Inlägg

Inlägg som riporto har skrivit i forumet
Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Det är stor skillnad, DX har tidigare varit för flera Windows versioner, medans DX12 är Windows 10 exklusivt.
Därför vore det bättre om spelutvecklare satsar på Vulkan, så att det kommer alla spelare till gagn än endast Windows 10 användare.

Bra att du ger efter "vore bättre". Du har svårt att förstå att din önskning har inget med verkligheten att göra. Windows 10 kommer att bilen succé, det är skrivet i sten.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Nej, det är inte surt.

Och angående DX12 så är det inget som gemene man skriker "wow" över och hänger på låset för.

Och bästa för användarna i slutänden är om det satsas på Vulkan, så får utvecklarna det enklare att utveckla spel som är cross-platform, vilket kommer alla till gagn, och att spelutgivarna får några spel sålda än att låsa till DX12 som endast finns till Windows 10.

Inget "större fel" på DX12 i sig, utan felet är att de låser DX12 till W10 endast, när de kunde släppa det till W7/W8/W8.1 med, men Microsoft gör ju så för att tvinga att användarna ska gå över till W10 och överhypade DX12....

För sista gången: DX har alltid varit låst till Windows och OpenGl har alltid varit plattformsoberoende.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Det handlar om 2 spel än så länge. "wow"..
Så ja, jag är påläst.
Förvänta er inte att de kommer släppa cross platform på Halo, Forza eller någon annan större titel.

Surt sa räven! Det är bara början. Windows 10 är inte ute ens, 2 spel är en bra början. Vad vi ska förvänta oss om kommande spel är inte något du ska informera oss om, eller hur? Du är inte påläst, du kände inte ens till de 2 spelen. Du drar slutsatser som om du jobbade hos Microsoft. Du har fel om Vulkan, du har fel om DX12 och du har fel om Windows 10.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Nej, Microsoft satsar på att få över alla till nyare operativ då Windows 8 vart en flopp.
Och nej, Windows 10 spelare kan inte köra mot Xbox spelare.
Om man inte ser till att Xbox One kan streama till en Windows 10 dator, men det körs oavsett på Xbox One och inte på Windows datorn

Det handlar inte enbart om streaming, xbox one spelare kan spela mot windows 10 spelare, som t ex i kommande Fable Legends. Som jag sa tidigare, du har inte läst på, och endast svamlar.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Det har ingen sagt, men nya versioner av OS X är gratis.
Nej, jag svamlar inte.
Varför skulle annars Microsoft ge bort sitt nya OS till användare när de kan sälja det i butik för ca 1000 kr som de tidigare gjort?

Jo, dels för:

1. De förlorar inget direkt på det (Få köper nytt os utan får ny version när datorn byts).
2. De vill få över fler till W10, efter att W8/8.1 floppat totalt.
3. Microsoft tjänar pengar på licenser de säljer till datortillverkare, vilket för oss tilbaka till punkt 1 att det är väldigt få som endast köper nytt OS och inte en ny dator.

Microsoft satsar på spelaren den här gången. De vill att alla ska gå över till den nya tekniken. Windows 10 innebär att Windows spelare och xbox one spelare kan spela mot varandra. Du är helt ute och cyklar. I den här tråden har din attityd varit: Jag har rätt, ni andra har fel.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Du svamlar, då du inte verkar hänga med på att det är välidgt få Windows användare som uppdaterar Windows, eller ens sina program under tiden de har datorn, därav så är det ingen förlust för Microsoft att erbjuda konsumenterna nya OS versioner utan kostnad, då konsumenterna med största sannolikhet inte hade köpt nya versionen annars, fören det blivit dags för en ny dator efter kanske ett par år, och då fått den nya versionen inlagd där.

Den där logiken flyger inte gubben. Du vet inte när de köper nya datorer, dessutom säljs det nya datorer hela tiden. Microsoft tjänar miljoner på nya operativ systen. Du fortsätter att svamla. Godnatt!

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Vad du inte förstår är att Microsoft säljer licenser till Dell, HP, Lenovo mfl (vilket jag sagt upprepade gånger) och på den vägen får in pengarna från konsumenterna, så i det stora hela så är det ingen "förlust" för Microsoft att ge bort (under 1 års tid endast) en ny OS version, då kunden med största sannolikhet INTE hade betalt ca 1000 kr för att byta upp sig mot en nyare version, utan ett byte till nyare version på Windows har normalt skett då en konsument köpt en ny dator.

