Inlägg

Inlägg som ShotInTheHead har skrivit i forumet
Av ShotInTheHead

Lära mig bygga dator, budget eller äldre komponenter?

Hej!

Med tanke på dyra priser med GPUs och inget super behov att ha en bra dator i nuläget så tänkte jag att jag skulle prova att lära mig bygga eget så jag har lite kött på benen när jag väl kör lite bättre saker :).
Men då jag gärna inte vill riskera en build på 15-20k+ så tänkte jag på antingen budget grejer eller begagnade äldre grejer.

Har en 970 GPU, en Corsair 650W PSU (ifall den är rimlig att fortsätta köra i ett bygge) och tänke jag skulle försöka köra i mitt nuvarande chassi (om möjligt, annars köper jag nytt chassi), alla andra komponenter jag har är skräp :).

- Har någon kunnig förslag på hur jag kan lära mig bygga ihop en dator digitalt och därefter fysiskt?
- Och/eller ifall det är bättre att köra budget grejer eller äldre saker begagnat?

Tacksam för feedback :)!

Av ShotInTheHead
Skrivet av Nicklidstrom:

Skulle tipsa dig om den här

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Nyaste intel processorn och den här datorn kör "riktiga" komponenter hela vägen.

När du skriver "riktiga" i citationstecken, menar du att de är riktiga komponenter (dvs inga hemmabyggen av HP, eller dylikt) eller är du sarkastisk och det är hemmabyggen :)?

Av ShotInTheHead
Skrivet av blade80:

Det är köpjävulen som spökar för dig nu.

DDR4 räcker hur bra som helst. Lägg pengarna på uppgradering till DDR5 sen när det blir relevant, inte nu. Använd pengarna till något annat. Om du verkligen inte använder datorn till något som du är 100% säker på att du kommer ha glädje av direkt vill säga.

Jag skulle aldrig lägga extra pengar på DDR5, inte för dom extra slantar som man idag måste hosta upp. Köp då hellre mer DDR4-minne. Men du klarar nog dig bra på 32GB. Om inte så är det enkelt att köpa två stickor till senare.

Överklocka är det nog inte värt heller. Kör stock och ljut av uppgraderingen.

"Köpjävulen", fick mig ett gott skratt Fick mig att fundera om det finns en "köpängel", kanske är den som rabatterar bra produkter.

Håller med att DDR5 är kanske värt i framtiden, nu är det kvantitet som är kung! Klirra extra DDR4

Av ShotInTheHead
Skrivet av danne215:

Jag skulle börja med:
1. Vad säger ditt anställningsavtal? Vad står där om arbetstid?
2. Finns där lokalt förhandlade arbetstider med facket? Iså fall vad säger det avtalet?
3. Vad säger kollektivavtalet? Som grund utgår man ifrån kollektivavtalet om det inte finns något annat förhandlat lokalt eller med arbetstagaren.

1. Står bara 100%, står ingenting om arbetstid.

2. I kollektivavtalet står det inga fasta tider i form av pass, utan bara "6-18 är dagarbete period", så vi har uppenbarligen lokala arbetstider. Sen vad dessa säger vet jag inte, de har jag inte tillgång till.

3. Se punkt 2 :).

Av ShotInTheHead
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Att vara med i fackförbund har vissa fördelar. Men det är inte vad jag vet att få samma lön för samma arbete som andra. Då facket tvärt emot tar strid för detta oavsett vad arbetsgivare och arbetetstagare vill.
Detta för att det annars urholkar kartellen om arbetsgivaren kan anställa personer med sämre villkor..

Så frågan i TS fall är kommer TS få betydligt sämre villkor än sina kollegor efter ändringen? Om det är så att TS tvärt emot har haft bättre än sina kollegor och TS vill behålla det bättre, så lycka till att att hjälp av facket.

Det beror på hur man ser det och vem man jämför med.
Det blir olika beroende på ifall jag ska räknas som dagtidare eller skiftgåare.

