Inlägg

Inlägg som RR_larsson har skrivit i forumet
Av RR_larsson
Skrivet av tellus82:

Ja med de klockfrekvenser jag får med ccd/ccx klockning så är jag mycket nöjd, speciellt sett till att det går med så låg spänning som jag kör, att plocka ut mer all core och nästan exakt samma single core men till avsevärt lägre temp än PBO är inte illa, då just nu får jag mer single core och mer multicore än stock till ganska nära samma effektuttag.

Enda nackdelen jag sett är att Windows har en tendens att placera fåtrådade program på endera CCD lite random och för mig skiljer det 175MHz mellan CCDerna, visst kan man styra upp det manuellt men det vore trevligt om schedulern lade på första CCD I första hand om möjligt, just nu är det som sagt random blind luck vart det hamnar. Detta oavsett strömplan i bruk och CPPC på eller av.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av the squonk:

Ser riktigt bra och intressant ut, kommer att testas!

Skickades från m.sweclockers.com

Ja kul att manuell klockning kan löna sig så man har lite att pilla med!

tellus82 går det få ryzen master att starta med windows? Eller startar du manuellt efter att datorn varit helt avstängd? Inte hela världen men hittar inte den funktionen. Förstår om de valt bort det dock. Blir väl jobbigt om man hamnar i ett läge med grov instabilitet och inte kan nollställa.

Av RR_larsson

Testade även jag lite ccx klockning och knappar man in frekvenserna manuellt så går det ju att få till det riktigt bra
Konstant 4,5ghz på 3 kärnor, 4,45 på de andra 3 och sedan resten 4,25 samtidigt utan att gå bananas på volten.

4,6 single core boost borde inte vara några problem alls på auto med mogna bios och drivrutiner även under last tycker man?

Edit: Fick ner den till 1,287v. Strömförbrukning max 128,47w under en runda med dessa inställningar.

https://i.imgur.com/1zjUn8H.png

Av RR_larsson

@CrepSek69:

Skönt att du hittat felet! Kan nog mycket väl vara bios relaterat då det är ganska kaos just nu. Verkar vara div strul hos de flesta moderkortstillverkare.

Kör helst på ryzen balanced power plan också sen i windows så fungerar den som tänkt med boost och volt.

Av RR_larsson

@CrepSek69:

För låg spänning på soc kan ställa till det mot minnet. Men du ligger ju bra där med 1,1v.

Blir det någon skillnad med en liten + offset på core voltage? Bara för att testa.kanske + 0,02v.
Blir det värre om du sätter en liten - offset? Kan vara några timings som strular också med minnet. Hade problem på min asus bräda att vissa som rapporterades i bios på d.o.c.p profilen inte stämde med vad det blev i windows. Knappa in dom manuellt samma som redan står istället för att lämna pä auto efter du laddat d.o.c.p.

Av RR_larsson

@CrepSek69:

Man måste väl i princip trycka dit ett mariekex i en slot istället för sticka för att hitta fel med windows minnesdiagnostik Prime blend kan mycket väl hitta fel på minnet som missas där.

Har du kontrollerat så det inte är för låg spänning någonstans nu när allt är "lite" rörigt med moderkortens bios. Ligger soc voltage runt 1,1v vid belastning när du kör överklockningsprofilen på minnena? Finns det flera olika bios med stöd för ryzen 3000 till ditt moderkort så kan du kanske testa ett tidigare om du inte lyckas få ordning på det?

Av RR_larsson

@ValentinAasen:

Det är stor skillnad i prestanda mellan 2600 och 3600 Ryzen. Med 2600 är det ännu viktigare du väljer snabba minnen, Helst 3200/cl14

Ett förslag med wifi och 3600.

https://komponentkoll.se/bild/azxdu.png

Av RR_larsson

@thejawaah:

Ser kanon ut!

Av RR_larsson

@thejawaah:

Ett alternativ med bättre kylare på grafikkort och 1tb ssd.

Allt från webhallen 16 329:-

https://komponentkoll.se/bild/dobig.png

Av RR_larsson
Skrivet av Luap:

Installerade Precis G.Skill Trident Z G.Skill 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL15 Trident Z (
15-15-15-35) på mitt Gigabyte Aurus Elite X570 tillsammans med min 3900x.

Allt lirar fint, förutom att CAS Latency ställs automagiskt om till 16 trots att det bör vara 15. Har testat både minnenas XMP-profiler samt att sätta timingsen själv.

Är det här något jag får leva med eller går det att lösa på något smart sätt? Tack!

Blir exakt likadant på Asus. Sätt 14 på första istället.

