Inlägg

Inlägg som Minnesota har skrivit i forumet
Av Minnesota

Nej, man lär så länge man lever antar jag, jag underskattade nog hur mycket värme det faktiskt blir, normalt är det ju hundratals watt som ska bort så 35W lät som en enkel match. Jag kollada faktiskt på ditt bygge som inspiration över delar så har samma CPU och m/k men de får bo lite luftigare i Lian Lis pizzakartong tillvidare.

Av Minnesota
Skrivet av Cybertsen:

Min dator snurrar 24/7 med en virtuell maskin igång hela tiden. Eftersom temperatursensorerna på mitt moderkort inte stöds i ESXi så vet jag inte processorns riktiga temperatur. Men jag lade precis handen på chassiet och den känns något över kroppstemperatur/ljummen...men definitivt inte varm. Datorn står dock helt fritt ovanpå en garderob - så den får "frisk luft" hela tiden.

Men jag skulle nog kunna få chassiet varmt om jag skulle belasta processorn mycket, men min står mest och "tomgångskör" som linuxserver.

Belastar du din datorn mycket - vad använder du den till?

Firewall/router/proxy, den ligger mellan 10-20% belastning hela tiden vilket jag inte tycker borde värma så mycket med allt energispar igång och en 35W TDP i5'a. Har tom ställt upp chassit på ett par grytunderlägg så den får luft under.

Svårt att uppskatta temperaturen men jag kan inte ha handen på det mer än 5-6 sekunder innan det bränns, det är lite varmt i klädkammaren där den står, runt 30 eftersom NASen värmer på fint. Jag har ju inga problem med throttling men det känns lite olustigt speciellt utan koll på CPU temp eftersom pfsense hävdar att det är 27.8 grader

Tror jag testar en Lian Li PC-Q05B istället, fläkt spelar ingen större roll där det står utan det var mest formatet och enkla lösningen var som lockade. Med ett mer "normalt" chassi är det iaf lättare att dremla hål och fulrigga en fläkt om det behövs.

Av Minnesota

Känner du att chassit blir lite väl varmt? Jag kör en 35W CPU men tycker chassit är så varmt att jag blir nervös av att ha plast i närheten av det. Funderar starkt på att byta till nåt mindre elegant chassi men med en fläkt och återanvända det här till nåt som inte alltid är igång och har tid att svalna mellan användningarna alt sätta nån idiotisk USB-fläkt för att kyla det lite.

Av Minnesota

Inget om du inte gjort det redan. De stöds rakt av, det är ESXi som kräver lite handpåläggning för att göra det.

Av Minnesota

http://www.speedtest.net/result/3337645165.png

Tele2 fiber 1000/100 via Netgear R7000.

Av Minnesota
Skrivet av Svenssson1:

Köper jag ett sådant mobo/processor så får jag även köpa nya ramminne, då är jag nästan uppe på samma pris som en i3 prolle och ett budget mobo vilket presterar ganska mycket bättre väl?

Ja, Bay Trail är i princip en Atom med en Celeron-sticker på och är inte precis nåt prestandamonster. En i3 är ju inte precis nåt eldsprutande prestandamonster heller, finns ner till 35W TDP och skulle den nånsin generera det skulle J1800 ha kroknat sen länge, den slöaste i3'an är 4-5 ggr starkare.

Valet är mer eller mindre helt passivt vs flexibilitet. Tycker nog helt passiv är ganska överskattat när man sitter 3-4 meter ifrån i en normal boendemiljö så skulle personligen satsa på nåt som inte kommer kräkas på en tungrodd streamingklient eller emulator eller vad annat man nu vill använda den till. Iaf om man inte mest avnjuter stumfilm och brukar störas av om sambon andas.

Av Minnesota
Skrivet av jaha23:

För vem spelar 228kr egentligen någon större roll vid inköp av en surfplatta eller bärbar ?

Enligt orginalartikeln är det för att uppmuntra tillverkarkarna att sälja fler billiga modeller, därav att rabatten bara gäller de med pris <250 USD och där gör 35 USD mindre i pris eller kostnad en rätt stor skillnad på marginalen eller på priset beroende på var det slår. Det är inte hela världen som hostar upp 6 lakan för en iPad Air.