Så du har ingen aning om vad du svamlar om, då du inte förstår att Microsoft får betalt från tillverkarna för att få skeppa med Windows.

Jag förklarar för dig varför Microsoft säljer OS licenser men ändå fortsätter du att svamla.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Va? Spelar det roll om Windows säljs med PC?
Och Windows har inte med varken cpu, grafikkort, minne eller annat att göra.
Utan Microsoft säljer Windows licenser till tillverkarna, som då får installera det på datorn du köper, tillsammans med mycket skräp som på så sätt finansierar din dator, då ex Symantec, McAfee etc betalar pengar till tillverkarna för att skicka med olika program från starten.

Försök förstå vad jag säger, PC:n tillhör inte Microsoft alltså måste Microsoft sälja OS:n till PC användare. De datorer som säljs med Windows är märkes datorer som ändå har ett bra pris. Du kan inte förvänta dig att Dell ska sälja en dator och Microsoft ska ge bort OS:n, eller? Dell dator är likvärdig en Apple dator, det säljs komplett med OS och allt. Ärligt talat så har jag ingen aning om vad du svamlar om längre.

Av riporto

Detta är en god nyhet, för vi kan köra spelet på Win 10 med DX12 stöd. Om de bara gav bort DLC:n gratis på grund av skandalen skulle det vara ännu bättre.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Eh? Du vet att Windows kommer med alla PC´s på marknaden i princip?
Det är ett fåtal datorer som säljs utan operativsystem (eller med Linux), så ja, användaren köper en licens som ingår i priset, oftast så är den delvis betald av olika program som skeppas med datorn, ex från Symantec, McAfee, olika brännarprogram för cd/dvd, mfl som tillverkarna betalar datortillverkaren för att skicka med, på så sätt så subventioneras datorns pris och då blir lägre i butiken, det är också delvis därför Apple´s Mac datorer ser ut att vara dyrare, just för att de inte tar betalt av ex Symantec, McAfee, mfl och skeppar med skräp programvara i datorerna.

Sen så är det klart att Mac datorer i vissa segment är dyrare än en Windows maskin, men en Mac dator kan inte rakt av jämföras med en Windowsmaskin, då dels så är Mac datorer bättre byggda (design, chassi, teknik mm) än vad en "vanlig" laptop är.

Men det är en annan historia som kan tas i en annan tråd, vilket redan upprepade gånger tagits upp och vid varje tillfälle så har det visat sig att Mac datorer är lika "dyra" eller billigare än en motsvarande laptop med Windows.

Det spelar ingen roll om PC datorer säljs med Windows, PC:n tillhör inte Microsoft. PC:n byggs med delar från en massa olika företag: CPU från två företag, grafik från 3 företag; moderkort, minne, nätaggregat, hårddisk mm från flera företag. Mac datorer är från apple och är helt värdelösa för spelare. Det är lönlöst att diskutera med dig, du är envis som en åsna.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Som OS disk menades det såklart, merparten av de som bygger en dator idag kör med SSD för OS och eventuellt en SSD till (alternativt mekanisk) för lagring, ex spel etc.
Nej, jag skrev: "

Microsoft säljer med hårdvara, olika telefoner, surfplattor (Surface), och licenser via tillverkarna av PC datorer, så det är ingen skillnad på Apple och Microsoft i det fallet, förutom att Apple kör helt eget på både hårdvara och mjukvara, medans Microsoft säljer licenser för mjukvaran till tillverkarna, och såklart egen hårdvara."

Microsoft säljer precis som Apple egen hårdvara med Windows på (både mobiler och surfplattor), och säljer Windows licenser till andra tillverkare, och där får in större delen av pengarna från konsumentsidan för OS, då exkluderat licenser som säljs till kommuner, företag, landsting, statliga organisationer etc på volymlicensavtal.

Så ja, Microsoft säljer egen hårdvara och licenser för operativsystemet.
Nej, Apple´s OS kostar inte en krona att få det nya operativsystemet av OS X sedan 2013, och 2012 så var det en liten summa (149 kr), och sedan 2013 så är nya versioner helt gratis.
Det är fört nu som Microsoft hakat på samma affärsidé, dock under bara ett år (som det ser ut nu) vilket är rätt korkat om de vill få över användarna till Windows 10.

