekarna på de avstånden ens under optimala förhållanden ("approaching theoretical perfection", "närmar sig teoretisk perfektion"). Varför skulle jag jämföra själv när jag redan på förhand vet att jag inte tillhör de med bäst syn?

Vad du kan eller inte kan se är irrelevant om vi talar om generaliseringar eller forskning. Läs på om normalfördelningen. Du skrev tyvärr: "men matematik är jag inte det minsta intresserad av och jag orkar således inte ens sätta mig in i formlerna och dess eventuella påverkan" och om du inte är intresserad av att förstå vad det talas om, kommer du inte heller att förstå. Varför ska jag lägga energi på att förklara för någon som inte är intresserad? Därtill blir det klart olämpligt att ge andra råd givet det förhållningssättet.

Nöj dig med att Bale använt samma "häxformel" som jag, men att Bales diagram inte ens duger för genomsnittsmänniskan för att han gjort ett vanligt men felaktigt antagande om hur dålig genomsnittsmänniskans syn är. Därutöver faller det "inom det normala" att behöva 2,5 ggr högre upplösning än så för "perfektion". Jag kan skapa diagram åt dig på det du vill ha (eller också använder du min mall). Vi kan köra 0,4 amin (S=2,5) om du vill, så närmar det sig perfektion för alla "inom det normala" och du behöver inte reflektera mer över det om du inte vill.

Men jag förstår verkligen inte hur kritiska vissa av er är till 4k, Dr. Clarks siffror och mina uträkningar/diagram. Ingen tvingar er att uppgradera till 4k. Och så fort ni sätter på rörligt material är det inte omöjligt att 720p skulle räcka i de flesta scener i alla fall (eftersom människor är mycket sämre på att uppfatta låga upplösningar vid rörelse), i snabb action kanske t.o.m. 576p (av hög kvalitet) skulle räcka.

Av MrMuppet
Skrivet av dagbro:

Cone spacing and the visual resolution limit (1987)
David R. Williams, Nancy J. Coletta
Uppmäter resultat mellan 30 och 40 cykler per grad.

The Physical Limits of Grating Visibility (1986)
Martin S. Banks, Wilson S. Geisler, Patrick J. Bennet
Mäter upplösningar ner till 60 cykler per grad med ett laser-interferensmönster som strålas direkt på näthinnan.

Och:

Näthinnans tapptäthet har noll och ingenting med den reella synskärpan att göra. Det är optiken som begränsar skärpan långt innan näthinnan får svettas(OPTICAL QUALITY OF THE HUMAN EYE, F. W. CAMPBELL, R. W. GUBISCH (1966)).

60 cykler per grad ger alltså 0,5 bågminuter PER LINJE, och redan det är tydligen well above conventional clinical measures just för att det inte tar någon som helst hänsyn till linsen eller hur receptorerna öht. är "kopplade" i hjärnan.

Det enda jag kan föreställa mig är att herr Clark(och du, om du bara använt dig av hans källor) tappat bort sig någonstans i konverteringen mellan cykler och synskärpa. En skärpa på 0,6 bågminuter per linje/pixel är klart bättre förankrad i verkligheten än dina fantasisiffror på 0,2 och 0,3.

och slutligen(jag kan ju inte skriva ett inlägg utan en helt ouppbackad åsikt ):

"Jo det finns faktiskt vissa" och "några" låter inte överdrivet normalt i mina öron. Jfr: Några människor har IQ över 180.

Dold text

Inledningsvis måste jag fråga, har du verkligen läst alla dessa studier själv? Ärligt talat har jag svårt att tro det, men om du verkligen skulle ha gjort det får jag tillstå att du lagt ner mycket energi på detta. Om det är någon annan som läst och sammanfattat åt dig, vore det lämpligare att hänvisa till denne (på samma sätt som jag hänvisat till Dr. Clark).

Jag hoppas att du har överseende med att jag inte orkar kika på alla dessa studier just nu på morgonkvisten (kanske i helgen). Likväl utgår jag från att de gäller just killer samples (och inte t.ex. interferensmönster som du skriver, vi har redan gått igenom varför de inte är optimala) och under optimala förhållanden (statisk stillbild med över 0,1 lambert som båda ögonen kan fokusera på och flacka över).