Av Minnesota
Skrivet av Arazand:

Kan tänka mig att det behövs. Nu vet jag givetvis inte vad OEM tillverknarna betalade innan, men tänk själva. Enheten kostar 2000 kr, 700 kr av det är Windows och resten är hårdvara.

Högre vinst marginaler innebär att OEM tillverkarna kommer satsa mer på Windows 8.X plattor och lågpris laptops. Överlag ett bra drag för hela marknaden tycker jag.

Sänks från $50 till $15 så det är inte riktigt så blodigt men den nya nivån känns rimligare för billiga devices.

Av Minnesota

Det enda jag kan tänka mig är att den tydligen inte är speciellt tyst om du tänker ha den i vardagsrummet/nära tvn så kolla upp lite hur man kan få ordning på det.

http://www.silentpcreview.com/article1377-page6.html

Av Minnesota

Beroende på hur mycket du vill bygga själv så finns det allt från användarvänliga diskkabinett eller råa kretskort. Sökord SATA backplane alt diskkabinett/diskchassi/diskkassett.

Så färdigt det blir:
http://www.fantec.de/produkte/speicherprodukte/festplattengeh...

Så lite färdigt det blir:
http://www.ebay.com/itm/Supermicro-SATA833-8-Port-SATA-Backpl...

Av Minnesota
Skrivet av syNden:

Okey. Men transcoding sker oftast bara om man glor via mobil eller tablet? Eller kan det ske om man glor via Plex-appen via en TV också?
För via datorer om man glor på med Plex Home Theater så sker det aldrig eller?

För om det är bara mobiler och tablets så kanske det bara lär ske på en enhet. Kanske någon gång på 2 samtidigt.

Som betan säger kan det hända lite oberoende på hur man tittar. Folk med kasst internet eller som kör trådlöst är svårt att köra directplay till, vissa envisas med att köra via webläsaren osv.

Samtidigt är det ju dumt att lägga mer pengar än vad du har lust med, en i5 räcker långt om nu inte alla kommer titta samtidigt hela tiden. Att plocka upp nåns avlagda Ivy/Sandy på marknaden och para det med ett så effektivt nätagg som möjligt går ju också bra, det tar en stund att tjäna in skillnaden i inköp på 10-20w eller vad som nu skiljer systemen i idle.

Av Minnesota

Om du ska köpa nytt och bryr dig om förbrukningen så drar Haswell mindre. Finns ju en del roliga low power varianter också för att kunna bygga ett knäpptyst system om det ska dubbla som HTPC och så länge överklockning inte är på tapeten, 4670T är ju t.ex. 4-kärning med 45W TDP, c:a 10% lägre enkeltrådad prestanda än 3570k (bättre IPC vs lägre klock).

Jag valde som sagt 4770T som är den starkaste low power CPU:n om man inte ger sig in på server CPUer men då behöver man istället ett separat grafikkort. Eller så tar man ett vanligt 4670k eller nåt och leker med underklockning och undervoltning tills det blir svalt.

Haswells IGP är också riktigt bra som HTPC. http://www.anandtech.com/show/7007/intels-haswell-an-htpc-per...

Har dålig koll på AMD alternativ men APU:erna faller bort eftersom de är bra på fel sak för det här usecaset iaf.

Av Minnesota

Obs att om du ska flera transcodes igång samtidigt så drar det en hel del kraft, som om dina kompisars Smart-TVs eller motsv kör det så räcker det inte längre med en svag CPU utan du behöver nåt i stil med en låg/mellanspec i5.

Blir lite dyrare i inköp men det blir betydligt dyrare om du köper fel och mindre trist än att behöva sparka ut nån mitt i tittandet för att du själv vill se nåt.

Jag kör alltså modellen med NASen endast som filestorage, HTPC:n är byggd för att alltid vara på (Haswell + bra agg drar inte mycket i idle) och där kör jag torrents, ftp, Plex server osv.

De referenserna jag kan ge av egen erfarenhet var att en A10 5800k inte klarade två transcodes utan att hacka och 3 gick inte alls, en 3570k klarade tre utan problem och min nuvarande 4770t har inga problem med 4 samtidiga vilket är max jag sett än så länge.

