Inlägg

Inlägg som Grohlism har skrivit i forumet
Av Grohlism

Köpråd ny gamingdator ca 10-13k budget.

Hej alla!

Hoppas jag kan få lite hjälp då jag tillsammans med en vän hamnat i en "blinde leder den döve" situation med min vän. Han vill köpa en ny speldator, främst för att spela MOBA och liknande. Men även kunna spela mer AAA-titlar och att den ska hålla ett bra tag framöver med lite uppgraderingsmöjlighet. Jag har läst på en del sen tidigare men kan inte så mycket att jag säkert kan be honom spendera sina pengar.

Vi har knåpat ihop en dator på Inet, se nedan. Det jag sett är att man nog måste överklocka RAM-minnet för att det ska gå i 3000. Annars verkar det funka bra ihop, även om moderkortet kanske är lite budget i förhållande till resten av sakerna, som i sin tur kanske är i överkant för ändamålet? Hjälp uppskattas!

Stort tack på förhand!

https://www.inet.se/kundvagn/visa/10465203/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/10465203/

Av Grohlism

Mer RAM i en gammal dator

Hej alla, fått så mycket bra hjälp här så fortsätter ställa mina dumma(?) frågor.

Håller på att "skaka liv i" en gammal dator tills jag har råd att skaffa en ordentlig. Undrar nu lite kring RAM och vad jag kan köpa som inte bara är pengar i sjön.
Datorn är en Acer Aspire M7720 som nu har 6gb RAM á 2 x 1GB samt 2 x 2GB (pc3 10600 2rx8). Det finns 6 platser och enl manual kan jag ha maximalt ha 12 gb, alltså 2GB i varje slot(1066MHz, 1,5V). Det är ju gamla saker, men tänker att dubbelt så mycket RAM ändå gör lite skillnad.

Därför letar jag efter begagnade 2GB-kort som fyller samma specs, är det bara att tuta och köra eller blir det pengar i sjön i och med en massa andra faktorer jag inte tänkt på, och är det inte att rekommendera att köpa RAM begagnat?

Övriga specifikationer
moderkort: acer FX58M
CPU: intel i7 920
GPU: GTX660 Ti DC2 2GD5
7200rpm hårddisk
450W nätaggregat.

Tack på förhand och trevlig helg

Av Grohlism
Skrivet av vadahu:

Jag vågar gissa på att din CPU bör klara Dota2, se bara att temperaturen ligger på en bra nivå. Har tyvärr inte så bra koll på prestanda för din CPU men många spelare har noterat att CPU-kraven är högre sedan 7.00 patchen. Som andra säger så kanske det duger med ett begagnad grafikkort. Min input vara bara att man inte behöver "über" grafikkortet för Dota för att nå hög fps
Lycka till!

Exakt, så hoppas att ett billigt grafikkort bara ska hjälpa till lite, och tänker inte lägga många kronor. Bonus om sambon kan spela Sims också.

Av Grohlism

@Starric: tack för ditt svar, ska se om jag hittar något av de nämnda förslagen till en rimlig peng!

Av Grohlism
Skrivet av perost:

Sweclockers har faktiskt en gammal artikel om att överklocka just 920, kan vara intressant att läsa. (Tillägg: Såg att du visst hade en märkesdator, då kan det nog vara kört med att överklocka eftersom de brukar vara låsta)

Bra artikel! Jag insåg att det verkar låst när jag försökte komma åt inställningarna i BIOS. Man verkar kunna låsa upp det genom BIOSuppdatering(?) men det verkar lite riskabelt, så kanske får nöja mig med vad jag har sålänge.

Av Grohlism

@vadahu: okej jag förstår! Men min CPU borde väl klara det och grafikrenderingen borde bli bättre med ett bättre grafikkort?

Av Grohlism

@femkantig: visst hade det varit trevligt med en 1060, men det känns lite overkill för de spel jag spelar. kanske ett 1050 om jag hittar ett bra pris nånstans! tack för din input!

Av Grohlism

@cider123: tack så mycket för din input, ska försöka hitta ett bra kort här på marknaden!

