Inlägg

Inlägg som Vituraz har skrivit i forumet
Av Vituraz

Om du har 20 meter till blåsskåpet så är det kraftigt överpris, om nu inte alla fiber är använda i skåpet, vilket är väldigt osannolikt. Gräver ni själva så blir det ju inte mer än ett par arbetstimmar för två gubbar för inblåsning osv. Som någon tidigare skrev i tråden, säg att det är oskäligt och att du inte vill betala mer än 25 tusen.

Av Vituraz

Tror inte det kommer bli bra, undra hur stor del av tittarna som försvann från brittiska Top Gear när Clarkson, May och Hammond slutade

Av Vituraz
Skrivet av Zoyadog:

Som du ser på bilden ovan har jag en liten uteterass. Planerar att flytta ut allt där när jag vågar. Det blir extremt varmt (nästan vindstilla vid terassen) så jag måste vattna ofta. Svårt att hinna med det underarbetsdagen. Nån form av automatisk vattning kanske är intressant att kika på. Hmm

Vad fint! Droppvattnare kan nog funka

Av Vituraz

Bra idé! Har du balkong? Min sambo har börjat odla bl.a. sockerärtor, tomater och rädisor i en blomlåda på våran balkong, och jäklar vad det växer, trots att vi bor i Norrbotten. Får väl lägga upp nå bilder sen

Av Vituraz

Såg att volvon gått endast 13000, så den borde ju absolut klara det. När bytte du olja och kylarvätska på den senast? Sånt är ju viktigt när man ska på långresa. Förstår ju att volvon är mycket bekvämare, men grundtipset är ju att ta den mer driftsäkra, och mycket nyare.

Av Vituraz

8 karat är ju väldigt lågt. Det ser säkert ut som "vanligt" guld ett tag, men gissningsvis stoppar det inte lika bra.

Av Vituraz

Lite annan fråga inom samma ämne, men har dom uppgraderat scrollhjulet på någon av modellerna sen första generationen av rival (innan den hette 300)? Sitter på en sådan och gillar allt utom känslan när man scrollar.

Av Vituraz
Skrivet av Dimestam:

Den jag svarade undrade varför någon skulle ta i någonting strömförande. Det är ju den typen av eventualiteter som elsäkerhet handlar om att skydda mot, precis som du beskriver ovan.

Och jag höll inte med om att motstånd i ESD-armband skyddar mot livsfara

Av Vituraz
Skrivet av Dimestam:

Det är ju vad elsäkerhet handlar om, att se till så att det osannolika inte inträffar. Varför ha jordfelsbrytare? Varför ha petskyddade eluttag? Varför ha IP-klassade armaturer i badrummet? Osv ...

Tycker det var en väldigt haltande liknelse att jämföra att vara direktjordad med dessa personskydd, men det kanske bara är jag som tycker det..

Jordfelsbrytare - bryta vid händelse av läckström, person- och brandskydd.
Petskydd - framförallt skydd för nyfikna barn, personskydd.
IP-klassade armaturer i badrummet - ja så det klarar fukt utan att bli farligt, personskydd.

ESD-armband - skydda komponenter, inte person.

Att vara jordad - det är man alltid, mer eller mindre. Petar man i ett uttag och kroppen har dålig jord är risken mindre för strömgenomgång. Men, det är inte något som ESD-armband är tänkt till. Absolut inte personskydd, bara skydd för komponenterna.

Av Vituraz
Skrivet av Naque:

Det kan vara livsfarligt utan motståndet i ESD armbandet. Vad händer om du är kopplad till jord och tar i något strömförande?
https://youtu.be/njfB_B4cOPU?t=411
Bra kanal om ellära föresten.

Varför skulle du ta i något strömförande? Att ha ett armband kopplat till jord när man byter uttag utan att bryta spänningen är såklart mer livsfarligt än om du inte har lika bra jordförbindelse. Men jag förstår inte vad detta har ESD-skydd vid datorbygge att göra? Datorn är ju knappast nätansluten vid bygget?