Av Minnesota
Skrivet av Broken-arrow:

Är ju digitalt då till förstärkaren är snarare den som är fel om du får dåligt ljud genom hdmi eller optisk (eller klippt kabeln);)

Ja, dvs örn-öron. Finns ju folk som hör skillnad om man vänder en högtalarkabel "fel" också. Skämt o sido finns det ju en teoretisk möjlighet att få "snö" i signalen om det är tillräckligt kasst men inte så kasst att den tappar strömmen, har bara åkt på det med långa HDMI/DVI kablar för bild (8-10m), aldrig ljud dock och man får nog leta noga efter nåt så uselt.

Av Minnesota
Skrivet av k_k:

Fråga som kanske inte passar in i denna delen av forumet; Om man köper en i7 4770k som tdp på 85. Kan man inte då ställa om tdp i bios? Eller kan man bara ställa in volt och dylikt? Var ett tag sedan jag höll på att överklocka datorer och är rostig.

EDIT: Är Gigabyte G1.Sniper M5 mATX ett bättre moderkort? två hdmi är en fördel och är ljudkortet bättre`?

Beror på moderkortet hur mycket man kan begränsa det, har för mig att jag kan sätta effektmax på mitt Gene i ASUS Tools eller vad det nu heter och kombinerar man det med att klocka ner, t.ex. låta en kärna köra max turbo högt, nästa lite lägre ännu lite lägre osv och undervolta kan man nog komma nära, det är ju i princip vad Intel gjort. Det jag låter vara osagt är om S/T modellerna är binnade för att kunna gå på lägre volt.

Ljudet är nog likvärdigt om du inte är audiofil och då är det ju separat DAC osv som gäller har jag förstått. För HTPC lär det ju vara optisk/HDMI ut som gäller och då ska man nog ha "örn-öron" för att märka nån skillnad.

Av Minnesota

Om det nu är en HTPC och du inte har nåt emot att spendera för prestanda skulle iaf jag välja en sval processor. Jag har en 4770T (45W TDP) som håller sig sval med en NH-L12 och låter mindre än plasma-TVns fläktar. En 84W TDP Intel eller 95W AMD är ingen jag skulle vilja ha i ett trångt chassi i TV-hyllan om du inte ska spela på den och behöver den sista krämen. 4765T eller 4670T är också fina alternativ med 4570T som lägsta alternativ med HD4600.

Efter som T/S inte går att överklocka klarar du dig med ett H87, jag har Asus H87M-Pro vilket funkar fint.

Bonus är att Haswell klarar 24p fint och dessutom är drivaren ganska lätt att konfa för overscan/underscan osv jämfört med AMDs (inte provat nVidia för HTPC).

Av Minnesota

Det finns enstaka (och udda) NAS:ar som klarar det, normalt inte utan det normala är över nätet via DLNA/Plex e.dyl. Om du vill använda USB så är det nog lättare (och billigare) med ett diskchassi typ WD My Book eller Buffalo Drivestation om du vill ha mer plats en vad en vanlig extern HD ger.

Av Minnesota
Skrivet av lacrits:

.. du glömde nog nämna SuperFlower av bara farten?!

Tråkigt nog extremt dåligt distribuerade. Jag hade gärna tagit ett Leadex Platinum agg.

Av Minnesota

En mellanvariant är att köpa en "svag" NAS och komplettera med nån liten server för att hantera transcoding och ev som HTPC för att få alla andra fördelar av det. Typ en Mac Mini i tv-hyllan om du är i Mac-svängen.

Det ger ju mervärde jämfört med att vara låst i vad du kör till vad som fungerar på NASen och Smart-TV:n och prislappen för en SFF-burk + 4-bay NAS är jämförbar även om du köper färdiga.

Av Minnesota

Noctua NF-R8 är faktiskt inte så dumma som 80mm fläktar men som oavsntående tycker jag du ska ta ett högre chassi om du inte är begränsad av höjd på en hylla eller nåt, mer volym i chassit och större fläktar blir tystare.