"Theoretical perfection" betyder "teoretisk perfektion", alltså utan brytningsfel (i teorin). Det är tapptätheten som sätter den teoretiska begränsningen för ögat. Eller vad tror du att perfekt syn är och varför tror du att jag ändrade mig till "practical perfection" när jag upptäckte det? Sedan kan hjärnan processa och extrapolera ytterligare (med två ögon och över tid).

Vidare förutsätter jag att du är bekant med normalfördelningen och varför den är avgörande i det här fallet?

Men du förefaller att inte vara det: du antyder nämligen att en IQ på 180 skulle falla "inom det normala". För Mensa-medlemskap "räcker" en IQ på 130 (+2 sigma) och jag vågar påstå att själva poängen med Mensa är att Mensa är för människor med en IQ utöver det normala. Du ser, om du på allvar menar att en IQ på 180 (över 5 sigma) skulle falla "inom det normala", innebär det följaktligen även att i princip samtliga avstånd är normala. En IQ på 180 betyder att man tillhör topp 0,0000048% (nej, jag skämtar inte). Du skulle alltså ha helt fel i vilket fall som helst:

Skrivet av dagbro:

Det har gjorts blindtester mellan 480p, 720p och 1080p, och i praktiken ser man inte skillnad mellan åtminstone 720p och 1080p vid normala avstånd. Vidare tester är alltså överflödiga.

Vid normala avstånd skulle inte ens 8k då vara tillräckligt för i stort sett någon seende...

Svara gärna på allt ovan, jag vill helst veta om jag öht behöver kika på studierna. Jag har nämligen mycket svårt att tro att Roger N. Clark (Ph.D. in Planetary Science from MIT) gjort den miss du beskriver, när han doktorerat och publicerat forskning inom astronomi i nästan 40 år:
http://speclab.cr.usgs.gov/
http://www.clarkvision.com/rnc/publist.html

Exempel från 1974:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/001910357490...

Menar du på allvar att han skulle ha gjort det?

Av MrMuppet
Skrivet av mrqaffe:

Jag tog en skärmdump för att förtydliga lite, det vita fältet i paint är 1280x720, fönstret där den virtuella win 8 går är 1920x1080 och skärmen jag kör på är 2560x1600, själv så vill jag aldrig gå tillbaka till 1920x1080, men en stor skärm är bra om man virtualiserar, man får plats med annat vid sidan av när man kör 1920x1080 på den virtuella maskinen
http://forumbilder.se/images/f82012122141A4cc1.jpg

UNDERBART!

Avis som fan. Tänk att t.ex. kunna koda i den upplösningen... Men det skulle vara bra mycket dyrare att driva spel med ~1,8-2,0 ggr fler pixlar (vs WUXGA-FHD).

Av MrMuppet
Skrivet av Ferrat:

Fast det är fortfarande det praktiska problemet att optimalt avstånd för en 100" ska vara 13 meter, jag skulle tro att ingen skulle se en 100" med 1080p bättre eller ens lika bra på 13meter som personen skulle göra på säg 4 meter?
Menar inte att vara svår men dina värden har ingen anknytning till den praktiska verkligheten, om man läser det du hänvisar till drar han direkta anslutningar mellan en kamera och ögat samt gör en antal antaganden baserat på detta och vissa specifika skrifter samtidigt som han försakar all annan forskning osv. Den faktiska verkligheten av det stämmer inte med dina värden (säger inte att högre upplösningar på kortare avstånd inte gör skillnad), iaf inte för 1080p på 100".

Sätt ner din skärm till 800x600 och ställ dig
Om du har 24" 5.70787meter bort ( (24 in) / (5.70787m) * 9 / ((16^2+9^2)^0.5) / tan( 0.3 arc minutes ) )
eller;
Om du har 22" 5.2322meter bort ( (22 in) / (5.23221m) * 9 / ((16^2+9^2)^0.5) / tan( 0.3 arc minutes ) )
Är det någon som anser att det känns perfekt?

annars kan man ju testa 3.17m för 1080 på 24"

Dold text

Missade att svara på ditt inlägg förut. Det är ganska många som motsätter sig det här av någon anledning. Varför är obegripligt. Ingen tvingar er att uppgradera om ni inte vill och tycker att det känns onödigt för er.

