Inlägg

Inlägg som MagnusHH har skrivit i forumet
Av MagnusHH

@ggustavsson: Jag körde med DragonFly Red och det förbättrar definitivt ljudet, fast hur mycket du märker av det beror på resten av ditt system.

Jag har uppgraderat nu till enPro-Ject Pre Box S2 Digital som låter betydligt bättre än DragonFly Red, men som vanligt beror det på ditt övriga system hur mycket bättre det blir i slutändan (jag har Dynaucio X14A aktiva högtalare, en SVS sluten sub och bra rumsakustik).

Av MagnusHH

@IRQ: Oja, kör det fortfarande

Av MagnusHH
Skrivet av Rotten:

Behöver uppgradera audioengine a5 till nåt större. Har vart riktigt nöjd med dom, de spelar mycket bra i mindre rum

Jag har redan uppgraderat mina, fick tag i ett par Dynaudio Excite X14A för 10k som jag kör med, i kombination med min S8 sub (ställt delningsfiltret på Dynaudio högtalarna till 60 hz). DOm går att kör utan sub också, men jag gillar värmen som en sub ger.

Det blev en rejäl uppgradering, både pris och ljudmässigt

Av MagnusHH

@Cameltotem: Här är WhatHiFis lista över bästa DACs indelande i prisgrupper: WhatHiFi 6 of the best DACs

Av MagnusHH

Jag funderade på MM-1 när jag köpte mina högtalare, men det slutade med AudioEngine 5+. Jag har inte testat SB X7. Jag är däremot mycket nöjd med DragonFly Red, och läser man reviews, "best dac" lister osv så är jag inte ensam.

Av MagnusHH
Skrivet av Yatagarasu:

Tycker utrustning är väldigt dyr för att vara "relativt billigt"!

Allt är relativt, men med tanke på hur det låter är det billig. Och i extrema audiofil sammanhang, du vet grabbarna som köper kablar för 20.000 / meter, är det ju nästan gratis.

Av MagnusHH

@Frux: Det som gav överlägset mest ljud för pengarna var rums korrigeringen, 1000 kronor (och lite nedlagd tid) för en STOR förbättring (framförallt om man fixar phase också). Men då sitter jag i ett problematiskt rum.

Vad gäller absorbenter så fungerar Auralex basfällor riktigt bra, kanske inte lika bra som hörnbyggen fyllda med stenull, men ändå en klar förbättring. De tunnare absorbenterna hjälper till med högre frekvenser (mindre reflektioner = klarare ljud), men är verkningslösa för bas. Fast dyr är dom, och var jag inte så lat skulle jag också bygga egna

Vad gäller DAC så tycker jag man behöver en hyfsad DAC, typ den jag har (som inte är en låda, ser ut som ett USB minne). Men när man går upp i priset så drabbas man av extrem "diminishing return".

Allt som allt, så tycker jag att min guide är ganska balanserad. Jag har trots allt bara lagt ut 15000 och för dom pengarna låter det otroligt bra (trots ett dåligt lyssningsrum). Ca 7000 på högtalare, 2000 för en DAC, 3500 för absorbenter, 1000 för en mätmikrofon, en jitterbug och lite kablar. Jitterbuggen var en skoj förbättring. Jag var skeptisk när jag köpte den och var beredd att lämna tillbaka den, men den sitter kvar än.

Exempelvis har jag, efter att nu förbättrat rums korrigeringen, inga större problem att höra skillnad på 320 kbit mp3 och flac (något som vissa hävdar är omöjligt), och behöver inte ens skruva upp volymen för att höra skillnaden.

Av MagnusHH

@Sköll: Hehe, jag menade att A2+ var lillebror till A5+ som är dom högtalare jag har.

A2+ går bara ner till 65 Hz, så du får snärtig och snabb bas men inte speciellt djup. Även A5+ som jag har, som går ner till 50 hz, förbättras med en subwoofer (som går ner till under 30 hz). Det ger mer tyngt och värme till musiken.

Men som jag sa tidigare, för 2500 så måste du välja antingen riktigt bra ljud fast utan djup-bas, eller mindre bra ljud med bas. Problemet med att köpa ett system som Soundsticks eller ett färdigt 2.1 system från exempelvis Logitech är dels att dom inte låter så där jättebra, men också att dom inte går att uppgradera.

Köper du ett par små monitorer typ A2+ så kan du senare köpa till en subwoofer, och då har du bra förutsättningar får att få riktigt bra ljud relativt de pengar du lagt ut. Om jag hade 5500 att köpa nytt system för så skulle jag nog gå på ett par A2+ och sedan XTZ Sub 8.17, köp exempelvis här.

Denna lista tycker jag är bra, ger olika alternativ i olika prisklasser, utan att ta med "junk": CNET Autiophiliacs top 10

Av MagnusHH

För tvåtusen blir det svårt att få bra ljud och bra botten (dvs subwoofer), men om du googlar "best computer speakers" kommer du få gott om förslag. Kanske bästa att köpa ett par mindre monitorer, och eventuellt köpa till en subwoofer längre fram om du känner att det behövs.

