Inlägg

Inlägg som reverend benny har skrivit i forumet
Av reverend benny

Kul läsning, snöade aldrig in på lurarna men var rejält insnöad på Antiloop, satt senast häromdagen och letade på Antiloops mix av Jacob Hellmans "hon har ett sätt".

Återbruk är bra skit

Av reverend benny
Skrivet av Tempel:

Nu brukar ju billiga telefoner sälja i större mängd så det finns mer incitament för tillverkarna att göra dessa lättare att återvinna om det ansvaret finns på dom, med färre antal komponenter som tex kamerasensorer så är det ju färre olika delar att ta rätt på dessutom. Sen måste man ta i beaktande att det är det dyraste märket som lett utvecklingen av mobiler som är svåra att plocka isär överlag.

Jag håller helt med, har tillverkaren krav på sig att återvinna så kommer man designa prylar därefter. Tror dock att skulle det finnas sådana krav så skulle dessa lurar inte vara lika billiga.

Vet inte vilket det dyraste märket är men gissar att det är Samsung och Apple, de senare har ju skapat maskiner för att kunna återvinna telefoner snabbt och effektivt.

Av reverend benny
Skrivet av Aka_The_Barf:

Jäklar det gör mitt beslut enklare. Tack för infon!

Här kan du läsa mer om uppdateringar från olika tillverkare.

https://www.androidauthority.com/phone-update-policies-165863...

Det finns en parameter som många glömmer, det är hur snabbt tillverkare får ut säkerhetspatchar. Där glänser inte Asus men verkar heller inte vara sämst.
Vill du ha något där du får patchar snabbt så välj t.ex. en Pixel eller flaggskeppsmobil från Samsung.

Av reverend benny
Skrivet av Tempel:

Pant blir en stor delsumma för en billig telefon och samma summa är en liten del för en dyr telefon. Ren idioti alltså.

Behovet att få tillbaka luren och återvinna den är lika stor för en billig som en dyr lur. Det kanske t.o.m är så att den billiga luren är än mer kostsam att återvinna då man i designen inte tagit hänsyn till återvinning.

Av reverend benny

Är inget fan av oljud men tycker inte förbränningsmotorer som drivs på bensin skapar oljud.
Njuter varje gång jag vrider ut min tvåhjuling med en V4 mellan benen.

Edit: Ok, gräsklippare....det kvalar in som oljud..

Av reverend benny

Inför pant på lurar, större tillverkaransvar att supportera och erbjuda batteriutbyte samt hållbar skrotning av produkterna istället.
Inget blir bättre av att konsumenter kan byta batteri själva, tvärtom, tror det kommer bli sämre design, mer tredjepartsskrot och sämre återvinning.
Idag är det ju inte bara batterier som ska/bör återvinnas utan betydligt fler saker från en pryl.

Men, som några är inne på, det kanske är ett steg i rätt riktning. Men hade gärna sett att detta inkliderade all elektronik så man slipper se billig skit i form av elektroniska värmeljus eller liknande från dollarstore utan utbytbara batterier.

Av reverend benny
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Nja, att de idag är som icke smartphones år 2004. D.v.s det den stora skaran kör med, de köper fortfarande väldigt dyra såna. Utvecklingen har gått till att skillnaden mellan premium och budget är ganska liten.
Så ute/gammalt/omodernt är fel ordval.
Runt år 2004 skrattade folk åt personer som ville läsa email, surfa etc på mobilen. Det var bara dumheter, vill man göra detta så åker man bara hem till ens dator. Exakt samma argument kör folk idag emot de vikbara.

Nja, argumenten mot vikbara telefoner upplever inte jag som samma som det var innan smartphones tog över.
Det jag hör är snarare att vissa modeller/OS inte är anpassade helt för vikbara telefoner, att designen och hållbarheten inte är optimal samt att dom fortfarande är rätt dyra.

Jag tror att dom kommit för att stanna men att det kommer behövas förbättring på de punkter som folk klagar på.
Personligen så hade jag hoppats lite på MS Surface, men det verkar väl ha gått sådär med den satsningen.
Känns också som att MS surface är den luren som är mest klok när det gäller design som verkar kunna stå emot repor osv på skärmen.

