Inlägg

Inlägg som Svampmux har skrivit i forumet
Av Svampmux
Skrivet av Terrell:

Det du är ute efter är själva relations delen i relationsdatabaser vilket t.ex mySQL är.

När det kommer till relationsdatabaser så skall du ställa dig frågan om objektet x kan tillhöra flera objekt y eller om objekt y kan innehålla flera av objekt x

I detta fallet är då x ingredienser och y är recept. Och svaret är ja.

Vad du vill ha är en tabell som innehåller recept och allt det som är unikt för det receptet(id, namn, beskrivning) i ditt exempel
Författare och ingredienser är inget som är unikt till det specifika receptet då en författare kan ha flera recept(möjligen även att ett recept kan ha flera författare), samt att ett recept kan ha flera ingredienser, osv.

Detta gör att du vill separera dina författare och ingredienser till egna tabeller som enbart innehåller deras information.

Sedan för att avsluta det hela så vill du ha en kopplingstabell där du binder ihop t.ex recept tabellen med ingrediens tabellen. Här kan du även lägga till sakerna som mängd/vikt/liter

I slutändan vill du alltså ha 3 tabeller(recept, författare, ingrediens) och 2 kopplingstabeller(recept <> författare, recept <> ingrediens).

Det positiva med att separera dessa är att du inte behöver upprepa data men mest utav allt så är författarna och ingredienserna separerade på ett sätt att de har ett eget id, m.m vilket gör att man t.ex kan söka efter recept som innehåller en specifik ingrediens eller är skriven av en specific författare.

Okej detta är ett helt nytt tänk för mig. Då ska jag börja kolla på hur jag gör kopplingstabeller. Att lägga upp databasen på detta sätt hade jag inte alls funderat över. Jag uppskattar förklaringen! Kommer säkert att återkomma med några frågor innan jag har fått detta att fungera men detta har hjälpt mig mycket!
Om jag skulle vilja lägga till hur man ska tillaga recepten, hur skulle du rekommendera att jag gör det?

Skrivet av snajk:

Håller med Terrell, du bör fundera på vad som är unikt och vad som är generellt. Sen kan man ju gå ganska mycket längre än hans förslag utan att övernormalisera.

Jag hade nog lagt upp det (om jag vill ha allt i en databas) så att recepttabellen är en enkel tabell med namn och id typ, kanske datum och liknande om det är intressant. Alla olika ingredienser ligger i en annan tabell med namn och id typ, kanske annan metadata som inte är så intressant för själva receptet också som kostnad och liknande. Sen kan du ha en tabell med enheter, tesked, liter osv. och id till dessa. Sen en kopplingstabell som säger vilken enhet och hur många av den per ingrediens till ett visst recept, kanske också i vilken ordning denna ingrediens ska visas i receptet. Sen behöver du en tabell med instruktionerna som får ha ett stort textfält för själva texten för varje steg, receptid och ordning som det ska visas (stegId kanske). Författare borde ligga i en egen tabell och id från denna tabell i själva recepttabellen.

Slängde ihop en enkel db nedan. Dock för MS SQL så jag vet inte om allt fungerar precis likadant i MySQL.

CREATE TABLE Författare ( FörfattarID INT IDENTITY, Förnamn NVARCHAR(100), Efternamn NVARCHAR(100), PRIMARY KEY (FörfattarID) ) CREATE TABLE Recept ( ReceptID INT IDENTITY, Namn NVARCHAR(40), FörfattarID INT, Datum DATETIME, PRIMARY KEY (ReceptID), CONSTRAINT FK_ReceptFörfattare FOREIGN KEY (FörfattarID) REFERENCES Författare(FörfattarID) ) CREATE TABLE Ingredienser ( IngrediensID INT IDENTITY, Namn NVARCHAR(100), PRIMARY KEY (IngrediensID) ) CREATE TABLE Enheter ( EnhetsID INT IDENTITY, Namn NVARCHAR(40), PRIMARY KEY (EnhetsID) ) CREATE TABLE Instruktioner ( ReceptID INT, StegID INT, Instruktion NVARCHAR(MAX), PRIMARY KEY (ReceptID, StegID) ) CREATE TABLE IngrediensLista ( ReceptID INT, IngrediensID INT, EnhetsID INT, Antal INT, Ordning INT, PRIMARY KEY (ReceptID, Ordning), CONSTRAINT FK_ReceptLista FOREIGN KEY (ReceptID) REFERENCES Recept(ReceptID), CONSTRAINT FK_IngrediensLista FOREIGN KEY (IngrediensID) REFERENCES Ingredienser(IngrediensID), CONSTRAINT FK_EnhetLista FOREIGN KEY (EnhetsID) REFERENCES Enheter(EnhetsID) )

