Inlägg

Inlägg som yurini har skrivit i forumet
Av yurini

Jobbar själv på en lokal IT-firma där vi helt slutat att installera Windows på datorer till vanliga kunder som kommer in och fått problem där det ofta slutar med en om installation eller nyinstallation. Vi har kunder i 70-80-årssegmentet som utan att de ens förstår det själva nu sitter och kör Linux av det simpla skälet att det är det krångelfriaste operativsystemet idag för desktop-användare. Inga molnkonton, inga antivirusprogram, inga krångliga och dyra Office-licenser osv, bara en ren och enkelt desktopupplevelse som de flesta varit vana vid fram till Windows 7:s dagar.

De som inte förstår vad jag talar om kan prova att installera Kubuntu på sin gamla mor eller fars dator och höra hur mycket gnäll det blir. Det är ren självbevarelsedrift för oss som jobbar med IT och support att lämna ut datorer med Kubuntu istället för Windows helt enkelt för att det bara fungerar. Kubuntu är tack vare KDE Plasma extremt likt Windows 7 i daglig användning med knappar, menyer och genvägar på precis det ställe man är van vid och följer en mycket pedagogisk logik. Det krävs ingen omställning för användaren och alla vanliga desktopappar typ Spotify, Skype, Slack, Steam.. you name it, finns och fungerar klockrent till Ubuntu/Kubuntu.

Varenda tänkbar USB-enhet, skrivare, wifi-nätverk etc fungerar - out of the box, utan några drivrutinsinstallationer. Linux och särskilt Ubuntu+KDE Plasma har mognat något enormt de senaste åren. Man får nog vända på det och säga att är ganska få user case där inte den genomsnittlige desktop-användaren klarar sig utmärkt med Kubuntu idag. Undantaget är hardcoregamers som kör vissa speltitlar som ännu inte fått Proton-stöd eller grafiska designers som är helt fast i Adobes stängda programsvit.

Av yurini

Linux är definitivt ett alternativ för de som vill fortsätta ha säkerhets- och funktionsuppdateringar utan att övergå till Windows 11.

Vet att många kan vara skeptiska mot övergången, men har sett att det finns ett företag som erbjuder både nya Linux-datorer i Sverige samt omvandling av befintlig dator till Linux. De har både support och datorerna är integritets- och säkerhetskonfigurerade vilket jag aldrig sett hos någon annan leverantör.

https://teuton-systems.com/produkt/omvandla-befintlig-pc/

Mer info om hela konceptet: https://teuton-systems.com/ts-pc/

Kan man spela på Linux idag? Svar är ja, fler spel än någonsin, typ 10 000+ tack vare Valves satsning på Steam Deck och Proton! Det rapporterade Sweclockers om tidigare, https://www.sweclockers.com/nyhet/36744-steam-deck-passerar-o....

Av yurini
Skrivet av evil penguin:

Ja, det är åtminstone svårt att få överblick när det är en skog av delvis överlappande produktserier som i grund och botten är "samma".

För den typiska Swec-användaren är det väl iaf relevant att konstatera att följande inte är Zen2 och därmed inte skall påverkas:
Ryzen 1000
Ryzen 2000
Ryzen 5000
Ryzen 7000

(Och motsvarande Threadrippers och EPYCs)

Edit: För tydlighets skull är det alltså de modeller som heter enligt ovanstående rakt av, inte "with Radeon graphics" osv som nämns i listan över påverkade: #20124918

För att vara väldigt specifik/konkret, påverkas 5800X/5900X av den? Om ja/nej, oavsett, var har hittar du den exakta informationen om vilka modeller/serier som faktiskt påverkas?

Tack på förhand!

Av yurini

Vem har sagt att tjänsten skall byta namn? Det är endast loggan som skall uppdateras.

Har varit totalt ointresserad av Twitter ärligt talat i över 10 års tid. Det är först nu det blivit intressant på allvar sedan det blivit mer fritt. Sammanfattar typ alla världens happenings på ett par minuter utan MSM:s våta filter, tack för det Musk!

