Inlägg

Inlägg som Sebbestune har skrivit i forumet
Av Sebbestune

Laptop med bra tangentbord och hållbarhet

Hej jag har precis sålt min gamla laptop och i över 1 vecka gått och grubblat på vilken dator jag borde köpa härnäst. Innan jag skapade denna tråd läste jag igenom köpguiden av CSM101 ( http://www.sweclockers.com/forum/112-barbara-datorer-koprad/8... ) och jag hoppas på att få åtminstone det mesta rätt.

Jag kan börja med att säga att jag är en student och läser till datavetare på högskolenivå. Datorn kommer främst användas till programmering och massor av skrivande men även lite gaming (Starcraft 2) och ljudredigering och möjligen bild/videoredigering. Det jag värdesätter högt är bra tangentbord och skärm som känns bra att skriva på länge. Gärna även att datorn håller i många år (både att den åldras bra prestandamässigt för det jag tänkt göra och att inte själva datorn bryter ihop efter 3-4 år).
Min budget är ca 8000 till 10 000 kr.

-> Datorn jag är ute efter har en 14-15 tums skärm, för att inte bli för stor eller för liten. Jag kommer främst använda den för skolarbete och en massa skrivande, både programmering och textdokument.
-> Något som är mycket viktigt för mig är att tangentbordet och skärmen är av toppkvalité (gärna matt full-HD skärm) och lätt går att sitta vid 4+ timmar konstant skrivande om dagen utan minsta bekymmer. (Som student kan det ofta bli över 8 timmar om dagen men sällan mer än 4 timmar utan rast )
-> Processorn ska vara bra, gärna i7 med 4 kärnor eller liknande då jag kommer skapa program som använder flera processer/trådar och för att jag kommer gå kurser som handlar om just trådar och processer.
-> Grafikkortet behöver inte vara en beast men ska klara Starcraft 2 (det tyngsta spelet jag spelar) med höga inställningar i full HD.
-> Eftersom jag ska resa fram och tillbaka till skolan etc. och faktiskt använda min laptop lite varstans så ska den gärna väga under 3kg.
-> Batteritiden ska vara 4+ timmar så jag kan sitta och ta anteckningar under en hel föreläsning utan problem.
-> När det kommer till lagring så är jag inte superkräsen när det kommer till snabba starttider, men jag vill kunna använda datorn utan lagg. Datorn får dock gärna ha 250GB(SSD)/500GB+(HDD/SSHD) om jag ska använda det som medföljer, men då ska den som sagt vara snabb nog, t.ex. 7200rpm 16+MB cache eller sshd. (I annat fall fixar jag en 250GB SSD och monterar själv).
-> Helst ska datorn inte låta alltför mycket men fläktar under arbete är inget problem (helst ska inte fläktarna behöva köra i IDLE eller skrivande i word).
-> Jag vet inte om det är viktigt att nämna men har tänkt att köra både Windows och Linux på datorn (troligtvis Ubuntu).

Några av datorerna jag tittat på hittills är:
Lenovo Thinkpad W serien och då främst
Lenovo Thinkpad W520
Lenovo Thinkpad W530
(olika annonser från blocket och ebay och ett tyskt företag som heter JMS hardware&software)
http://www.ebay.com/itm/LENOVO-ThinkPad-W520-i7-2920XtremeM-1...
http://www.jms-hardware.com/Thinkpad-W530-QuadroZ-K2000M-FHD-... (denna är jag rätt sugen på men då sträcker jag mig egentligen lite över budget och jag vet inget om företaget).

Lenovo Thinkpad T serien och då främst
Lenovo Thinkpad T530
Lenovo Thinkpad T540p
Lenovo Thinkpad T440
(olika annonser från blocket och ebay samt lenovos egna hemsida)
http://shop.lenovo.com/se/sv/laptops/thinkpad/t-series/?menu-...

Dell Latitude serien och Precision serien och då främst ( dustinhome och webbhallen )
Dell precision M2800
http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/206902-d...

HP Probook, elitebook och zbook14/zbook15
Då har jag tittat främst på elitebook och nedsatta zbook15 på HPs hemsida och dustinhome.
http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/List.aspx?sel=PBNB

På netonnet hittade jag även
ASUS ROG http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-1...
och
Lenovo Y50-70 http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/skarmstorlek/laptop-1...
Dessa är jag både förhoppningsfull och tveksam mot då de främst riktar sig mot gamers och jag av erfarenhet vet att sådana ofta kan ha halvdana tangentbord. De har även glossy skärm vilket är ett stort minus för mig. Jag har även sett en del returnexemplar av ASUS ROG vilket har gjort att jag inte riktigt velat testa den, vill inte att min nya dator ska gå sönder inom en snar framtid.

Många av dessa datorer (om man köper nya) kommer med ytterst låga specs till sitt pris (tänker då främst på L440 på netonnet, probook och latitude på dustinhome/webbhallen), jag har läst i flera trådar här på sweclockers att många verkar älska dessa proffsdatorer (termer jag sökte på är "thinkpad", "w520", "elitebook", etc. för att hitta massor av trådar om dessa datorer, tyvärr många med några år på nacken.) Det jag verkligen gillar med hur trådarna beskriver dem är just hur tangentborden och hållbarheten verkar vara väldigt hög. Det är rätt förståeligt att specsen är lite lägre med så bra fysiska detaljer (tangentbord och skal etc.) men som sagt behöver jag något som åtminstone klarar mina krav och har bra tangentbord.

Något jag verkligen inte vill ha är en dator som blir för varm eller överhettad. Jag har tagit mig en titt på notebookcheck (på de allra flesta av ovanstående datorerna) och de flesta utom Lenovo thinkpad och HP zbook verkar kunna bli rätt varma. Dels vill jag undvika värme för att kunna sitta med datorn länge, dels för att kunna ha händerna på datorn utan att det blir för varmt (vid skrivande) och dels för att datorn inte ska gå sönder på insidan p.g.a. värme etc.

Så för att knyta ihop allt. Jag är på jakt efter en dator som ska gå att använda som studiedator och till vardags. Den ska vara lätt att skriva på länge och ha ett bra tangentbord och bra skärm. Den ska klara lättare gaming samt musik, bild och videoproduktion. Snabb processor med 4 kärnor är viktigt. Den ska vara portabel nog för att ha med sig bl.a. till föreläsningar och arbete både hemma och på språng. Jag skulle även bli glad om datorn förväntas hålla 4+ år och inte har ljud eller värmeproblem. Budgeten är på ca 8000-10000.

Alla tips och råd är välkomna, har du något perspektiv eller någon dator jag inte ens tänkt på är sådana förslag välkomna. Om du har någon av ovanstående datorer eller vill ge något tips så är jag idel öra!