Inlägg

Inlägg som ElectroGeeza har skrivit i forumet
Av ElectroGeeza

Jag var alltså inne på rätt spår eftersom jag trodde mer på att "inter" stod för "inom" ett "network" eller "nätverk". Jag har fått höra att det skulle kunna stå för "international" men så är det inte alltså.

Tackar för svaren! Jag hade verkligen svårt med att hitta själva ordets betydelse.

Tack för länken Elgot! Online Etymology Dictionary verkar vara en riktigt bra resurs. Nästan helt reklamfri dessutom till skillnad från andra liknande webbplatser. Den är så bra att jag tycker att den redan har förtjänat sin plats i min länksamling. Tack!

Av ElectroGeeza

Vad står Internet för?

Vad står Internet för? Var kommer namnet ifrån och hur är det bildat? Är det International Net eller snarare Inter Net som i "interchangeable net" dvs. ett nätverk datorer emellan? Är det kanske Interactive Net?...

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hasenfrasen
...eller installera Ubuntu 8.10 som vilken applikation som helst i Windows?

Jag har just hittat mitt drömprogram! Det heter WinMerge och är helt gratis och dessutom open source. Det fungerar i Windows så det finns ingen anledning nu att krångla med fiktiva Linux installationer.

Men tack ändå för tipset Hasenfrasen!

Av ElectroGeeza

Re: Re: Re: Re: Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gramner
Det skapas en RAM disk där man temporärt kan spara filer.

Ja, det förklarar ju saken! Då bör det ju gå att få in Kompare på datorn trots allt. Annars kan man också tänka sig skapa en speciell Live CD där man redan har förinstallerat Kompare.

Jag har planerat att installera Ubuntu Linux någon gång under december. Så då kan jag väl också testa Kompare. Men just nu vill jag bara försöka hitta något motsvarande program som fungerar under Windows Vista. Jag har hittills hittat tre olika (fyra om man räknar med FC kommandot, se mitt första inlägg) program som fungerar med Windows, men två av dem kostar $30 var, och det tredje - WinDiff - finns bara tillgängligt genom Microsoft Visual Studio.

Det här typen av program var mycket mer vanliga på gamla operativsystem så som DOS och Unix, Unix-liknande system. Men numera är det nästan bara verktyg som används som en del av olika programutvecklingsmiljöer (så som WinDiff i Visual Studio). Vill man ha ett separat program för det så följer det inte med något sånt med Windows, utan man måste köpa något av de kommersiella varianterna som jag redan har nämnt i tråden ovan (Beyond Compare eller UltraCompare).

Av ElectroGeeza

Re: Re: Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gramner
Kan du inte bara köra en Live CD och prova då?

Jo, så kan man tänka sig prova det. På det sättet kan man få in Linux i datorn. Men hur matar man in Kompare då utan att installera den? Kör en annan Live-CD samtidigt med endast Kompare på? Även om det var möjligt så har jag inte två optiska enheter i datorn, så där sprack det.

Sedan även om det finns något sätt att göra det på, så ser jag ändå två nackdelar med det. Dels så går det segt om Linux körs från CD skiva och dels så är det inte säkert att det fungerar ens då. Jag tror att jag har läst att man måste installera något extra bibliotek för att den ska fungera (det är ju väldigt vanligt hos Linux program).

Jag vet att Linux körs från arbetsminnet och inte från CD skivan, men den läser ju från filer på CD skivan och det tar tid, kanske skriver den också filer till CD skivan?!... knappast troligt, så den skriver väl någon enstaka fil till någon hårddisken då. Hur ska det annars funka?...

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meganeoman
Funkar i TOTAL COMMANDER med!

Tack för tipset!

Jag har använt Total Commander en gång tidigare när jag ville göra en batch rename och lägga till en numerisk sekvens i namnen till ett stort antal filer. Annars har jag inte använt den så mycket, och jag visste inte ens om att den kan göra jämförelser mellan filer. Jag ska definitivt titta närmare på den då.

Det är bara tråkigt att den är Shareware, och påminner användaren om att registrera den vid varje gång man startar den.

Citat:

The main version is shareware – the user should register or delete it within 30 days. The unregistered version nags for registration every time it starts, but it retains full functionality, even after the 30-day trial period.

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Total_Commander

Sedan är väl Total Commander ändå mer av en filhanterare (file manager) än ett dedicerat program för fil och versionsjämförelser.

Av ElectroGeeza

Jämföra hårddiskar, mappar och filer

Finns det något enkelt sätt att jämföra stora mängder data mellan två hårddiskar, två mappar, eller två enskilda filer?

Jag söker alltså efter ett applikationsprogram som har förmågan att analysera datafiler på två olika platser och presentera skillnaderna och likheterna visuellt. Platserna kan vara olika mappar/kataloger på datorn, eller två helt skilda hårddiskar.

Programmet ska ha ett grafiskt gränssnitt så att det sedan kan visuellt presentera skillnader och likheter mellan datafiler det har hittat.

Så här kan det tänkas fungera...
Hittar det två filer av samma sort och med samma namn och med samma storlek och senast ändrade datum så kanske det presenterar dessa två datafiler som identiska.

Hittar det två filer som är olika så presenterar det dessa som olika, och eventuellt markerar om möjligt var skillnaderna finns, om det är två textfiler så kanske det markerar skillnaden mellan dessa genom att färga de rader och ord i texterna som skiljer sig åt. Är det binära filer, bilder och ljud så blir det kanske lite svårare, men jag kan tänka mig att man kan göra en HEX dump av dessa och markera skillnaderna till exempel. Det påminner alltså om det jag tror att man brukar kalla Revision Control, VCS (version control system) eller SCM (source code management).

Jag har letat efter ett sånt här program i ett helt år snart. Det enda jag har lyckats hitta via Google var olika program som var specialiserade på att göra jämförelser mellan en viss typ av filer, t.ex. finns det många olika små program som kan söka efter och jämföra MP3 filer och försöka förutspå dubletter. Dessa fokuserar alltså mycket mer på likheter och och inte mycket eller inte alls på skillnader.

Ett sånt program heter Duplicate File Finder 1.1.0.0 och finns på Tucows.com.

Men jag söker alltså efter en helhetslösning som fungerar för alla filtyper och inte är en specialist för en viss sorts filer, så att jag även kan jämföra och se skillnader mellan t.ex. olika bildfiler, och inte bara fokusera på dubbletter.

Jag kan mycket väl tänka mig att också flera av er andra här använder något sånt program, eller är i behov av ett utan att ni kanske har tänkt på det ens. Jag har t.ex. en hårddisk med ca 400 GB Backup data med alla möjliga slags filer på den. Flertalet av dessa filer och mappar är dubbletter eftersom jag har lagrat dem vid flera olika tidpunkter. Men nu har det blivit så många filer att jag inte orkar gå igenom dem alla för att sålla ut de som jag inte behöver.

Så låt oss försöka hjälpas åt att hitta något sånt program som vi alla kan dra nytta av. Ställer ni upp?...

Uppdaterat 2008-11-29

Beyond Compare Version 3
Jag har hittat ett program som heter Beyond Compare Version 3 från Scooter Software som verkar innehålla precis det jag beskrivit här.

Här kommer lite bilder.