Vilken forskning har försakats? Ingen oförenlig forskning har presenterats i tråden. Mina värden är baserade på verklig forskning. Clarkvisions slutsatser i övrigt är irrelevanta och ärligt talat inget jag orkar gå in på. Det är hans källhänvisningar jag använt. 0,3 amin stämmer dessutom väl in på att 0,4 amin faller "inom det normala" och att 0,2 amin skulle utgöra den teoretiska begränsningen för synen.

---

Öh, min skärm är en LCD. Om du kör 1:1 pixel mapping i 800x600 får du svarta kanter och har inte längre det tumantalet (sitter på en 19"-skärm nu, tror jag). Om du inte kör 1:1 introducerar du hemska skalningsartefakter. Du ser en perfekt men hemsk bild.

Vidare är, som jag skrivit, mina formler för 16:9-skärmar. Om du vill räkna på 4:3-upplösningar måste du dessutom ändra konstanterna 16 till 4 och 9 till 3. Alltså, för en 4:3-skärm på 24":

Teoretiskt perfekt för alla i praktiken:
( (24 in) / 600 * 3 / ((4^2+3^2)^0.5) / tan( 0.3 arc minutes ) ) in meters = 6.98550142 meters

Teoretiskt perfekt för alla "inom det normala":
( (24 in) / 600 * 3 / ((4^2+3^2)^0.5) / tan( 0.4 arc minutes ) ) in meters = 5.23912606 meters

Och det rör sig om en approximation för våg- eller lodräta linjepar. Något lite bättre har uppmätts och på diagonalen kan kantutjämning ställa till med problem. Om din poäng är att mitt diagram är i underkant för "roterat" material, kan det stämma, absolut.

Av MrMuppet

Följande är OT (precis som dagbros inlägg ovan) och kan hoppas över.

edit: Vi kan lägga det i en spoiler för att undvika "spam".

Skrivet av dagbro:

Det jag och flertalet andra försöker få dig att inse är att din "tes" faller på sin egen orimlighet! Jag ber dig, gå till närmaste optiker och gör ett syntest(jag betalar, helt allvarligt) så kanske, kanske förstår du själv precis hur jävla orimligt det är.

Ska du verkligen sjunka så lågt?

Den enda som skämmer ut dig här är du, kära mupp.

Dold text

Tja, någonting är det i alla fall som har gjort det så personligt för dig. Tillräckligt för att skapa ett helt off-topic-inlägg helt utan argument eller att tillföra något (annat än "men, jag tycker så!" i hopp om att förleda). Lutar åt formlerna (som jag misstänkte) eftersom du hängde upp dig på det, men dina formler gjorde väl vad de skulle så jag förstår inte riktigt det. Eller rör det sig kanske bara om vanligt förnekande?

Du har i vilket fall som helst frångått sökandet efter "sanning" till att försöka utmåla min korrigering av dig (och andra) som "raljerande" (menar du allvar?), hävda att jag inte har kommit "med en vettig källa" (jag har kommit med flera, utöver Clarkvision även LTH, din Wikipedia-länk och dessutom sa din nya länk emot dig ännu mer) och att jag inte skulle kunna "bli tagen på allvar" (i verkligheten räknar vi båda ut approximationer av samma sak med olika uppställningar, efter samma tes, skillnaden är att jag för mina approximationer använt en vetenskapligt underbyggd konstant och därför fått vetenskapligt underbyggda approximationer).

Sjunka så lågt? Du antyder att jag redan skulle ha sjunkit. Intressant.

När det visar sig att den som anklagar andra för placebo och att inte ha någon aning, själv framför felaktig information, gör denne bäst i att göra en pudel och låta det stanna där eller åtminstone noga tänka igenom nya inlägg. Inte ändra sin historia i efterhand. När detta påpekas gör du äntligen en pudel:
"Ok, jag erkänner att ditt test med linjepar är långt bättre än ett uniformt mönster(som automatiskt jämnas ut av hjärnan), och att jag har tänkt helt fel om hopsmältningen av olika linjer."

Men av någon anledning framhärdar du senare likväl, genom att gå vidare till att "inse" att jag eller mina källor "gjort ett tvättäkta slutledningsfel", när det är du själv som gjort det. När jag påpekar det är tydligen, som sagt, allt jag tillför ett "raljerande" utan "vettiga källor" och jag kan inte "bli tagen på allvar". Du kände dig t.o.m. tvungen att ta upp det i en helt annan tråd.

Det ser helt enkelt inte bra ut, dagbro.

