Inlägg

Inlägg som mrmatte3 har skrivit i forumet
Av mrmatte3
Skrivet av Knugen1:

Det går bra.

Nice! Bor runt Nacka-området men har vägarna förbi söder/slussen rätt ofta, är det någonstans du skulle kunna mötas, eller vill du att jag tar mig ut till Bandhagen?

Kan PMa mitt nummer om du hellre synkar upp där för möte?

Av mrmatte3
Nytt bud: 600 kr 600kr för 1 styck Lacie Rugged, kan mötas upp i Stockholm (bor i södra delen) om möjligt för dig?
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av mrmatte3

Hej! Självfallet är det något som är lurt när datorn luktar bränt vid tyngre load. Och det låter nog inte orimligt att det är något som har med GPUn at göra i och med att du klarar av filmtittning utan problem, medan ett spel som PUBG får den att slockna.

Det är först vid spelande som GPUn egentligen sträcker på benen - och därav blir det först då strömåtgången påverkas markant. Självfallet kan det fortfarande vara PSUn som inte klarar av att leverera så mycket som GPUn vill åt.

För att åtgärda detta skulle jag anse att någon typ av felsökning behövs först; det enklaste blir att börja med att installera mjukvara för att vakta temperaturerna i burken. Visar det sig att GPUn når upp i alltför höga temps så är det sannolikt GPUn som har kolat. Om den uppvisar normala temps så kan man nog räkna med att PSUn inte längre orkar med strömkraven och då är den självfallet enklast att byta ut.

Av mrmatte3
Skrivet av Wifi:

Nyinflyttad, så detta är "work in progress".

https://i.imgur.com/KRTlXMb.jpg

Jag är extremt nyfiken på vad detta är för skrivbord, är mitt uppi en nyflytt och behöver något i stil med det du har.

Finns länk?

Av mrmatte3

Stockholm - Fruängen reporting in, totalt kaos på nätverket där framförallt svarstiderna mot majoriteten av webbplatser fungerar uruselt. Dag 4 sen jag fick Comhem efter 3 års felfritt från BBB... tröttsamt.

Av mrmatte3

@davvarn:

Kjell & Cos kit håller en hög kvalité i förhållande till det priset skulle jag säga, har använt alla produkter vid flertalet tillfällen.

Även om man säkerligen kan fynda på Aliexpress också då det mesta är importerat från kina nu förtiden.

Oavsett så har ju Kjell också ett års garanti om det nu skulle gå sönder!

Av mrmatte3

Ang windows 10 så vill jag minnas att windows 10 anniversery update gör så du kan binda din windows 10 licens till ditt microsoft-konto (som man ofta skapar vid första installationen av windows 8 eller senare)

Därefter aktiveras licensen på nya maskiner, vid exempelvis hårdvarubyte, efter att du loggar in på microsoftkontot som licensen är bunden till.

Oklart om det också gäller för OEM licenser, inte läst in mig på det ännu.

Edit: Såg att du hann före med samma info.

Av mrmatte3

Vet inte om du är intresserad i ett Razer Blackwidow Ultimate 2014? ~1 år gammalt och i väldigt bra skick, är personligen relativt pedantisk när det gäller mitt skrivbord så kör jag igenom det med tryckluft osv så är det helt klart i bra skick :).

Vid intresse kanske det går att prata vidare i så fall? Är bosatt i Oslo men har nog inget problem att skicka, hörlurarna för min del räcker att de sänds till en svensk adress hos päronen.

Av mrmatte3

Vill slå ett slag för Bastion, Indie-liknande spel med fantastisk musik och spelkänsla. Lite gräns på "hack and slash" men det är riktigt story-driven, om än inte åt "RP-hållet" kanske.

Likväl har du Shadow of Mordor och ovan nämnda Witcher 3, bägge de titlarna var de första spelen jag körde med kontroller till PCn. Fantastiska spel alla tre, på sina egna sätt!

Av mrmatte3

@PeCe: Så var det ja, skulle förtydligat att jag var osäker på huruvida det var 2 eller 3 månader, var på jobbet så hade inte möjlighet att källhänvisa något. Tack för korrekturen!

Av mrmatte3

Precis som Godspeed nämnde, det som EU-lagen citerar som "Guarantee" är det vi i Sverige kallar reklamationsrätt. En garanti lämnas frivilligt enligt Svensk lag, och används för att komplettera det redan stående reklamationsskyddsnätet.

För att en reklamation skall vara gällande måste du reklamera inom skälig tid (Skälig tid är alltid 3 månader efter upptäckande av felet). Du måste kunna bevisa att felet fanns på kortet vid inköpsdagen, eller att felet var stundande redan då (dvs något underliggande som sedan resulterar i ett fel).