Dold text

Okej jag ska testa detta och se om det fungerar.

Skrivet av niterider:

Recept är inte bara ingredienser utan också hur det ska förberedas, tilllagas och eventuellt serveras.

Javascipt är primärt för client side scripting (dvs körs i användarens webläsare), PHP är serverside och körs på webservern. Normalt används php för att hämta data ur databasen.

Datat passar inte att lagras på detta sätt. Bättre att ha en tabell med själva rätten, eller vad det nu är och sedan spara tillagning och ingredienser i ett fält i XML.

Fast i ärlighetens namn skulle jag hellre spara recept i en wiki. När man ska spara någonting i en databas måste man fråga sig varför. Behöver man kunna söka på något och i så fall vad? Inte så ofta man behöver söka efter ingredienser, t ex visa alla maträtter som innehåller gul paprika.

Jag har valt att vilja spara mina recept i en databas för att lära mig hur databaser fungerar och även kunna få ut något från mitt lärande. Att kunna koppla databasen till hemsidor med exempelvis javascript är för att jag har börjat gå in djupare i javascript, både löst men även i tillexempel ReactNative, Meteor mm.

Skrivet av Terrell:

@niterider:
När det kommer till kött så skulle jag påstå att det är bra att kunna söka. T.ex om man har kassler så finns det lite allt möjligt man kan göra.

Det var ännu ett tillägg jag inte tänkt på men skulle uppskatta mycket!

Av Svampmux

Spara recept i mysql

Hej!
Jag hade tanken på att fixa en liten databas för att kunna förvara recept. Min tanke på att förvara datan skulle vara att varje rad i en tabell skulle innehålla ett recept. id, namn, författare, beskrivning och ingredienser. Det jag då funderar över är hur jag kan spara datan på smidigaste sätt för ingredienserna. Resten av datan vet jag hur jag ska spara och tänkte att jag kunde använda en array för att spara ingredienserna men har inte fått det att fungera. Eftersom alla recept har olika många ingredienser kan jag inte bara sätta upp exemplevis åtta olika rader för ingredienser.

Jag har börjat arbeta på en hemsida men även app. Kopplingen mellan hemsidan och databasen vill jag använda javascript och inte php.
Som ni kanske märker är jag ingen expert på mysql eller javascript men jag lär mig gärna nytt och tänkte att detta skulle vara ett bra sätt att lära mig kopplingen mellan hemsidor och databaser.

Tack på förhand!

Av Svampmux
Skrivet av blazyb:

Installerade två GTX 980 i SLI här om dagen och märker att jag med jämna mellanrum (varannan timme av gaming kanske) får hela skärmen fryst i typ 2-5 sekunder. Sen går den tillbaka till normalt.

Är detta ett vanligt/känt problem?

Jag vet inte om problemet är vanligt men skulle börja med att kolla igenom dina drivrutiner och se ifall det är något där som spökar.

Av Svampmux
Skrivet av azzeeyKK:

Även med SLI-Koppling?

jag vet inte, jag har laddat ner det och använder mig utav det.
Men hursom helst så känns det som att datorn inte använder all prestanda den kan. Som att det inte behövs, eller att jag inte kommer åt maximal anvädning.