I övrigt ligger per definition hälften under mediananen och hälften över. Det finns inga garantier för att jag inte skulle ligga långt under medianen. Hasty generalization kallas det. Om du vill ha ett annat diagram för människor med sämre syn, kan du väl antingen säga det eller göra ett själv? Se bara då till att låta det framgå att så är fallet.

Hmm. Kom på att det även var du som felaktigt bedyrade att 600 Hz-plasmor skulle visa samma bild 10 ggr för 60Hz-material. Har det här gått och blivit något av ett personligt vendetta?

Släpp det bara och använd dig själv av och sprid den nya informationen i framtiden. Adopt and adapt.

Dold text
Av MrMuppet
Skrivet av Dreas89:

Mig veterligen finns det bara 2*60hzare och inte 1*120hzare. Kanske är det en 2*120hzare du har. Låter inte så troligt dock. Och även om du har det så blir det ju interpolation av det hela ifrån 48hz. Eller ja, du får massa svarta bilder mellan varje riktig bild.

Vad pratar du om? Du får gärna utveckla vad du menar med "2*60hzare", "1*120hzare" och "2*120hzare"?

En 240 Hz-panel kan visa 48 Hz utan judder genom att repetera varje bild 5 gånger. Precis som 120 Hz-paneler kan visa 24 Hz utan judder genom att repetera varje bild 5 gånger.

Och, nej, "varannan svart"-läget är det Sony kallar för 400 Hz (eller XR 480). Jag har för mig att det är MotionFlow = "Clear 2" på min TV, men är inte helt säker. Bilden blir i alla fall väldigt mörk då (av förklarliga skäl).

Av MrMuppet
Skrivet av Dreas89:

Hur vet du att den går att köra i 240hz? Varför skulle tillverkarna göra en sådan tv-apparat när du inte får mer än max 60hz ifrån alla källor idag?

I ärlighetens namn kan jag väl inte säga att jag "vet" det, eftersom jag aldrig filmat den med en höghastighetskamera. Panelen kanske bara går att köra i 120 Hz och tillverkarna ljuger menar du, eller?

Min TV har "Motionflow XR 400 Hz" och enligt specifikationerna ligger panelen då på 200 Hz ("native 200Hz TV refresh rate"):
http://www.sony.co.uk/hub/lcd-television/benefits/tv-picture-...

I USA marknadsfördes motsvarande NTSC-modell som Motionflow XR 480 (och panelen ligger på 240 Hz). Vid NTSC och 24p är det också NTSC-läget som gäller på min.

Det jag kan säga är att när jag tittar på anime (främst 24p) är det outhärdligt med MotionFlow = Off.
MotionFlow = Standard hjälper enormt, men gör det inte perfekt (viss hackighet finns kvar). Förmodligen innebär "Standard" 120 Hz.
MotionFlow = Smooth gör det perfekt och flytet silkeslent. Förmodligen innebär "Smooth" 240 Hz.

Det finns tre anledningar till att göra panelerna i 240 Hz istället för "bara" 120 Hz, i alla fall som jag kan komma på just nu:
1. Tillverkarna då kan göra ännu bättre motion interpolation i en sådan apparat (än i 120 Hz).
2. 48 Hz (alltså 24p-material i 3D) kan visas utan 3:2 judder. 120 Hz är inte jämnt delbart i 48 Hz, men 240 Hz är jämnt delbart i 48 Hz.
3. Dessutom "låter" det bättre på pappret (specifikationerna), är därför ett försäljningsargument och innebär en konkurrensfördel.

Av MrMuppet
Skrivet av Falcon:

Nej, det har aldrig varit allt! Egna tester och jämförelser är det jag baserar det mesta på. Och tycker jag att Bale är rätt nära. Iaf närmare än dig, då du anser i ditt diagram att man skulle dra full nytta av 1080p material på en 22-24" skärm vid 3 m tittavstånd. Det är egentligen det jag reagerat mest på, då det går helt emot vad jag och de flesta andra faktiskt ser.

Jag kan iofs hålla med om att mina argument är rätt tunna. Men jag skulle ändå inte säga att jag bara står på Bale's grund. Utan också på egna tester! Och baserat på det så tycker jag att Bale är nära. Det finns kunnigare folk på MHB på det här området än mig, som sprider "myter" isåfall. Jag är hemskt ledsen, men matematik är jag inte det minsta intresserad av och jag orkar således inte ens sätta mig in i formlerna och dess eventuella påverkan, jag är mer praktiskt lagd och lägger därför mitt krut på riktiga tester.
Har du ett MHB konto så skulle det vara oerhört intressant att se en tråd från dig där. Annars tar jag mig friheten att bolla vidare frågan därborta också.