Är relativt säker på att det där med bevisbördan är tvärtom emot vad jag lyckades tolka i texten ovan. Inom 6 månader så är du i stort sett alltid fri från bevisbörda, du kan säga att något är trasigt och butiken måste påvisa handhavandefel.

Efter 6 månader åligger det dig att kunna bevisa att du inte har handskats med kortet på fel sätt. Vanligtvis genom att visa på ett kort som håller väldigt god standard och är väl omhändertaget.

Det är för exempel därför som butikskedjor ibland erbjuder 1-2 års garanti; den agerar som en förlängning av det 6 månadersskydd du som kund har i reklamationsrätten.

Ovanstående nämns även inom EU:s "Guarantee", eller reklamationsrätt:
- Within 6 months of their receipt, you simply need to show the trader that the goods are faulty or not as advertised.
- But, after 6 months in most EU countries you need to prove that the defect already existed on receipt of the goods, for example, by showing that it is due to the poor quality of the materials used.

Denna "klausul" finns även i svensk lag, och visar alltså att efter 6 månader ligger bevisbördan på dig som kund.

TL;DR - Har du gjort allt rätt med kortet, och åberopar felet inom 3 månader från det att det upptäcktes, samt kan påvisa att du inte handskats fel med det på något sätt som kan orsaka att det gått sönder, så kan du reklamera och begära avhjälpning/nytt kort.

/ 1 års Juriststudier där första kursen rör sig om konsumenträtt, var dock ett år sedan nu så kanske är lite rostig, borde stämma rätt bra dock

Edit: Förtydligade bevisbördan

Av mrmatte3

@Amarillo: Om du nu absolut inte kan vänta till Pascal så se till att registrera grafikkortet på EVGAs hemsida, för att kunna utnyttja "Trade-up" när pascal kommer. När kortet är registrerat har du 3 månader på dig att byta upp, och med största sannolikhet kommer EVGA erbjuda 10X0 serien som tradeup-able från 980ti!

Om inte annat är det värt att kolla upp, resten ser stabilt ut!

Av mrmatte3

Jag äger för närvarande ett EVGA GeForce GTX 980 Ti 6GB SC+, och är riktigt nöjd.

När jag köpte det kortet fanns inte EVGAs hybridkort på marknaden, önskar minst en gång i veckan att jag haft is i magen, eller vetat om det. Hade köpt hybridkortet alla dagar i veckan om jag bytte kort idag. Skillnaden i temps är riktigt stor och det känns bara bättre att veta att kortet tuggar på runt 50-55C istället för att sticka iväg till 75-80C som dem ju gör om man inte har en aggressiv fläktkurva.

Av mrmatte3
Skrivet av Kakann:

Tack för input! Det skiljer ju ~5-30% beroende på spel och upplösning etc. så det känns rätt dumt och köpa en i5a på en så dyr dator. Det är väl typ SSDn som jag funderar på om den är värd pengarna. Skulle väl kunna vänta på Pascal men det känns som det alltid finns något och vänta på och det är tråkigt

Aha, då har det kanske ändrats lite i siffrorna sen lansering, i så fall hade jag direkt kört på i7. Jag tänkte samma sak, i den prisklassen är det inget värt att snåla för.

Jo visst finns det alltid något att vänta för, men detta är ju något som har väntats på i ett par år i och med ny arkitektur. Så det blir (förhoppningsvis) inte bara ett hopp som 780-980 serien etc, utan kanske lite mer kräm. Men återigen så lever jag inte som jag lär då jag själv köpte ny processor två veckor innan Skylake. Ger bara lite input ur olika synvinklar om vad som kanske kan vara värt att tänka på om man inte måste ha riggen NU.

SSDn är väl kanske ditt enda "onödiga" lyxobjekt i setupen då man ofta klarar sig fint på en bra SSD. Men har man pengarna så varför inte, det är helt enkelt något du själv får bestämma - annars kan jag varmt rekommendera samsungs 850 Evo serie. Tror dom brukar ligga i toppskiktet i Pris/Prestanda.

Har tyvärr ingen koll på X99 så kan inte ge någon direkt input på det.

Av mrmatte3

@Cranzle: Om du läser TS post igen så ser du att han skrev att han har ett EVGA G2 750W till den nya datorn. Det nya nätagget är till den gamla PCn som hans sambo skulle få "ärva". Så han klarar sig ypperligt med det som sitter i kundvagnen.

OnT: Tycker det ser fint ut, finns ingenting direkt som jag hade ändrat på om jag ville ha en ny rigg idag. Klarar man att hålla ut finns det alltid argument för att hålla sig tills Pascal dyker upp för att se vad det har att bjuda på (samt eventuella prisdropp på nuvarande generation).