Jämförelse av mappar.

http://www.scootersoftware.com/images/FolderCompare1.jpg

Jämförelse av textfiler.

http://www.scootersoftware.com/images/TextCompare1.jpg

Jämförelse av bildfiler.

http://www.scootersoftware.com/images/PixCompare1.jpg

Jämförelse av binära filer. (Den här funktionen kräver ett plug-in som finns att ladda ner gratis.)

http://www.scootersoftware.com/images/HexCompare1.jpg

Jämförelse av MP3 filer. (Den här funktionen kräver ett plug-in som finns att ladda ner gratis.)

http://www.scootersoftware.com/images/MP3Compare1.jpg

Men det kostar pengar tyvärr. Standardversionen kostar inte så mycket egentligen ($30 - ca 250 SEK eller $40 - ca 400 SEK för Pro versionen) men är man en fattig student så är också det mycket för att slösa på ett program. Dessutom är det onödigt att betala om det finns några fria eller open source motsvarigheter, vilket ju borde vara ganska sannolikt. Men var hittar man den?...

Kompare
Jag hittade ett program som heter "Kompare" som är open source. Tråkigt nog fungerar den bara på Linux.

Citat:

Kompare is a graphical difference viewer that allows you to visualize changes to a file. Whether you're a developer comparing source code, or you just want to see the difference between that research paper draft and the final document, Kompare is the tool you need.

Uppdaterat 2008-11-30

UltraCompare
Jag har emellertid hittat ännu ett Windows program som kan göra precis det som jag söker efter. Det heter UltraCompare. Liksom Beyond Compare som jag nämnde tidigare så är även det här ett omfattande och fullfjärdat program för just filjämförelser som kan jämföra alla typer av filer. Det verkar vara väldigt lovande och har ett stilrent och enkelt gränssnitt. Men liksom Beyond Compare så kostar även UltraCompare en slant, tyvärr. Typiskt! Det kostar $29.95 - ca 250 SEK, så det kostar lika mycket som Beyond Compare. En viktig skillnad är dock att man för priset av Standard versionen av Beyond Compare här får Pro versionen av UltraCompare. Så UltraCompare borde vara mer prisvärt. Någon Standard version av UltraCompare verkar inte finnas.

FC i MS-DOS
Ahh... en gammal klassiker. Jag har tagit reda på att gamla goda MS-DOS hade ett kommandorads-program som var designat med just det som jag efterfrågar i tanken - att göra jämförelser av datafiler. Kommandot som användes var FC, i senare versioner kunde också CMP användas. Lyckligtvis så lever det här kommandot vidare än idag, då i form av Kommandotolken (COMMAND.COM eller CMD.EXE) under Windows.

Som jag har förstått det så kan det bara göra jämförelser av två enskilda filer, det kan inte göra jämförelser mellan två mängder med filer i två olika kataloger/mappar. En annan nackdel är att det presenterar resultaten i en följd på ett gammalmodigt DOS sätt. I och med att det är ett DOS program så är ännu en nackdel naturligtvis att man måste skriva sökvägarna till alla de filer man vill jämföra. Det blir rätt jobbigt och bökigt på långt sikt. Fördelarna är att den kan markera skillnader mellan textfiler, och senare versioner kan också jämföra binära filer. Den är dessutom gratis eftersom den medföljer Windows.

FC är egentligen någon form av Microsofts svar på DIFF kommandot som fanns i Unix och Unix-liknande operativsystem. Förkortningen FC står för File Compare. DIFF står väl för Difference eller liknande.

WinDiff
Microsoft har också publicerat ett program som heter WinDiff som är ett betydligt mer modernt program än FC och är till skillnad från FC helt grafiskt. Det verkar dock som att den endast är tillgänglig som en del av programutvecklingsmiljön Microsoft Visual Studio.

Jag har nu hittat WinDiff för nedladdning på Computerperformance.co.uk. Jag har laddat ner den och den fungerade problemfritt under Windows Vista, kanske för att den inte kräver någon installation. Den är i alla fall bättre än att använda FC kommandot i Kommandotolken. Det är det enda Windows program för jämförelse av mappar och filer som jag har hittat hittills som är gratis.

Uppdaterat 2008-11-30

FolderMatch
Jag har hittat ännu ett Windows program som heter FolderMatch. Det kostar $35, har inte lika snyggt gränssnitt som de föregående som jag har skrivit om, men verkar ha det mesta man kan tänka sig, inklusive 3-vägs sammanfogning av dokument, så att det även kan användas för synkronisering/backup av filer.

http://www.foldermatch.com/fminterface.jpg

Diff på Mac OS
Mac World finns en kort guide för hur man kan använda diff kommandot i Terminalen i Mac OS just för att jämföra filer och mappar/kataloger.

I en annan artikel på Mac World beskrivs hur man kan använda FileMerge i Mac OS för att jämföra filer och mappar.

Automator och Compare Folders 0.9
I senare versioner av Mac OS kan man använda verktyget Automator och Automator action Compare Folders 0.9 för att automatiskt jämföra filer och mappar på Mac datorer.

http://km.support.apple.com/library/APPLE/APPLECARE_ALLGEOS/HT24...

Citat:

Att göra samma uppgifter om och om igen kan vara segt och dåligt för produktiviteten. Som tur är ingår Automator i Mac OS X: din egen automatiska assistent som kan ta hand om allehanda uppgifter.

Araxis Merge
Ett program som jag inte har nämnt är ett som heter Araxis Merge. Det är samma typ av program som de föregående, men är främst inriktat på Enterprise segmentet och stora företag alltså, med en prislapp på ca $169 för den billigaste versionen.

Araxis Merge är ett av få program av den här typen som klarar av s.k. "3-way comparison and merging", dvs. 3-vägs jämförelser och sammnfogning av filer t.ex. där man jämför en ny version av en fil som man har laddat ner med en gammal version, och som man is in tur vill jämföra med en självmodifierad version av den gamla filen. Det är rätt sällan skulle jag tro som man behöver ha en sån funktion, de flesta användare kommer inte ha stor nytta av den. Men det är klart att vissa kommer att ha stor nytta av det.

3-vägs jämförelse och sammanfogning.

http://www.araxis.com/merge/images/small_3way_folder_screenshot....

http://www.araxis.com/merge/images/small_3way_file_screenshot.gi...

WinMerge
Här har vi den! Äntligen! Det var ett sånt här program jag sökte efter.

WinMerge är det bästa som programmet för att jämföra och foga filer som jag har hittat hittills och som är dessutom helt gratis, och open source dessutom! Det är ett program man bör lägga på minnet och ha med i sin verktygslåda.

Citat:

WinMerge is an Open Source (GPL) visual text file differencing and merging tool for Windows. It is highly useful for determining what has changed between project versions, and then merging changes between versions.

Här kommer lite bilder på den, det är det allt värt.

WinMerge splash screen ser verkligen proffsig ut.

http://winmerge.org/about/screenshots/splash_screen.png

Open dialogrutan är bara ett av flera sätt att välja mål-objekt för jämförelsen.

http://winmerge.org/about/screenshots/open-dialog.gif

Jämförelse av mappar.

http://winmerge.org/about/screenshots/foldercmp.png

Jämförelse av textfiler.

http://winmerge.org/about/screenshots/filecmp.png

http://winmerge.org/about/screenshots/filecmp_inlinediff.png

http://winmerge.org/about/screenshots/screenshot.png

Nämnde jag att WinMerge finns på svenska, inklusive många andra språk?...