Och återigen;
Enligt ditt diagram kan man dra full nytta av 1080p material på en 22-24" skärm vid 3 m tittavstånd
. Detta anser jag vara helt felaktigt och redan där faller enligt mig hela teorin. Bara att testa själv, utan att bygga resonemanget på formler eller någons diagram, så förstår man.(eller rättare sagt, så ser man)

Dold text

Det var faktiskt allt du presenterade. En bild och inte en bokstav utöver det. Och bilden bygger som sagt på antaganden om genomsnittsmänniskan, antaganden som inte ens stämmer.

Jag förstår inte vad du menar med att "dra full nytta av 1080p"? När/hur skulle man "dra full nytta av" en upplösning menar du?

Eftersom jag inte förstår konceptet, kan jag inte kommentera det (att jag är trött och har varit uppe hela natten hjälper inte). Istället väljer jag att säga att jag inte skulle skriva under på ett påstående om ett koncept jag inte alls förstår.

För specifika fall eller exempel är det bättre att räkna manuellt. Jag har redan tillhandahållit mina formler, så det är bara att mata in variablerna och låta Google göra jobbet.

Nåväl, om du är intresserad av vid vilken tumstorlek de med bäst syn börjar kunna dra nytta av upplösningar högre än 1080p är det vid i alla fall strax under 23":

( (3 m) * 1080 / 9 * ((16^2+9^2)^0.5) * tan( 0.3 arc minutes ) ) in inches = 22.705502 inches

De med bäst syn av dem som faller "inom det normala" börjar kunna dra nytta av upplösningar högre än 1080p vid i alla fall drygt 30":

( (3 m) * 1080 / 9 * ((16^2+9^2)^0.5) * tan( 0.4 arc minutes ) ) in inches = 30.2740027 inches

Det var tråkigt att höra angående MHB. Jag har för mig att jag skapade ett konto där för ett par dagar sedan (när du nämnde MHB). Inte helt säker just nu (trött). Kanske imorgon, får se. Jag har dock lättare för att "spinna vidare" och svara på befintliga trådar än att skapa egna, men det kanske skulle behövas. Är MHB motsvarigheten till faktiskt.se fast för bild/hemmabio? Inte alls insatt i svenska hemmabioforum, brukar titta på AVSForum och Doom9 för det. Får fundera på en trådstart imorgon.

Att du inte ser någon skillnad betyder inte att inga andra gör det givet "mördar"material. Att se 2,5 faller inom det normala men är 2,5 ggr bättre än 20/20 och ~4,2 ggr bättre än den som ser 0,6 vilket också faller inom det normala. Den som ser 4 ggr bättre drar också nytta av 4 ggr högre upplösningar (på vertikalen eller 4^2=16 ggr högre sett till panelens totala pixelantal).

Av MrMuppet
Skrivet av Xaio:

Såklart jag kollat på shana(vart tror du min avatar är ifrån) , men efter 2008 tog det slut på anime–kollande då jag skaffade flickvän. Nu är det sluta och ska bli ändring på det.
Beror väl på, jag är rätt kräsen med hur serier är 'tecknade' då jag är väldigt grafiskt lagd. Kan dock se på annat som inte faller i den kategorin men då måste det va bra serier. (detta är off topic men när du ändå tog upp det)
Ska fixa en tizzbird n1 för att streama till min nya tv, även om jag köpt ny lampa till projektorn, men den fungerar på projektorn med så det spelar mindre roll, min tvix får gå i pension tror jag. Måste bara fixa till min router så den kommer åt datorn utan att köpa ett externt wifi–kort.

Öh, varför tror du att jag frågade just dig om just den? Är det normalt att fråga folk helt off-topic om en random anime?

edit: Ser att det t o m var pga din avatar jag öht tog upp anime som exempel (trodde att det skulle vara uppenbart). Det passade utmärkt för tråden eftersom anime har de skarpaste och mest frekventa panoreringarna, samt att stylade undertexter potentiellt kan skapa artefakter med MotionFlow på (bakgrunden rör sig men inte undertexterna).