Så ja, Apple är billigare då det är helt gratis, vilket det varit i 2 versioner nu, och 3dje kommer i höst (OS X El Capitan).

Om PC:n tillhörde Microsoft skulle Windows följa med PC:n, men då blir PC:n dyrare. Windows är en mjukvara som PC användare inte behöver köpa om de inte vill, Linux finns som alternativ. Varför tror du att Apple datorer är dyrare, för OS ingår i priset. Det tid som det tog att utveckla OS X kostar pengar, och Apple tar betalt för det.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Nej det är inte närmare Mantle, för att Mantle har gått upp i Vulkan, och således ersätter Mantle, då AMD donerat den mesta koden till Khronos Group.

Och jo, det är sagt att Vulkan ska stödja Xp, W7, W8/W8.1 (och säkerligen W10), och såklart Linux och OS X.

Jo, att Microsoft inför en flopp till förstår jag helt klart, sen att några få utvecklare hakar på Microsofts fula marknadsföring med trixande siffror med mera är rätt korkat, då de kommer nå 10-20% efter 3-5 års tid, mot om de satsar på Vulkan så kan de potentiellt nå 100% av användarna direkt vid släpp. Vilket är bäst för företagen? Att nå 10-20% efter 3-5 år eller att nå 100% direkt vid släppet av ett spel? Utan tvekan så är det bäst att satsa på Vulkan, då man inte låser spelet till just DX12 (W10) utan låter alla oavsett operativ kunna spela spelet, med samma grund.

Så ja, jag har läst tillräckligt om DX12 och det har inte presenterats en så bra lista som Khronos Group gjort om vilka utvecklare som stödjer Vulkan, där ligger Microsoft också efter, den enda större utvecklaren som pratat är EA, och det är inte ens officiellt utan en anställd på EA som "vill" att alla spel 2016 ska vara DX12 (Undra hur många miljoner Microsoft betalat till honom?)
Johan Andersson på EA (Teknisk direktör):
"Would like to require Win10 & DX12/WDDM2.0 as a minspec for our holiday 2016 games on Frostbite, likely a bit aggressive but major benefits"

Det där uttalandet borde EA officiellt gå ut och dementera och säga att de inte kommer ställa de kraven.

Men EA är ju inte de smartaste bolaget, så det skulle inte förvåna mig om EA skulle ställa de kraven, men de är rent ut sagt urdåliga krav, och endast för att Microsoft betalar till EA för att de ska promota W10 och DX12 till vägens ände, Microsoft är så rätta för att W10 ska bli en Vista 3.0 (W8/8.1 är Vista 2.0) flopp, och som det ser ut nu så är det mycket som tyder på att W10 blir just en flopp, begränsa DX12 till endast W10 (likt som de låste DX11.1/11.2 till W8/8.1) är korkat, och det är endast för att de vill få över användarna till W10.

Men de som har läst på lite och ser vad som är vettigt och inte ser just att det är bara marknadsföringsknep från Microsoft, för att just få över användarna till W10 för att det krävs för DX12, när de utan några problem kunde släppt DX12 (och DX11.1/11.2) till W7 med, men då hade ju inte lättlurade personer haft "anledning" att "uppgradera" till ett sämre operativ (W10).

Så om spelföretagen vill nå ut till största massan så är det Vulkan som gäller, annars kommer DX12 exklusiva spel inte bli några större försäljningsframgångar, likt det knappt finns några DX11.1/11.2 spel ute på marknaden direkt.

Det svartmarkerade är det samma som att säga vulkan ligger närmare mantle på ett annat sätt.

DX11.1/11.2 är ingenting, det var inga stora förändringar, DX12 tar ett stort steg, det följer grunden som mantle lade, och det är inget marknadsföringstrick.

Det här låter kul: "Och jo, det är sagt att Vulkan ska stödja Xp, W7, W8/W8.1 (och säkerligen W10), och såklart Linux och OS X." Var står det att vulkan ska stödja Xp, W7, W8/W8.1? Det kommer att stödja win10 först och främst, men det är du osäker på. Desuttom är det som det alltid har varit med OpenGL, inget nytt under solen.