Sammanfattning
WinMerge kanske inte har 3-vägs jämförelse och sammanfogning av filer och många av de andra mer avancerade funktioner som finns komersiella program som Araxis Merge, Beyond Compare och UltraCompare, men WinMerge är ett väldigt kompetent program enligt det som jag har sett hittills.

För den som är villig att betala för ett sånt här program så skulle jag rekommendera Beyond Compare. En bra recension av Beyond Compare kan man hitta på DonationCoder.com. Det är en äldre version av programmet som recenseras där men den nya versionen - version 3 - av Beyond Compare är ännu bättre.

WinMerge är annras ett bra alternativ och lär fungera bra för de flesta uppgifter. Utvecklingen av WinMerge pågår hela tiden, och det lär dyka upp flera bra funktioner även hos den. WinMerge är nog det enda open source projektet av den här typen för Windows.

Linux användare bör nog kolla in Kompare.

Uppdaterat 2008-12-01

Jag har kommit över två andra fria alternativ som jag tänkte tipsa om. Den första heter DiffMerge från SourceGear, och den andra heter KDiff3.

Här är en bild på hur DiffMerge ser ut när man jämför mappar. Klicka på bilden för att se den i större format och för att se fler bilder.

http://www.sourcegear.com/diffmerge/screens/folder_window-.png

Här är en bild på hur KDiff ser ut när man jämför textfiler med den. Klicka på bilden för att se fler bilder.

http://kdiff3.sourceforge.net/doc/screenshot_diff.png

För en lista på fler intressanta program se Scott Hanselmans favoriter på hans blogg - Scott Hanselmans 2007 Ultimate Developer And Power Users Tool List For Windows.

Jag har hittat en lista på olika program för filjämförelser på DMOZ - Top: Computers: Software: File Management: File Comparison: Windows (29)

Det finns också en jämförelselista på Wikipedia - Comparison of file comparison tools.

P.s. Det var allt från mig. Någon med rätt behörighet här på forumet får gärna lägga in de här programmen på listan med Windows program i FAQ. Eller om man känner sig lite för lat, så länka bara till den här tråden.

Söker man så hittar man... men det är inte alltid helt lätt att hitta just det man söker via Google. Jag uppskattar inte dryga kommentarer av typen "Googla lite!".

Ibland behöver man söka efter information på ett betydligt mer organiserat sätt än via en sökmotor som spottar ut de mest spritt skilda och ibland helt orelevanta resultaten. En sökmotor kan aldrig vara lika smart som en levande människa, som mest kan den vara lika smart så som man har förprogrammerat och optimerat den för att vara det. Ibland behöver man också veta någon annans erfarenhet, då går det inte att fråga Google eller läsa svaret på en sida som redan har skrivits och som kanske inte är helt relevant. Med det i åtanke, vem kan då uppskatta kommentarer av typen "Googla lite!"?

Så stort tack till alla som har svarat!

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av robino_
Så är det för att.. du har bestämt att det är så?

Skulle vara intressant om du kunde utveckla.

Är det här verkligen något att försöka moralisera över? Förvisso påpekar du att du inte vill säga åt honom vad han ska göra, men när du sen fortsätter med "jag hoppas att vi båda är inne på samma spår" känns det lite som att det är just det du vill.

Lite osäker på om jag skulle svara på ditt inlägg, då det känns ganska offtopic och samtidigt känner jag att jag kommer få en mindre bok som svar.

Nej, jag har inte bestämt något alls. Jag säger bara vad jag tycker om det. Eller om din fråga var om jag har bestämt att det är så det ska vara, så är svaret nej! Jag har själv bestämt vad jag själv ska tycka, men inte vad andra ska tycka, eller vad andra ska tycka om det jag tycker om eller inte. Om du inte tycker om det jag tycker om det så är det bara ditt problem, men du får tycka vad du vill, jag tänker inte tvinga dig att tycka samma som jag, inte ens om jag kunde det. Alla har rätt att tycka vad de själva vill. Man kan sammanfatta det hela som en smaksak.

Eller undrade du över den funktionella delen mer än den estetiska (smakfrågan)?... undrar du alltså om det är jag som har bestämt att det inte finns någon anledning att använda ett sånt gränssnitt? Svaret är ändå återigen nej, jag har inte bestämt vad andra ska tycka, jag har bara sagt att det är vad jag tycker. Så nej, det finns ingen anledning att använda ett sånt gränssnitt idag. Förutom! Förutom vid vissa tillfällen (som jag redan har skrivit) så som vid felsökningar. Notera noga att det bara jag som tycker det, det behöver med andra ord inte vara en evig sanning.

Du kanske har kommit på någon annan anledning varför det är bra eller bättre att använda ett kommandobaserat datorgränssnitt utan stöd för mus t.ex. framför ett grafiskt datorgränssnitt med stöd för mus, drag-and-drop, visuell presentation av datakataloger ("mappar") och allt annat som hör dit? Du får i så fall gärna dela den insikten med oss andra. Vad är det som är så bra med det och som jag inte redan har nämnt?

När det gäller syn och datoranvändning så är det ingen myt att man får degraderad synförmåga av att använda datorer. Det har gjorts ett hundratal studier på det sedan 80-talet. Det är bara att söka på Google så får man massor med relevant information, både från folk som talar om det av egen erfarenhet men också från resultat från olika studier.

Försämring av synen vid datorn beror förstås på en hel del faktorer. Här är några av dem.

  • Typ av bildskärm som används

  • Personens medfödda synförmåga, som kan vara både bra och dålig (bra eller dålig rättare sagt).

  • Personens diet! Det är bevisat att t.ex. morötter hjälper till att bibehålla en bra syn hos barn.

  • Antalet timmar personen spenderar framför bildskärmen.

  • Vilka färger personen ser på. Ljusa färger tenderar att skada vår näthinna mer än mörka färger.

  • Typ av program applikation som personen använder på datorn. Om personen skriver svarta ord på en vit skärm så kommer det ta längre tid för den här personens syn att återställa sig jämfört med en person som spelar spel där man fokuserar sig på spelet i 7 timmar utan att konstant röra på ögonen över skärmen och titta på ljusa och blinkande ljuspunkter.

Ja, jag håller med om att den sista meningen i mitt inlägg lät lite tvetydigt. Jag hade inte tiden att rätta till det. Jag skrev det mitt i natten. Notera här igen då att jag inte försöker argumentera för eller försvara mitt ursprungliga inlägg, ett fel är alltid ett fel, oavsett av vilken anledning det uppstod, men det är bra att känna till varför någon skrev på ett visst sätt innan man bestämmer sig för att gå till attack och börja kritisera.

Det som jag ville ha sagt där var vad jag själv tycker och rekommenderar, men samtidigt påpeka att man ska våga prova själv och på så sätt själv bilda sig en uppfattning. Det är väl inget konstigt med det?... vi vet ju alla (okej då, vi "bör" veta alla) att de flesta människor ger rekommendationer till andra utifrån sin egen erfarenhet. I alla upptänkbara sammanhang hör man folk rekommendera och ge sin synpunkt på en viss sak, men ändå inte låser in sig på att just det de tycker är bäst, och tillägger då att man bör följa sin egen uppfattning och våga prova en annan åtgärd eller lösning på ett visst problem t.ex.

