Inlägg

Inlägg som mattiaswallin har skrivit i forumet
Av mattiaswallin

Proshop prishöjning

Jag skrev faktiskt tidigare till proshop och frågade om prislappen på 4500 gällde. Fick först jakande som sa "Ja det är samma som förra droppen på 4500".

Därmed skrev jag för någon timme sen och frågade när dom nu höjde priset väldigt nära släppet. Då nämnde supporten att dom insett att dom sålt korten till förlust.

Vilket såklart är rimligt. "Verkar något för bra för att vara sant så är det ofta det". Min känsla är att det verkar vara sommarjobbare som styr skutan där på proshop för tillfället 😂☺️

Av mattiaswallin
Skrivet av Laxpudding:

@mattiaswallin: Vad som är relevant är inte hur många frames i sekunden panelen kan tänkas "visa upp". Vad som räknas är kvaliteten på tänkta interpolering och det kan inte en panelfrekvens avslöja.

Tror att just din sista mening där som jag sökt som svar för att försöka att ens förstå vad man behöver fokusera på ang. all mumbo jumbo som sägs ang. Hz.

Besvärligt då att kunna jämföra apparater? Är det bara att läsa reviews/försöka jämföra med egna ögon i butik?

Av mattiaswallin

Det här är något som jag då inte förstår.

Jag köper att om man bara kollar på film exempelvis så vill man inte ha massa interpolering och artefakter osv. som gör att upplevelsen blir mindre äkta. Men kollar man på t.ex. sport och dylikt med mycket snabba rörelser osv. upplever jag det iallafall som en bättre och skönare upplevelse med mer "flytande" bild? Mindre hack och så. Och då är det väl klart relevant om skärmen klarar av att visa upp fler frames i sekunden?

Tycker ofta jag läser diskussioner som att "det spelar ingen roll vad skärmen klarar då den ändå bara matas med 60 Hz" eller t.ex. uttrycket "hittepårutor" och "äkta bildrutor". Jag vet inte om det är att man har allt för olika fokus med vad man vill med sina skärmar, men jag tycker iallafall att hittepårutor kan bidra till en bättre upplevelse när man tittar på sport? Och då är det väl också klart relevant om panelen klarar av detta?

Av mattiaswallin

@Laxpudding: Det översta kan jag sannerligen skriva under på! Det enda jag som ändå är en "någorlunda insatt" konsument känner att jag kan lita på är typ upplösning, skärmstorlek och effektförbrukning. Alla andra kvantiteter och nummer är som du säger sjukt svårt att jämföra.

Tack för länken till den stora skärmguiden! Ska ta mig en kik där för att få mig en större förståelse! Tack så mycket för hjälpen.

Av mattiaswallin

@Laxpudding: Hej Thomas, tack för svaret! Hade faktiskt läst alla frågorna och svaren i din tråd. Och jag förstår hela ideén och dilemmat ang. "up-sampling"/interpolering av frames. Men en påföljande fråga, vissa tillverkare redovisar också i sina specar typ "uppdateringsfrekvens bakbelysning" (utöver en "uppdateringsfrekvens") som då kan ligga i t.ex. 50 eller 100 Hz. Kommer inte det påverka hur snabbt/bra skärmen klarar av att uppdatera och visa bilder i högre hastigheter (även om dom framesen som ska visas är interpolerade)? Eller menar du att den tekniska aspekten på detta aldrig kommer få någon påverkan då själva uppsamplingen/interpoleringen alltid kommer vara det kritiska för hur bra "uppdateringsfrekvens" man skulle uppleva?

Jag skriver lite grötigt och får inte fram min tanke på ett jättetydligt sätt. Men i grunden, finns det inget tekniskt i själva skärmen som faktiskt kommer påverka möjligheten att spela upp högre framerate? Hur panelen/bakbelysningen faktiskt fungerar för att producera den bild som ska visas på skärmen!

Angående TV har jag inte lyckats bestämma mig än, blir eventuellt en av Philipsmodellerna då jag tycker ambilight känns intressant att testa.

Av mattiaswallin

Söker guidning i Televisionsdjungeln!

Hej, nyligen flyttat och dags att köpa ny TV (står helt utan för tillfället så ej sugen att vänta på black friday/mellandags).