Av yurini

Listan över förbättringar på Twitter sedan Musk tog över är så lång att det vore stökigt att ens klistra in den här. Det är betydligt mindre bottar och falska konton. Friare och högre i tak än någonsin och de nya ständigt nya användarrekorden talar sitt tydliga språk - folk älskar det!

Samtidigt har man infört Community notes och andra bra åtgärder och fått bukt med mycket av desinformation, spam och annat som besudlade det gamla Twitter. Använder nu Twitter både privat och professionellt många timmar dagligen och det fungerar klockrent. Tusentals av Dorseys Stasi-anställda som ägnade dygnets alla timmar till att täppa till truten på folk har fått sparken och istället fokuserar man på vettiga förbättringar och optimeringar som gör plattformen - världens största torg - till en behaglig plats att vara på.

Som Musk själv har betonat många gånger är det värt många miljarder i förlust att säkerställa yttrandefriheten och att alla kan samlas på världens största öppna mötesplats. Inte för att han behöver pengarna men intäkterna kommer garanterat att kunna öka med den ofantliga användarbas man ny bygger upp - särskilt när lågkonjunkturen vänder vilket är det främsta skälet till att aktierna sjunkit en del och drabbat alla annonsplattformar på samma sätt.

Av yurini

Har investerat i två dyra Nvidia Shields i familjen och köpt ett dussintal hot seat-spel som endast används och spelas via GameStream. Har datorn långt bort i andra sidan av huset på andra våningen. Låter den bara stå på bootad i Windows och riggad för Shielden så jag kan starta vilka spel jag vill nere vid TV:n via GameStream.

Avvecklingen är ju rent av fräck ifrån Nvidia. Game Stream är enda anledningen till att jag valde Nvidia som grafikkort, har länge tänkt köpa Radeon annars. Sjukt kasst detta. Har precis köpt några nya spel i familjen som vi planerar att köra mycket det kommande året framför tv:n. Har en riktigt fet speldator hemma som står och tuggar där allting är konfigurerat. Är verkligen inte aktuellt med något "Geforce Now". Fullföljer Nvidia detta så hamnar de på bojkottslistan framöver.

Som någon tidigare skrev, man borde väl kunna skita i att uppdatera Shielden så länge som möjligt för att kunna bevara funktionen? Om man råkar köra in uppdateringen som inaktiverar Game Stream vore det bra om någon kunde lista hur man manuellt installerar en äldre avbild. Tror det är typ 9.1.1 som körs nu av Android TV på min Pro-version. Det kanske blir den sista välfungerande versionen som har stöd för Game Stream som man i så fall vill bevara i ett par år på enheten. Tips mottages tacksamt!

Av yurini

Jag har sett den där sidan/länken tidigare. Jag tycker inte man blir klok på den. Det måste gå att få en ungefärlig uppskattning om hur mycket rot/rut och Grön teknik-avdrag man har rätt till om man t.ex. har 100 000 respektive 150 000 kronor i årsinkomst t.ex.

Någon som vet?

Av yurini

Nivå på årsinkomst för att nyttja Grön teknik-avdrag?

Är i färd med att installera solpaneler hemma. Tar dock ut väldigt lite lön i firman för tillfället och misstänker att jag måste ta ut mer för att årsskatten ska räcka för att kunna göra Grön teknik-avdraget. Samma sak lär väl gälla om man vill nyttja rot och rut.

Fick en offert där avdraget på kostnaden låg på 20 000 kronor. Funderar också på en laddbox på husväggen till plugin-bilen och då kanske det går åt 10 000 kronor till på Grön teknik-avdraget.

Någon som har någon uppfattning hur stor årsinkomst man behöver ha för att det ska täcka ett avdrag i den storleken? Är mycket tacksam för svar!

Av yurini

Tack alla för tipsen och inläggen, mycket värdefullt!