Jag har själv AudioEngine A5+, men lillebror skall också vara bra och ligger nästan inom din budget: AudioEngine A2+. Den har inbyggd USB DAC så du är inte beroende av hur bra ljudkort/ljudkretsar du har i din dator.

Annars skall väl Soundsticks låta ok, och dom ser ju coola ut!

Av MagnusHH

Jag har sådana här, och dom fungerar bra (fast jag har inte lika stora monitorer): Sonic Design SD-fötter.

Av MagnusHH

Fast när jag tänker efter så borde det väl fungera så här om man har en USB DAC i "exclusive mode" med bra inbyggd volym hantering:
- DACen får en digital ström som är bit-perfect och utan volym modifiering. Den har dessutom fått ett volym värde via WASAPI (troligen när man senast ändrade volymen).
- DACen läser digitala strömmen och gör om det till en analog signal, och i samma beräkning kan ju volym hanteringen göras (det är väl bara en spännings förändring, som är linjär beroende på volym).

Med andra ord, ingen digital volymkontroll sker, varken i Windows eller i DACen. Ingen analog volymförändring görs i DACen heller, utan korrekt analog utsignal beräknas direkt där volymen är inkluderad.

Om vi förutsätter att källan är digital (flac, mp3, etc), så kan väl inte volymen hanteras på ett bättre sätt.

Om man däremot låter Windows beräkna om digitala strömmen baserat på volym, och skickar det vidare till en DAC som har en fast volym, får man lägre upplösning.

Av MagnusHH

@mrqaffe: Jo, visst tappar man upplösning vid digital ljudsänkning, men det skall ju ställas mot den ljudförsämring som en analog ljudkontroll ger. Men vi snackar väl inte studio eller professionella tillämpningar här, med en "vanlig" HiFi i hemmiljö så är det i alla fall smidigast att låta Windows (med hjälp av DAC) sköta volymen, speciellt om man har en DAC som har bra inbyggd volymkontroll (DragonFly Red har bit-perfect digital volym kontroll som skall vara bra, men exakt hur det är implementerat vet jag inte).

Av MagnusHH

Har du monitorerna kopplat till datorn via en DAC, och en DAC som hanterar volym, så ändra volymen från Windows. I det läget ändras ingenting i Windows utan den skickar volyminformation till DACen som gör ändringen. I mitt fall har jag en DAC med bra digital volymhantering (DragonFly Red), och det är ett optimalt sätt att lösa det, betydligt bättre än att lägga in nån analog lösning mellan DACen och högtalarna.

Jag har dessutom volymkontroll på tangentbordet, så volymen finns alltid nära till hands när man sitter med datorn.

Ställ bara in volymen på högtalarna så att dom spelar tillräckligt högt när du spelar med 100% volym i Windows (undvik att köra max-volym på högtalarna, i fall du råkar fippla till det så att du kör 100% volym från Windows, du kan skada både öron och högtalare).

Jag har förresten ett par AudioEngine 5+ monitorer som ligger i samma pris om KRK 5, kan ju vara ett alternativ (priset på KRK 5 är per styck). Vunnit en massa tester, och har dessutom volym på framsidan om du absolut vill använd den.

Av MagnusHH
Skrivet av Caernoga:

@MagnusHH: Bilder på det färdiga resultatet? Särskilt hur det ser ut med basfällor och absorbenter. (Fy fasiken, vilka ockerpriser på sådant, förresten!)

Det går alltså bra att använda DAC:arna även till högtalare, även om de verkar inriktade på hörlurar på butikssidorna? Kan ingenting om detta, som synes.

Ska fixa en bild sedan. Direkt från DAC till högtalare går utmärkt, förutsatt att högtalarna är aktiva (dvs har inbyggd förstärkare). I mitt fall har jag sedan kopplat vidare från högtalarna till subwoofern, och använder subwooferns delningsfilter.

Sedan kör jag DACen i "exclusive mode" och den tar volym-informationen från Windows, så när jag ändrar volym i Windows så ändrar jag egentligen i DACen, som har bra digital volymhantering (Windows skickar helt omodifierad digital signal till DACen).

Av MagnusHH

@JimmieSan: Jag är ingen expert på audio-hårdvara, men DAC eller miniförstärkare med modifierbart delningsfilter till subben är trevligt. Jag använder min sub på samma ingångar som monitorerna, vilket fungerar bra i kombination med digital rumskorrigering men har sina begränsningar.

Själv började jag med att bara köpa en DAC + monitorer kopplade direkt till datorn, och har sedan köpt till sub, mätmikrofon och akustikbehandling. Min inställning har varit att ha så lite prylar som möjligt, så det ser ut som vilken dator som helst med ett par högtalare, fast låter som ett fullblods-HiFi system.

Men det är klart, med separat DAC/förstärkar som har sub utgång och USB in, har du bra förutsättningar, och när du ändå lägger ut så pass mycket pengar så skulle jag välja ett par bättre monitorer typ B&W + sub.

