Inlägg

Inlägg som reverend benny har skrivit i forumet
Av reverend benny
Skrivet av 0cool:

Det blir ett problem om man måste ha hög effekt hela vägen, men det var ju någon nyhet i dagarna om någon som börjat tillverka laddstationer med batterubuffer. Dvs de ger sina 800w till bilarna från batterilagret i backen men de laddas själva från nätet med lägre effekt och därmed lägre belastning på befintlig infrastruktur.

Jag tycker generellt att det verkar vara bäddat för ett mer distribuerat elnät, där produktion sker i liten skala nära där den konsumeras. Sol och vind genererar gas som sedan eldas på plats för att generera ström året runt, exempelvis. Eller laddar batterier som funkar på natten.

Helt klart intressant lösning och tror vi kommer se mer av denna typ framåt, lagra energi i form av vätgas är något som man tittat på länge.
Bara för att förtydliga, det är inte "brännbar" gas som skapas utav sol och el utan vätgas, så det blir inga utsläpp när det omvandlas till energi.

Det händer en del på EU nivå när det gäller skifte till vätgas.
https://www.whitecase.com/insight-alert/european-hydrogen-and...

Av reverend benny

Det som är lite intressant är att vi hela tiden har något X vs Y scenario och att man måste ställa sig på någon sida.
Jag älskar båda typer av motorer och kan se att det finns för och nackdelar med båda.

Sen har vi ju haft olika bränsletyper sedan urminnestider och kommer ha det även i framtiden, så förstår inte den ständiga jakten på att man måste ställa sig på en sida. Sen så brukar det vara så att om man står på ena sidan och gapar sig blå så brukar man ha rätt dålig koll på den andra. Minns tillbaka till Amiga VS Atari, Mac VS PC, Android VS Apple, Bensin VS Diesel, Etanol VS Biogas, Saab vs Volvo....ja ni hajjar.

Av reverend benny
Skrivet av FatherOfThree:

Elförbrukning i Sverige 2023 134,8 TWh
Av det stod Bostäder, service mm för 54% (73,3 TWh)
https://www.ekonomifakta.se/sakomraden/elfakta/energianvandni...

1 miljon elbilar drar ca 3-4TWh
(1000000 x 1500-2000mil x 2KWh/mil)

Givetvis har vi i Sverige alla förutsättningar att klara detta.
Om, våra folkföreträdare ser till att göra det de är valda för.

Addera att raffinaderier även konsumerar en del el. Nu kommer vi inte lägga ner dessa bara för att vi kör el, men det lär minska.

Av reverend benny
Skrivet av Sinery:

Norge har oändligt med pengar, energi och halva population.
Vad man egentligen vill veta är vilka bilar privatpersoner äger om dom skulle ge upp alla subventioner.

Vad är det för oändlig energi Norge har? Har för mig att dom importerar rätt friskt från oss emellanåt.
Sen får vi även tillbaka en del fast i andra delar av Sverige från Norge under vissa delar av året.

Av reverend benny
Skrivet av Alling:

För protokollet syftar du, såvitt jag förstår, på att rubriken är USB 3.0 (hane) till USB-C (hona) adapter och inte USB-A (hane) till USB-C (hona) adapter.

Type‑A-kontaktdonet skiljer sig förvisso mellan USB 2.0 och USB 3.0; det sistnämnda har fler stift. Man får också intrycket av att tillverkaren vill få adaptrarna att framstå som USB 3.0-kompatibla, eftersom man i båda fallen valt att göra kontaktdonet blått.

Antar att du menar den här bilden, som är den femte och sista på produktsidan för den silverne adaptern:

Klicka för mer information

<Uppladdad bildlänk>

Visa mer

Jag får erkänna att jag inte såg den förrän nu, när jag letade med ljus och lykta. Såvitt jag kan se nämns det ingenting om det i texten.

Den svarta adapterns produktsida verkar inte ha någon sådan information överhuvudtaget, utan istället följande bilder:

Klicka för mer information

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Visa mer

Alla som skulle ha tolkat det som att bara USB 2.0 utlovas räcker upp en hand.

Nej det är inte lätt, men jag brukar tänka om saker är galet billiga så finns det alltid en hake. Speciellt när det kommer till lite "noname" prylar. USB-kablar och liknande är som en djungel av skit.

Men som du skriver ovan, det är lite extra fult att dom valt färgen blå för att försöka få det att se lite USB 3.0 ut.

Av reverend benny

Det är inte bara Probook som har drabbats, även Elitebook (om än inte lika illa som Probook).
Fick ner en uppdatering på min Elitebook via Windows Update (kör en POC på jobbet för att just testa) och det blev sådär.
I vårt fall så lyckades det på några klienter medans några fick ladda ner uppdateringen och köra den manuellt från HPs hemsida för att lösa problem med USB-portar osv.

BIOS via Windows update är inte helt moget än (mer än på MS Surface) och skulle rekommendera att man alltid kör en begränsad test innan man pushar ut det.