Sen är det värt att upprepa igen: OpenGL har alltid varit öppen och har alltid varit en konkurrent till DX. Anledningen till att du är upphetsad över vulkan är att du tror att de kommer med någonting nytt - vulkan följer den grund som mantle lade.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Vulkan kommer att skeppas till OS från XP och framåt enligt specifikationen.
Så ja, det finns för OS innan W10 med, och inte som Microsoft att låsa det till endast det senaste OS:et och nå 15% av alla man skulle kunna nå, efter 3-5 år (Som med W8/8.1).
Jag har inte sagt något om minneshanteringen alls, utan det att DX12 kommer inte ge så stor ökning som Microsoft försöker få det att framstå som.
Precis, eftersom du själv säger att spelindustrin är en miljardindustri, varför ska de då satsa på ett inlåst api (DX12) och nå kanske 15-20% efter 3-5 års tid mot att satsa på ett öppet api (Vulkan) och kunna nå 100% av mottagarna direkt?
DX12 kommer inte att vara en succé då det är låst till endast W10, så utvecklarna kommer inte att kunna nå alla kunderna, då merparten av kunderna inte har tillgång till DX12, utan sitter på äldre DX10, DX11, eller äldre med.
Nej, Vulkan är inte OpenGL´s version som ligger närmare Mantle, Vulkan bygger till viss del på Mantle då AMD donerat mantle till Khronos Group, och är nu införlivat i Vulkan.

Så varför skulle spelutvecklare satsa på ett inlåst API när de kan satsa på ett öppet API (som många spelutvecklare själva är med och utvecklar)?
Flera av de stora spelutvecklarna är med och utvecklar/stödjer Vulkan, ex EA, Blizzard, Sony, Valve, Epic Games, och många hårdvarutillverkare som Sony, Oculus VR, Samsung, Qualcomm, Nvidia, AMD, och övriga med.

Så egentligen finns det ingen anledning för spelutvecklare att utveckla mot DX12, när de kan gå på Vulkan direkt och nå alla konsumenter, mot att nå endast 10-20% efter 3-5 års tid som säkert blir fallet med DX12, inte heller når de då Linux användarna, eller Mac användarna, likaså inte heller de som sitter med W7, eller W8/W8.1.

Så varför skulle de vilja hoppa över 80-90% av användarna när de har potentialen att nå 100% av användarna med Vulkan?

Om det bygger till viss del på mantle då ligger det närmare mantle, eller hur? Det är inte säkert att vulkan når till W7, eller W8/W8.1 heller. Du säger att det finns ingen anledning för spelutvecklare att utveckla mot DX12 men ändå gör de det. Du förstår inte att microsoft håller i tyglarna, för tänk på det här: OpenGL är också plattforms-oberoende API men ändå blev den omkörd av directx. OpenGl stöder också osx, linux och spelkonsoler. Ingenting förändras med vulkan, varför skulle vulkan ändra på någonting? Är det för att prestanda förbättras likt DX12? För i slut ändan är det precis som OpenGL vs Directx. Alla de där utvecklarna stöder DX12 också, förutom Sony. Du har inte läst någonting om DX12.

Av riporto
Skrivet av Verminator:

Syftar du på DirectX 10? Jo jag minns lite av all hype som rådde då också eftersom jag höll på och skulle sätta ihop en ny dator till mig själv i samband med att Vista lanserades.

Men jag ska inte spekulera i huruvida DirectX 12 kommer bli något eller ej. För tillfället tar jag alla nyheter om det med ett par flak salt.

Det borde inte undgått någon att microsoft har satsat mycket på Win 10. DX12 kommer att vara en stor succé, för redan nu finns det spelutvecklare som ger sitt stöd till det. Mantle lade grunden till det, för det som funkade för mantle kommer att funka för DX12. Vulkan är openGLs version som ligger närmare mantle.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Ja? Jag har inte sagt något om varken eller, varken DX12 eller Vulkan är något omvälvande, ja båda gör en viss skillnad, men inte något direkt större märkbart som påverkar upplevelsen.

Och för utvecklarnas del så är det bättre om de satsar på Vulkan än DX12, dåVulkan är cross platform medans DX12 är låst till ett enda operativ (W10) och således har en väldigt liten användarbas, mot om de skulle utveckla mot Vulkan och nå alla användarna, oavsett plattform.