Det lutar åt en Edgerouter eller liknande trots allt och att kunna övertyga personen om att enheten inte behöver stängas av alls utan får stå på dygnet runt. Kredd till Bahnhof:s router för övrigt som både har stöd för fast telefoni (som ingår i priset otroligt nog, har köpt en riktig klassiker till analog telefon med snurra för att slå numret till ) samt faktiskt har en knapp för att stänga av och på Wifi.

Av yurini
Skrivet av DennisOlof:

Jag kan inte minnas vilka märken som har denna fysiska knapp men jag är säker på jag sett det förut, inte så vanligt men det finns. Däremot är det ganska vanligt med en WPS knapp, fick för mig nu att Zyxel har hemma routers som har detta så jag gick in på sidan för att titta. Jag hittade en model som har denna fysiska WiFi knapp, så det kan vara beroende av vilken hårdvaruversion man skaffar om denna knappen finns. Den har även en fysisk knapp för att stänga av och på routern.

Zyxel AC750 Dual-Band Wireless Gigabit Router

Titta på TP-Link också, såg att t.ex. Routern AX73 har WiFi knapp samt on-off knapp. Fysiska knappar då.

Tackar för tipsen, utmärkt! Det är en fysisk knapp specifikt för WiFi jag är ute efter likt dessa två modeller.

Helt utan WiFi vore bäst som sagt, att bara ta bort antennerna förhindrar inte att den sänder ut en trådlöst signal, om än svagare.

En extern strömbrytare till en Edgerouter är nog inget vidare dock. Den är ju inte gjord för att man skall bryta strömmen på det viset och den har inte heller någon påknapp. Den startar när man stoppar i kabeln vilket är ganska knepigt. Den är gjord för att stå på dygnet runt helt enkelt och det passar inte i detta scenario. Stänger man av den varje dag med genom att göra den strömlös med våld är jag rädd för att den kan tappa konfigurationen eller något annat tok.

Av yurini

Att programmera om WPS-knappen känns som klenast och minst hållbara möjliga lösning. Det måste väl finnas modeller kvar på marknaden som har en riktig WiFI-knapp? Helst som bryter kretsen och inte bara skickar en mjukvarusignal även om sådana modeller också är av intresse.

Även andra lösningar är intressanta. Problemet med de billiga Edgerouter-modellerna är som sagt att de saknar strömknapp. Personen som skall använda router behöver inte använda WiFI alls, men vill gärna också kunna stänga av routern helt när den inte används. Det lämpar sig inte Edgerouter för då man måste logga in i ett interface vilket blir för krångligt för personen/scenariot i fråga.

Av yurini

Router med fysisk WiFi-knapp

Jag eftersöker en lista över routermodeller där man fortfarande kan stänga av WiFi med en fysisk knapp på routern, alltså ej endast via mjukvaran. Det kan vara fråga om enklare hemmaroutrar eller lite professionellare, men prisvärda modeller, ej Cisco Enterprise etc.

Tidigare fanns det på nästan alla modeller, men det verkar tyvärr vara på väg att försvinna. Skälen till behovet är många, men det spelar mindre roll. Alternativt är enklare routrar som helt saknar inbyggd WiFi intressant för hemmaanvändning. De enda prisvärda jag känner till är Edgerouter-modellerna, det mest störande med dem är att de saknar på/av knapp.

Tacksam för tips/länkar!

Av yurini
Skrivet av Airikr:

Bra! Men bara så att du vet, så äger Microsoft Atom och de har hållt programmet uppdaterat (mja, typ) sen de köpte upp GitHub. Och om du använder GitHub, så använder du en tjänst av Microsoft. Just saying

VS Code innehåller telemetri (såklart), men VSCodium gör inte det. Allt är densamma som i VS Code, förutom all spårning från Microsoft. Plus, både VS Code och VSCodium är open source. Man kan även köra VS Code via webbläsaren (och därmed self-hosted). Se bara till att inaktivera all spårning först.