Jag jobbar som sagt söndagar dag, mån-tors kväll varje vecka.
I mina ögon bör ju detta räknas som skiftgång eftersom det inte är samma tider på rak vecka.

Av ShotInTheHead
Skrivet av haijen:

Jag tycker i alla fall spontant att åratal av arbete efter dessa tider är ett ganska tydligt bevis på att det funnits någon form av avtal. Jag är ju absolut ingen jurist, men logiskt borde det under omständigheterna inte vara en svår sak att få en högre instans att acceptera att ett avtal finns, även om det är/var muntligt.

Jag har varit i diskussion med min HR flertal gånger med min HR och avdelningsledare.
De vet att jag jobbar dessa tider eftersom de varit de som godkänt dem.

Tider och lön checkas av HR ansvarig.

Av ShotInTheHead
Skrivet av POMAH:

Det är en helt annan sak, men det var inte det som påstods.

Vad gäller din synpunkt, så ska inte facket hjälpa till om du inte är med, de är till för sina medlemmar, inte för någon annan. Vill du inte vara medlem (jag är inte medlem tex) så kan du inte förvänta dig någon support mm. Precis som jag inte kan förvänta mig att läsa GP om jag inte betalar för den.

Det är jag absolut med på, om de inte vill behöver de inte.
Men det är ju större chans att en person som får hjälp av Facket går med i Facket, än att Facket säger att om du inte är med i Facket så kan man "Fuck off" (lite hårddragna ord, men det blev en liten pun )

Av ShotInTheHead
Skrivet av Betty (Kung Pow):

Det enda jag kan se att de kan få det till är ju att du ska jobba 37h/v, en timme mer på söndag som är dagtid
Ska du jobba en timme mer kvällstid när andra jobbar 36h så får de ju förklara varför?

Det intressanta med det dem säger mig, är att det finns inget sätt att tidslägga mig utan att jag går utanför ordinare arbetstider.
Dvs börjar normalt kvällsskiftet vid kl16 så måste jag börja vid kl15 om jag ska jobba 40timmar.
Så jag vet inte om det riktigt tänkt över detta helt :).

Men håller med att de måste kunna förklara varför, annars fallerar hela deras argument.

Av ShotInTheHead
Skrivet av KingCobra:

Ja så är det inom industrin Hur är det med er arbetstidsförkortning? Betalas det ut på lönen eller får ni timmar i någon tidsbank?
Vanlig arbetstid är 40 timmar, men vi får ju arbetstidsförkortning varje vecka. Hos oss får vi ATK som det heter, brukar bli en vecka extra per år i ledighet.
Jag vet att vissa arbetsplatser, speciellt bemanningsföretag, betalar ut detta i pengar på lönen (vilket jag tycker är knas.). Kan det vara så att tvåskiftarna får ut detta på eftermiddagsskiftet?

Skiftarbetare får ingen speciell komensation i form av utbetalning på lön eller timmar i tidsbank (utöver OB).
Jag tror det blir korrekt att säga att man jobbar kortare på kvällarna i och med denna arbetstidsförkortning på min arbetsplats.

Av ShotInTheHead
Skrivet av snajk:

Jobbar man inte vanliga tider så jobbar man ofta mindre än 40 timmar per vecka. Så vill de att du ska jobba 40 timmar får du ju kräva att göra det på vardagarna, annars borde de räkna timmarna som mer än den faktiska tiden.

När jag jobbade på Volvo exempelvis var det noga reglerat, jag minns inte helt hundra exakt men inget skift jobbade ju 8 timmar på en vanlig dag om man bara räknar faktiskt arbetstid. Dagskiftet var exempelvis 06:30-15:24, kvällen 15:24-00:12 och natten då 00:12-06:30 förutom på söndag kväll där man gick på 21:30 istället. Med lunch och olika raster och så. Så dagen jobbade mest, och natten minst, och lönen var tvärtom efter OB. Sen räknades det i alla fall på dagen som att man jobbade 8,2 timmar, så eventuella klämdagar och liknande togs från de här extra tolv minuterna man tjänade in varje dag. En del jobb fanns som helgarbete också, och då var det ett speciellt skift där man jobbade tolv timmar lördag och tolv söndag, vilket då räknades som heltid och gav rätt bra betalt vad jag förstår.