Av RR_larsson
Skrivet av qurbitz:

Jag kör en 3900X i ett Crosshair VII Hero (WI-FI) och p.g.a. okunskap hade jag rätt mycket huvudbry i början men efter några dagar med pillande och läsande så har jag fått allt* att fungera, trots buggigt BIOS. Har inte flashat in 2501 än dock.

Jag behövde bara sätta VBoot-spänning samt DRAM-spänning manuellt till 1,35V, sen kunde jag köra mina minnen i specad hastighet (3600MHz@CL15), eller ännu tightare (14-14-14-14-34) om jag ökade DRAM-spänningen till 1,41V.

* Det enda som mig veterligen inte fungerar som det ska är PBO, dvs. överklockningen av boosten med "upp till" 200MHz. Detta ska tydligen bero på att den inte får hinka i sig tillräckligt med ström då det är nån gräns satt på 140A som inte går att förbigå förutom i manuellt klockningsläge just nu. Rätta mig gärna om jag har fel här ni som är kunniga, så jag inte lurar någon annan stackare.

Har samma moderkort och det går åtminstone få PBO enable att fungera via advanced/amd cbs/nbio common/XFR enhancement/accept/PBO enable.

Fungerar som sagt inte alls via "amd overclocking" menyn där man kan välja +200mhz osv.

Av RR_larsson
Skrivet av fragande:

Ja, har kollat, dubbelkollat och kontrollerat att de faktiskt appliceras med Ryzen Master. Allt inmatat manuellt. I 3600 körde jag "safe preset" med trc 46 och trfc 345 och fick då 72ns. Även testat med "power down mode" och "gear down mode" på och av utan någon större skillnad. Något skumt är det.

Ser att du har Crosshair VII som det finns nyare BIOS till. Vet du vilken AGESA det är?

Ja det var märkligt. Ordnar säkert upp sig när det kommer bios som inte är total misär!

Det är fortfarande gamla agesan på det nya bioset även på crosshar vii. De fixade bara en bugg där musen inte fungerade i det förra. Nu har de fixat en ny bugg så man får tvinga avstängning annars går det inte stänga av burken. Windows stängs ner men allt kopplat till moderkortet vägrar slå av. Så det går bra nu för våra sommarvikarier på asus

Av RR_larsson
Skrivet av fragande:

Någon annan som har problem med vad som verkar alldeles för hög minneslatens? Sitter just nu på 3600 CL14-15-15-30 med mer eller mindre "safe preset" från DRAM calc. Trots det ser jag 72ns i Aida64. Borde vara betydligt lägre, runt 67-68 om man jämför med andras resultat. I 3333 med något tweakat "fast preset" 14-14-14-28 fick jag 74ns. 3200C14 ska ge <70 ...

BIOS 5007 för X470-F är katastrofalt buggigt och fast på AGESA 1.0.0.2, så funderar på om det är där felet ligger.

Har du kollat så alla timings stämmer? Hade problem här med d.o.c.p profilen på asus bios. Värdena som rapporterades i bios stämde inte med vad det blev. Fick skriva samma värden som redan stod igen manuellt istället för auto. Men du kanske redan har skrivit alla manuellt eftersom du använt dram calc?

Fick runt 67-68ns om jag inte minns fel vid 3600-14-15-15-30, övriga timings enligt d.o.c.p 3200/cl14 profil. trc 51, trfc 312, 1T

Av RR_larsson
Skrivet av Markusas:

Nu har jag fått igång min 3900x och snabbt testat MSIs Memory Try it! 3600lc16-18-18-38 på mina 3733minnen.
Är helt ny med AMD och MSI-UEFI.
Hur överklockar/tvingar man kontrollern att ligga kvar på 1:1 när jag testar 3733? Vid XMP så föll den som väntat över till 2:1.
En annan fråga lämnar ni allt på auto när ni aktiverar PBO i UEFI eller korrigerar ni något annat?

FCLK på 1866mhz för 3733.

Av RR_larsson
Skrivet av Mocka:

Tänkte höra med er : läser man moderkorttillverkarnas subreddits samt egna forum blir man mörkrädd, så sjukt många som har problem med antingen att de inte kan flasha sina X470/B450 osv brädor eller att datorn inte POSTar. När de kommit förbi detta är det problem med allt från korrupt Windows till höga idle temps. Kände ni att ni lyckades med allt på första försöket? Eller har ni suttit i dagar med problemlösning? Känns som att man borde kunna förvänta sig en smärtfri installation, slänga på XMP, OCa lite och sen bara kunna lira spel och ha en hyfsat tyst dator?