Av reverend benny

Vilken fascinerande tråd och utvecklingen i tråden. Borde postas som ett skolexempel på hur en viss attityd inte hjälper dig i ett teknikforum om du behöver hjälp.

Däremot så hade den funkat på flashback varje dag i veckan

Av reverend benny
Skrivet av jnsson:

Som vad då? Min telefons custom ROM har inte uppdaterats sedan dec 2020, känner mig inte osäkrare för det. Går också att uppdatera mycket i telefonen utan någon systemuppdatering från tillverkare på Android.

Samsungs Exynos modemen var ju en finding som Google hittade var rätt allvarlig.
https://googleprojectzero.blogspot.com/2023/03/multiple-inter...

Google är rätt bra på att lista vad som lagas i varje release och hur kritiskt det är.
Klicka på valfri månad så får du upp mer info.
https://source.android.com/docs/security/bulletin/asb-overvie...

Av reverend benny
Skrivet av jnsson:

Fine, men behöver du verkligen uppdateringar varje månad? iOS uppdateras inte exakt varje månad heller vad jag minns. Jag tycker det är överskattat med att behöva uppdatering varje jävla månad när det gäller telefoner

iOS/iPadOS är nog på väg åt det hållet, det har nästan varit en uppdatering varje månad på sista tiden.
Speciellt nu när "rapid response" introducerades i 16.4.

Tror 16.5 släpptes i maj, 16.5.1 släpptes för 2-3 veckor sedan, igår var det dags för en RapidResponse uppdatering (16.5.1c).

Av reverend benny
Skrivet av jnsson:

Fine, men behöver du verkligen uppdateringar varje månad? iOS uppdateras inte exakt varje månad heller vad jag minns. Jag tycker det är överskattat med att behöva uppdatering varje jävla månad när det gäller telefoner

Ta en titt på vilka säkerhetshål som vissa månadsuppdateringar fixar. Det har varit några kritiska ett par månader på raken där företag tvingats stänga ner viss funktionalitet.
Det gör det också svårt att på företag managera uppdateringar till telefoner om man kör en mix av Androidmodeller.

Av reverend benny
Skrivet av RVX:

Hmmm, OK. Tack för klargörandet angående siffrorna. Samsung ligger väl längst fram känns det som på den punkten, till och med före google själva som jag sa tycker kunde bli bättre.

Vill du ha säkerhetsuppdateringar är nog Googles lurar alltid bättre, du får som snabbare och garanterat varje månad.

Av reverend benny
Skrivet av jnsson:

Det är varje månad även hos A lurarna. Det är 4 års OS uppdateringar och 5 års säkerhetsuppdateringar hos Samsung A eller S lurar lanserade sedan hösten 2021
Google har 5 års säkerhetsuppdateringar och 3 års OS uppdateringar som är garanterade. Samsung har för telefoner lanserade från hösten 2021 5 års säkerhetsuppdateringar och 4 års OS uppdateringar. Personligen bryr jag mig inte om så mycket då mycket av systemet kan uppdateras utan en systemuppdatering på Android till skillnad från iOS där det krävs en systemuppdatering. Jag kör med custom rom och den har inte fått en systemuppdatering sedan dec 2020, men jag har ändå fått nya funktioner just pga att det går att uppdatera mycket av systemet via Play Store

Nej, A lurarna har inte varje månad, det beror på vilken modell av A luren som du har.
Ett bra exempel är a33 och a34 som "bara" får uppdateringar varje kvartal men som är relativt nya lurar.

Här är listan på Samsungs spretiga uppdateringar.
https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb

Av reverend benny

Hade varit intressant om leverantörer var mer öppna med detaljer om uppdateringar, både OS och säkerhetsuppdateringar så att konsumenter kan jämföra.

Sen så är det inte bara att säga att "vi stödjer säkerhetsuppdateringar i 4 år", det finns andra parametrar som är viktiga. T.ex. hur ofta kommer man släppa säkerhetsuppdateringar, gör man det månadsvis, kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis?

Tittar man på Samsung som exempel så får deras S23 lur uppdateringar varje månad medans några av deras billigare A lurar bara får det kvartalsvis eller halvårsvis.

Av reverend benny

Jag hade nog valt en annan fiberoperatör och sett över min utrustning framför att köra mobilt bredband.