Edit: Såg att du hade en i7. Om du vill pressa budget vill jag minnas att den bara gav 1-3% mer i prestanda när den testades här på Sweclockers, så det går att få ner priset ytterligare för en i5 istället. Nu tänker jag inte tvinga dig till det då jag själv köpte en i7 sist jag uppgraderade, just för att man aldrig vet hur utvecklingen ser ut, och jag har tendens att multitaska ganska rejält samt köra lite VMs.

Av mrmatte3

När du startar datorn via USB-stickan så kommer du få en installationsmeny för windows 10, i den menyn har du ett par alternativ, kommer inte ihåg valen ord för ord, men generellt så ger det ena alternativet möjligheten att "behålla mina filer men ominstallera windows" det andra alternativet "rensar allt från datorn och ominstallerar windows". Du vill naturligtvis använda alternativet som blåser hela disken för att försäkra dig om att den är ren.

Förtydliga för mormor att hon kommer förlora eventuella filer som redan finns på datorn, och håll tummarna på att det inte är något viktigt för henne.

Finns bra guider på internet för hur du gör en "Clean install windows 10 from USB stick", så ta med någonting för att kunna följa en sån om du är osäker.

Av mrmatte3

By far the most beautiful build I've seen on Sweclockers. This is the first one which made me say "Name a price and I'll buy it". Even though I probably can't afford such craftmanship it is a 5/5 for sure!

Av mrmatte3

Såvitt jag minns så är Asus kort det nästbäst presterande kortet out of the box, där gigabytes slår det med någon liten procent, kör på!

Av mrmatte3

@daLLEEE:

Från en tidigare MacBook hater, till att sen bli en användare av MacBook - just för plugg; så är det i mina ögon ett ganska enkelt svar, men vid rätt förutsättningar.

Med en budget på 8000kr kommer du inte ha råd med en MacBook till nypris, men skulle du få tag på en begagnad MacBook, för max 8000kr som inte har allt för många år på nacken, så är det helt klart en bra deal. Åldern är viktig med tanke på att du inte vill ha en dator vars batteri har slitits på, då en dator för studenter i mina ögon har kravet att den skall klara en hel skoldag utan laddning.

Utöver det så går det säkerligen att få tag på billigare pluggdatorer för runt 8000kr som helt klart täcker behoven som en student kan ha. Om du skall plugga arkitekt eller läsa med hjälp av CAD-program eller liknande så kan det ställa vissa krav på hårdvaran, om inte så är fallet så klarar du dig garanterat under 8000kr om du köper en PC.

Jag hade prioriterat Batteritid=Vikt>Pris>Prestanda i ditt fall. För att få en så portabel och energieffektiv dator som möjligt!

Jag vet att det inte är ett konkret svar, men kanske en liten vägledning. Lycka till!

Av mrmatte3

Mina snabba råd angående några av de senare frågorna i tråden.

G2 vs RMx är i stort sett likapresterande aggregat, G2 serien gör nätdelar i absolut toppklass, likaså RMx - välj det som passar dig/plånboken bäst, du kan inte gå fel med vilket som.

Angående skärmarna så har jag läst oerhört mycket om bägge generationerna från Acer och ASUS Rog. Genomgående problem för alla 4 skärmar är att många lider med mycket BLB, samt IPS-glow (det sistnämna får man i olika mängd oavsett skärm, ofta mindre på premium-paneler).

Det finns riktigt perfekta skärmar från både ROG Swft p279 och Predator 271, men de är mindre än 1/10 då qualitycontrollen är riktigt usel på skärmarna. Folk har fått döda pixlar, oerhört mycket BLB samt smuts bakom panelen. (Det är samma tillverkare till bägge panelerna).

Grundar mitt utlåtande efter att ha läst igenom 100+ sidor på http://www.overclock.net/t/1581181/acer-xb271hu-share-your-ex...

över 150 sidor av ASUS Rog Swift.
http://www.overclock.net/t/1558309/various-asus-debuts-rog-sw...

Det verkar överlag som att du har lite bättre odds i panellotteriet om du väljer den senaste Predator-skärmen (dvs Acer-skärmen). Notera att personerna i den tråden verkar vara ytterst pedanta, men samtidigt anser jag att en skärm för 6-8k skall vara perfekt in i minsta detalj.

Jag har personligen blivit lite avskräckt av nuvarande generationens 1440p IPS G-synk skärmar och tänker nog vänta till nästa generation då kanske fler panelaktörer finns som sätter lite krav på kvalitétskontroll. En premiumskärm skall vara premium minst nio gånger av tio, inte en gång av tio.