Av reverend benny

Det är elgiganten som skrivit fel i sin annons, det skulle stått USB-A till USB-C.
Ibland så blandas standarder och gränssnitt ihop rätt friskt.

Kabeln levererar det som den ska göra, det står i annonsen att den utlovar 480Mbit/s.

Av reverend benny

Det mesta med 5G är dyrt idag, om man inte vill forka upp norr om 4-5000 kronor så är det nog bäst att hoppa på någon deal med operatörerna såsom Tre eller övriga där man betala av eller låna router.

Räcker 4G och att LTE banden passar den operatören du kommer köra med så kanske denna funkar.

https://www.amazon.se/ASUS-4G-N16-modem-router-bredband-LAN-p...

Av reverend benny
Skrivet av Bosse_470:

Jag skaffade en RT-AX86U Pro i stället och konfigurerade den manuellt likadant som den gamla. Den fungerar fortfarande lokalt så att man an gå igenom alla conf-sidorna och se hur den var uppsatt.
Fast WAN-porten verkar permanent skadad. Inget hjälper där.

Tog några timmar men nu har jag en modernare router och alla mina processer funkar inkl hopkopplingen av LAN hemma och i sommarstugan.

Medan jag skriver detta så dundrar åskan återigen utanför...

Dra ut allt så fort Tor är ute och åker.

Av reverend benny

Mitt tips är att tillfälligt skaffa trådlöst internet tills allt är löst. Det kan vara struligt att byta leverantör och det är alltid bra att ha en backup.

Det finns en rätt billig Asus-router med 4G stöd för runt 6-700 och med lite tur kanske du har ett mobilabbonemang som tillåter tvillinkort. Annars kan du ta ett tillfälligt utan bindningstid. På så vis så har du iallfall internet tills du får det värsta löst.

Min erfarenhet säger att det sällan är värt att byta operatör för att spara 50-100 spänn i månaden, men skiljer det mer samt att man kanske får extra funktioner som man kan ha nytta av så kan det vara värt det.
Bahnhof har i mitt tycke en rätt ok support jämfört med många av dom andra tjänsteleverantörerna, det är värt de extra kronorna jag fått betala emellanåt.

Av reverend benny

Börja med att uppdatera din mjukvara i routern och se vad som händer som en sista utväg. Det låter ju spontant som den är sönder men man vet aldrig.

Köp en AX86U, skulle säga att den är ersättaren samt att där har du även Wifi6.
Har du en fast IP från din leverantör så kommer du behålla den oavsett.

Sen finns det ju en del klenare varianter med stöd för AX som kanske ändå levererar ungefär samma som din AC86 gjorde.

Av reverend benny

Jag tror att just nu finns det bra kapacitet i de flesta 5G näten men det kommer likt 4G blir fler och fler som nyttjar det och då påverkar det hastighet och latens.
Hastigheterna på mobilt bredband är ju under bästa förutsättningar. Mitt tips är att testa, räcker det så räcker det annars så kan du falla tillbaka på din nuvarande lösning.

Personligen så hade jag valt coax, men med det sagt. De 5G lösningar jag testat under en kort period har fungerat över förväntan. Men det är som jag spekulerar om ovan, när fler kommer nyttja det så kommer det påverka hastigheten negativt.

Av reverend benny
Skrivet av n0kturnal:

I tråden är den väldigt många som bor i "comhem" hus, då har man inga valmöjligheter. Även andra i tråden som beskriver scenarion där de inte kan byta till annan leverantör.

Att jämföra priset med en teknik som var ny ..känns lite som att jämföra priset på solceller för 25 år sen med nuvarande.

Ja, vissa har inte möjligheten, så är det. Men dom har möjligheten att välja på det eller kanske hoppa på 5G som finns i de flesta storstäder idag.
Jag jämför inte med teknik som var ny, jag jämför med hastigheter bakåt i tiden. DSL, ISDN, Fiber, Coax, LTE, 5G Det har blivit billigare och man får snabbare hastighet för mindre pengar, så har kurvan sett ut sedan början av 90 talet.

Av reverend benny
Skrivet av n0kturnal:

Med termen "bredband" så refererar man oftast till "fast uppkoppling".
Att du skriver vad DU har betalat visar ju på precis på att du inte har nån koll.
Väldigt många i tråden skriver att de endast har tillgång till en leverantör, där konkurrens mer eller mindre inte finns vilket utnyttjas av leverantören. Därav har priserna i de fallen gått upp en hel del de senaste åren.

Vad bredband kostade för 25år sen när det fortfarande var hyffsat nytt är ju inte direkt relevant.

Ja du kanske har rätt, bredband då tänker man kanske främst på en fast uppkoppling, annars säger man mobilt bredband. Men en del använder ju mobilt bredband som en "fast uppkoppling" då det ibland är det enda som erbjuds eller att det är billigare än fiber.

