Inlägg

Inlägg som drwlz har skrivit i forumet
Av drwlz
Skrivet av SuperDuperKillen:

Snart val att sprida "för evigt kemikalier" bara för att slippa köra vindrutetorkarna.

Världen måste verkligen snabba upp processen att förbjuda dylika material, speciellt i helt onödiga produkter som Aquapel och textilimpregnering...

Kolla bara hur 3M lyckats förstöra stora områden i både USA och Europa (och även globalt) med sina scothbrite fabriker, usch.

Du får gärna skicka någon form av källa på att den innehåller kemikalier som aldrig försvinner (inte för att jag bryr mig, men alltid kul att vara påläst)

Av drwlz
Skrivet av Icetec:

Ja förmodligen, logiken talar ju sitt tydliga språk

Personligen så stör jag mig mycket mer på dom som kör med torkarna igång fast det inte regnar. Man får nästan rysningar i kroppen

Av drwlz

Använder Aquapel, så mina är sällan igång. Är jag typ en av världens bästa förare då?

Av drwlz

Se till att bilden blir konverterad till "paths" istället. Då borde det fungera, men annars är det som du är inne på, att typsnittet kan behöva vara installerat lokalt.

Hur man gör i Inkscape vetetusan, men borde vara en googling bort ungefär

Av drwlz
Skrivet av D3str0yer:

Måste säga att Järvfjället såg riktigt bra ut för priset! Justerbart svankstöd, nackstöd, armstöd fram/bak/upp/ner och sittdjup + 10 års garanti på det. Tråkigt att IKEA har svårt att lagerhålla stolen...

Järvfjället i vit färg har dock funnits i lager i både Uppsala och Barkarby när jag kollat. Däremot verkar dom ha stora problem med den svarta/gråa. Den har varit borta i flera månader (bara för att det är den man är ute efter).

Av drwlz
Skrivet av fesen:

Har ni fått nå fina firrar i sommar eller har det varit för varmt och trögt?
Började plocka bland spöna idag och insåg att jag har typ 3 fiskespön för mycket Dags att skicka iväg gäddspöna...

En del fina, men inte speciellt stora. Som vanligt har man inte riktigt haft tid att komma ut så pass mycket. Laddar dock inför höstborren som börjar snart och kommer förhoppningsvis att plocka fem grisar (jinxar det redan)

Av drwlz
Skrivet av AlixSPQR:

Tack för svar, jag ska tipsa honom om det. Jag pratade med honom igen nyss och han sade att han har lite äldre databaser som inte vill laddas in, vilket väl tyder på att det nuvarande spelet inte finns kvar?

Aha. Har inte stött på så mycket problem med att inte kunna starta upp gamla "värld-filer". Kolla om det här fungerar:
https://stealthygaming.com/fix-select-world-loading-error-in-...

Av drwlz
Skrivet av AlixSPQR:

En anhörig till mig har ”gått vilse” i Valheim, och hittar inte tillbaka till sin uppbyggda värld, under pågående spel. Jag är själv inte insatt i spelet, men går det att åtgärda/rädda? Tacksam för svar och synpunkter.

Har han glömt bort var han byggde sitt hus i sin värld? I så fall skulle jag först rekommendera att han börjar använda markörer, sen hade jag nog bara använt "devcommands" för att slå på debug mode där man kan trycka på "Z" för att aktivera flyg-läge och bara letat överallt där det redan är utforskat. Kanske komplimera med "god mode" för att slippa bry sig om att dö på vägen

Av drwlz

Produkt: Sony A6400 + 16-50
Länk: https://www.amazon.se/dp/B07MWDP1VD/ref=asc_df_B07MWDP1VD1659...
Kategori: Kamera
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5031560
Pris: 7818 kr

Känns ju som ett rätt bra pris för hus och objektiv. Vet inte vad man brukar behöva ge för det annars men ser ut att vara runt 12k. Säljs och skickas av Amazon själva.

Av drwlz

Några saker som jag själv önskar att jag hade tid att pyssla med:

- Måla Warhammerfigurer (har aldrig spelat men tycker dett själva målandet är rogivande)
- Binda flugor (fiske)
- Bygga egna beten till fisket (gjuta i gummi / karva i trä)
- Fixa med hemautomation i större utsträckning
- Sätta ihop egna tangentbord
- Bygga lego

Kanske lite mer mekaniska saker också, typ båtmotorer, eller renovera en hel båt

Av drwlz
Skrivet av DennisOlof:

Börja med en GoPro eller din Smartphone. Du kan skaffa dig en gimbal till din mobiltelefon och börja filma med den. Även om kvaliten blir lidande så är det bättre lära sig hur man vill filma, redigera etc och få rätsida på den biten innan man skaffar sig en mer proffsig kamera. Det kostar pengar och kanske inte är värt besväret beroende på vad du vill göra. För min del är stabil video betydligt viktigare än att man har en värsting kameran, även ljudet kan vara viktigt beroende på om det blåser mycket etc.

