Inlägg

Inlägg som macintoy har skrivit i forumet
Av macintoy

Jag har märkt av att begreppet dyker upp ibland i en liten dialogruta på den mer sällan använda av mina macar när startar vissa online-tjänster. Men det verkar bara typ helt automatiskt, jag bara trycker ja möjligen. På min Windows-dator har jag inte märkt av det alls än.

Men det bådar ju inte gott om man måste följa en guide för att använda det.

Däremot vore ju utbildning i teorin bakom hur det är tänkt att funka självklart av godo. Authentifiering är ju en central del av säkerhet, och något som jag upplever oftast funkar otroligt mycket bättre och säkrare online än i det fysiska rummet.

Av macintoy
Skrivet av Cenorida:

Någon mer som också har märkt att fliken för "Karta" har försvunnit?

Ånej! Den gillade jag.

Av macintoy
Skrivet av trudelutt:

Det finns redan såna "chip", här är ett "AI-chip" på 46225 mm2, dvs ca 2x2 dm. 1.4 biljoner transistorer.

https://spectrum.ieee.org/cerebras-giant-ai-chip-now-has-a-tr...

I vanliga fall skickar man en wafer (en rund kisel-platta ca 30 cm i diameter om jag minns rätt) genom fabriken och delar sedan upp den i små kretsar som är t ex 2x2 cm. Men med det här AI-chippet gör man istället ett enda chip per wafer. Vet inte riktigt vad de kostar, men billigt blir det inte... Det är 100 gånger större yta och den drar 100 gånger så mycket ström också. Säg 20 kW istället för 200 W.

Puh! 20 kW alltså. Tio maxade vägguttag/vattenkokare eller typ tre maxade matlagningsspisar fast koncentrerat till en yta stor som en talrik eller en enskild spisplatta. Kan tänka mig att kylningen blir ganska krånglig/dyr den med.

Av macintoy

Förvånad över att jag snappat upp så mycket om deras proprietära (och makalöst coola) teknik. Imponerande marknadsföring av Nvidia.

Av macintoy
Nytt bud: 6 200 kr Hämtar
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av macintoy
Nytt bud: 6 000 kr Hämtar
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av macintoy
Nytt bud: 7 000 kr Tror jag och mina söner kan ha roligt ihop med detta. Höjer budet.
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av macintoy
Nytt bud: 6 500 kr För allt. Hämtar gärna direkt imorgon.
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av macintoy

Ssd är förstås inte till för grafiskt flyt.

Det var bara tänkt som en bekvämlighetsgrej.

Av macintoy

Köp en ssd för <1000kr och en gpu för
>7000kr så borde du få klart bättre grafiskt flyt än en ps5 skulle jag gissa. Typ 3060ti eller 3070. Men intala dig att denna väg är en framgång så länge de facto-prestanda blir likvärdig med (alltså inte högre än) en ps5 för att du får mus-spel-optionen också så här. Så kommer du bli nöjd.

CPU lär inte flaska dig särskilt mycket om du siktar på 60fps. Förutom i sådana spel som inte är gjorda för över 30fps då. Där är den kanske möjligen lite svag för att forcera 60+. (Tex en del Assassins creed-spelen har jag för mig var så.)

Av macintoy

Jag kör samma eller en väldigt snarlik dator som jobbdator och upplever den fortfarande som kvick och responsiv. För mig har den åldrats med värdighet.

Av macintoy

Roligt quiz. Nostalgiskt.

Av macintoy

Jag spelade detta några veckor efter release. Jag hade faktiskt väldigt få problem. Felen kring HDR drev mig förvisso till vansinne, men var ju bara att släppa och gilla läget. Det fanns en del enstaka animationer på NPCer som buggade, men det gick många timmar emellan varje tillfälle. Kanske hade jag bara tur? Eller så hade det kanske med datorkraft att göra? Den datorn jag spelade på var vid spelets släpp ganska kraftfull (10900k + 3080). Och jag körde i 1080p (och DLSS, till 4k).

Hur som helst spelade jag hela spelet, typ 80 timmar, nästan direkt vid släpp, och fattade aldrig vad alla var så upprörda över. Visst Cyberpunk var ju inte (då) lika polerat som jag upplevde t.ex. God of war nu nyss häromveckan, men å andra sidan var ju Cyberpunk typ 10 gånger mer ambitiöst i vad det försöker göra, ambitiöst i graden av spelaragens. Så det är ju en helt annan sorts spel, med andra förutsättningarna för "finputsning" och därmed andra "rimliga förväntningar".

Så ifall en del av er har fått bättre dator de senaste åren kan det säkert vara värt att prova igen även av det skälet. Utöver patchen, som av allt att döma ju också verkar riktigt bra.