Jaha... du verkar inte veta vad du vill då. Å ena sidan så är du rädd för att gå långt utanför ämnet, och dessutom är du rädd för att att få en hel bok som svar. Å andra sidan väljer du ändå att skriva... och dessutom påpekar det här med att du var fundersam till i fall du skulle skriva ett svar på mitt inlägg eller inte... Vad fan?!... varför svarar du då? Skriver du bara för att provocera folk och peka på brister i det de skriver?! Det verkar fan som att du bara vill jävlas. Var är berömmet? Var är respekten för mitt utförliga svar? Och om du ändå vill kritisera och peka på brister eller felaktigheter, var är då tillrättavisandet och förslagen på hur man kan bli bättre?!

Jag bara hatar när folk kritiserar varandra och ger kritiska kommentarer utan att ge förslag på förbättring, man ger alltså ingen konstruktiv kritik. Speciellt om det är vänner emellan så är det jävligt tråkigt. Vänner som pekar på en kompis brister och felsteg utan att ge förslag på förbättring... ja, man kan undra då om det är riktiga vänner. Det är snarare någon som bara vill trycka ner en och förnedra en. I mina ögon är det inte ens vänner.

Jag ska ge dig tre goda råd.

  • Tänk först, och skriv sedan! Inte tvärt om! Är du det minsta fundersam kring om du ska skriva någon kommentar eller inte så red ut det här med dig själv först. Fråga inte mig att ta ställning till om du borde kommentera eller inte, speciellt inte om du redan har skrivit kommentaren.

  • Du kan, och du bör skriva konstruktiva kommentarer.

  • Påbörja aldrig något som du inte är redo att fullfölja! Om du inte vill ha en hel bok som svar så struntar du i att skriva någon kommentar alls. Du kan, men du bör inte förvänta dig att folk ska bli tysta efter att du har sagt ditt och tro att dina kommentarer är äldst. Du liksom vill säga din mening men du vill inte ha en diskussion om det senare. I det här exemplet markerar du det dessutom med att i slutet på ditt inlägg säga "... samtidigt känner jag att jag kommer få en mindre bok som svar."

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av S.O.A.D.
Uppgraderade nyligen mitt Nexus Personal Bank iD och sen kom det upp en globformad ikon i systemtray som kallar sig RelevantKnowledge, är detta något sattyg eller är det inget att jaga upp sig över?? Någon som har upplevt något liknande??
Enligt hemsidan är det något form av företag som bedriver statistik på internet.

Vad i H*te är "Nexus Personal Bank iD"? Nej, men seriöst, vad är det för program du har installerat? Är det vad jag tror att det är?... är det programmet som används tillsammans med BankID (e-legitimation) för legitimering på Internet? Var har du laddat ner den? Har du laddat ner den direkt från Nexus ABs webbplats?

Vad har du för bank?... själv har jag Swedbank och Swedbank är en av de banker som kallar sin e-legitimation för "BankID". BankID är alltså bara ett namn på en typ av e-legitimation. Det finns minst två till andra som är vanligt förekommande idag i Sverige. Sedan kan man ha "BankID på fil" och "BankID på kort" som då är ett certifikat som placeras på ett fysiskt chipkort och för den varianten behöver man en kortläsare. Men oavsett vilken av dessa du har så kan du ladda ner "BankID Säkerhetsprogram" från Swedbanks webbplats om du är Swedbank kund. Du hittar den på: http://www.swedbank.se/sst/inf/out/infOutWww1/0,,190886,00.ht...

Swedbank har valt att döpa om programmet till "BankID Säkerhetsprogram". Men egentligen är det ett program utvecklat av Nexus AB och går under namnet Nexus Personal. Men du ska inte ladda ner den från annan webbplats än just din banks webbplats. Om det är via Swedbank du har den här tjänsten så går du in på länken ovan. Om du har en annan bank så går du in på deras webbplats istället och laddar ner den därifrån. Om du inte hittar den där så kontakta din bank och fråga om den eller skriv här vilken bank det är så ska jag försöka hjälpa dig hitta den. Jag vågar påstå att alla svenska banker som använder BankID före e-legitimering har idag övergått till att använda det här nya "säkerhetsprogrammet" för legitimering för att öka säkerheten för kunderna och alla banker har i regel denna tillgänglig för nedladdning från sin webbplats.

Efter att du har laddat ner och installerat den, och startat om datorn, så ska det visas en rund vit/blå ikon i meddelandefältet (system tray eller notification area).

Här är en skärmbild på hur det bör se ut efter installationen.

http://img235.imageshack.us/img235/4286/bankidiconcr5.jpg

Att någon "globformad" ikon vid namnet "RelevantKnowledge" visas där har jag aldrig varit med om. Jag har använt BankID från Swedbank sedan minst år 2006, och både innan och efter att de införde det här "BankID Säkerhetsprogrammet". Jag har under den tiden aldrig sett något sådant, som kan tänkas uppkomma i samband med att man installerat BankID Säkerhetsprogram. Det som du ser som "RelevantKnowledge" kan tillhöra något annat program och är möjligen något spy-ware program som samlar in information om hur du använder datorn, vilka webbsidor du besöker och liknande.

Det behöver inte vara något illasinnat program, men även om det bara rör sig om ett spy-ware program och inte något virus elle trojansk häst så bör du ta bort det i alla fall. Det är just det här jag menar, att det är därför du inte ska ladda ner BankID Säkerhetsprogram (om det nu är den du använder) från webbplatser du inte litar på. Ladda alltid ner den från din banks webbplats.

Information om BankID:

Citat:

Nio banker utfärdar e-legitimation
De banker som utfärdar BankID är Handelsbanken, SEB, Swedbank, SkandiaBanken, Länsförsäkringar Bank, Danske Bank, Sparbanken Finn, Sparbanken Gripen och Ikanobanken.

Mer information om BankID:
http://www.bankid.com/
http://sv.wikipedia.org/wiki/E-legitimation

BankID från SEB: http://www.seb.se/pow/default.asp

Här kan man testa sitt BankID: http://test.bankid.com/

Jag tycker att du ska först ta reda på vilket program som ligger bakom "RelevantKnowledge" och sedan radera det eller avinstallera. Sedan kan du vid behov installera om BankID Säkerhetsprogram.

Av ElectroGeeza

Notepad vs. Notepad++
Tack för tipset om Notepad++! En annan Swec medlem har redan tipsat mig om denna. Det är ett mycket trevligt program. En sak som jag saknar hos den dock är att den inte har stöd för drag-and-drop så att filer går inte att öppna på det sättet i den, något som jag gillar hos vanliga Notepad.