Tittar man på YT så är det stor skillnad på vilka videos som är bra eller inte och många gånger använder folk INTE den bästa utrustningen som finns men det går att göra otroligt mycket med även billigare utrustning. Man måste bara tänka på de begränsningar som finns så att man ser till att maximera möjligheten till bästa möjliga video med de prylar man har.

Annars duger APS-C fint så länge man inte ska filma då det är otroligt dåligt ljus eller mörker. Sony A6000 är inte så bra för video, numera är det bättre satsa på t.ex. a6300, a6500 eller lite mer uppdaterade a6400 eftersom dessa kameror har många flera punkter för fokusering som hjälper mycket om man vill förlita sig på auto-fokus i kameran. Sedan ser jag du skriver fisketurer, då blir det nog viktigt med möjligheten att använda polariserande filter. Det blänker ganska på sjön och blir jobbigt för kameran att hantera det intensiva ljuset.

Ja, jag börjar nog med en GoPro + mobilen, så får man se vad som händer därefter. Tack för input (speciellt angående polariserande filter)

Av drwlz

Man kan förstärka signalen, men jag har för mig att det kan behövas tillstånd från din operatör (eller om det var PTS) för att sätta upp och installera sådan utrustning. Kan vara bra att ringa och kolla med dom först

Ett annat alterntiv är att byta operatör om det finns någon som har bättre täckning. Jag har lite liknande problem i sommarstugan och just nu verkar t.ex Telenor vara bäst (förra året var det Tele2) tack vare en ny mast som dom smällde upp.

Av drwlz

OnePlus 10 Pro kanske? Annars är ju Samsung A53 ofta rekommenderad.

Sitter själv och avvaktar på nya släpp som Pixel 7 och OnePlus 10T för att se om det är något att ha. Vill ha batteritid likt min P20 Pro (som var riktigt bra) och en grym kamera.

Av drwlz

Min moccamaster var en stor uppgradering från tidigare budgetbryggare (Philips, Bosch etc). Snabb, perfekt värme, alltid felfritt kaffe.

I budgetmodellerna kändes det inte lika konsekvent på något sätt. En kanna blev bränd medan den andra blev "bra". Kanske hade otur med måndagsex, men eftersom att jag dricker så pass mycket kaffe så känner jag ändå att det är värt priset

Av drwlz

Valheim och Apex, men körde precis klart Stray som var helt fantastiskt.

Av drwlz
Skrivet av CrispVanDahl:

Jag tänkte slå ett slag för Sonys A6000-serie.
Dom finns i ett gäng olika prisklasser med olika egenskaper. Oftast kan man få dom i andra hand för ett bättre pris. Kompetenta för både video och stillbild och dom har en stor uppsjö tillbehör och objektiv.
Vad man tycker om deras användargränssnitt är subjektivt men personligen tycker jag det är rätt schysst.

Det är nog den och Panasonics kameror som jag har bollat mest emellan. Men får alltid beslutsångest när det finns så mycket modeller som alla har för och nackdelar

Skrivet av danwi:

Har själv bl.a. en gh5(s) hemma (med gimbal) och visst är det en fin kamera att filma med, och roligt att ha olika objektiv att byta med mm. Men utifrån det du skriver undrar jag också om inte en gopro (eller liknande) är bäst. Jag har själv svårt att se mig balansera en gh5:a med gimbal i en mindre båt. Och sen är det väl detta också med att havet är rätt blött, en gopro tål väl att bada ned till 10m, det gör ju få större kameror (oavsett panasonic, sony eller annat märke). Det öppnar ju också möjlighet för bilder i/under vattenytan kan jag tänka mig…

Ja, en GoPro i båten och något annat till resterande filmning är väl vad det lutar åt. Tyckte att 8990 (eller vad det var) för en GH5 med objektiv lät som ett bra pris.

Skrivet av m4gnify:

Varför inte börja med t.ex telefonen? Så du inte ger dig ut på djupt vatten och ångrar ett köp på flera tusen du inte nyttjar.
Annars är nog en GoPro en väldigt bra början som inte är allt för dyrt heller.

Jag har kört lite med telefonen men det känns lite osmidigt på något sätt. Fördelen med GoPro (vet inte om alla modeller har det) var ju hindsight-inspelning. Perfekt när man fiskar t.ex.

Skrivet av mrqaffe:

En fråga som inte kommit är om du bara ska filma andra eller om du ska fiska själv ? Att hålla på med en systemkamera och även fiska blir nog väldigt bökigt men en systemkamera kan funka om du enbart ska filma men ska du göra annat än bara filma borde du nog ta en gopro eller liknande actionkamera.

