Inlägg

Inlägg som nemrod har skrivit i forumet
Av nemrod
Skrivet av 4xx4n7:

gärna:) men kan man fixa så att det blir en riktig sida istället för blog?

Du kan göra "riktiga sidor" i WordPress. http://www.evomaxx.se är till exempel en "riktig sida", gjord i WordPress.

Av nemrod
Skrivet av csmannen:

Jo, jag min gradient kan lika gjärna var 1 px bred, så det ska jag nog ändra. Sen så undrar jag hur man kan avgöra om webbläsaren ska använda gradient-bilden som bakgrund, eller gradient-funktionen i css3. Hur funkar det?

Det är bara att specificera alla så kommer den automatiskt att välja rätt, enligt den här sidan i alla fall: http://css-tricks.com/css3-gradients/

Av nemrod

Yep, det är den adressen. Efter att ha kollat lite så ser simplepie ut att vara rätt vettigt: http://simplepie.org/

Tutorials: http://www.devirtuoso.com/2009/07/a-collection-of-beginner-si...

Av nemrod
Skrivet av csmannen:

OK, men double har löst det på ett bra sätt tycker jag: http://www.double.net/sv/

Har de en remsa med sjukt hög upplösning eller?

Om det bara är en simpel gradient du ska ha så brukar man bara sätta bakgrundsfärgen till slutet på gradienten så syns det knappt, särskilt om den är så lång. Tänkte att det var något annat eftersom den var 20px bred, var det bara en enkel gradient skulle det ju bara behövas 1px. Sen kan det kanske vara en bra idé att använda CSS3-gradients som bakgrund för webbläsarna som stödjer det, så slipper man den extra requesten till en bild.

Av nemrod

http://www.google.com/search?q=php+rss+feed+reader

Finns en del intressanta träffar, den första exempelvis.

Av nemrod
Skrivet av simonwellander:

background-image:url('y.png');

background-repeat:repeat-x;

Jag tror hans problem är att den inte täcker hela sidan vertikalt när han zoomar ut, bilden är "bara" 1500px hög.

Det är dock inte så mycket att göra åt förutom att göra bilden större. Men en upplösning i y-led på över 1500px är rätt ovanligt...

Av nemrod

Eftersom den inkluderade sidan ärver variablerna kan du sätta en variabel i den inkluderande filen, exempelvis "$is_included = true" för att sedan försöka läsa variabeln in den inkluderade filen:

<?php if(!$is_included) { die('Du försökte komma åt skriptet på ett felaktigt sätt.'); } ?>

Du kan modifiera det för att bara kunna inkludera via rätt sida genom att ändra variabeln till "$included_by = 'sidnamn'" och sedan kontrollera om det är rätt som sida har inkluderat.

Av nemrod
Skrivet av kismo:

Såhär ser .htaccess-filen ut nu:

<IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule>

Jag har provat det du skrev, men det funkade inte :S
Det känns ju som att det bör fixas i den .htaccess-filen som ligger i rootmappen, dvs på domain.se, inte i domain.se/en

Eller jag vet inte. För, för den installationen som ligger i /en är ju /en root-mappen?

Usch, jag gillar att inte kunna sånt här.

Eller har jag fel?

Det som händer i WordPress .htaccess är att den kollar om det finns en fil eller mapp som heter det som står i adressen och om inte skickar den till alla requests till /index.php. Du vill ju dock skicka allt till /en/index.php, så jag tycker det borde ha funkat att ändra det. :s

Av nemrod

Jag skulle nog göra en sida i PHP som helt enkelt hämtade hem sidan, parsade den och skrev ut datan så som du vill ha det. Väldigt enkelt i PHP och du slipper allt krångel med att cronjobba Python/Ruby-skript. Om du inte har fruktansvärt många requests på sidan så kommer det knappast att göra så stor skillnad, men om du har det så kan du ju istället spara ner datan i en snyggt formaterad XML-fil och läsa från den istället. Sen kollar du tidsstämpeln på XML-filen varje gång sidan laddas och om den är äldre än en viss tid så hämtar du hem datan på nytt och sparar om XML-filen.

Av nemrod
Skrivet av anon167155:

jaha, hur fan får jag det till databasen :s

Först måste du skapa en databas, om du inte redan har det, och en tabell. När du har det är det bara att ansluta till den och lägga till:

<?php mysql_connect('host', 'användare', 'lösenord') or die(mysql_error()); mysql_select_db('databasnamn') or die(mysql_error()); $ip = mysql_real_escape_string($_SERVER['REMOTE_ADDR']); mysql_query("INSERT INTO ip (address) VALUES ('$ip')") or die(mysql_error()); ?>

Tabellen kan du skapa med något i stil med "CREATE TABLE ip (id int key auto_increment, address varchar(15) unique)" i MySQL-konsollen (eller genom exempelvis phpmyadmin).

När du ska kolla om personen redan har skickat in så är det bara att ansluta och jämföra:

<?php mysql_connect('host', 'användare', 'lösenord') or die(mysql_error()); mysql_select_db('databasnamn') or die(mysql_error()); if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT id FROM ip WHERE address = '" . mysql_real_escape_string($_SERVER['REMOTE_ADDR']) . "'"))) { echo "Du har redan skickat in formuläret."; } else { echo "Formuläret inskickat."; } ?>

Inte testat eller kontrollläst, så du får ursäkta eventuella fel...

Av nemrod
Skrivet av kismo:

Hej!
Jag har ett problem.

Jag har en sida som kör wordpress som ligger på domain.se
Men nu har jag lagt till en wp-installation (i samma databas fast med ett annat prefix i tabellnamnen) i en undermapp som heter /en/ för jag ska ha en till som är på engelska.