Ja, jag brukar använda Notepad rätt ofta. Men det är inte så att jag sitter och skriver Webbsidor eller program i den eller något av den svårighetsgraden. Då är det att föredra något i stil med Notepad++, om inte ett fullfjärdat IDE system. Jag använder Notepad mest för att skriva enklare texter där jag inte har några krav på fin formatering eller helst inte vill ha någon onödig textformatering. Det kan vara att skriva en enkel anteckning, eller att använda Notepad temporärt där jag skriver min text som jag sedan kommer att använda i ett annat program, t.ex. att jag skriver kanske det här inlägget i Notepad för att sedan kopiera in det i svarsformuläret här på forumet. Det kan också vara användbart att använda Notepad om man vill filtrera bort textformatering.

En annan sak som jag tycker om med Notepad är att den är så enkel att hitta och starta. Det är bara att öppna Kör prompten och skriva "notepad" så hoppar den upp direkt utan någon märkbar laddningstid.

Angående den här Notepad buggen
Det jag har glömt att nämna är att jag kör svensk version av Windows Vista Home Premium. Men det märker man kanske om man tittar på skärmbilden ovan där menyn i Notepad visas på svenska. Sedan har jag testat det här både med 32-bit och 64-bit versionen av Windows Vista Home Premium (båda svenska versioner). Det här problemet har uppstått under båda, och båda gångerna, både med 32-bit och 64-bit versionen har jag haft Service Pack 1 för Vista installerat.

Det här är egentligen inte något jättestort problem. Men jag kan mycket väl tänka mig att det för vissa användare som använder Notepad kommer att vara smått irriterande, speciellt när man redigerar långa texter där automatisk radbrytning inte kan eller bör användas av praktiska skäl.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hardware guy
Tre försök utan att det hände. Enda skillnaden är att jag kör engelsk version.

Att du kör engelsk version av Windows Vista ska nog inte spela någon roll. Ala Turca använder engelsk version av Windows Vista Business 64-bit och han får samma problem. Så i så fall ska det inte ha någon betydelse vilket språk Windows Vista använder eller vilken utgåva av Vista det är (Business eller Home Premium t.ex.).

Att du inte får det här felet tror jag kan bero på något av följande.

  1. Du kanske inte har gjort helt rätt. Jag ska försöka förtydliga instruktionerna ovan lite.

  2. Du kanske har installerat någon uppdatering som åtgärdar felet, och i så fall har du lösningen. I så fall kan vi andra vara intresserade av att veta vilken uppdatering det är. Har du installerat Service Pack 1 t.ex. eller något annat tillägg eller uppdatering för Vista? Du kan komma ihåg att testa det vid nästa tillfälle du har precis gjort en ren installation Windows Vista, utan några uppdatering.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ReZZiE
Skulle ju inte vara HELT omöjligt än att det är något som orsakas av tangentbordet ELLER musen. Men är det bara i notepad som det blir sådär... ja då kan det nog kanske vara en bugg.

Jag har hittills bara märkt av det i Notepad. Men å andra sidan har jag inte varit speciellt observant på det när jag har använt Microsoft Word t.ex. och skrivit i den. Det är just därför jag vill ta reda på om det är bara Notepad det är fel på, eller om även andra program påverkas eller kommer att påverkas. Som det ser ut just nu är det Notepad det är fel på.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av dundermuppen
Du vet om att ditt försök att göra texten oläslig misslyckats. Det är fullt läsligt i din skärmdump...

Vad har det med saken att göra?... =/

Försöker du bara vara lite lustig nu eller?! Om du nu tycker att du kan läsa det så får du gärna tala om för mig vad det står där. Det är i alla fall inget viktigt som står där, om jag minns det rätt så var det ett meddelande jag höll på att skriva till någon teknisk support (minns inte vilken, men i alla fall inte till Logitech).

Det man kan se av bilden är att meddelandet är daterat 11-04-2008. Notera att det inte är svenskt datumformat! Med datumformatet i åtanke och om man tittar närmare på bilden igen så kan man dra slutsatsen att det är skrivet på engelska eftersom korta ord som "the", "of", "if", och "it" syns lite grann på vissa platser. Mer än så kan jag inte säga, inte ens om jag ville. Så om jag som skrev det inte kan läsa ut det, hur ska då någon annan som aldrig ens har sett, läst eller skrivit den här texten kunna se vad det står?!

P.s.
Tror egentligen att det var ditklistrat svar från teknisk support och att jag just skulle skriva en ny fråga på det men har inte ens påbörjat. Så texten som syns, om den nu gör det, är inte min egen.

Så är det med den saken! Om du ändå bara kunde hålla dig till ämnet...

Jag har förresten lagt upp en ny version av bilden där jag har ökat oskärpan till 100%. Innan det använde jag oskärpan 70% eller 80%. Det var ju liksom meningen att det skulle ge sken av att det som står är text, därför lät jag oskärpan vara låg. Men nu lär det bli svårare att utläsa vad som står. Så lycka till! Om du tycker att det är fortfarande för enkelt så säg gärna till så ska jag smeta ut texten åt dig också.

Av ElectroGeeza

Buggig Notepad i Windows Vista?

När jag har en text i Notepad som jag har öppnat från en fil och väljer att spara eventuella ändringar så hoppar markören några, ibland många steg bakåt.

Ibland hoppar markören 12 Byte bakåt, ibland mer, och ibland mycket mer, upp till 50 eller 1000 Byte (ANSI kodning).

Det inträffar när man använder kortkommandot Ctrl+S för att spara ändringar, men jag har senare lagt märke till att det även händer när man använder Spara kommandot från Arkiv menyn. Det händer bara första gången man använder något av kommandon (Ctrl+S eller Spara från menyn) under en session. När man stänger och startar Notepad på nytt så är det samma sak igen då.

Är det här en känd bugg i Notepad?... hur kan Notepad vara buggig av alla andra Windows program och komponenter?... har Notepad ens uppdaterats sedan versionen som fanns med i Windows XP? =/

Sedan undrar jag om det här beror på mitt tangentbord (Logitech MX3200) och dess drivrutiner eller om det verkligen är Notepad det är fel på. Jag har tidigare inte testat att använda Spara kommandot från Arkiv menyn, men nu när jag har sett att det händer samma sak då som när jag använder Ctrl+S kommandot så har jag anledning att tro att det beror på Notepad och inte mitt tangentbord eller dess drivrutiner.

Jag har dessutom använt samma tangentbord under Windows XP men har inte upplevt det här problemet med Notepad. Dock, så bör det nämnas att drivrutiner uppdateras och ändras med tiden, och vissa är speciellt designade för Windows XP medan andra är designade för Windows Vista. Så det kan ändå ha berott på drivrutinen trots att samma tangentbord fungerade felfritt i Notepad under Windows XP.

Jag skulle därför vilja be någon av er andra Windows Vista användare att testa detta åt mig, för att se om vi får samma resultat.

  1. Tryck på Win+R för att få fram Kör prompten i Windows.

  2. Skriv notepad och tryck Enter

  3. Skriv några rader text (alternativt kopiera dit lite text från den här tråden t.ex.)

  4. Spara filen på Skrivbordet t.ex.

  5. Stäng Notepad

  6. Öppna textfilen i Notepad igen

  7. Placera markören några rader ned i texten, och åtminstone tio till tjugo kolumner (steg) åt höger. Markören får alltså inte stå i början av fönstret på första raden som när man precis har öppnat filen.

