Inlägg

Inlägg som OlafTheBeard har skrivit i forumet
Av OlafTheBeard

Oj oj va vi är ute å cyklar i denna tråd.

Jag försöker få grepp om vad som har gått snett här.
Är lite inne på vad @Peppar2014 skriver om att det bara är köparens ansvar osv. Men är inte helt överens med det tankesättet, förvisso så vilar de på köparen att kolla upp för att se om säljaren är en seriös sådan. Och även i det så bör man som säljare fråga om hur försändelsen skickas.
Dock måste jag nog även ge säljaren en liten hyvel att den bör kolla upp vem den säljer till för att inte hamna i en sån här situation.
Och med det då även se till att man rekommenderar ett lämpligt fraktsätt för att just försäkra sig om att allt går rätt (eller ge köparen alternativ på detta)

Så vi bör försöka hålla oss korrekta och källkritiska nu, istället för att diskutera över vems cykelpump som är störst.

Om jag kort sammanfattar händelsen som jag förstått den:
- Köparen (@Nevil sambo) hittar annonsen som @Robalm har lagt upp.
- De tar kontakt via tillhörande kommentarstråd och sen vidare i PM.
# Jag antar här att överföring av pengar och adressuppgifter sker vid detta tillfälle #
- Varorna (hårddiskar om jag förstått rätt) paketeras och sänds i "Blå Påse L" som inte har någon spårning om man inte köper till denna tjänst.
# okänd tid #
- Nu efter 1-1½ vecka efter att denna försändelse har skickats så har den ännu ej kommit fram till mottagaren. (Vilket enligt PostNord's produktinfo gällande Blå Påse L är nästa vardag)
- Och nu under kvällen så har det uppkommit denna diskussion om vem som gör rätt å fel. Det hela känns lite som att man försöker få den ena skyldig till det andra eller att hela ansvaret vilar på en person istället för båda parter.
- Vad Nevil har skrivit så är de öppna och ärliga med att de önskar pengarna tillbaka och betalar självklart diskarna om/när de kommer fram. (och med det får man då ta en chansning på att de talar sanning)

Så min slutsats i det här måste nog vara att @Robalm och @Nevil (eller hans sambo) tar kontakt med varandra under morgondagen när de har återhämtat sig från den här trådens cykeltur på div omvägar och u-svängar.

Hoppas det löser sig fredligt iaf för båda parter så att hårddiskar och pengar hamnar hos sina rättmätiga ägare.

// Håkan

Av OlafTheBeard
Skrivet av moonblase:

@OlafTheBeard:
@nevil:
Även om man bör och ska skicka spårbart finns det inget som är underförstått och "ett krav" som man ska göra tyvärr.

man ska alltid vara övertydlig när det gäller affärer för att undvika missförstånd.

Helt korrekt @moonblase och det är tyvärr sådana här händelser som orsakar att just näthandeln är lite "ringrostig" gällande säkerhet mellan köpande/säljande parter. Så vi får hoppas att denna fadäs löser sig fredligt.

Av OlafTheBeard
Skrivet av moonblase:

@Nevil:
måste fråga...

hur kan det vara underförstått och närmast regel att man skickar som spårbart om man inte bestämt något? nää om köparen vill ha det så får man skriva det, vill köparen ha det som brev men säljaren enbart dkickar spårbart får köparen acceptera eller inte köpa

Skrivet av Nevil:

Tja, De e väl från person till person, Men jag personligen skickar alltid spårbart, Oavsett vad köparen säger (beror dock helt på vad för pryl ja skickar)..

Hej på er.

Som veteran i logistik branschen (och ny på forumet) så kan jag bara lägga till att det här med spårning på paket, är ett sunt förnuft man "bör" (läs: skall) använda så fort man skickar någonting av värde mellan två personer och/eller företag. Detta är av den praktiska anledningen att dels så är försändelsen försäkrad mot just att "försvinna" på vägen samt att man får ett legitimerat (och signerat) uttag när man får försändelsen levererad.
Så av den anledning så anser jag att man inte ens ska ifrågasätta "Om man ska använda spårning" av ett paket/brev.
Personligen så skickar jag alltid med spårning av sånt jag säljer just bara för att vara garanterad på att rätt person får försändelsen samt att mottagaren ska kunna se att jag faktiskt har skickat varan. Jag har då heller aldrig fått någon som ifrågasatt varför jag skickar med spårning, samt aldrig heller haft någon som önskat att ja inte sänt det så.

Min tolkning av denna händelse verkar iaf vara som så att "Säljaren" här har delvis ansvaret den här gången. Just för att det rör sig om hårdvara som ska skickas och pengar mellan två parter i form av näthandel.
Men för att hålla mig lite opartisk här så vill jag även tillägga att "Köparen" har delvis ansvar för att begära eller kontrollera att det skickas med spårning.
Så det borde har varit uppgjort innan varan packades och skickades iväg.