Inlägg

Inlägg som maiqtheliar har skrivit i forumet
Av maiqtheliar

Beställde min 256gb den 18e och fick mejlet om att jag kunde köpa den imorse! Äntligen något att lira Disco Elysium och andra RPG:n på i sängen medans tjejen sover!

Av maiqtheliar
Skrivet av David_87:

Beställde 256gb under kvällen den 16 Juli och inte hört något ännu så det lär vara ett tag kvar för dig med.

Alright! Gött att veta!

Av maiqtheliar

Tjena Q2-are! Tänkte kolla om något fått sitt mejl än och när ni beställde? Jag beställde min 256gb 18e juli och är nyfiken på hur mycket längre jag behöver vänta!

Av maiqtheliar
Skrivet av Ernesto:

Jag kör en 6 år gammal hx1000i med liknande setup, tvekade inte en sekund, CoolerMasters kvalitet vet jag inget om dock

Jag vill minnas att just den modellen var en rebrandad seasonic, vilket var varför jag köpte den.

Men jag letade runt och hittade att det är 5 år garanti på just v1000 80gold+ (så gick ut för ett år sedan). Så nu är frågan om jag ska köra ett 1000w från seasonic eller ett mindre. Men med så mycket pengar jag lägger ned på bygget kan jag lika väl känna mig säker. Jag kommer ju använda den för 3D-renderingar så är mycket möjligt att jag kommer maxa systemet under längre perioder.

Av maiqtheliar

6 år gammalt PSU med Ryzen 9 och 3080+1080?

Så det är nu på riktigt dags för en ny CPU. Men jag kom på ett problem. Jag tänkte använda mitt cooler master v1000 PSU (1000w) från 2015. Men det kanske är en dum idé? Är jag bara paranoid, eller borde jag köpa ett nytt? Det ska driva en R9 5950x, RTX3080, kanske ett GTX1080 (samtidigt). Och en bunt hårddiskar/ssd. Och om jag borde köpa nytt, ska jag köra på 1000w igen, eller räcker 800-850w?

Av maiqtheliar
Skrivet av Fulci:

Nu har han som kallas Linus en video uppe.

"I tried Steam Deck early and it's AWESOME!"
https://www.youtube.com/watch?v=SElZABp5M3U

Det var några fler som fick hålla i en GabeBoy. Linus var klart bäst som faktiskt gjorde ordentlig utvärdering av prestandan. Men Giant Bomb och till viss del Tested har även bra videos som går igenom lite andra grejer, generellt med mer fokus på själva användandet av prylen. Värt att spana in om man är nyfiken!

Giant Bomb
https://youtu.be/QRlDEnhJHL0

Tested (svårt att höra vad han säger första halvan då Linus skriker i bakgrunden. Men andra halvan är tydlig.)
https://youtu.be/jb6OWxORfY0

Av maiqtheliar
Skrivet av PeoplesMC:

Tja varför inte, med amd gäller det att köra infinity fabric i takt med minnet, så frågan är mer om din cpu kommer palla körai 2000mhz IF i takt med 4000mhz på minnet, men bättre att köpa för snabbt minne än för långsamt. Du får väl testa när du får grejorna, men det lär krävas lite pill för att köra 2000mhz IF, om just ditt ex kommer klara det förstås.

Funkar inte 4000mhz kan du ju alltid klocka ner det.

Asså fan va jag känner mig okunnig... Jag får göra lite mer research märker jag för visste inte IF ens va en grej.

Skrivet av Fenrisulvfan:

Lite över budget, men RAM (128GB 3600MHz CL16) finns med på moderkortets QVL:
https://komponentkoll.se/bild/WHVMp.png

Hmmm... Det skulle ju inte suga. Kan definitivt va en plan!

Av maiqtheliar
Skrivet av zogez:

höghastighets-RAM ??? Vilka hastigheter har du som gräns för det?

