Inlägg

Inlägg som hakko504 har skrivit i forumet
Av hakko504
Skrivet av Simoneriksson:

Borde köpa 3000 nu, men blir det ett bra pris på 5000 serien så väntar man...

Mitt föredragna alternativ saknas

Av hakko504
Skrivet av crew seven:

Shit pommes räknar dom verkligen med att man ska behålla kartongen?

På den tiden SIBA och OnOff var stora i branchen så vägrade de ALLA reklamationer om inte varan returnerades i orginalförpacking. Stod klart och tydligt i deras försäljningsvillkor, att så var fallet. Kan vara likadant hos webhallen.

Av hakko504

Uppgraderingsråd

Hej,
Sitter med en gammal dator som nu har 7 år på nacken och behöver lite ny kraft. Försökte ge den lite bättre grafik förra året med ett GTX1050 kort bara för att inse att det snarare är RAM minnet som är det stora problemet nu.
Processor i5-3gen (4c/4t)
RAM 6GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti 4GB Aero ITX
3xHDD på 1-2TB st
BluRay spelare
Nätagg 550W
Vettig låda
samsung 21" 1080p skärm (60Hz)

Har lite olika tankar om möjliga uppdateringar, både beroende på hur mycket pengar jag kan få loss och vad jag får för dom. Mina främsta användningsområden kommer att vara film BR/DVD-konverteringar, racing & civ spel, lite programmering (och det kommer att köras i VM, troligen Ubuntu i Virtual Box).

Min idé är en rimlig processor hex-core eller bättre, minst 16GB RAM, helst 32GB pga VM. Tankarna kretsar runt en nyare Ryzen 5/7 eller i5/i7 Gen 9. Har dock inte kört AMD sen en Athlon 1100 maskin som jag byggde år 2000.

Budget: ca 5-10k
För 5k är det uppenbart bara processor, RAM och mobo som gäller.
Sen är frågan, om jag lägger på lite pengar till, vad ska jag satsa på att addera eller förbättra? Bättre processor? Nytt grafikkkort eller kan jag vänta med det ett par år? SSD? En bättre andra (120-144Hz) skärm? För 10k, finns det någon färdigbyggd som kan fungera?

Av hakko504

Sent svar, men jag hittade tråden då jag är på G att köa ny disk till min NAS-

Skrivet av rumplantation:

Detta skulle jag vilja veta mer om då jag inte alls är insatt i vad det innebär med NAS-diskar. Vad är det som gör att alla inte fungerar som en vanlig disk? Antar att det kanske har att göra med nån sorts mjukvara + firmware eller så. Har tänkt att köpa en större disk nåt tag framöver. Och dessa NAS låter ju som ett bra köp, då de verkar vara gjorda för att vara pålitliga. Men då jag kommer stoppa in den i min befintliga icke NAS- dator. Så vill jag vara säker på vad det är som gäller.

2 saker brukar utmärka NAS diskar:
1. Dom går inte ner i viloläge automatiskt när man inte läser från dom.
2. Dom har ingen fel-korrigering när saker går fel! Dom förväntar sig att det fixas av RAID-kontrollern. Det betyder också att dom inte försöker läsa om ett felaktigt block, vilket sliter mindre på disken. Om ni nån gång hört hackandet från en HDD som är på väg att gå sönder så är det något som INTE ska uppstå med NAS-diskar. Utan de rapporterar bara att ett fel uppstått till RAID-kontrollern (eller OS:et) och sen går de vidare och läser nästa block.

Av hakko504
Skrivet av yrfhar:

@hakko504: Hm, vill inte vara tråkig men om man inte tycker Aftonbladet är bra så läser man den inte och irritera sig heller inte av reklamen. Själv använder jag Aftonbladet endast för målservice men finns det något bättre så ge gärna ett förslag. Tycker också att som nyhetskälla är Aftonbladet jädrans låga kvalitetsmässigt.

Varför ta upp OMG news som uppenbarligen är ett barnprogram för de yngsta? Kan inte finnas någon över 12 år som är intresserad?

Tja det togs upp därför att det är det som Aftonbladet själva framhåller som en anledning till varför man ska avaktivera adblockern.
Jag håller inte med dom. OMG news är infantilt men dom försöker själva få det att framstå som ett kvalitetsprogram för alla åldrar.
Däremot läser jag Aftonbladets sida för att dom är snabba på att få fram nyheter, den håller normalt, OMG news undantaget, en acceptabel nivå och för sportnyheter som också påpekats här håller en ganska hög nivå. Liverapporteringen är en av de bästa i branschen just nu.
Det jag inte tycker om med Aftonbladet är denna enorma mängd reklam som dom försöker tvinga på mig, ofta genom att lägga reklambilder över hela sidan som måste klickas bort innan den egentliga texten kommer fram. Jag använder också adblocker för att stoppa den automatiska uppspelningen av videoklipp - som föregås av reklam. Jag har inga problem med videoklippen i sig, men låt mig starta dom manuellt när och om det passar mig.