Som titigare frågats, vad är det som får dig att känna att din dator inte utnyttjar sin fulla prestanda?

Du behöver t ex inte två 1080 Ti i sli för att kunna köra witcher 3 på högsta grafiken. Jag gör det med små modifieringar på mitt r9 290x.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Svampmux

Filmredigeringsskärm

Hej!

Jag har under ett bra tag övervägt att införskaffa en till datorskärm. Här länge kört på en 24" 1920x1080p. Jag jobbar med programmering men kommer att öka till filmredigering också. På fritiden spelar jag också en del.

Mitt dilemma är om jag ska välja en 4K skräm eller 21:9 curved. Jag har inte hittat någon 4K än men denna 21:9 har jag kikat på: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2927100

Har kollat runt lite här på forumet och även kollat lite recensioner. Vad jag förstår är 21:9 curved inte att föredra vid videoredigering eftersom de räta linjerna försvinner i den välvda skärmen.

Alla åsikter tas emot med öppna armar!
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning Carl-Johan

EDIT: Kom på ytterligare en sak och det är uppdateringsfrekvensen. Många pratar om hur stor skillnad det är att gå ifrån 60Hz till 100 eller 144 osv. Vad anser ni om det?

Av Svampmux

Okej, ska se vad jag lyckas lösa

Skickades från m.sweclockers.com

Av Svampmux

Tips på Python projekt

Hej!

Jag har programmerat i lite olika språk och har nyligen börjat med Python. Mitt problem är att jag har svårt att komma på projekt att göra och undrar om ni har några tips? Gärna några enklare men även svårare. Jag kan göra det mesta basic-stuff som exempelvis miniräknare bl a.

Jag tar gärna emot råd för projekt som Python är "skapat" för att lösa. Kanske låter lite flummigt men jaja

Tack på förhand!

Av Svampmux

@Aethyr: Okej, då lutar det åt att jag kommer att lära mig både Python 2 och 3. Är Django någon form utav databas till Python?

Har du något tips på hur jag kan lösa mitt problem med filplaceringen?

Tack för länken till Kodsnack!

Av Svampmux

Python 2 v 3 mm

Hej!

Jag har programmerat i lite olika språk och har bestämt mig för att inkludera Python bland dem. Min första fråga är vilken version av Python ni rekommenderar, 2 eller 3. Min andra fråga är att jag kodar på en Raspberry Pi 3 men förstår inte hur jag kan välja vilken mapp jag vill ha mina program i.

Jag har skrivit ett litet testprogram "random.py" som ligger i "/src/python/random.py" men jag får upp detta felmeddelande:
"Traceback (most recent call last):
File "random.py", line 4, in <module>
import random
File "/home/pi/src/python/random.py", line 10, in <module>
random.seed()
AttributeError: 'module' object has no attribute 'seed'"

Men när jag testar att köra samma program i min hemmpp fungerar det.

Jag har letat runt lite och hittat att man kan göra en PATH till den mapp jag har/vill lägga mina program i men har inte fått det att fungera.

Tacksam för svar!

Av Svampmux
Skrivet av spg:

Jag fick sållt den för 10500 samt behålla min ssd som satt i kände att det var en helt ok deal.

Skickades från m.sweclockers.com

Håller med dig. Det var inget fel på den affären!

Av Svampmux
Skrivet av Gustavc33:

Tjenare,
Har fått ett problem med min dator, när jag är inne i ett spel så kan mina skärmar slockna helt random hör fortfarnde ljudet ett tag efter
mina temps ser bra ut hela tiden. Har testa att avinstallera all drivrutiner till grafikkortet och installerat nya.
Specs:
Motherboard: Asus c97 pro gamer
Cpu: I7 4790k med h100i
Gpu: msi gtx 960 4gb
Ram: 16 gb corsair
Psu: Corsair 750w

mvh, Gustav

Hej!