Asså, så snabbt som möjligt skulle ju vara skönt.

Skrivet av Donnerstal:

Du behöver nog inte snabbare RAM än så här, priset stiger snabbt då:
https://komponentkoll.se/bild/vxdPY.png

När priset är så pass mycket under min budget på 20k så är det inte något problem. Så länge som 4000+mhz inte bara är marketing BS, förstås.

Av maiqtheliar

Moderkort och RAM till Rysen 9 5950x

Det känns som att det är dags att uppgradera från min i7 6700k. Speciellt efter att man tröck in ett 3080 och processorn bah "vafan sysslar du med?? Behöver jag arbeta nu??"

Jag har inte vart särskilt insatt på några år och känner att jag behöver hjälp med urvalet.
5950x med kylare (NH-D15), mobo och 64gb RAM går under min budget, så det känns lovande. 12 kärnor vs 4 (6700k) kommer bli en otrolig uppgradering, och välbehövd då jag till stor del använder datorn till 3D-modellering.

Men krånglet kommer till moderkortet. Jag vill ha höghastighetsram, men fattar inte riktigt grejen. Körde nått sånt på mitt nuvarande med XMP, men då startade inte datorn, så behövde ställa in det på något standardvärde (kan ha vart ett för gammalt moderkort då jag köpte det när DDR4 var helt nytt). Det vore ju skönt om det var något man kunde slippa denna gång och faktiskt få ut hastigheterna. Är det någon som har koll på hur jag ska göra här, eller kan länka nån bra video?

Sen på inet så har dom en video om att vissa moderkort har gamla BIOS som inte fungerar med processorn. Gäller det fortfarande, eller är det chill nu? Jag känner mig lite för gammal för att orka krångla...

tl;dr
Nån snäll jävel som kan tipsa höghastighets-RAM (minst 64GB) och moderkort som ni vet funkar till Rysen 9 5950x för totalt (moderkort, RAM) ca 10k?

Av maiqtheliar

Okej! Så nu är plåtlådan helt fullproppad med prylar!
Ganska intressanta resultat. Inte vad jag riktigt hoppats på, men att kunna använda korten till olika saker samtidigt tror jag blir najs! Kanske även ska försöka mig på lite mining med 1080.

CUDA:
1080: 19.75 sek
3080: 8.85 sek
1080 och 3080: 7.85 sek
i7 6700k, 1080 och 3080: 9.23 sek

OptiX:
3080: 5.77 sek
1080 och 3080: 6.03 sek

Av maiqtheliar
Skrivet av waimea:

Hur gick det?

Har inte hunnit stoppa in det än. Men borde ha lite konkreta svar imorgon!

Av maiqtheliar
Skrivet av cyklonen:

Ett 3080 med OptiX i blender kommer garanterat att slå 3080+1080 Ti utan OptiX.

I övrigt hanterar blender olika grafikkortsmodeller (från samma tillverkare!) utan problem. Jag har kört med följande kombinationer vid olika tillfällen:

1070 + 1050 Ti
2080 Ti + 1070 + 1050 Ti
2080 Ti + 1070
3080 + 2080 Ti

Inga problem, men redan för 3080 + 2080 Ti är prestandaskillnaden mellan dem så stor att det i vissa fall bara ger 20-30 procent bättre renderingstider jämfört med enbart 3080. I gynnsamma fall kan det vara nästan 70 procent.

Okej! Men du tycker det är värt att köra på två ändå antar jag? Men kanske mer för att kunna multitaska etc. Och jag antar att jag skulle kunna rendera 2 projekt samtidigt med 2 GPU:er?

Och om jag förstått rätt från internet så bör det bara vara att trycka in båda korten i datorn och drivrutinerna jag har ska redan funka för båda korten? Fast jag kommer nog att installera om dem ändå.

Av maiqtheliar

Alright! Men då provar jag bara och rapporterar hur det gick!