Förresten, Atom innehåller spårning också, och om man läser den sista meningen i README.md på atom/metrics, så samlas all data in till GitHubs interna pipeline. Jag tar det då som att Microsoft samlar in telemetri om din användning av Atom. Det går såklart att inaktivera detta precis som i VS Code, men ville bara säga det här eftersom vi är inne på det ämnet

Microsofts köp av Github var kanske det sämsta som hänt open source-världen på länge. Har migrerat bort alla projekt som jag rår över bort från Github till Gitlab och rekommenderat andra att göra detsamma. Många av de seriösa projekten med lite integritet övergav Github så snart affären blev klar.

Undviker alla produkter som använder telemetri överhuvudtaget, alternativt inaktiverar detta innan jag använder produkten. Zero trust goes for Microsoft. Ingen ska inbilla sig att de börjat ägna sig åt välgörenhet eller blivit fritänkare och samhällsförbättrare. In the trash can they go

Av yurini

Mycket tråkig nyhet! Gillar det mesta med Atom. Snyggt, intuitivt och open source. Kommer fortsätta att använda det så länge det går. Kör endast Linux på alla system.

Bojkottar Microsoft sedan många år så "VSCode" kommer inte på fråga. Fick avsmak när jag provade det. Inom 5 minuter var det avinstallerat. Kändes som att ha ett virus på datorn. Ger för övrigt noll för MS påstådda stöd för open source, deras trovärdighet är förbrukad.

Av yurini

Hej, tror vi har ett liggande. Bud?

Av yurini

Tyvärr är detta inget att glädja sig åt. Microsoft har aldrig varit varken idealister eller världsförbättrare även om Bill Gates gjort ett sjuhelsikes jobb på inbilla omvärlden detta genom att antaga någon slags antroposofisk förklädnad. Allt handlar om strategi och positionering.

Microsofts förvärv av Github var en tragedi för den öppna communityn. De är ute efter kontroll över den fria världen och förvärvet var ett viktigt delmål även om vi inte sett slutet på sagan.

Canonical borde bojkotta allt närmande ifrån Microsoft. Microsoft har visat med all önskvärd tydlighet att de inte är att lita på och de är idag ett starkt politiserat företag som ägnat sig åt allt mer rubbade projekt och numer öppet flirtar med satanism, bland annat genom performancekonstnären Marina Abramović och förespråkar mikrochippning och massvaccinationer.

Det bästa vore om de istället för att låtsas bry sig om den öppna communityn körde ända in i kaklet med sitt egentliga uppsåt så att folk permanent över deras lösningar. Vad communityn kan göra är förstås att fortsätta driva massorna bort ifrån allt samröre med företaget och dess produkter, "open source a la Microsoft" eller ej.

Att användarvänligheten nu ökar i rask takt kring exempelvis Linux-distributioner som Ubuntu och att programvaruutbud likt Libre Office med flera professionaliseras och att allt fler spel går att spela på Linux är viktiga steg mot att göra MS helt utbytbara. Även om de skänker bort sina program bör man inte ta i dem med tång. Att våldföra sig på människors integritet är deras nya levebröd vilket Windows 10, Onedrive och alla diverse molntjänster de lurar på folk är helt centrala verktyg för. Big Data heter drivkraften, men tyvärr är det inte bara Microsofts hunger efter profit som är problemet utan att data som aggregeras genom att företaget insamlar användardata ifrån miljoner människor som använder deras tjänster under olika förevändningar förs vidare till både amerikanska och utländska myndigheter och andra privata aktörer med högst tveksamt uppsåt.

Varje gång du hjälper en vän eller granne att installera Linux istället för Windows eller Libre Office istället för MS Office gör du hela mänskligheten en liten tjänst och det kan ses som en handling mot en friare och öppnare värld.

Tack för att du läst!