Av Vituraz
Skrivet av Hagis2k:

Lägg gärna till att motståndet i ESD armband är till för att skydda använaren det brukar vara på 1Mohm för att man skall få en ström under 30mA om någon skulle göra ett misstag för att skydda användaren, och att ansluta sig direkt mot jord är rent livsfarligt och mycket dumt.

Svammel. Att ansluta sig till jord är inte livsfarligt på något sätt..(annars skulle du ju behöva gå runt i gummistövlar på en gräsmatta) Motståndet i ett ESD-armband är för att skydda komponenterna, inte användaren. Och även om du nu skulle vara statiskt uppladdad med några tusen volt så är energin för låg för att skada något annat än just då elektroniska komponenter.

Av Vituraz

Du måste ju skriva lite mer info, är du 18 och kör en BMW är det ju riktigt bra pris, men det känns ju svårt att uppskatta utan info.

Av Vituraz

Jag brukar köpa på en riktig däckverkstad och höra vad dom rekommenderar, är det en seriös en som är mån om kunderna ger dom väldigt bra tips. Kolla däcktester är ett annat bra sätt, alternativt en kombo av dessa.

Av Vituraz

Jag som trodde att mitt xbox 360 var modernt

Av Vituraz
Skrivet av wowtip:

Bra fråga.

Tänker högre prestanda på LR / PRO och brukar undvika billigaste varianter då det ofta är så att det då blir "snålhet bedrar vishet", men jag kanske ska tänka om?

Kan bli 20 - 25 klienter ibland när man har besök, med allas mobiler, några laptop. Plattor, Chromecasts etc.

Ursäkta frågan, men vad har du för besök egentligen? Är det långväga gäster som stannar flera dagar så förstår jag, men annars, klarar dom sig inte utan wifi när dom hälsar på?

Av Vituraz
Skrivet av Maxizor:

Ladda batteriet fullt och koppla ur polerna? Då kommer batteriet vara nästan fulladdat efter 6 mån :=)

Nja närmare tomt än fullt. Underhållsladdning är alltid bra

Av Vituraz
Skrivet av BJorNus:

Lyfter en gammal tråd här. Vi är på gång att installera solceller på vår villa i Skåne. 14,4 kWp totalt 40 360 watts paneler helsvara paneler 2x1m från perlight. Solar edge med optimerare (tre väderstreck så enda lösningen) Totalpriset 198 tusen ink allt innan något bidrag eller rot. Känns detta som ett bra pris. Kommer få vind o snöbelastningsberäkningar samt att anläggningen jordas på rätt sätt. Känns som firman har bra koll på läget. Vad tror ni där ute som har installerat anläggningar? Kan jag räkna med en produktion runt 13-14 tusen kilowatt? eller mer?

Menar du 13-14 tusen kilowattimmar?

Av Vituraz
Skrivet av HaiDozo:

@Maxizor:
Tänkte inte värma upp ett område, mest bara blåsa lite värme på mig.
Oljeburet, vad är det? Låter avancerat.

Är det ett litet kontor du har kallt i eller är det kontorslandskap? Skulle ju vara onödigt med en värmefläkt om det inte är särskilt stort utrymme när en vanlig radiator är helt tyst.

Av Vituraz
Skrivet av crew seven:

Finns det nån chef kvar du kan snacka med? 2 timmar är inte så mycket jag gjorde nästan 2 timmar enkel väg under några år och då var det inom samma stad.

Två timmar restid utanför en storstad kan vara närmare 20 mil, inte många som vill köra 40 mil per dag utanför arbetstid.

Av Vituraz
Skrivet av obscure:

Oj jag har ju bara läst matte A tidigare så vet inte om jag kommer kunna lära mig matte B på två veckor utan att ha rört det, särskilt som det var nästan 10 år sen man läste senast. Jag ska skriva ut några prov. vad jag såg så var det 1-4 alternativ på varje fråga, är det som i skolan att man får 0,5p för rätt svar och 0,5p för att redovisa själva svaret?

Nja, då har du nog bäst chans att bara försöka repetera och kolla lite lektioner på youtube.
Det är bara kryssfrågor på högskoleprovet. Inga motiveringar eller liknande. Det är 40 uppgifter som ska besvaras på 55 minuter (per pass).