Problemet är att t.ex. domain.se/produkter fungerar jättebra. Men domain.se/en/products funkar inte bra. Den hoppar tillbaka till domain.se's 404.php

Vet nån hur man fixar detta. Hur ska en (eller flera?) .htaccess-fil(er) se ut om man har flera installationer av en WP under samma domain-namn?

Just nu har jag en .htaccess under domain.se och en annan .htaccess under domain.se/en som ser likadana ut men detta funkar som sagt inte.

Tacksam för hjälp!

/C

Den .htaccess-filen som ligger i /en ska du nog ändra lite i, framförallt måste du nog ändra "RewriteRule . /index.php [L]" till "RewriteRule . /en/index.php [L]", om det är något annat som också måste ändras vet jag inte o_o

Av nemrod
Skrivet av melvins:

tack för svar.

har för tillfället inget program att öppna om.php i, öppnas som standard i textredigeraren (mac) och då är det ju oredigerbart, men ska testa koden du gav!

edit: dum fråga kanske, men vart i html ska php-koden in?

Där du vill att den andra filen ska inkluderas. Men det måste vara en PHP-fil för att du ska kunna köra PHP i den.

På vilket sätt är koden oredigerbar när den öppnas i TextEdit?

Av nemrod
Skrivet av coka:

Japp, jag hittade det sedan Dock får jag bara "kan inte upprätta en anslutning till servern på localhost" idag, finns det något annat sätt att komma åt filerna? Ex. köra de lokalt som en webbsida?

Eftersom det är ett serverside-språk så går de inte att köra lokalt, servern måste evaluera koden innan den skickas till klienten. Testa gå in på din lokala IP-adress istället (i stil med 192.168.1.100 du vet) eller 127.0.0.1

Av nemrod

Du vill alltså visa innehållet i PHP-filen på HTML-sidan? HTML har inga funktioner för att inkludera sidor på det viset, utan du behöver ett serverside-språk, som exempelvis PHP eller SSI. Det närmaste du kan komma utan att använda det är en iframe, men det är dåligt på alla möjliga sätt och vis.

Det enklaste beroende på strukturen på hemsidan är nog att ändra om.html till om.php och sen använda PHPs include()-funktion där du vill att den andra filen ska visas, i stil med det här:

vanlig HTML i om.php <?php include('filduvillvisa.php'); ?> mer vanlig HTML i om.php

edit: vänta lite nu, du har både om.html och om.php? om.php ska visas inuti om.html? Varför inte lägga in koden i om.html i om.php och byta ut länkarna till om.html till om.php?

Av nemrod
Skrivet av flashen:

Jag har redan en "action" på länkarna, kan man ha två?

"action=big&size=original&fromthumbnail=true"

Nej, men du kan döpa den till något annat, vad som helst. "/index.php?innehall=1&action=big&size=original&fromthumbnail=true" exempelvis. Du byter då ut $_GET['action'] mot $_GET['innehall'] i PHP-koden.

Av nemrod
Skrivet av MarcusW:

"aptitude dist-upgrade" uppdaterar väl inte disten till nästa version däremot, den gör väl typ samma sak som "apt-get dist-upgrade"?

Jo, apt-get dist-upgrade jag tänker på, eller om det är samma sak. Men som sagt, var det inte det som gällde på den tiden? Jag har använt Ubuntu rätt mycket förr och har många vänner som har använt och använder det väldigt mycket men har aldrig hört talas om do-release-upgrade.

Av nemrod
Skrivet av =JoNaZ=:

do-release-upgrade är ubuntuspecifikt och uppdaterar systemet till nästa release genom att dra hem en uppdaterare som sköter allt.

Det är det enda supportade sättet att uppdatera ubuntu.

Den enda gången det krånglade för mig var i början typ runt 6.04 6.10.. sedan dess har aldrig någon uppdatering förstört något.

På den tiden var det väl ändå aptitude dist-upgrade som gällde? Jag använde Ubuntu runt version 6-7 och har då aldrig hört talas om do-release-upgrade.

Av nemrod
Skrivet av coka:

Jag har skapat en databas med phpmyadmin, och skrivit lite php-kod, men hur sjutton får jag de att sammarbeta? var lägger jag in php-koden?? Nu har jag den i Notepad++ som .php-filer.

Du borde få en mapp i stil med C:\wamp\www där du lägger in filerna. Du kommer sedan åt dem genom att gå till http://localhost i webbläsaren. Detta förutsatt att du använder WAMP.

Av nemrod

Allt det där låter rätt underligt, varför är URLen till exempel /index.php/bla1.php? Lite småudda

Om du vill ha en div med olika innehåll baserat på vilken URL du är inne på så känns det smidigaste att använda querystrings och PHP.

Exempel:

<div><?php if($_GET['bla'] == '1') { echo "innehåll #1"; } else if($_GET['bla'] == '2') { echo "innehåll #2"; }</div>

Du går då in på bla.php?bla=1 för att få innehåll #1 och bla.php?bla=2 för att få innehåll #2.

Av nemrod
Skrivet av coka:

Det var det jag tänkte, att det skulle vara nyttigt också Enda problemet är att det ska vara klart imorn, men natten är ju ung!

Så sant så sant, och det är ju väldigt enkelt att helt enkelt göra enbart inläggen först, sen bygga på med kommentarer och till sist användare - känner man att man inte hinner är det ju bara att bryta och ingen skada skedd.
Nog bra att skapa databasen och SQL-frågorna de efterfrågade först dock