Är det samma modell av skärmar?
Använder du flera skärmar i spelen?
Har du slagit på multiscreen i spelen du kör? Ibland kan det vara problemet. Spelen kan köra ett tag men vid en viss brytpunkt (som jag inte hittat än) kommer de att slockna. Spelet är ju fortfarande igång.

Av Svampmux
Skrivet av orakelo:

Tjena.

Har en fråga om ljud till tv. Om jag har ett par högtalare som inte är trådlösa, som jag vill ha till tvn men även kunna skicka ljud trådlöst från telefonen, borde det då inte fungera med en 3,5mm splitter. Dvs att jag kopplat en kabel från tvn till en splitter där högtalarna är inkopplade och en chromecast audio?

Eller splittern borde kanske sitta till högtalarna? Så att chromecasten är inkopplad till högtalarna.

Eller vad tror ni?

Det är väl inte svårare än att prova sig fram.
Vilken typ av splitter tänkte du använda?

Hoppas det löser sig!

Av Svampmux
Skrivet av spg:

Slängde upp min laptop/desktop-replacement på nätet och fått bud på rimliga nivåer.
Tänkte kolla innan jag slår fast dealen så man inte missar något.

Det är en Alienware som snart är 2 år.
Skärmen är 18,4 '' vilket dom har slutat sälja numera och verkar vara ganska ovanligt? vilket jag tycker är konstigt för den storleken är underbar om man ska vara portabel och bekväm.

innehålll:
CPU: Intel(R) Core(TM) i7-4800MQ CPU @ 2.70GHz
RAM : 16gb 1600mhz
GPU: gtx 770m SLI (x2)
SSD: samsung 256gb pro + 80gb ssd
HDD: 1tb toshiba 5400rpm

Finns en blue-ray läsare , sjukt bra ljudsystem samt nätverkskort som också levererar.

Vad är ett rimligt pris att sälja den på utan att någon part blir *lurad*.

MVH spg

Vad var inköpspriset?
Då datorn är använd i två år kommer det att sänka priset en del. Att skärmstorleken inte säljs längre bör inte påverka priset enligt mig, men vem vet. Kanske finns någon som letar efter just den modellen och kan tänka sig att lägga lite extra eftersom den inte tillverkas längre.

Av Svampmux
Skrivet av Rajala:

Hej jag har börjat ett quadro bygge i ett mini format.
Hårdvaran

I7 2600k med en stock Kylare för tillfället.
Quadro k2000 2gb
8gb ram
Chassit är ett Evga i itx format med fönster men har moddat det lite och tog bort Hdd o optiska burarna så nu fick jag dit ett Micro atx istället ett Asrock b75m-dgs
Psu är ett Evga 550w 80+ certifierad .

Har även ett 660gtx gainward 2gb som jag funderade på att använda men har inte bestämt mej än.

Ska jag använda quadro eller gtx kortet för detta bygget va tycker ni.
Datorn blir ju mer värd med quadro gpun men vet inte hur pass många som kan vara intresserade...

Hej!

Skulle säga att grafikkortsfrågan är beroende på ifall datorn kommer att användas till spel eller inte, och isf vilka spel. Om det inte ska skepas något behövs inte ett grafikkort alls. Har själv en i7 2600K i min dator och har inga problem att köra utan grafikkort (som jag behövde göra när jag skulle byta ut mitt grafikkort.

Går bygget ut på att du ska kunna sälja datorn? Om ja, är det till en bekant eller främling?

Av Svampmux
Skrivet av xihur:

Går i tankarna om att sälja min nuvarande dator.

Lite osäker på hur mycket jag bör lägga upp den för på blocket. Skulle uppskatta om jag kunde få lite rekommendationer för eventuell försäljning, kringutrustning är relativt sliten så det tänkte jag bara skicka med gratis om så önskas.