Av maiqtheliar

gtx 1080 och rtx 3080 i samma system för Blender

Tjo! Äntligen är 3080 på väg med posten och jag funderar på att ha kvar mitt 1080 så jag kan använda båda samtidigt för Blender. Att få bättre renderingstider, men även att kunna spela på 3080 samtidigt som jag renderar på 1080 skulle vara sjukt lyxigt!

Men frågan är hur krångligt det är?
Är det bara plug and play, eller behöver jag fixa en massa? Och om det är någon här som kör något liknande, vad för tjafs är det som brukar dyka upp och sånt? Typ om det blir krångel med vissa spel som blir förvirrade, dumma drivrutiner, etc.

Och jag har ett 1000w PSU, så det är inga problem!

Av maiqtheliar

Utifall någon annan sitter och undrar om samma sak:

Fick svar från Inet idag om när jag kan få mitt 3080 TUF OC (beställt 19/09). Dom svarade att dom inte har något leveransdatum än och att jag skulle få ett mejl om när dom har fått det. Så kommer antagligen få köra 2077 på mitt 1080...

Av maiqtheliar
Skrivet av Videoapan:

Jodå, röntgen är huvudsakliga brödfödan.. DICOM ställer höga krav (vilket inte alltid spelar så stor roll dock).

Tänkte föreslå flera skärmar men kanterna förstör helheten lite. Själv vill jag ha minst en stor bra skärm (två på jobbet) och en ok skärm bredvid för mindre viktiga saker. Men att på jobbet kunna ersätta de två med en stor vore guld för att bli av med kanterna i mitten, så var säker på vad du vill ha innan du köper in saker. Fast oftast blir det ändå plånboken som styr (stor skärm på jobbet = 200k, två bra mindre = 40k, chefen väljer det sista..

Skickades från m.sweclockers.com

Och jag tycker 15k för en skärm är mycket... Kan inte säga att jag inte begriper mig på chefen din.
Men de måste vara en jäkla gråskala på de skärmarna.

Jag funderade även lite snabbt på att köra flera skärmar, men då den största anledningen att jag går upp till 4k från 1080p är för bättre översikt utav bilder så känner jag att kanterna skulle sabba syftet.
Och som du skriver så tänker jag tänka igenom köpet flera varv innan jag hostar upp pengar för något. Då det här blir något jag kommer att sitta med i säkert 5+ år så har jag inga planer på att ångra mig efter en månad för att jag spontanköpte något.

Av maiqtheliar

@Videoapan:

Håller du på med röntgen?

Jo, bland 32 tummarna har jag hittat en bunt som skulle fungera väldigt bra och det är även vad jag först tänkte köpa.
Men jag kom på att en 40-43 har samma höjd som 24" har bredd, så isf skulle jag kunna porträttmontera de skärmar jag redan har för extra omsvepande arbetsyta (vilket inte heller skulle suga då jag spelar en del simulatorer)

Av maiqtheliar
Skrivet av Videoapan:

Skulle väl påstå att det sura i äpplet nog kan vara att gå upp i pris
Skickades från m.sweclockers.com

Vet du någon? Jag kan inte hitta någon på prisjakt.
Det enda jag kan se där er en Eizo för över 100 lax, och en LG på 50" (det blir för stort)

Av maiqtheliar

@Videoapan:

Okej, då skippar jag BenQn. Synd på den.

Jag får avvakta lite och se vad som sägs när Acern kommer ut.

Eller så får jag bita det sura äpplet och gå ner i storlek. Som du sa: "verkar skärmen du söker inte existera"

Av maiqtheliar

@Videoapan:

Vart såg du att BenQn bara hade 30hz vid 4k? Och jag kan inte hitta några recensioner överhuvud taget på den.

Acern så ju spännande ut förutom 72% NTSC. Men lite spontant känns den för billig. Vad är nackdelarna? Och jag hittar inga recensioner på den heller.