Och angående företagets tveksamma göromål skickar jag lite länkar:

https://nyadagbladet.se/it-overvakning/bill-gates-och-rockefe...
https://nyadagbladet.se/utrikes/kritikstorm-mot-microsoft-eft...
https://nyadagbladet.se/it-overvakning/microsoft-chef-orimlig...
https://nyadagbladet.se/it-overvakning/skype-hjalpte-nsa-att-...
https://nyadagbladet.se/it-overvakning/tyska-skolor-dumpar-mi...
https://nyadagbladet.se/it-overvakning/microsoft-censurerar-s...

Av yurini

Stöttar helt klart GOG och version 2.0 är ett suveränt steg åt rätt håll. Att kunna ge bort spel man köpt till familj och vänner eller sälja vidare känns som en självklarhet.

Väntar bara på Ubuntu-stöd för GOG nu och lite bättre Linux stöd i allmänhet. Gärna Vulkan-support på alla spel och där så man slipper starta Windows överhuvudtaget. Då ryker Microsoft från datorn och allt vad dual boot heter och behov av dubbla diskar

Av yurini

Inga Google och Microsoft-relaterade produkter kommer på fråga i någon miljö, varken för spel eller arbete. Chrome utnyttjar Google till att samla in och samköra data baserat på ditt surfbeteende så den borde rödflaggas på bred front!

Firefox funkar klockrent. Stänger av telemetri och använder Duckduckgo som sökmotor samt Ublock Origin som reklamblockerare. En renare, snabbare och integritetsvänligare webbupplevelse än så är svårare att få.

Edge-genvägen hamnar i papperskorgen så fort man tvingas handskas med Windows-dator vilket lyckligtvis sker allt mer sällan

Av yurini

Det är intellektuellt oärligt att referera till en massa knäppgökar i forum som ägnar sig åt överdrifter på båda sidor. Mest förlöjligas kritik mot både befarade och konstaterade hälsorisker med mobilstrålning.

Representanter för telekomindustrin har i utfrågningar i den amerikanska kongressen redan tvingats medge att det inte finns några studier som säkerställer att 5G inte har någon negativ hälsopåverkan. Hela hörandet finns att se i artikeln nedan:

https://nyadagbladet.se/halsa/senatorn-ingen-forskning-visar-...

Fler exempel på bra artiklar som läsare här borde ta del av:

https://nyadagbladet.se/halsa/forskare-varnar-for-allvarliga-...
https://nyadagbladet.se/halsa/hjarntumor-orsakades-av-mobilte...
https://nyadagbladet.se/halsa/italiensk-domstol-beordrar-rege...
https://nyadagbladet.se/halsa/5g-stralning-kan-orsaka-allvarl...
https://nyadagbladet.se/halsa/kraftig-okning-av-antalet-patie...
https://nyadagbladet.se/halsa/5g-master-orsakade-svar-huvudva...

Viktigt med en seriös debatt. Jag älskar tekniken men tycker det är viktigt att man tittar på denna fråga brett och är kritisk till telekomindustrin och även organisationer som ICNIRP när man upptäcker personer med jäv och kopplingar till industrin. Gränsvärdena i Sverige är löjligt lågt satta och flera länder har betydligt strängare gränsvärden.

Av yurini

Google eller Microsofts produkter kommer inte på fråga! Kör Firefox på desktop fortfarande eftersom det går att stänga av telemetrin. Duckduckgo given som sökmotor och Ublock som reklamblockerare. Det var så många år sedan jag såg reklam på Youtube att jag hade glömt bort att det fanns reklam på plattformen överhuvudtaget. Alla klipp startar direkt och jag matar inte trollet (Google).

På mobilen kör jag Duckduckgo's egen browser faktiskt. Funkar kanon och sökresultaten är mer än tillräckligt bra och ibland korrektare till och med då Google börjat manipulerat sin sökmotor. Har bytt ut Googles "sökwidget" på Android till Duckduckgo's motsvarighet.

Har Brave, Chromium och Tor Browser som backuper, men gillar Waterfox också. Har inte orkat kompilera Waterfox på Linux (Kubuntu) ännu bara.