Tack på förhand

Följande saker finns monterade i datorn:

Intel Core i5 4690 3,5 GHz, 6MB
8gb DDR3 ram
NVIDIA Geforce GTX 680
ASUS MAXIMUS VII RANGER Z97 ATX moderkort
Fractal Design Define R5, Svart chassi
FSP 650-80EGN 650W 80+ Gold, Bulk

Hårddiskar:
180gig SSD disk
250 gig ssd disk
2 terabyte lagringdisk

Skärmar:
BenQ XL2410T 120hz skärm
BenQ GL2450 60hz skärm.
Steelseries rival mus

Kringutrustning:
Steelseries 6v2 tangentbord
Logitech g430 hörlurar

Hej!

Har du tänkt dig att sälja allt som ett komplett sett?
Har du inköpspris/nypris på sakerna skulle det underlätta att värdera datorn.

Av Svampmux
Skrivet av ggalaxyy:

Tjena. Vad skulle ni värdesätta dessa gamla komponenter till? Ska jag spara dom och försöka få tag i resterande komponenter till en hel PC och sälja den istället för att sälja dom separat? Vilket tjänar jag mest på? Dom är väldigt fina och i bra skick, och fungerar utmärkt.

CPU: Intel Core i3 540 3,06Ghz (2 kärnor, 4 trådar)
Moderkort: ASUS P7H55D-M PRO
Minnen: 8GB Corsair Vengeance Pro (red) 2133Mhz DDR3 CL9 (2x4) (CMY8GX3M2B2133C9R)

* Vad är dom värda komponent för komponent?
* Vad är dom värda tillsammans?
* Är det mer värt att bygga en dator på dom, sen sälja den? (Jag är medveten om att processorn enbart tar upp till 1333Mhz minnen)

Hej!

Begagnade datorkomponenter i sig brukar inte gå för så mycket på marknaden. Beroende på vilka fler delar du isf skulle använda i datorn, billiga eller dyra, kan förändra det gemensamma värdet av komponenterna.

Hur gamla är komponenterna?
Hur mycket är dem använda?
Överklockad processor?

Av Svampmux
Skrivet av Varriot:

Hej,
Jag har ett ASUS STRIX DSP headset, det har fungerat bra innan, både ljud och mic men nu efter jag ominstallerade datorn efter att skaffat lite nya delar så klagar de jag pratar med att ljudet typ knastrar när jag låter lite högre, alltså inte bara om jag skriker utan redan när jag bara går upp lite i tonläge. Har fixat alla väsentliga drivrutiner men eftersom det är ett USB headset får jag inga alternativ i Realtek HD audio programmet och i windows finns det i stort sett bara höj och sänk som alternativ. I teamspeak som vi använder finns det Echo cancellation osv men inget som hjälper mot det här sprakandet. Har även lyssnat själv genom att sätta på playback i windows och det låter fan.
Någon som har något tips eller trix, eventuellt kan rekommendera något program där man kan justera sånt här. Har haft headsetet i kanske 6 månader, och så mycket skriker jag inte att jag skulle ha pajjat mic:en i sig redan.

Emil

Du kan prova med (detta kommer endast att lösa problemet för Skype) att gå in under mikrofoninställningar i ett samtal och ändra nivån på micken där. Har behövt att göra några gånger när jag installerat om datorn/Skype. Det kan fungera som en provesorisk tills vi lyckats lösa ditt problem.

Av Svampmux
Skrivet av Boozfob:

Ja, jag vill veta vad sakerna är värda så jag kan sälja allt sen när jag har fått mina nya delar.

Okej då förstår jag. Ska räkna lite så får vi se vart vi kan landa. Känner du personen du ska sälja till eller är det på öppna marknaden?

Av Svampmux
Skrivet av Boozfob:

Behöver hjälp med värdering av komponenter. Allt är köpt via inet förutom GTX 690 och Kingstom RAM-minne(Komplett) och H100i som är från Alina(?), vet inte hur det är med kvitton(om de sparas online tex(?))
Räkna inte med kvitton annars.