Av hakko504
Skrivet av Blackie:

Japp instämmer, det verkar ha gjort någon förändring..
"Läs om hur du avaktiverar din adblocker" - Jo tjena!

Välj en: Inte under min levnad, aldrig eller när helvetet fryser till is.

Skrivet av Blackie:

De måste mena OMG news som är så otroligt bra BRA journalistik! Eller?

Otrolig håller jag med om. Det är så man häpnar ibland. Mestadels över den totala avsaknaden av något som kan kallas journalistik.

Av hakko504
Skrivet av lassekongo83:

@Blackie: Lägg till detta i din adblocker.

||aftonbladet.se/hyper-assets/freewall.*.js$script @@||aftonbladet.se^$generichide aftonbladet.se##.abAdArea

Tackar

Av hakko504
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Haffe
Shadows over camelot är sådär. Det går inte att vinna om man inte spelar förrädaren.

Jodå, det går. Men förrädaren har en fördel, det medges.

Av hakko504

Själv vill jag nog lägga en röst på "The Settlers" som det bästa spelet.

http://files.boardgamegeek.com/bggimages/pic108511_sized.jpg

Bra spel PÅ SVENSKA:
The Settlers
Carcassonne
Bohnanza
Ticket To Ride
Caylus
Alhambra
Metro
Sagan om Ringen (inte barnspelet, men både Slaget om Midgård och den stora lådan är bra spel)

På Utrikiska:
Puerto Rico (Kommer förhoppningsvis på svenska under hösten)
RoboRally
Euphrat & Tigris
Age of Steam
Funkenschlag/Power Grid
Shadows Over Camelot
Advanced Civilization
Reef Encounter

Dessutom kan allt från Days of Wonder rekommenderas. Och för er som inte vill lämna datorn finns ett av deras bästa spel, Ticket To Ride, utgivet som datorspel också. Det funkar både med flera spelare framför en dator eller som onlinespel mot spelare från hela världen.
Även Puerto Rico (som toppar BoardGameGeeks rankinglista över de bästa spelen - Monopol finns på plats 2941/2962) finns som datorspel numera.

Och för er som inte insett att brädspel är bästa sättet att ha ett socialt umgänge med andra människor, titta in på http://www.pantang.com

Av hakko504

Menar du att du får blockfel i bilden eller är det bara en halvtaskig bild i allmänhet?

Om du får stora rutor i bilden och den växar mellan perfekt och hopplös så får är det dålig mottagning och du får skaffa en antennförstärkare eller bättre kablar från antennuttaget och grafikkortet.

Om du inte får stora rutor i bilden har du INTE digital-TV.

I vilket fall som helst tror jag inte att det spelar någon roll vilket program du använder för att visa bilden, eftersom det med stor sannolikhet är grafikkortets TV-mottagare som inte håller måttet. Det kan dock variera lite i interpoleringen mellan olika program så det kan löna sig att sänka skärmupplösningen till 800x600 när du tittar på TV.

Har du testat att ta in signalen via en video? Dvs använda antennmottagaren i videon och sedan koppla CVBS eller S-Video signalen till grafikkortet. Kan göra underverk om det är RF-delen som inte håller måttet.

Av hakko504

Med SCART RGB Connector Kit (längst ner på sista länken) så kan jag inte tänka mig att du hittar något bättre: Det är första gången jag ser en riktig SCART RGB lösning för en HTPC. Detta förutsätter förstås att din TV klarar RGB, men nästan alla TV med SCART ingång brukar ha en SCART RGB kontakt.

Om din TV inte kan hantera RGB så är min rekommendation att skaffa ett Matrox grafikkort. Deras TV-ut sopar banan med konkurrenterna. Förvänta dig dock inte att kunna spela spel med ett sånt kort.

Av hakko504

Det borde kunna fungera med en DVD spelare i burken. Vet du om ditt grafikkort stödjer HW dekodning av MPEG2? Ett nyare kort bör kunna ge din dator den puff den behöver i så fall. Om du inte vill satsa på ett helt nytt kort så borde du kunna få tag på ett begagnat Matrox kort till rimligt pris: bättre video prestanda än Matrox korten lär du inte hitta. I samband med att jag köpte HTPC så bytte jag graffe i min huvudburk, och ett sprillans nytt GeForceFX5600 sög när jag kopplade upp den till TV:n. Matrox kortet (som var 3 år gammalt & helt odugligt på spel) såg mycket bättre ut! Tur att det var det kortet jag skulle ha i HTPC:n...