  8. Tryck nu Ctrl+S eller välj Spara från Arkiv menyn.
    Om allt gick rätt till så bör nu markören ha hoppat tillbaka ett antal Bytes om Notepad uppför sig på samma sätt som på min maskin. Antalet Byte den hoppar kan variera, jag har sett den hoppa både 12 Byte vilket tycks vara vanligast men också strax över 1000 Byte. Antalet Byte den hoppar tycks vara slumpmässigt och varierar från gång till gång, ändock 12 Byte hopp tycks vara vanligast.

Här nedan ser vi en skärmbild där markören hoppar 12 Byte från sista raden under den streckade linjen, till den övre raden.

http://img184.imageshack.us/img184/9456/markerjumpsw3au3.jpg

Det känns otroligt klantigt om man har lyckats skapa en sån liten bugg i ett så enkelt program som Notepad ändå är, speciellt med tanke då Notepad aldrig eller väldigt sällan har haft några buggar. Vad lär det bli av viktiga Windows funktioner då?!... man undrar ju då vad Microsoft håller på med.

Av ElectroGeeza

Varför chatta via DOS eller annat gammaldags operativsystem?... duger inte Windows 95/98/2000, XP eller Vista åt dig? Jag förstår att det finns ett visst charm med det, man får återuppleva lite av hur det har varit förr i tiden att använda persondatorer. Det är en kul grej att prova på, men jag tror inte att det finns någon som på allvar gärna vill sitta i en DOS eller DOS liknande datormiljö och glo på sin tråkiga svartvita eller blåvita skärm hela dagar in och ut. Framför allt finns det ingen anledning, inget behov att sitta med ett sånt tråkigt gränssnitt.

Även de äldsta datorer som fortfarande är igång kör idag något mer modernt operativsystem med ett mer grafiskt, enkelt och levande gränssnitt. Annars får man ju bara ont i huvudet av att sitta och stirra på ett kontrastrikt gränssnitt så som i DOS. Man får lättare försämrad syn också skulle jag tro.

Jag försöker inte säga åt dig vad du ska göra, vill du prova på en sån grej så visst. Men som sagt, jag hoppas att vi båda är inne på samma spår, dvs. att det är en kul grej att prova på och inte att du vill rikta in dig på att använda en sån lösning hela tiden framöver.

MS-DOS finns inte längre. Sista MS-DOS versionen som Microsoft erkänner som fristående operativsystem är version 6.22. Annars har ju MS-DOS funnits som ett hjälpsystem under olika Windows versioner. MS-DOS 7.0 är kanske den sista versionen av MS-DOS och den publicerades aldrig som fristående operativsystem utan den levererades som en del av Windows XP har jag för mig. Windows Vista vet inte namnet av DOS alls. I Windows XP kunde man starta DOS genom att öppna KÖR prompten och skriva "command", och ville man köra en nedbantad version av DOS (egentligen ett helt annat program) så skrev man "cmd" i KÖR prompten. I Windows Vista kan man BARA skriva "cmd", så "command" finns inte i Windows Vista.

CMD är egentligen ett helt eget program, det imiterar bara MS-DOS så man kan nog säga att det är en sorts emulator för MS-DOS. Så i CMD finns det många nya kommandon som aldrig fanns i MS-DOS, men även många av de gamla MS-DOS kommandon har man behållit. CMD under Windows Vista går inte att visa i fullskärmsläget på visa Vista datorer, så det har varit problem med det. Jag kan tänka mig att du vill ha just fullskärmsläget. Under Windows XP fungerade fullskärmsläget dock felfritt. Så om du kör Windows Vista och vill kunna köra CMD i fullskärmsläget (t.ex. när man spelar gamla DOS spel) så bör du nog fundera på en annan lösning.

Så CMD är inte eget operativsystem och har inte så mycket med MS-DOS att göra. Det är en s.k. "Command Line Interpreter", ofta förkortat CLI (inte "command line interface" alltså så som man ibland skriver). Det används flitigt vid felsökningar i datorer eftersom det inte kräver mycket system resurser för att köras, men också för att automatisera olika processer.

En kraftigt utökad version av CMD som Microsoft har utvecklat heter Windows PowerShell. Det kan vara en eventuell ersättare för CMD. Annars har du också OpenDOS och FreeDOS som är fristående operativsystem som du kan installera, den senare är dessutom Open-Source precis som Linux och BSD, men båda är gratis att använda.

Lite länkar:
http://en.wikipedia.org/wiki/DOS
http://en.wikipedia.org/wiki/COMMAND.COM
http://en.wikipedia.org/wiki/Command_Prompt_(Windows)
http://en.wikipedia.org/wiki/Command_line_interpreter
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_PowerShell
http://en.wikipedia.org/wiki/FreeDOS
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDOS

När det gäller själva chatt programmet, så finns det inte så mycket att välja på till Windows och som fungerar under DOS och liknande. Till Linux och Unix-liknande system finns det däremot en hel del att välja på. Programmet Talk var mycket populärt under 80-talet och tidigt 90-tal på Unix system.

Talk:
http://en.wikipedia.org/wiki/Talk_(software)

Jämförelse mellan olika chatt klientprogram:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_instant_messaging_...

Instant messaging:
http://en.wikipedia.org/wiki/Instant_messaging

Jag hoppas att du hittar nåt som funkar för dig.

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av GAPa
Hej!

Jodå, det är också möjligt. I min signatur har jag exempelvis följande:

Med vänlig hälsning
Albert Pettersson

Av någon anledning trodde jag att man inte behövde skriva dit nummertecknet (#). Det går också att använda något av de standardiserade färgnamn som finns (se länk ovan). Så man kan t.ex. använda, inte bara [color="blue"] och [color="red"]

utan även mer ovanliga färgnamn som..
[color="RoyalBlue"] (RoyalBlue),

[color="SandyBrown"] (SandyBrown),

[color="PowderBlue"] (PowderBlue),

[color="PeachPuff"] (PeachPuff),

[color="PaleGoldenRod"] (PaleGoldenRod), och

[color="Tomato"] (Tomato).

Det kan hände att alla dessa färger inte syns så bra beroende på hur man har ställt in sin skärm och vilket tema på forumet man har valt, därför har jag skrivit deras namn i parentes.

Det är rätt många färger som kan beskrivas med olika namn... tror att det var upp till 150 stycken färger enligt den webbsidan som jag länkade till innan. Dessa 150 brukar kunna visas problemfritt i alla webbläsare. Det är rätt många färger det. Men W3 rekommenderar att man använder endast 16 av dessa och det här är 6 av de som jag har listat.

Jag måste komma ihåg att skriva nummertecknet (#) nästa gång jag vill ange färgens färg som hexadecimalt värde. Tack för påminnelsen!

P.s. Jag hoppas att ni snart ska lägga in en länk till webbsidan om BB kod på sidan där man skapar sina inlägg och trådar, så att den informationen kommer till nytta. Det kräver ju inte speciellt mycket mer lagringsutrymme i anspråk om man använder BB kod formatering på sina inlägg och trådar heller. Men det vore bäst om man kunde fixa så att man kan använda kod-knapparna på ett mer dynamiskt sätt när man skriver sina inlägg så som många andra forum har det, utan att behöva själv skriva formateringstaggarna.

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Novac
När du är i .jpe nyckeln ser du att standard värdet är jpegfile till höger.
Leta nu upp den nyckeln i registret och expandera den.
Nu ska det finnas en undernyckel som heter DefaultIcon, markera den och ändra sen standard värdet som du ser till höger.