Problemet är att ju mer jag försöker läsa mig till och bestämma mig för vad jag bör köpa desto mer vilsen blir jag av allt jag läser. När jag började med mitt letande var en av de enda sakerna jag visste att jag ville att den skulle vara 100Hz. Nu förstår jag av vad jag läser och ser bl.a. http://www.sweclockers.com/artikel/22991-sweclockers-introduk... av @laxpudding att detta inte innebär den faktiska skärmuppdateringen utan snarare beror på interpolering och signalmodulering av bilden? Och att detta inte ens är något man bör ta hänsyn till då det är en väldigt godtycklig siffra från tillverkaren?

Anledningen att jag trodde mig vilja ha 100Hz är att jag ser på en hel del sport och ibland även någon stream med spel m.m. Och när jag köpte min förra TV (i butik för ca 5 år sedan) fick jag förklarat att 100Hz är ett måste för att det ska hacka mindre vid panoreringar, och nog tyckte jag mig se relativt stor skillnad mellan en skärm som kallades 50Hz och en som då kallades 100Hz (även om jag förstår att det delvis kan ha påverkats av produktplacering, vilka skärmar dom ställer bredvid varandra för jämförelse osv.).

Så hur ska man då värdera detta mellan skärmar? Är det snarare att läsa upp på vilken teknik som används för att förbättra bildkvalitén eller är det bara att lita på att man "får vad man betalar för" eller ungefärligt lita på tillverkaren att om dom kallar det "100Hz" vet man att dom lagt ner mödan med sin teknik att åtminstone förbättra flytet mellan frames på någorlunda sätt? (Tycker det är lite svårt att uttrycka mina tankar då jag inte är säker på terminologi, men hoppas att ni förstår vad jag menar).

Med denna generella fråga kan jag också avsluta med att fråga om köpråd. Jag är sugen på en 55 tummare, så mycket TV som möjligt till en rimlig prislapp. Hoppas kunna hålla det kring 7-8000 kr. Användningsområde är främst sport och alldagligt tevetittande, men även lite film och serier.

Några uppslag jag kikat på är:
https://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tv/UE55KU6075XXE/...
https://www.webhallen.com/se-sv/ljud_och_bild/266730-philips_...
https://www.netonnet.se/art/ljud-och-bild/tv/55-60tum/lg-55uh...

Slutligen denna som är på rabatt till imorgon, men som tyvärr måste hämtas på annan ort då det är utgående sortiment:
https://www.elgiganten.se/product/ljud-bild/tv/55PUS6501/phil...

Av mattiaswallin

Har fått mycket bra hjälp och hoppas att jag skulle kunna få några fler slutliga åsikter på en burk som ser ut som följer:

http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2642122&view=l

Där är Asus R9 280:n utbytt mot XFX:s R9 280X black edition.
*edit* Har även slängt in WD:s 1TB Green HDD och bytt ut Z97 kortet till en Asrock.

Funderar också lite på skillnader mellan H97 moderkorten och Z97 moderkorten? Med tipset jag fick om att de flesta användare inte skulle märka skillnad och bara köra något billigt och bra funderar jag på att byta ner till Asus H97-plus version. Jag är ju som titeln säger ingen van byggare, så tänker att det mest troligt inte påverkar mig så mycket?

Av mattiaswallin
Skrivet av AntiChrist:

Tror båda moderkorten kommer fungera bra. Asus Z97-A är en testvinnare i klassen, men i min mening ej värd 250 kr i prispåslag mot Z97X-Gaming-3. Hade kört: http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/uppgraderingspak...

Däremot kör Netonnet dyrare pris på Asus Z97-A:n än andra sidor. Om man jämför på t.ex. net2world så är skillnaden mot Gigabytekortet bara 139:- vilket i så fall känns som något man inte behöver snåla in på för det bästa i klassen?

Av mattiaswallin

Funderar t.ex. på skillnaden mellan Asus Z97A moderkortet i jämförelse mot t.ex. MSI Z97M-G43 vilket är 300 kronors skillnad?

Av mattiaswallin

Har för övrigt fortsatt kolla runt i liknande inlägg på forumet och tycker mig se att folk generellt föreslår billigare moderkort än det jag valt tillsammans med något dyrare grafikkort? Är det bara min känsla eller finns det billigare bra moderkort?

Av mattiaswallin
Skrivet av versions:

Anser personligen att Supernova G2 750 är ett riktigt klipp. Om du lägger dig över XFX Core 550 i pris så är du farligt nära Supernova och köper en mycket sämre produkt för ~100-200kr mindre. Om du köper något semimodulärt i samma prisklass som XFX så får du ett klart sämre agg.