Nu jobbar jag som utvecklare men under teknikavtalet vilket på många sätt är bättre än IT. Så jag jobbar 40 timmar (well, rapporterar i alla fall) men veckoarbetstiden är egentligen bara typ 38,5, resten går till klämdagar och liknande, och till en tidbank.

Tyvärr är jag den enda som jobbar mitt "schema" så min sits blir unik på arbetsplatsen.
Det är dock det jag hoppas kunna förhandla på och hoppas att de har moral nog att stå för deras "verbala avtal" som de haft med mig dessa år.
Vad som en beslutas kommer jag ta lärdom att mina tider ska antecknas i mitt avtal framöver.

Av ShotInTheHead
Skrivet av giplet:

Det du ska kolla upp är vad det är som styr detta med 36h vecka. Om du har något att hämta så är det där. På någon nivå finns detta som ett avtal eller överenskommelse.

Tyvärr kan man inte hitta Handels kollektivavtal om man inte är medlem, så jag kan inte kolla vad det står där.

Jag kan tycka att det är tråkigt att hacka på de fackliga företrädarna. Dels är du inte medlem och hade du varit det så hade du också varit med och röstat fram dem. De som faktiskt är medlemmar i Handels på ditt jobb tycker att dessa personer är de bästa att företräda dem. Gillar de inte dem kan de alltid föreslå någon annan.

Absolut är det så.
Jag sitter och läser kollektivavtalet nu men det är en hel del information man ska tugga sig igenom.
Jag ska höra med en av de fackliga representanterna på jobbet och få hans insikt, eventuellt får jag ta det med den högst satta representanten (även fast han är den lataste på jobbet).

Av ShotInTheHead
Skrivet av KingCobra:

Tyvärr hade du nog behövt det nu. Du måste inte vända dig till de lokala fackföreträdarna, du kan ju gå direkt till någon centralt fackligt ombud. Det är så man gör om man inte är nöjd med de lokala fackombuden.

Hur som helst, är din arbetstidsförkortning inräknad i lönen eller får du den som separat ledighet?
En gissning är att arbetstidsförkortningen på något sätt är inblandat på kvällskiftet, eller så kompenseras kvällsskiftet för obekvämt arbete (att byta skift varje vecka).
På min arbetsplats arbetar fast kvällsskift 5 arbetsdagar första veckan, 4 arbetsdagar andra veckan.
De med tvåskift arbetar ett av kvällsskiften 5 dagar, och nästa gång de jobbar kväll 4 dagar.

Arbetstiderna är 06.42-15.00 förmiddag, 14.55-24.12 måndagar, sen 14.55-24.00 de andra dagarna på kvällsskift.

Så på mitt företag görs ingen skillnad på om man jobbar ständig eftermiddag eller om man jobbar två skift.

Speciella arbetstider på minuten på ditt jobb :).

Vi jobbar mindre tid på dagarna. ca 7h45min kvällarna och ca 8h30min dagarna.
Det berore lite på olika faktorer, men i runda slängar är det den tiden (inräknad obetald lunch).

Av ShotInTheHead
Skrivet av Ase:

då får du helt enkelt ta det som det är det är. Saker som detta gör att facket är viktigt, utan att inte vara med i facket bara för att spara pengar så får man helt enkelt skylla sig själv. Då står du där som du gör & är nog bara att försöka förhandla själv eller helt enkelt byta jobb om det inte passar dig. Är du inte med i facket så gäller inte kollektivavtalet för dig heller utan är bara godtyckligt hur de vill göra inom lagstiftningens ramar så klart.

Oavsett om jag är med i facket eller inte kan de inte gå utanför kollektivavtalets ramer och heller inte de lokala bestämmelserna.
Så oavsett om jag är med i facket eller inte får jag de fördelarna.