Av macintoy

Lg c9 55” på skrivbordet som datorskärm. Ashes of the singularity blev verkligen bättre på det sättet. (Sc2 däremot var bättre med liten skärm.) Quake gör sig också förvånansvärt bra på stor skärm.

Ca 50% m+kb-spel och 50% Controller-spel. (Ofta med byte inne i ett och samma spel! med fordon och 1PS i samma spel)

Av macintoy

Stort tack för alla råd. Jag valde med viss tvekan ändå att binda mig för att köpa installation i IP-onlys nät om installation blir av. Mitt resonemang var att jag skulle föredra att föreningen själv äger sitt nät snarare än IP only gör det, helt i enligt med @pelikan s råd, men att chanserna att få till det ett eget nät inom det närmsta decenniet var rätt så låga. Min bedömning var att även om vi inte äger ip onlys nät så har vi åtminstone två olika fysiska nät, ett i koppar och ett fiber. Så varje hushåll har ett alternativ. Så chansen borde vara hjälpligt låg att man fastnar med något skitdåligt i termer av totalkostnad per kvalitet för mig som slutkund, samtidigt som jag får en ny option om fiber för enbart 8000 kr.

Av macintoy

IP-only förslag, radhus, risk att tappa comhem coax?

Hej!

Fråga:
Hur stor är risken att vi på sikt (<10 år) tappar tillgång till funktionellt Comhem-kopparnät vid installation av IP-only fiber-nät?

Sammanhang:
Jag är sugen på att driva på kring fiber i radhusområdet. Runt 100 lägenheter ("radhus"), i Göteborg. Jag har idag ett superbilligt (110 kr för 100/10) och halvstabilt Comhem konduktivt nät med tre hål i väggen. IP-only verkar vilja köra upplägget öppen fiber. Att ip-only säljer nät-access genom/till operatörerna och operatörerna säljer konsumentkontakt+ip-adresser i ip-onlys nät till mig.

Jag tänker att mitt mål här ska ju vara att försöka ha TVÅ PARALLELLA nedgrävda nät inkopplade till huset. Mitt antagande är att så länge jag har alternativ ÄVEN PÅ NÄTSIDAN så borde priserna och kvaliteten hålla sig rimligt god på lång sikt. Personligen leker jag även med tanken att ha två internettjänster aktiva samtidigt via de två olika näten, för maximal stabilitet. Men ATT HA ETT ALTERNATIV GÄLLANDE NÄT är min högsta prioritet.

Detaljerad version på frågan:
Så min fråga är om någon av er har erfarenhet av eller annan insikt i vad som händer med gamla kabel-tv-nät när man drar in fiber? Kommer de gamla comhem-nätet så småningom att stängas ned av ett eller annat skäl? Jag är ute efter max tio-års-perspektiv här.

Andra perspektiv så som tankar kring andra nätleverantörer är förstås också välkomna.

Tack på förhand!

Av macintoy

Jag tänker att Sverige sträcker sig i praktiken upp till ungefär Stockholm. Norröver ligger Norrland. Stockholm ligger ju sjukt avsides men efter enorma infrastruktursatsningar genom århundraden för att de också ska få vara med får väl Stockholm numera räknas till Sverige.

Av macintoy
Skrivet av Manboy:

Kan tipsa att tänka om luftflödet lite. Både compact och vanliga define 7 har perforeringar längs hela undersidan. Sätt aio radiatorn (om du har en sådan) i fronten, använd en sfx psu och du gör massor med plats åt grafikortet att hämta luft underifrån, ihop med fraktals 140mm fläktar i toppen såklar. Detta sänkte mina temps i mitt define 7 rejält.

Stort tack för detta tips!

Av macintoy
Skrivet av Triton242:

Har det kommit en fix för 4k 120hz vrr till LG C9 ännu?
Trodde bara det vara CX modellen som fått den.

Man kan ladda ner en firmware manuellt på lgs hemsida för c9. Var lite bökigt, krävdes fabriksåterställning och strömcykling utan bra instruktioner. Men nu funkar det för mig med 3080 och c9 enligt subjektiv upplevelse, skärmens diagnos (11111) och nvidias pendeldemo.

Såg dock något på hdtvtest om att det blir lite svajigt med svärtan vid låg RR (pga panelens/diodernas fysik, så sannolikt icke korrigerbart) men jag har inte märkt av det spontant så det är inte så farligt.

Av macintoy

Define 7 Compact tg vit

Det blev lite varmare än jag tänkt mig med 10900k och rtx 3080 så jag vill gärna få igenom lite mer luft i chassit.

Jag provade med fronten av och fick ned tempen på båda med ungefär 10C. Till ca 70C vid spel.

**Kan man köpa en mer perforerad front? Alternativt några tips på hur man lättast får till lite snygga hål i fronten?**

Budget för luftflödesjusteringen oberoende av om det är för ny front eller fläktar eller annat: <1000kr.