Jag tror det är väldigt få som har bara har tillgång till en tjänsteleverantör, de flesta har en uppsjö att välja på. Och är det så att man t.ex. i en BRF gjort ett avtal med en tjänsteleverantör så brukar det ändå vara förmånligt.
Efter 25 år i IT-branschen och många fysiska flyttar då man tvingas byta KO så har jag rätt bra koll, det är heller inte ovanligt att man får agera bollplank till vänner när det gäller uppkoppling.

Sen var ju frågan "Tycker du bredband kostar för mycket" och det var det jag svarade på.
Kan absolut tycka att det är relevant att jämföra med vad det kostat historiskt för att just förstå om det billigare eller dyrare.

Av reverend benny

Hoppas detta gör att folk får upp ögonen för VPN tjänster, läser på hur det faktiskt fungerar och applicerar lite konsekvens/risktänk.
Vet inte hur många gånger jag suttit med kollegor och/eller vänner som berättar om deras genialiska lösningar då dom lagt på "gratis" VPN-tjänster i tron att dom är anonyma, undviker "storebror staten", vill ha billigare resor eller absolut vanligast, kunna köra IP-tv i någon konstig form.

Av reverend benny
Skrivet av Campaigner:

Har iPad i rubriken. Aldrig haft problem. Fast för ca 2v sen så tog inte alltid laddningen….man sätter in sladden men inget händer….

Jag har blåst, rensat med tandpetare och hårdstartat om den så nu måste jag testa nåt annat.

Jag har dessa ladd sladdar:

  • USB-A - Lightning | Exibel 2m

  • USB-A - Lightning | Inget namn 50cm

  • Lightning - Lightning | Linocell 2m

  • Lightning - Lightning | 10cm följde med Deltaco Powerbank

Har kört med Linocell 2m länge fast för ca 2-4v sedan så tar inte laddningen alltid. Man får köra in sladden en del gånger innan det tar och ibland bara slutar den ladda efter någon sekund…..annars så laddar den hela vägen.

Den lilla 10cm funkar för det mesta. De övriga två….nej…..

DOCK!
Min Xiaomi telefon från 2017 med Lightning kontakt tar allt! Tror fanimej jag skulle kunna ladda den med brödrosten snart alltså….

Din iPad har USB-C, inte lightning. Glöm allt var lightning heter till din 11" iPad.
Var försiktig när du gör rent USB-C, ännu försiktigare än med den gamla lightning kontakten då den är känsligare.

Är det så att alla kablar fungera med andra USB-C enheter så gissar jag att din kontakt är sliten eller skadad, ta den till en verkstad så kanske dom kan fixa den, det är fortfarande en iPad som får uppdateringar och sannolikt kommer få iPadOS 18 stöd.

Av reverend benny

Det skrivs väldigt lite om mjukvarusupport, hur länge en leverantör kommer uppdatera och hur snabbt tillverkarna levererar uppdateringar till sina enheter som sannolikt kommer kopplas upp mot internet och vara en central del av hemmets nätverk (som mkt annat).

När kommer tester börja fokusera på detta lite mer tror ni? När det gäller annan uppkopplad teknik så har det blivit bättre, t.ex. mobiltelefoner. Men det känns som IOT/övriga uppkopplade enheter så ställs det inte så mkt krav.
Känns som att den dagen då testare börjar titta lite mer på detta så kanske köpare ställer krav och tillverkarna blir lite mer öppna med hur dom kommer supportera enheter framåt.

Att leverera support till en såld enhet är kostsamt och det utgör ju en del av priset vilket man kanske inte alltid tänker på.

Av reverend benny
Skrivet av WolW:

Har använt Terclara nu en månad.
Den stora skillnaden är att "gegget", det där dom går att gröpa ur under nageln efter t.ex ett bad, och som gör nageln tjock, är på väg bort.
Tycker mig se en nagelbädd som ser frisk ut när gegget ovanpå försvunnit.
Svårt att säga något mer, tånaglar växer väldigt långsamt
Men det ser lovande ut så här långt och mycket bättre än alla andra medel.
Har haft skiten i över 25 år, har testat allt utom tabletter, även Ciclopirox (receptfritt från Tyskland).

Går det fortfarande i rätt riktning?

Av reverend benny
Skrivet av n0kturnal:

Vad baserar du den upplevelsen på? Verkar ju inte ha läst den här tråden iaf?

Postade baserat på det artikeln handlar om.

Jag har betalat ungefär lika mkt sedan jag började med "bredband" någon gång runt 2000.
Tror jag betalade runt 500:- för 2,5 Mbit ner med Bostream ADSL.

Idag betalar jag 379 kronor för 250/250 och räknar man pengavärde så är det både rejält mkt biligare och snabbare idag.
Sen ska man ju väga in att jag jag höjt min lön med mer än det dubbla på 25 år.

Tittar man på mobila lösningar så är förändringen ännu större skulle jag säga.

Av reverend benny

Tycker bredband är billigare än någonsin.
De som gnäller har ofta ingen koll upplever jag eller har inte sett utvecklingen.

Har uteslutande kört Bahnhof i alla år med ett undantag för internetbolaget då det ingick i min fiberinstallation.