Av Grohlism

@cider123: får se om jag hittar ett billigt sådant då.
funderade också på att överklocka CPUn, men hittar inte riktigt hur jag ska göra. Den är inte så värst varm nu när jag kollar i idle och under stress, men med stock-kylaren kanske den inte riktigt orkar med att bli överklockad?
och vad tror ni om att köpa grafikkort begagnat?

Av Grohlism

@Spiffman: haha ja, det är inte nytt och fräscht direkt, men skulle något i den stilen kunna göra spelupplevelsen behagligare tills komponenterna helt går i graven? får ca 60fps på lägsta inställningar nu. eller är det bara pengar i sjön, där allt annat blir flaskhalsar.

Av Grohlism

Nytt grafikkort?

Hej,
Har en Acer Aspire M7720 som jag hoppas kunna spela DOTA2 och liknande på respektabelt, vilket inte går nu.
CPU: i7 920 2,6ghz
GPU: GTX230
6gb RAM DDR3, 1300mhz
7200RPM hårddisk
Nätagg 500W (lite osäker på detta, men finns 8-pinkontakt till GPU)
moderkort Acer FX58M

skulle ett budgetgrafikkort kunna göra någon skillnad? ex 750ti/1050 eller tom 730? vill inte lägga mer än en tusenlapp på denna gamla burk.

Av Grohlism

Hej, hoppas på lite hjälp! har en (väldigt) gammal dator som jag hoppas kunna spela typ Dota2 och lite annat av samma kaliber på i respektabel fps och upplösning.
acer aspire M7720 heter datorn.
CPU Intel Core i7 920
GPU: GTX 230
moderkort: Acer FX58M
RAM: 6GB DDR3 (plats för 12GB)
7200rpm Hårddisk.
nätagg är jag osäker på men tror 500W.

tycker det är allmänt knepigt som novis att läsa om grafikkort, med vad jag läst mig till ska typ GTX 750Ti kunna göra jobbet galant, men blir det för stor flaskhals med de andra komponenterna? Vill ju inte kasta mycket pengar på denna dator, så typ 700-1000 kronor för begagnade delar tänker jag mig. Det får låta hur mycket det vill.

Av Grohlism
Skrivet av Broken-arrow:

Funderade på det, borde gå. Prestanda är ju inte jätte bra, men borde ju fungera i alla fall.

Jo kan bli bättre med ny router, men det finns en gräns hur stark signalen får vara (därför jag tror inte du kan lösa problemet med ny router).

Skickades från m.sweclockers.com

Okej, hur mycket prestanda tappar man? Läste att en extender typ halverar hastigheten på wifi, men en homeplug ska vara bättre och typ vara som att dra en kabel fast genom elnätet?

Av Grohlism
Skrivet av Broken-arrow:

En ap kan lösa det, det bästa är om du kan köra tråd till den i så fall. Finns säkert fler lösningar, men det är det jag kommer på.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag misstänkte det, men tänkte att en bättre router kanske ger bättre prestanda.
Kan man göra en ap genom homeplug? alltså koppla routern till en homeplug och köra från andra änden till en router inställd som accespoint.

Av Grohlism
Skrivet av wzaa:

Får man fråga vad kostnaden landade på med studentrabatt?
Priset just nu för den utan touch bar är 15990:- men var för någon dag sedan nere på 13990:- om jag inte minns fel, skulle nästan ha slagit till då kanske..

Synd att man inte studerar så man kunde ta del av den rabatten som många gör när de köper t.ex Macbooks

studentrabatten är 10%, så det gjorde inte så mycket skillnad. Dock fick jag en del från min drulleförsäkring iom att den gamla gick sönder. Tror jag betalade ca 15 000:- ändå när jag köpte till en adapter för HDMI och USB, samt ett USB-minne med både typ C och A-uttag.

Av Grohlism
Skrivet av wzaa:

Nu blev det ju inte direkt lättare att bestämma mig haha
Jag förstår att desto större storlek på ssd samt ram desto bättre är det. Men som sagt, priset är inte så tilltalade då.

Om man istället kikar på den nya Macbook Pro 2016 UTAN touch bar som ligger på runt 15990:- och då får man 8GB ram samt 256GB SSD. Är den så mycket bättre att det är värt att satsa på och vara utan dessa extra ingångar såsom HDMI och sd kort?