Jaha, ok, då fattar jag vad "jpegfile" har med saken att göra.

Men! Det verkar fungera lite till och från det här. Ibland har jag behövt starta om datorn för att ändringarna av ikoner skulle slå igenom. Ska man behöva starta om datorn vid ändringar i Windows registret vid en sån här åtgärd?

Efter att jag har startat om datorn så har ändringarna slagit igenom och jag har kunnat ändra ikoner för vissa filtyper och se ändringarna slå igenom direkt genom att bara uppdatera filfönstret (Explorer/Utforskaren) utan att starta om datorn. Men sedan har det fastnat igen på vissa filtyper verkade det som när jag har fortsatt att göra ändringar och jag har igen behövt starta om datorn, men utan att ikonerna ändrades ens då eller så visades de bara som vita ikoner och kunde inte alltså visas eller eventuellt hittas.

Jag har inte testat det så noga ännu men det verkar som att det är de gånger när jag har själv behövt skapa "DefaultIcon" nyckeln som det inte har fungerat och då ikonerna inte har ändrats. När nyckeln "DefaultIcon" redan har funnits för en viss filtyp så har det gått att ändra strängvärdet och se ändringar av ikoner direkt. Jag ska testa att göra det på några till ikoner.

Uppdatering:
Jag har nu testat att ändra ikoner både för de filtyper där det redan finns "DefaultIcon" nycklar och för de där det inte finns "DefaultIcon" nycklar från början som standard utan där man själv måste skapa dessa då. Jag hat testat att ändra strängvärden hos "DefaultIcon" för ett flertal olika filtyper.

Jag har kommit fram till följande; att ikonerna som visas för en viss filtyp inte uppdateras direkt efter ändringen beror inte på att "DefaultIcon" nycklar ursprungligen inte fanns för dessa filtyper. Detta påverkar både de filtyper som redan har haft "DefaultIcon" nycklar redan och de där jag själv har skapat dessa.

Varför visas inte ändringarna direkt då?... ja, det är en fråga jag skulle vilja ställa till Microsoft. Efter att jag först startar datorn och börjar göra dessa ändringar, uppdaterar filfönstret (Explorer/Utforskaren) allt eftersom jag gör ändringar, så slår dessa ändringar igenom och är synliga direkt ibland och ibland inte alls. När de inte är synliga ännu så krävs det att jag antingen loggar ut och in igen Vista eller att jag startar om datorn helt, vilket tar ännu längre tid för mig då men i båda fallen så syns ändringarna efteråt. Jag misstänker att det är någon bugg bara, det ska inte krävas att man startar om datorn eller loggar ut och in för att ändringar i Windows registret vid en sån här åtgärd ska slå igenom (verkställas).

I vilket fall som helst så är det här ett väldigt komplicerat och framför allt jobbigt sätt att ändra ikoner för filtyper. Att ändra en ikon för en given filtyp ska inte vara svårare än att ändra ikon för en mapp. Det ska vara minst lika enkelt, eller så ska det vara åtminstone på samma sätt som i Windows XP där man kunde göra alla dessa ändringar i Mappalternativ dialogrutan under en speciell flik för detta.

Jag förstår inte vad grabbarna på Microsoft höll på med när de skapade Windows Vista, tog de kanske bort alltihopa av misstag?!... en uppdatering till Service Pack 1 eller någon annan Microsoft "hotfix" fixar knappast detta. Det har det inte gjort hittills iaf. och det lär bli så ända till nästa Windows eftersom såna här "bagateller" oftast är underprioriterade.

Jag har hittat ett program som heter Stardock IconPackager som tydligen ska kunna göra dessa ändringar åt mig mycket enkelt. Får väl prova det istället.

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av GAPa
Hej!

För att färga texten skriver du "[color=red]text[/color]". På http://www.sweclockers.com/forum/misc.php?s=&action=bbcode finns det mer information om formateringskoden. Länken dit finns på http://www.sweclockers.com/forum/member.php?s=&action=editpro... bredvid rutan där man redigerar sin signatur.

Med vänlig hälsning
Albert Pettersson

Ett stort T till dig kompis! T som i TACK!

Det är ju lite väl lämpligt att placera länken till sidan bland inställningar för signaturen där man sällan går in på och inte på sidan där man skapar inlägg och trådar.

Men nu har jag lagt en länk till den i min signatur så att jag ska slippa fråga om den här sidan hela tiden.

Kan man bara använda namn på färger som attribut? Kan man inte använda Hexadecimala färgkoder?

Kan man alltså inte skriva [color = FF9933]ORANGE TEXT[/color] eller [color = "FF9933"]ORANGE TEXT[/color] utan måste skriva [color = orange]ORANGE TEXT[ /color] ?

Kan man alltså inte använda någon av dessa vackra färger ?

Vilka färgnamn kan man använda då? På BB kod webbsidan står det inte. Kan man tänka sig att alla de färgnamn som listas bl.a. på www.w3schools.com kan användas?

Av ElectroGeeza

Röd text?

Hur skriver jag ett inlägg inlägg eller en del av ett inlägg med röd text?

Jag har provat att skriva [font_color="red"]RÖD TEXT[/font] och RÖD JÄVLA TEXT men gav sedan upp eftersom det tydligen inte fungerar på det här forumet...

Det fanns en gång en länk till en speciell webbsida med märken och kod som man kunde använda på sina inlägg. Var är den webbsidan nu?... ni har för flera år sedan lovat att lyfta fram den så att den syns bättre och är lättåtkomlig men inget verkar ha hänt där ännu. Då kan ni knappast skilja ifrån er med att säga att ni har haft viktigare saker för er med högre prioritet!

Av ElectroGeeza
Citat:

Ursprungligen inskrivet av aspen.asplund
för att ändra filtypikoner, alltså alla filer av samma typ, så måste du gå in i registret och sedan till "CLASSES_ROOT" så finns det ett värde för varje filtyp, i varje "mapp" finns ett strängvärde "(standard)" där det står ett värde t.ex i .jpg-mappen så står det "jpgfile", leta sedan reda på "mappen" "jpgfile" där bör finnas en undermapp som heter "deafulticon" och i denna ett strängvärde med en sökväg till en iconfil, det är bara att ändra denna.

om det inte finns någon "deafulticon" mapp är det bara att skapa en.

hoppas det hjälpte dig!

Först av allt fanns det inget som heter "deafulticon", jag har sökt igenom hela registret (Ctrl+F) utan resultat. Däremot finns det en mapp som heter "defaulticon" för vissa filtyper. Jag antar att det är dessa du menar.

Sedan, om det är "jpgfile" och "deafaulticon" "mapparna" och strängvärdet med sökvägen till ikonen jag ska göra ändringarna i... vad har då "strängvärdet" "(standard)" och "värdet" "jpgfile" med saken att göra? Det verkar vara orelevant.

Sedan, var ska "jpgfile" eller "deafaulticon" mappen finnas om den inte finns i ".jpg" mappen? Jag har förutom ".jpg" även tittat i ".jpe", ".jpeg" och ".jp2" mappen (jp2 är jpeg 2 tror jag). Men där fanns det inte heller någon sån mapp.