Av hakko504

P2/400 är nog i klenaste laget för film. (S)VCD/DVD bör gå bra, även i fullframe format, men tänker du köra AVI så rekommenderas en Celeron 500 el snabbare. Det beror lite på vad du har för graffe och vilken upplösning det är på AVI filmerna.

Av hakko504

-20°C Har för mig att vatten fryser vid 0°.... Antar att du tänker köra med ren glykol eller liknande. Tänk på två saker:

  1. Det kyler inte lika bra som rent vatten (men det skiljer inte så mycket)

  2. Avdunstning. Börjar glykolen dunsta och det bara blir vatten kvar so kommer det att frysa sönder förr eller senare.

Alltså: Kör pumpen torr, helst utan tank.

Å andra sidan: Ska du ner i dom temperaturerna ska du inte ha vattenkylning utan ett vapochill.

Av hakko504

@BoneZ

Enligt artikeln på ZeroFanZone så är det de bitar som det sitter kylfläns på, plus huvudtrafon, markerat i rött på sid 5 av artikeln.

Av hakko504

@Schrebowitz

Och ditt inlägg skiljer sig från det andra inlägget i den här tråden på vilket signifikant vis?

Av hakko504
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hipolito
Vilka säljer SilenX 550W? Någon i Europa?

Verkar som man måste beställa det direkt från USA tyvärr.

Av hakko504
  1. Nej, men du behöver en större radiator då, samt ett sätt att lufta systemet.

  2. Nära lufttemperaturen i omgivningen, säg 3-5 grader högre är ett realistiskt mål.

  3. Beror på. Billiga system, med små radiatorer, har ofta fläktar som pressar mycket luft genom radiatorn och dessa låter ganska mycket. Själv har jag tänkt satsa på en radiator från Waterheads och en stor tank, typ den här och då behövs definitivt ingen fläkt. Genom att sätta pumpen i tanken helt nedsänkt i vatten så dämpas ljudet från pumpen också ganska mycket, något som givetvis gör systemet tystare. Detta värmer dock vattnet något och ger en aning ineffektivare kylning.

  4. Koolance - läs FAQ:n.
    Innovatek
    Toms Hardware Guide - Leta och du hittar även en film som visar hur man sätter ihop ett vattenkylt system.

Av hakko504

Jo, jag har sett det, men 350W är för svagt om jag ska skaffa ett dual system som planerna är. Möjligen att det planerade 400W agget kan räcka, men jag skulle helst vilja ha ett på ~500W eller mer.

Vad jag har tänkt mig: Dual Athlon MP 2400+ med vattenkylning. Gigabyte moderkort(Kommer inte ihåg modellnumret men dom har bara ett dual kort). 1GB minne. Det kommer dessutom att minst sitta 3 HD (troligen 4 och sannolikt fler, i alla fall på sikt) och 3DVD/CD spelare i burken. Har inte bestämt mig än för exakt grafikkort, men det blir nog ett av Matrox nyare med TV-in/ut. Har ett äldre dylikt just nu som jag är mycket nöjd med. Kommer nog att behålla ljudkortet, SB Live 5.1.

Av hakko504

Tyst Nätagg 14dB(a)

I en tidigare tråd om tyst dator fick jag en länk till ZeroFanZone där en snubbe hade byggt ett vattenkylt nätagg. Nu är jag inte så jätte händig så jag tänker nog låta det bero med det. Jag fortsatte i alla fall med att kolla igenom länkarna på den här siten och hamnade till slut på SilentPC Reviews forum. Där hittade jag två PSu som uppgav sig ha en ljudnivå på 14dB(a), även för så kraftiga agg som 550W. Vid närmare undersökning visade det sig att bägge två två nätaggen hade samma ursprung: I början fanns Exotic PC och dom byggde SilenX PSU där silenX är ett märke för ExoticPC. En anställd blev osams med ExoticPC och bröt sig loss och startade företaget SilenX. Hänger ni med?

Om ni läser på SilentPC Reviews forum så hittar ni en hel del smutskastning mellan de båda företagen i inlägg som handlar om SilenX.

Dock verkar många ha en ganska bra bild av själva nätaggen och jag funderar på att skaffa ett, förmodligen det från SilenX

Specifications SilenX Output: 550W 3.3V - 30.0A 5.0V - 30.0A 12.0V - 36.0A $149.00

Avsaknaden av exakt spec på ExoticPC's hemsida är väl en av anledningarna till att jag överväger SilenX. Det enda som står är att den klarar 530W. Dessutom ska SilenX paketet innhålla lite mer lull-lull än ExoticPC.

Så varför postar jag här? Jo jag vill höra om det finns någon eller några som har erfarenheter av dessa nätagg. Inte ens Google var särskilt hjälpsam: 8 svar, varav 1 recension (från Silent PC...) som sade i stort sett följande,"Jovisst är det ett tyst agg, det tystaste vi hört hittills, i alla fall vid låg belastning."