Det jag inte tycker om är slänga pengar i sjön.
Alla fackliga representanter jag pratar med brukar säga "Är du med i Facket?", -nej, "Då vill jag inte lägga tid på dig".
Hur skulle det på något sätt göra tt jag vill gå med i Facket :(.

Av ShotInTheHead
Skrivet av Blomman90:

Hur kompenseras ni som jobbar kvällsskift, är det endast genom OB eller är denna "arbetstidsförkortning" ett sätt att kompensera för det?

Om de som jobbar 2-skift jobbar 40 timmar på "dagskiftet" och 36 timmar när de kör "kvällsskift", så känns det ju uppenbart att 36 timmar anses vara heltid för kvällsskiftet. Den som enbart jobbar kvällsskift borde rimligen därför landa på 36 timmar. Jag har svårt att se en rimlig förklaring till varför den som endast jobbar kväll skulle jobba 40 timmar, om de som jobbar 2-skift inte behöver de sina kväll-skift. Men jag kanske missuppfattar dig här?

OB-tillägg är den kompensation man får för den obekväma arbetstiden.

Om jag förstått rätt så är det 36h för man ska "ställa om" till dagsskiftet bättre, men jag ska dubbelkolla vad det faktiskt står i kollektivavtalet.
Alternativt är det för att rent psykologiskt är det tuffare att jobba kväll än dag, för människor är byggna att vakna vid solen och sova vid solnedgång

Men du har inte missförstått, utan det du skriver är det jag tycker.

Av ShotInTheHead
Skrivet av blackeagle:

Det beror väl som sagt på hur det är upplagt med tider och scheman. 100% är ju inte automatiskt 40h/vecka om det inte står uttryckligen.

Jag jobbar dagtid vanligtvis, men var 5e vecka ungefär har jag eftermiddagsvecka. Då jobbar jag må-to 14-23 med ledig fredag.
Det blir alltså 36 timmar den veckan som är mina 100% medan jag har 40 timmar i snitt alla andra veckor.

Det är inskrivet som arbetstidsförkortning ihop med skiftarbete på något sätt.

Personligen bryr jag mig inte så mycket att gå upp i antal timmar, men det är att gå upp i timmar gratis (i jämförelse med nuvarande) som stör mig.

Jag hoppas jag kan lyckas övertala dem, men har inte precis oddsen på min sida.

Av ShotInTheHead
Skrivet av Mullvaden83:

Gå med i facket. Få alla som jobbar där som är med i facket att vilja ha en ny omröstning om representanter. Rösta bort dem som är det nu och rösta in nya som faktiskt gör ett jobb.
Fackliga representanter röstas fram. Tydligen har ni ju röstat in 2 åsnor.

Tyvärr kommer de inte gå.
I princip alla som är med i facket på jobbet skulle jag påstå har "below average" IQ, de är tighta tillsammans och skulle aldrig kunna bli bort röstade. I så fall ska jag börja ett inbördeskrig för att försöka överrösta dem :).

Så har ingen lust att betala 500kr i månaden (eller vad det nu är) för att vara delaktig bland nötterna.

Av ShotInTheHead
Skrivet av KRUSSIDULL:

Har du fått betalt för 40h/veckan enligt avtal men jobbar bara 36h/veckan? Det kanske låter mer som de vill att du jobbar igen de 4/h veckan enligt avtal men då kan de ju vara tydliga med det.

Har du redan 10% mindre lön utbetalt i lönebesked jämfört med vad som står i avtalet ska du i alla fall inte behöva jobba igen det eller bli återbetalningsskyldig.

Jag har full lön.
De har sagt till mig att jag inte ska jobba igen det eller bli återbetalningsskyldig.
Det är de som sätter mina tider, inte jag. Vi har insämplingsklocka.

Av ShotInTheHead
Skrivet av Mithras:

Spontant skulle jag säga att de faktiskt har rätten vid sin sida, rent juridiskt.

Att jobba "100%" på ett kontrakt innebär 8 timmars arbetsdag. Jobbar du mindre än så, då bör du rimligen få mindre betalt. Att bevisa att du har haft ett muntligt avtal är otroligt svårt och brukar inte vara tillräckligt. Tyvärr.