Kylaren som Intel skickar med är inget att hänga i granen för stock, det stämmer. Ska du överklocka så är den fullständigt oduglig. Cooler Master Hyper 212 EVO är en prisvärd och tystgående lösning. Silverstone Argon AR01 är i samma prisklass och kyler bättre men låter mer så där får man välja själv vad man föredrar. Finns givetvis finare modeller, speciellt Noctua NH-U14S och NH-D15. Båda är tystare, U14S kyler mycket bättre och D15 är helt överlägsen, dock väldigt stor.

Skickades från m.sweclockers.com

Har nu bestämt mig för detta bygge.

https://www.netonnet.se/Customer/SharedList/17642

Ihopräknat med delar köpta från NetonNet och Net2world (allt separat, billigast så) blir prislappen 8533:- .

Skulle jag välja det billigare nätagget istället så blir det - 450:- på det och är det jag funderar på mest för tillfället. Jag har svårt att se att jag kommer uppgradera datorn på ett bra tag så om det billigare nätagget funkar bra för den här setupen så lutar jag nog på att köra på det. Är nog mest orolig över att den ej är modulär och hur struligt/mycket extra kablar det blir.

på prislappen kommer det ju tillkomma en skärm (1000-1300kr) en HDD (~500kr) och ett tangentbord så kör jag det billigare nätagget hamnar totala kalaset på ungefär 10k vilket känns okej.

Av mattiaswallin
Skrivet av versions:

just samsung 840 evo är väldigt populär. inte utan anledning så klart men det blir lätt så att man tror att det är den enda bra produkten då. mx100 har sämre skrivhastighet än 840 evo på 250gb-varianten men har mlc nand vilket är trevligt. båda är fina diskar, rekommenderade helt enkelt mx100 för att den var billigare.

"Samsung 840 Evo är den absolut hetase SSD serien just nu och det är också den som säljer bäst i Sverige just nu. Samsung har kombinerat fördelarna med att använda TLC-NAND (lägre pris) med smarta funktioner, stabil drift och riktigt bra prestanda. Trots att enheten är begränsad av att den använder TLC-NAND så presterar enheten bättre än flera andra tillverkares nuvarande toppmodeller. Dessutom så drar enheten väldigt lite ström. Allt detta gör den till den perfekta laptop-uppgraderingen. Enheten använder också nytt NAND som gör att varje NAND-enhet blir dubbelt så stor, vilket gör att 250GB modellen inte kan fylla kontrollerns alla kanaler på bästa sätt. Detta resulterar i sämre skriv-prestanda jämfört med 500GB-modellen.

+ Bra prestanda i alla tester, låg strömförbrukning, väldigt prisvärd
- Märkbart lägre sekventiell skrivprestanda än andra ~250GB enheter"

"Med nya MX100 serien så tar Crucial ett stadigt grepp om mellanklass/budget segmentet. Enheten bygger på samma grund som man lade med M500 och i det stora hela så är det precis samma enhet. Enheten har stöd för TCG Opal 2, IEEE1667 och MS eDrive samtidigt som man även har kondensatorer för att skydda användardata om strömmen till enheten bryts. Nytt för MX100-serien är att man bytt kontroller till Marvell 88SS9189 och dessutom bytt till Microns purfärska 16 nanometers nand. Detta ger bättre prestanda på alla fronter och dessutom ett lägre pris. Prestandamässigt så är den lite långsammare än M550 men samtidigt märkbart snabbare än M500 och även snabbare än Samsungs populära 840 Evo. Allt detta till ett pris som känns som rena rånet. Aldrig har vi fått så mycket för våra slantar. På den negativa sidan så tycker vi att strömförbrukningen är medelmåttig och under hård belastning så presterar enheten inte jättebra. Men det är trots allt den överlägset bästa allround-enheten i storleksklassen.

+ Solid prestanda, billig, krypteringsmöjligheterna, Kondensatorer för att skydda data vid strömavbrott
- Tappar mycket prestanda under hård belastning"

den för mx100 är för 512gb-varianten som har bättre skrivhastighet än 256 då det inte fanns med 256 där.

http://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/svenska-ssd-guid...

inget fel på grafikkortet, riktigt prisvärt, mycket prestanda för pengarna.

http://www.sweclockers.com/image/diagram/6451?k=5af9bf3112528...

om du nu vill upp så kanske något av följande passar
http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/grafikkort/amd-p...
http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/kampanjer/gtx-70...
http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/grafikkort/amd-p...
http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/grafikkort/nvidi...

nvidia 970 och 980 är på väg in vilket kan innebär prisjusteringar på nuvarande 700-serien

Tänker nog byta SSD till ditt förslag men är lite osäker på nätagget. Har tänkt att jag skulle ha ett modulärt/semimodulärt nätagg då jag känner att det är skönt att slippa extra kablar. Förslag på dylikt i prisklassen under SuperNovan?