Skickades från m.sweclockers.com

Det har gått relativt "smärtfritt".

-PBO och överklockning i den menyn fungerar ej
-Ingen mus i bios så kan inte ställa fläktkurvor.
-Minnesproblem innan "dram boot voltage" skrivs manuellt.
-Vissa timings har jag inte kunnat testa eftersom de inte sparas
-Vissa timings stämmer inte med d.o.c.p profilen och får sättas manuellt

Annars rullar det på bra. Tror jag? Inga krascher varken i spel eller stressprogram.

Mest störande är väl att de inte kan ha bios där alla funktioner fungerar till 100% färdiga vid försäljningsstart.

Av RR_larsson

Användare: @Dunderil
Typ av affär: Jag sålde
Tillvägagångssätt: Frakt
Produkt: Ryzen 2700X.

Positivt:

  • Trevlig och oerhört lätt att göra affärer med. Snabb och smidig med kommunikation och betalning.

Negativt:

  • Inget

Slutbetyg: 5/5

Av RR_larsson

Testade samma sak och det går att gå så lågt som 0.95v (full load 0.905v)

Som tidigare nämnts i tråden så förlorar man rejält med prestanda vid överdriven undervolt trots att frekvenser ser rätt ut. Efter -0.1v går brytpunkten på detta exemplar innan den dalar brutalt i poäng.

Får ca 1.18v i full load vid offset på -0.1v och 3135 poäng. Över 500 poäng mindre på 0.905v med samma frekvenser.

https://i.imgur.com/VauVboT.jpg

Av RR_larsson
Skrivet av Aka_The_Barf:

Hur är det med Boosten på dessa cpuer egentligen? stressar just nu 1 kärna hårt med prime 95 och uppnår enbart 4.267mhz ibland hoppar den till 4.292. värmen är ca 50 grader. problemet är att alla kärnor boostar lika högt. då skulle jag istället kunna klocka den manuellt till 4.3ghz eller högre om den klarar det.
På lådan lovar dom 4.4ghz max boost men under vilka förhållanden? Man kan ANTA att man får det på 1 kärna med kylaren som följer med, är det en bios bugg? jag har endå en av de bättre luft kylarna på marknaden och i och med att den bara blir 50 grader med en kärna på 100% last så borde den klara det dom hävdar eller måste jag köra flytande kväve.
är det varaktig last dom menar för den HAR hoppat upp till lite över 4.4ghz men i ca 1 nanosekund vilket jag inte tycker räknas.

Skulle bli rätt sur om jag köpte en bil med upp till 200 hästar, det dom missar att säga är att det bara gäller om jag fyller tanken med nitrometan och sätter in trim topp och trim kolvar.

3900x boostar 4566mhz som mest på en kärna enligt hwmonitor och hwinfo med Windows balanced.
Väljer jag Ryzen balanced med 1ms funktionen 4266 som mest och det konstant på alla kärnor. Båda energialternativen ger samma poäng i Cinebench single core.

Avläsningsprogrammen hänger uppenbarligen inte med och visar fel? Det lägsta som går att sätta är 100ms i hwinfo.

Av RR_larsson
Skrivet av fsser:

Bör köras i 1700mhz om man vill få ut 1:1 IF.

Skickades från m.sweclockers.com

Ok tack! Får ändra det till 1700

Av RR_larsson

Bör FCLK köras i exakt halva minneshastigheten? Har satt det på 1800mhz men kör minnena i 3400cl14. Är det 1700mhz som gäller då eller spelar det ingen roll?

Av RR_larsson
Skrivet av sesese:

men då pratar vi om 6% vilket en mycket stor siffra i sammanhanget? Tråkigt att Dagens CPUer ska vara så känsliga, Känns som att prestandan mellan olika CPUer inom samma familj kan vara mycket stor (över +-5%)

Ja det kan nog definitivt skilja över 5%. Allt utanför specifikationerna är ju tyvärr rent lotteri om man inte betalar dyrt för en binnad.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Kör pbo med offset på ca -0.185 gäller det pbo eller manuellt eller båda?

Så det är inte alltid bäst att köra minsta möjliga? Fördelen är trevliga temps.
Gick från ca 93 grader till 70.

Är cinbench bra att testa detta fall med?

Skickades från m.sweclockers.com

Det verkar som att det inte är bäst köra med lägsta möjliga! Lite osäkert just nu.

Ett spel tjänade på så låg volt som möjligt. Det andra presterade som bäst vid lite mildare undervolt och tappade tillbaka vid för låg volt.

Cinebench håller ungefär samma poäng ner till -0.125 på min och klappar sedan igenom fullständigt.