Så ja, DX12 har ingen ljus framtid för sig mot Vulkan.

Inget illa om vulkan, när det är en succé så kommer vi ändå att använda den. Dessuttom så vet du inte om vulkan finns för Windows versioner innan win 10.

Skrivet av Verminator:

Haha, jo visst.

Folk är så lättköpta nuförtiden. Vilket är bra för Microsoft såklart.

Om vi hade varit lättköpta skulle Vista varit succé.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Precis, DX12 kommer inte i närheten av den stora ökningen, det kommer handla om några % i ökning, inte direkt som kommer märkas av som "wow, jag blåstes av stolen av skillnaden mellan DX10/DX11 och nya DX12".

En sak får man ge Microsoft, att de är bra på marknadsföring och skapa en "hype" kring DX12 att det är "det bästa sedan 3D lanserades" ungefär på samma sätt som de hypade W8 som sedan föll pladask.

Så bra att du själv tog upp att spelutvecklarna hittar på siffror, för det är precis det som de gör. De visar upp ett "best case" scenario, vilket inte återspeglar hur det i praktiken kommer att ge i ökning. Men som sagt, marknadsföring.

Allvarligt talat @Powernet, tänk lite. Mantle visade redan sina muskler, och DX12 är lik mantle vad det gäller effektivitet.

Av riporto
Skrivet av PowerNet:

Okej, då kan ju du berätta vad som är "revolutionerande" med DX12?

Vill du veta en hemlighet?
Dx12 är inget "revolutionerande" alls egentligen, det är ett marknadsföringstrick från Microsoft och alla sväljer det utan problem, det DX12 gör är inget annat än vad ex Vulkan gör, och där har Vulkan större chans än DX12, då Vulkan stöd finns till både Windows, Linux och OS X, och är då således ett mer självklart val för spelutvecklare att utveckla mot Vulkan API än mot DX12, och då bara nå en bråkdel av alla (oh få mer jobb) än att utveckla mot Vulkan direkt, och de kan nå betydligt fler användare på mindre jobb.

Så nej, DX12 är inget "revolutionerande" och ger inget mervärde alls.
Kolla bara på DX11.1/DX11.2 (Exklusiva för W8/W8.1), om utvecklarna skulle satsa på DX11.1/DX11.2 så skulle de nå en bråkdel av alla användarna som de vill nå, därför så finns det knapp några DX11.1/DX11.2 byggda spel alls, utan det är DX9, DX10 och DX11 i grunden för att nå den största massan.

Tror du då att spelutvecklarna skulle satsa på DX12 när de kan satsa på Vulkan som kommer fungera på alla de stora plattformarna, och således innebära betydligt mindre jobb för utvecklare och ett bättre slutresultat?

Du kommer med konspirationsteorier som foliehattar håller på med. Spelutvecklare satsar redan på directx 12. Vulkan kommer att finnas vid sidan av directx precis som opengl alltid har gjort. Den ena innebär inte slutet på det andra.

Av riporto
Skrivet av Verminator:

Kan inte riktigt jämföra hårdvara som förblir den samma, med mjukvara som hela tiden uppdateras.

Att byta ut eller uppgradera hårdvaran ger en väsentligt större skillnad en än uppgradering ifrån Windows 7 eller 8 till Windows 10.

Det finns dessutom inget "revolutionerande" i Windows 10 som motiverar en uppgradering.

Enda skälet idag att installera 10:an är väl att det är gratis.

Directx 12 är revolutionerande och skäl nog att uppgradera till Win 10.

Av riporto
Skrivet av Dr.Mabuse:

Du gör först en uppdatering, därefter är du berättigad till att göra en ren installation.

Se avsnitt "Kan jag installera om Windows 10 på min dator efter uppgraderingen?" i följande länk: http://www.microsoft.com/sv-se/windows/windows-10-faq?ocid=wi...

Nice! Man kan göra egen dvd eller usb minne med win 10.

Av riporto

En sak som jag fortfarande funderar på är, hur kan jag med win 8.1 pro versionen görea en ren installation av windows 10? Kan jag göra mitt eget USB minne med win 10 eller dvd?