Har en kompis som nyss byggt en dator som ansåg att jag "måste" skaffa annan kylning till CPU:n, är det värt och måste man upp i vattenkylning eller finns det vanlig kylning till ett bra pris?

Av mattiaswallin
Skrivet av versions:

http://www.net2world.se/radeon-r9-280-3gb-gddr5---asus-r9280-...
http://www.net2world.se/ssd-256gb---crucial-mx100/35/41047515...

där har du 300kr åtminstone. z97x? z97x gaming 3 då eller? de flesta användarna märker nog ingen vidare skillnad mellan olika moderkort och bör köra på något billigt och bra. lite skeptisk till gaming 3 då det har en killer nic men bör funka ok.

några förslag på chassi:
phanteks enthoo pro
corsair carbide air 540
fractal design define r4
fractal design arc r2

agget är i överkant, absolut, men finns inte supernova g2 550. det är riktigt fina saker, vilket resten av ditt bygge är också (förutom grafikkortet som är lite budget). om du vill ha något billigare kan du köpa http://www.net2world.se/n%C3%A4tdel--550w---xfx-core-edition/... för halva priset som också är bra, dock 80+ bronze istället för gold, inte modulärt, inte semi-passivt, kortare garanti och allmänt en sämre produkt, dock riktigt bra för prisklassen.

200r är ett bra budgetchassi, absolut.

Ja precis, det var z97x gaming 3 jag menade.

Angående SSD:n hade jag läst mycket bra om just den Samsungdisken men är väl inte exakt hugget i sten. (I övrigt hade jag tänkt kolla igenom var jag kan köpa delarna billigast när jag har en färdig lista, var mer att jag valde att lägga ihop en lista på NetonNet för att det är enklare för alla inblandade att slippa 10 olika länkar i en sån här tråd.)

När du säger att grafikkortet är budget, vad är ett mer passande i så fall? Hade ju ändå tänkt att få rätt schysst grafik så känns ju dumt att snåla in på det som jag kanske märker mest iallafall sett till den gaming jag kör nu.

Av mattiaswallin

Ovan byggare söker råd/input! Gaming dator ~8-9k

Hej! Tänkte bygga ihop en stationär gamingdator efter att rätt länge spelat på bärbar .

Har läst igenom i princip alla byggtrådar de 5 senaste sidorna i den prisklass jag letar efter och tror att detta är något ungefärligt vad jag vill ha.

https://www.netonnet.se/Customer/SharedList/17610

De spel jag spelar är för tillfället en del Dota2 , ibland CS:GO, Minecraft och hade även tänkt börja lira lite ArcheAge. (men tanken är väl också att jag med detta bygge ska klara mig en bit framöver!)

Utöver det i listan hade jag väl tänkt en HDD på 1TB och behöver ju självklart chassi. Är då mest tveksam på chassit, hur viktigt det är med filter vid fläktar osv. (har ju aldrig byggt/använt stationär vidare mycket så vet inte hur mycket det påverkar.)

Behövs det mer kylning? Tänker att med bara HDD + Chassi på min lista hamnar jag väl någonstans strax över 9000:- , så behövs mer fläktar så är jag nog sugen på att nedgradera, och undrar väl då vad som är mest "värt" att nedgradera. Är nätagget något i överkant?

Undrar även över skillnaden på Z97A och Z97X ? ser att samma uppgraderingspaket med Z97X:en är 300kr billigare, är det bättre att bara ta den billigare eller vad gör skillnaden?

Tänker också köpa skärm och funderar på http://www.inet.se/produkt/2303642/benq-24-gl2450e som verkar som en solid skärm bara att den har 60Hz uppdatering vilket jag inte tycker är så farligt då jag inte spelar vidare competetive FPS. Men undrar om jag då med resten av datorn köper för hög prestanda?

Uppskattar all input/åsikter och söker gärna förslag till chassi/HDD (samt andra åsikter på bygget).

mvh. Mattias

*edit* Hittade det här stilrena chassit till en vad jag anser vettig peng?
http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/chassi/tower/cor...