Om du ändå tänker byta så välj en operatör med 5G samt att du även får ett bra modem med 5G stöd, de flesta erbjuder bara 4G modem idag (TRE erbjuder 5G modem).
Men om man jämför tekniken, mobilt bredband mot fiber så är fiber bättre på mycket, bland annat det du efterlyser, mindre lagg (low latency).

Jag hade nog börjat felsöka lite i utrustningen först och kanske uppgraderat linan till 100/100 hos Telia eller någon annan leverantör innan du hoppar på ett avtal med mobilt bredband, chansen finns att det är i din utrustning problemet ligger och inte i uppkopplingen.

Av reverend benny
Skrivet av AndersNNN:

Låter bra, ska definitivt spana in dom. Har du basstationen som finns med i kamerapaketet här?: https://www.kjell.com/se/produkter/sakerhet-overvakning/kamer...

Isf: hur länge kan du spara film från fyra kameror? Kör du att dom bara spelar in på motion detection Eller hur funkar det?

Har det något billigare kamerorna som "bara" räcker i 180 dagar med 2K upplösning.
Men samma basstation.

Jag skulle säga att man kan spara runt 2-3 månader vid normal användning med 2-3 kameror. Beror på hur man ställer in känsligheten.

Dom har släppt en del nya kit med 4K upplösning, men vet inte hur mkt det suger i minne och hur dom är.
Men 2K pro modellerna är trevliga.

Du kan även mixa och matcha lite olika typer av kameror och även koppla in ringklockor (rea på amazon just nu) eller larm.

Av reverend benny
Skrivet av AndersNNN:

Väcker liv i denna tråd igen då det närmar sig att köpa in saker. Jag har funderat på att även lägga till några kameror till en setup som ser ut så här: UDR - switch - AP - 2-3 kameror utomhus. Ubiquiti har känts som ett bra alternativ när jag läst på, men är även öppen för andra lösningar.

Till mina frågor:
-är UDR ett bra alternativ till denna setup? Någon som har erfarenhet av att driva kameror via UDR utan nvr som kan säga om detta är en bra idé eller inte?
- vilken switch ska jag köra på? Är det möjligt att driva en switch med poe och sedan köra anslutningarna med poe från switchen (utan injectors och liknande)?
- Kameror - jag tänker att 1080p är tillräckligt så jag kikar lite på g3. Bra idé eller mer prisvärt med g5?
- behövs det något mer med denna setup? Är den en bra idé alls?

Har som framgår försökt undvika nvr för att få ner prislappen lite, men är öppen för att ändra även på detta..

Tacksam för all input!

Jag kollade en del på kameror och hur man skulle sätta upp det klokt men landade i ett Eufy kit, har utökat sedan inköp så har 4 kameror just nu och ska komplettera med den ringklocka.

Batteritiden beror lite på men räkna med att plocka ner dom en gång i halvåret och ladda, men samtidigt så behöver man ändå torka av linser på kameror osv och det gör man ju samtidigt.

Eufy kostar ingen prenumeration och är smidigt att installera och prisvärda.

Av reverend benny

Hoppas det blir lag på att banker och övriga samhällstjänster måste erbjuda minst 2 st olika eID inloggningstjänster framåt.
Enda sättet att bryta BankIDs monopol.

Samtidigt tycker jag det är bra att mindre säkra legitimationer såsom körkort antingen uppdateras så att det går att använda dessa för att skapa ett eID framåt. Det kommer ju fortsatt finnas ett behov för körkort om man t.ex. vill hyra bil utomlands osv.

Av reverend benny

Jag tänker att du kanske menar Microsoft365 eller Office 365?
Och när du körde en erase på din SSD, tog du även då bort alla partitioner osv?

Av reverend benny
Skrivet av Bewise:

Jag bor i norr och ser allt för mycket plast slängd ute i det fria. Jobbar som renhållningsarbetare och kör sopbil, min naivitet krossades ordenligt om hur bra vi människor sköter om sopor och återvinning, privatpersoner så som företag. Om Sverige ligger på första plats i världen.. gud hjälpe oss.

Den dagen vi inför pant på sopor för privatpersoner, och rejält med pant, så kommer vi se en stor skillnad När någon får 5 spänn för att återlämna en mjölkkartong då jäklar.