Har läst bra saker om dessa också, och dom ju helsnygga (fast kostar lite mera): KEF LS50

Av MagnusHH
Skrivet av heatm:

Du har inga mätningar före och efter basfällorna monteras? Svårt att mäta sånt där dock då det nog kan göra stor skillnad i delar av rummet men inte andra. Bas är lite lustigt på det sättet.

Tyvärr inga mätningar, men jag sitter i ett 4x3.5 m rum med betongväggar, så de absorbenter jag har behövs definitivt. Före jag satte upp dom var basen helt omöjlig (antingen tyst eller åska). Nu har jag, efter rums korrigeringar, hyfsat stabil bas från 35 hz och upp (ett par små dippar). Utan rumskorrigering är dock basen väldigt ojämn, behöver betydligt mera akustikbehandling för att fixa det, fast rumskorrigeringen är ju billig och fungerar bra så för mina syften duger det.

Av MagnusHH
Skrivet av reaperishere:

Lika kul att läsa varje gång sådana här trådar. Jag tror inte du skulle kunna höra skillnad på en 128kbps MP3 fil mot en FLAC fil i ett blindtest samt en påkostad USB DAC mot ett moderkorts DAC. De flesta tror så hårt på sitt egen uppfattning och underskattar grovt placebo effekten. Detta är något jag själv har lärt mig efter att ha spenderat alldeless för mycket på ljud =). Trodde stenhårt på att jag lätt hörde skillnad på en 320kbps MP3 fil och en FLAC fil men så fort jag gjorde ett blindtest så hade jag inte den minsta aning om vilken version av filen som spelades upp.

Så känns vettigast att lägga pengar på akustig och sedan högtalare/förstärkare och skita i DACen om man har en ok som inte är uppenbart brusig elr liknande. Sen källan på ljudet så duger 128kbps MP3 sålänge det inte är en transcodad fil. Så gratis spotify är inga problem.
Sen kan man ju ofc lägga det där lilla extra på en DAC om man nu har pengarna men då skulle jag hellre lagt dem på något av det andra också.

Har man bra förutsättningar, dvs bra högtalare, rumsakustik/korrigering, etc, så kan man utan problem höra de förbättringar en hyfsad USB DAC ger gentemot moderkortet. Och det är inte pga mindre brus eller liknande, utan hela ljudbilden "lyfts upp" och blir klarare och mer dynamisk. Sedan har ju DACs i högsta grad diminishing returns, så priset för en dyr DAC ger inte så stora förbättringar som dom kostar (detsamma gäller iofs det mesta inom ljud).

Skillnaden mellan 320kbit MP3 och flac är svårare, men 128kbit låter ju mindre bra (ojämn bas, skrikig diskant, m.m.).

Som alltid handlar det om balans, i mitt fall har jag lagd ned ca 15000 så 1800 känns lagomt för en DAC.

Av MagnusHH
Skrivet av snajk:

Att minimum är 4 basfällor i hörnen. För de allra flesta lyssningssituationer så är de pengarna bättre att lägga på övriga komponenter. Hade du skrivit att basfällor hjälper kass akustik och att det rekommenderas då så hade jag inte haft några problem med det.

Jo det har du nog rätt i, har man ett bra rum med naturligt absorberande väggar, möbler etc, så kanske inte absorbenter behövs. Jag tänkte uppdatera min beskrivning i guiden men hittar ingen "edit"

Däremot tror jag att man i alla rum (med undantag av specialbyggda studios) kommer att ha nytta av digital rumskorrigering, framförallt i intervallet 20 - 200 hz.

Av MagnusHH

Här är en före och efter bild på den digitala rumskorrigeringen jag gjorde i REW (Room EQ Wizard) och använder från min musikspelare från datorn som ett s.k. convolution filter. De modifieringar som gjorts efter 200 hz är inte speciellt stora och ganska svåra att höra, men både mina grannar och folket utanför på gatan kan höra skillnader på korrigeringen från 40 hz till 150 hz

Den blå linjen är där man bör ligga, och att basen ser ut som den gör beror mestadels på rummet och otillräcklig akustik behandling.

Sett till de 5 steg jag gav i denna guide är detta den enskilt bästa uppgraderingen (åtminstone för mitt lyssningsrum), och dessutom billig (man behöver en mätmikrofon, gratisprogrammet REW och en del tid att lägga ner på att få det bra).

Utan digital rumskorrigering

http://xtremeroute.com/before%20room%20correction.png

Med digital rumskorrigering

http://xtremeroute.com/after%20room%20correction.png

Av MagnusHH

@snajk: Jag har fortfarande massor av basnoder och bas-nulls i mitt rum, och efterklangstiden på en del av basen ligger på över 0.7 sekunder (skall helst ligga på 0.3-0.4), så oavsett hur mycket jag lagt på högtalare så skulle jag behöva bättre rumsakustik.

Sedan glömde du nog bort min subwoofer i din kalkyl, som ligger på ca 3.5 tusen.