Gillar inte alla dessa val..

Borde förtydligat, det är den utan touch bar jag har, och köpte med studentrabatt (trots det väldigt dyrt). Det var inget lätt val för mig heller, men då jag fastnat för OS X, och inte använder SD-kort i stor utsträckning blev det ändå rätt med denna dator. Jag är supernöjd med den, den är ruskigt snabb och klarar allt jag använder den för utan problem. Hårddisken i dessa modeller är även duktigt snabba, och kan föra över stora filer på nolltid.

Du kan använda SD-kortslösningen, eller kolla på bärbara windows-datorer som generellt kommer vara billigare.

Av Grohlism

Hej!

Om nån vill hjälpa mig att hitta en ny router (eller annan lösning) som levererar stabilt internet i min lägenhet vore jag mycket tacksam! Har läst på vad jag kan men får inte fram någon bra enskild lösning eller router som verkar perfekt för mig.

Bor i en trea (60kvm) med betongväggar i stort sett överallt. har Fiber (100/10) från ett uttag i ett av sovrummen, där min Asus RTAC51U sitter. Inget prestandamonster vad jag förstår, men tänkte att den skulle täcka bättre än vad den gör. När jag sitter i det sovrummet får jag fantastiskt stabilt internet, men när jag rör mig utåt i lägenheten tappar jag anslutning ibland och får en generellt ostabil uppkoppling. Har testat med extender som inte fungerade, och jag har testat ändra kanaler för båda banden osv. Bäst vore säkert att sätta routern mer centralt, men det har jag tyvärr inte möjlighet att göra.

Undrar så om en "maffigare" router kan ge bättre signal runt i lägenheten trots betongväggar, eller om jag bör felsöka fler orsaker innan jag shoppar loss.

tack på förhand.

Av Grohlism
Skrivet av wzaa:

Räcker 128GB SSD för mig eller är det typ ett måste att köra på 256GB?
Frågan då är varför hittar jag inte en Macbook Pro 13" årsmodell 2015 med 256GB SSD? Finns det inte eller är det jag som är för dålig på att söka?
Är inte så sugen på den nya 2016 modellen då jag förmodligen vill ha de ingångar som 2015 modellen har.

Tacksam för all input jag kan få.

2015års modell med mer minne tillverkas/säljs inte längre från apple såvitt jag vet, då dom gått vidare med den nya modellen i alla steg utöver basversionen i den äldre.
Hade en macbook pro 13" från 2014 som tvärdog, och uppgraderade till en 2016 års modell med samma specs, 8GB RAM och 256GB hårddisk. Har den främst till studier och lite småpyssel i ex iMovie. Ville inte heller byta till 2016 års modell men kände att 256GB lätt tar slut, och det hade jag rätt i. 256gb med en extern hårddisk för backup har aldrig svikt mig, men min sambo som har 128 har inte lika mycket "lekrum".
Priset är inte helt rättfärdigat i min mening heller, det är mycket pengar för en dator, om man bara ville ha det extra minnet. Men att det saknas portar har jag inte stört mig på så mycket än. Har två adaptrar som täcker mina behov, och det är inte supertjusigt. Men det får jobbet gjort och USB-C ska ju vara "framtiden".
Hur som helst är jag nöjd med min dator, och fördelarna övervägde nackdelarna i mitt fall. Om det gäller för dig vet jag inte, men tycker absolut man hellre ska ha mer minne än att känna att det tar slut hela tiden.

Av Grohlism

Värt att uppgradera?

Hej,

Har en Acer aspire M7720, som tidigare använts som speldator. Numera hänger den inte riktigt med dock, och jag undrar om det är värt att lägga en-några tusenlappar på att byta ut lite delar eller man bara ska köpa helt nytt. Jag är inte särskilt duktig på att pilla med datorer (överklocka osv) men byta komponenter ska inte vara några problem.
Specs vad jag hittar:
Intel i7 920 2.67GHz
Nvidia GeForce 230
6Gb RAM, vet inte Mhz på detta.
Mekanisk Hårddisk 7200rpm.

Är det värt att köpa SSD hårddisk och nytt grafikkort eller är det bara att köra nytt?