MOBO:
Gigabyte P67a-UD4 B3 https://www.inet.se/produkt/1902005/gigabyte-ga-p67a-ud4-rev-...
MSI Z77A-G41 ATX https://www.inet.se/produkt/1902297/msi-z77a-g41-atx/#specs

CPU:
2500k, mycket använd och överklockad https://www.inet.se/produkt/5309986/intel-core-i5-2500k-3-3gh...
Intel Pentium G2030 Dual Core 3,0 GHz (Ivy Bridge) https://www.inet.se/produkt/5310058/intel-pentium-g2030-dual-...

RAM:
Corsair 6GB (3x2048MB) CL8 1600Mhz DOMINATOR https://www.inet.se/produkt/5305581/corsair-6gb-3x2048mb-cl8-...
2st (dvs 4 minnen totalt) Kingston DDR3 HyperX Beast 8GB https://www.komplett.se/product/768791

GPU:
GTX 690 (Trasiga drivrutiner ingår ej, finns att ladda ner på Nvidia.com -.-) https://www.komplett.se/product/751380
XFX Radeon R9 280X 3GB (Tahiti XTL), användes till mining i någon månad.. https://www.inet.se/produkt/5410056/xfx-radeon-r9-280x-3gb-ta...

PSU:
1000w Fractal design Newton R2 https://www.inet.se/produkt/6900262/fractal-design-newton-r2-...
Eventuellt: Corsair RM750 750W https://www.inet.se/produkt/6911688/corsair-rm750-750w/#specs

Chassi:
Antec Twelve Hundred - okänt skick, antagligen inga fläktar https://www.inet.se/produkt/6900627/antec-twelve-hundred/#spe...
Corsair Obsidian 750D Svart, 2 trasiga fläktar, har varit med på ett par LAN, så lite slitet är det säkert https://www.inet.se/produkt/6911703/corsair-obsidian-750d-sva...

Bildskärm:
LG 23" TFT W2363D-PF 120Hz https://www.inet.se/produkt/2233491/lg-23-tft-w2363d-pf-120hz...

Övrigt:
Samsung SH-S223C 22X DL Svart https://www.inet.se/produkt/7104177/samsung-sh-s223c-22x-dl-s...
H100i, okänt skick.

EDIT: har även 2st SSDer och 2st HDDer (Infon är vad Samsung magician visar)
SSD:
850 PRO 256GB 8k timmar, 1700 uppstarter 26TB written
Corsair Force LS SSD 120GB, 1800 uppstarter, 8,5k timmar
HDD:
Samsung HD103SJ 1TB, 4k uppstarter.. 23k timmar
WD Blue 500GB 7200rpm 16MB, knappt använd i jämförelse med de andra

Vad är det egentligen du vill ha hjälp med?
Vill du sälja din dator eller vad är ditt mål?

Av Svampmux
Skrivet av wiloh:

Tjena, har alltid varit sugen på att köpa en bättre mikrofon till min dator i fall jag någonsin får för mig att skapa lite youtube videos. Men skulle även vilja använda den i skype samtal med mera.

Det finns säkert bättre lösningar än den jag hittat, men här en dom produkter jag är sugen på.
Preamp - mic - stativ - popfilter

Skulle dessa fyra komponenter räcka för att spela in samt använda tillsammans med min dator? Vad jag förstår kopplar jag mikrofonen med XLR kabel till preampen och sedan en kabel från den (usb) till datorn.

Har ni några andra tips på billigare lösningar eller andra generella tips så lyssnar jag gärna

Hej!
Det ska räcka med det du tänkt köpa. Kan komma att du behöver ladda ner några drivrutiner för att få allt att fungera.

Kul idé! Jag har själv funderat på att byta upp min mikrofon efter att jag tog hem en från jobbet under julen. Det blev en väldigt stor skillnad när det gäller ljud i allmänhet och att mitt mekaniska tangentbord inte togs upp av mikrofonen. De jag brukar snacka med på olika medier (teamspeak, skype mm) tyckte att det blev bara till det bättre