Jag tror att vi krånglar till det i onödan. Så här ser det ut i Registereditorn.

HKEY_CLASSES_ROOT\
HKEY_CLASSES_ROOT\.jpg
HKEY_CLASSES_ROOT\.jpg\OpenWithList
HKEY_CLASSES_ROOT\.jpg\OpenWithList\ois.exe
HKEY_CLASSES_ROOT\.jpg\OpenWithProgids
HKEY_CLASSES_ROOT\.jpg\PersistentHandler

.jpg mappen innehåller sedan 3 strängvärden. Dessa är:
(Standard) med värdet "jpegfile"
Content Type
med värdet "image/jpeg"
PerceivedType
med värdet "image"

Mapparna OpenWithList och ois.exe var innehåller strängarna "(Standard)" utan något värde angivet.

OpenWithProgids mappen innehåller följande strängvärden:
(Standard), utan något angivet värde
jpegfile, utan något angivet värde
QuickTime.jpg, med binärvärde med nolläge (0000)

PersistentHandler innehåller strängen (Standard) med värdet {098f2470-bae0-11cd-b579-08002b30bfeb}.

Alla strängvärden är av typen REG_SZ, förutom QuickTime.jpg som är av typen REG_NONE.

P.s. På svenska heter det nog snarare nycklar och undernycklar än mappar det som vi här kallar mappar. Men visst, de visas som mappar med mappträd och hela det paketet, så visst man kan väl få kalla det mappar.

Låt oss titta på lite bilder istället. Bilder säger ändå mer än ord (tycker jag).

http://img381.imageshack.us/img381/3595/reg1vw8.png

http://img377.imageshack.us/img377/2071/reg2qj1.png

http://img376.imageshack.us/img376/717/reg3yf6.png

http://img370.imageshack.us/img370/4093/reg4cy0.png

http://img360.imageshack.us/img360/2968/reg5ce9.png

Jag ville byta ikon för WPS filer, från Microsoft Word 2007 ändock något konstiga ikon som skiljer sig från andra Word 2007 ikoner, till något mer lämpligt som associerar till Microsoft Works (helst en Works ikon).

Jag har nu skapat en ny nyckel DefaultIcon med strängnamnet (Standard) (som skapas automatiskt som "standard") och som värde på den har jag valt värdet från Adobe Color Settings ikonen (eftersom jag vet att den använder DefaultIcon på samma sätt). Men det har inte fungerat!

Så... jag är så gott som redo att ge upp nu. Finns det verkligen inget normalt sätt att ändra på filtypspecifika ikoner i Windows Vista utan att pilla i Windows registret? Har Microsoft tagit bort den funktion som fanns i Windows XP? Varför?...

Finns det något program som man kan ladda ner för att byta ikonen? Jag vet att det ska finnas minst ett tiotal såna olika "tweaking", "styling", "geeking" program som man kan göra lite allt möjligt med, åtminstone till XP bör det finnas. Så några tips på vilket man kan använda till just ikoner och som är gratis och funkar i Windows Vista?...

Av ElectroGeeza

Byta ikon för fil i Windows Vista

Är det någon här som har en aning om hur man byter ikoner för olika filtyper i Windows Vista?

I Windows XP var det enkelt, man gick in på Mappalternativ dialogrutan och där tror jag att man kunde ändra allt som har med det att göra, bl.a. vilket program som ska öppna filtypen m.m. Men dessa alternativet finns inte i Windows Vista längre.

Högerklickar man på en mapp, väljer Egenskaper, fliken Anpassa så kan man klicka på knappen "Byt ikon". Men om man upprepar samma procedur för en fil så finns inte samma alternativ.

Jag hittade en liknande tråd på ett annat forum här:
http://www.joejoe.org/forum/index.php?showtopic=2934

Men där är de inne på samma spår som jag, och de verkar inte veta någon lösning.

Av ElectroGeeza

Tackar för svaren!

Båda lösningarna verkar fungera minst lika bra. Det går alltså att öppna Microsoft Works Text Document både med Microsoft Word Viewer 2003 och med fullversionen av Microsoft Word 2003 eller senare. Jag kan nämna att Microsoft Works dokument som stöds då är Works 6.0 till 9.0.

Jag blev faktiskt förvånad att Word Viewer kan öppna även Works dokument. Om man dömer efter namnet på programmet så förväntar man sig bara att olika versioner av Word dokument stöds. Jag blev nog inte så mycket förvånad som överraskad, eftersom fullversionen av Word kan läsa Works filer så är det förväntat att även Word Viewer läser dessa. Men jag visste inte ens att vanliga Word kan läsa Works filer. Men desto mer förvånad blev jag av att Word 2007 som jag har på datorn inte har associerat Works filändelser till sig. Gamla RTF filer är ju associerade till Word 2007 så varför inte WPS filer kan man undra. Man förväntas tydligen skapa den associationen själv manuellt, och det är lite dåligt.

Men det är bara positivt att både Word Viewer och fullversionen av Word kan läsa även Works filer. Det förväntade jag mig inte kanske främst för att Works är ett konkurrerande programpaket till Office och Word. Men det är bara bra att det finns Word Viewer som är gratis med stöd för alla dessa Microsoft text dokument. Ibland har man kanske inte hunnit installera Office men vill titta på ett dokument eller skriva ut det. Installationen av Word Viewer 2003 tog mindre än en minut. Det brukar annars ta minst en halvtimme när man installerar vanliga Office.

För att ladda ner Word Viewer 2003, klicka på länken nedan:
Word Viewer 2003
Denna har stöd för alla Word dokument format upp till version Word 2003. För stöd för de senaste Word 2007 filformaten behövs tillägget Compatibility Pack.

Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats

Om man installerar både så får man stöd för de senaste filformatet.

Jag är inte helt säker men jag tror att jag har upptäckt ett installationspaket som redan har stöd för Word 2007 dokument. Den finns på följande länk och heter bara "Word Viewer".
Word Viewer

Anledningen till att jag skriver dessa länkar är för att det alltid är säkrare att ladda ner Microsoft program direkt från Microsoft än från andra webbplatser.

Hur som helst, tack för hjälpen!

Av ElectroGeeza

Microsoft Works filer (.wps)

Hur kan man läsa Microsoft Works filer om man inte har Microsoft Works installerat på datorn?

Jag hittade en fil med filändelsen .Wps på mitt USB minne. Om jag dubbelklickar på den så dyker den vanliga "Följande fil kan inte öppnas" dialogrutan, och om jag väljer "Använd webbtjänsten för att hitta rätt program" så avslöjar Microsoft Application Search att den filtypen är "Microsoft Works Text Document" och öppnas av Microsoft Works.

Se följande länken:

http://shell.windows.com/fileassoc/0409/xml/redir.asp?EXT=wps

Jag har ingen möjlighet att installera Microsoft Works på datorn. Hur kan jag då öppna filen för att se vad den innehåller?

Jag har redan Microsoft Office installerat med Microsoft Word. Kan den öppna Works filer? Den har ju inte associerat dessa filändelser till sig, så det borde den väl inte kunna göra?

Då undrar jag om det finns någon Microsoft Works Reader eller motsvarande program att ladda ner gratis så som det finns Word Viewer?