Kan tänka mig att det kan bli lite både och. Jag har ju någon illusion om att jag kommer bygga en superb stabiliserings-anordning i båten som kameran kan sitta på. Sen så är jag sällan ute i hårdare sjö så det lär aldrig bli farligt mycket gung och skvätt.

Lutar dock som sagt åt en GoPro till båtturerna, verkar mycket smidigt

Skrivet av CooingPendulum:

Hade köpt begagnat och gärna något med bildstabilisering inbyggt. Blir det en kamera med utbytbart objektiv så hade jag investerat i en instegsmodell, med möjlighet att skala upp i kamera-serien vid senare tillfälle, och lägga själva krutet på objektivet.

Är väl precis det jag tänker mig. Har bara svårt att välja vilken modell och tillverkare. Verkar finnas så mycket bra som är bra på olika saker och som helt oinsatt förstår jag inte alltid nackdelarna heller.

Dom jag har kikat mest på är väl Sony A6000-serie, Panasonic G80/GH5 och Fujifilm X-T30.

Men en GoPro känns given.

Av drwlz
Skrivet av anon25463:

Varför inte en GoPro med en GoPro Bröstsele som alla fiskare på Youtube har? Ser smidiga ut och du kan spela in i 4K med rätt kameramodell.

Skrivet av Bläckman:

En GH5 är en riktigt bra kamera som även proffs använder. Nackdelen är att den är, för det som du ska använda den till, ganska stor och klumpig. Jag förmodar att du ska ha med dig en del fiskeutrustning också? Ska du dessutom ha en gimbal med denna så blir det ännu klumpigare och tyngre att bära. Bildkvalitén blir sjukt bra dock...

Jag skulle faktiskt rekommendera, som Injen här ovanför gjorde, en GoPro av senaste modell. Den har en sjukt bra inbyggd bildstabilisering som fixar normalt skak på ett mycket bra sätt utan behovet av en gimbal. Investera i några extra batterier och minneskort så är du klar att gå och fiska

Bra koll man har på tråden såhär i semestertider

Skall man gå och skaffa en Hero10 direkt eller bör man kika på någon äldre modell? Tänker att man filmar som högst i 4K.

Av drwlz
Skrivet av Otori:

En veckas flugfiske i Hårkan resulterade i 6st harrar på ca 20cm. Polaren fick en 40cm på spinn.

Vattennivån var väldigt hög. När vi kom upp på lördagen strömmade 154 m3/s, på onsdagen 133 m3/s och idag när vi åkte hem hade det sjunkit till 81 m3/s…
Det var iaf ingen trängsel 🙃

Passade även på att leka badanka i forsen i torsdags. Blev lite väl kaxig när jag skulle vada tillbaka och kände mig inte för med vadarstaven, tjoff så hittade jag en ordentlig djuphåla och fick kämpa duktigt för att komma så pass nära land att jag kunde krampa mig fast i en sten tills jag fick hjälp upp… 😳
Tömde nog 5L vatten ur vardera ben på vadarna 🤣

Testade även Lövsjöströmmen samt nattfiske i Hotagströmmen, utan resultat.

Men jädrar vilken trevlig vecka vi hade ändå. Taggad som fan att åka iväg igen 😈

Edit: Långan var ofiskbar pga arbeten med en damm, sjukt hög vattennivå.

Kul! Skall själv ge mig på harren i Indalsälven i närheten av Hårkan om ett par dagar. Får se om det blir utdelning

Av drwlz

Produkt: Dometic Cool-Ice WCI-13
Länk: https://www.amazon.se/-/en/dp/B00BSU7D0Q/ref=sr_1_3?crid=1NOJ...
Kategori: Kylväska
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1519895
Pris: 891 kr

Även WCI-22 som är lite större hade bra pris. Verkar vara en bra kylväska som jag inte har sett gå under 1000 kr först nu. Stabil och går att sitta på osv.

Av drwlz

Vill börja filma - vilken kamera?

Halloj!

Har länge varit sugen på att skaffa en kamera som jag kan filma mina fisketurer (och annat) med och har svårt att välja, så jag behöver lite tips / rådgivning.

Läser på om alla möjliga modeller men fattar typ inte vad som är bra eller dåligt och hur det skulle påverka mina filmer ändå. Men jag misstänker att man helst skall lägga lite mer krut på objektivet (som också är en djungel att förstå sig på).

Inga direkta krav finnes förutom att det helst skall kunna köpas hus och någon form av objektiv för under 10 000 kr. Sneglar på en Panasonic GH5 som går att köpa som demo-exemplar för 8 990 kr med ett 12-60/3,5-5,6-objektiv. Den verkar ju rätt lovande om man läser recensioner.

Tar även gärna emot tips på tillbehör och annat som kan vara bra att ha med sig när man filmar ute i naturen och på sjön. En gimbal känns obligatorisk med tanke på att det kan skumpa på rätt bra när man vandrar runt / gungar på havet.