MEN. Kolla med facket vad detta innebär. Låt de granska ditt avtal, för det kanske finns mer där som ändrar situationen.
Vidare så ska muntliga avtal också hållas, och har de sagt att de beräknar din 100% till 6 timmars arbetsdag, då ska det hållas. Det svåra där blir att faktiskt bevisa att det muntliga avtalet överhuvudtaget har gjorts. Får du dock någon chef till att erkänna det muntliga avtalet, då har du saken klar för dig.

TLDR; Kolla med facket först. Kan du ej bevisa det muntliga avtalet och inget annat står i skrift, så är du nog körd.

Enligt min HR så har de varit i kontakt med 2 jurister som "snabbt kollat och tycker du ska jobba 40h".
När jag bad om dessa konversationer så sa de att de enbart haft kontakt via telefon och jag inte kunde få någon "dokumentation".

Som jag skrivit till andra så är vår fackliga representanter inte mycket att hänga i granen.
Jag ska ta ett samtal med en person som sitter i facketgruppen men som inte är den högst satta, men han är den mest rimliga pesonen.

Av ShotInTheHead
Skrivet av giplet:

Vem har Handels kollektivavtal med? Det finns alltid en arbetsgivarorganisation inblandad också. Kollektivavtalet tecknas inte med arbetsgivaren direkt i första hand.

Hur ser din lönespec. ut? Du har din månadslön och sedan OB-tillägg?

Rent generellt så har ju arbetsgivaren rätt att schemalägga dig 40h per vecka om du har en 40h tjänst. Men det kan finnas lokala avtal eller skrivningar i kollektivavtalet som ändrar på det. Du skriver att Kvällsskift jobbar 36h per vecka. Vad säger denna överenskommelse mer specifikt?

Du borde egentligen ta kontakt med ditt fack, helst om det finns en lokal klubb, i andra hand med Handels centralt. De kan hjälpa mycket bättre än vad vi på SweClockers kan.

Vet tyvärr inte vem Handels har kollektivavtal med.

Jag har Månadslön + Ansvarstillägg + OB.

Jag är i princip den enda "heltidare" (om jag nu ens kan kalla mig det i och med ärendet), så min sits är unik.
Kollektivavtalet jag läst så ska 2skift jobba 38h, inte 40h. Dvs 36h+40h+36h+40h som 2skiftare arbetar blir 38h i veckan.
De mina ledare har i så fall (inkorrekt?) gjort är de tog beslutet att jag som bara jobbar kväll ska jobba 36h, för de gör man på kvällskiftet.

Våra fakliga representanter är egoisiskt självdrivande, påverkar de inte dem själva gör de sällan något för andra.
De har sina roller för de inte vill jobba fulla veckor, och fackarbetet gör att de får 1-2 dagar i veckan att göra annat.

Av ShotInTheHead
Skrivet av BasseBaba:

Har du ringt facket? Vad säger dom?

Edit: Sjukt nog var jag med om en liknande grej, vi hade 9-17 som arbetstid när jag blev anställd. 5 år senare hade bolaget vuxit och ny HR/ekonomichef etc rekryterats, som började grina om att folk "arbetade" för lite, och dom skrev om det till 8-17.

Jag ställde då ultimatumet att jag ville ha in 9-17 i mitt avtal för att jobba kvar, vilket jag fick. Fördelen då åt mitt håll var att jag satt på en roll/kompetens dom inte ville bli av med. Du verkar ligga sämre till tyvärr.

Har inte ringt facket, jag är inte med i facket.
Tyvärr är de fakliga representanterna på vårt lager totalt värdelösa och botten av bottenskrapet. De är med i som representanter för de gör att de slipper arbeta 1-2 dagar i veckan.

Min roll är en väsentlig del, aka kompetens. Min kunskap överskrider de flesta på lagret, även de högre satta.
Det sagt så är alla utbytbara, även jag, men ska de byta ut mig så lär de sätta minst 2 personer på mitt jobb för att täcka mig.