Inlägg

Inlägg som eFoppa har skrivit i forumet
Av eFoppa
Skrivet av SAFA:

Problemet med audio är ju inte att det ska låta så lika originalet som möjligt utan det ska låta lagom fel men på rätt sätt. Så blir ju klart subjektivt.

Kan belysas med en anekdot från Berwaldhallen när den var relativt ny så ca 1980.
Man hade fått nya monitorhögtalare till studion i hallen och många ljudtekniker och intresserade på SR var där för att höra skillnaden mellan de nya och de gamla monitorhögtalarna.
Efter ett tags lyssnande så var man överens om att de gamla högtalarna lät bättre än de nya. Men så gick man ut och lyssnade direkt på orkestern och kunde konstatera att den lät som de nya högtalarna.

Så är det. Vår hjärna har också en tendens att föredra det vi är vana att höra. Därför man ofta behöver lyssna en bra stund på nya grejer innan man gör en uppskattning. Lite som i ditt exempel.

Av eFoppa
Skrivet av DasIch:

Nej, liknelsen är snarare klangfärg mot vitbalans. Det finns knappast någon annan relevant jämförelse. Vad ska du jämföra olika paneltekniker emot? Papper eller kolfiber-element?

LCD mot OLED är långt ifrån en självklar vinnare, så den jämförelsen haltar. Den främsta skillnaden skulle dessutom vara i dynamiskt omfång.

Jag har träffat tämligen många audiofiler IRL. Det brukar funka bra tills det kommer till intellektuellt snömos. Jag är svårt allergisk mot BS. Kanske onödigt intolerant, men det är så jag funkar.

Nej varför ska du reducera skillnader så mycket du kan för att styrka att det är samma? Det är helt fel, du bör istället förstärka skillnaderna så mycket det går om du vill få olika svar och subjektiva åsikter kring vad som är bäst. Exempelvis bör du ju jämföra LP mot digitalt osv osv när det kommer till ljud och olika bildvisare, helst med olika teknik.
Jag påstår att i skillnaderna i olika former av ljudprylar kommer vara mer subjektiva än de är för bild. Men du menar att bild är precis lika subjektivt. Om detta vore sant skulle inte folk sitta och samla på LP och hävda att ljudet är överlägset (ja det finns sådana som hävdar detta).

Det enda som är bullshit är att avfärda andras åsikter om vad de tycker funkar för dem. Vi kommer inte längre här.

Av eFoppa
Skrivet av Sweckid:

Ett stort problem är att f1 bilar blivit så långa och breda, utan drs är de mycket svårare att köra om....

De har egentligen bara blivit längre. Inte så mycket bredare. Beror lite på när ifrån man jämför.
Kollar man ex McLaren:
MP 4/4 från 1988 (året när jag började följa F1) var
2134mm bred.
MP 4-20 från 2005 va 1800mm.
Reglementet för 2024 säger att bilarna inte får vara bredare än 2000mm.

Av eFoppa
Skrivet av DasIch:

Jämförelsen håller inte. Bortsett från att panelteknikerna inte säger särskilt mycket om hur utfallet av undersökningen kommer bli, så vore en bättre liknelse att jämföra två skärmar med olika vitbalans. Där kommer åsikterna gå isär och även bero på vad som visas.

Jag umgås inte med audiofiler men har sett en hel del audiofilforum genom åren. Det tenderar att vara en hel del prylbögeri, shamanism och sila mygg medan man sväljer kameler. Endast ett fåtal lägger ner seriöst arbete, med någon form av kompetens, på akustik. Samma människor tenderar att göra sig ovänner när de idiotförklarar folk som tror på shakti-stenar.

För ett hyfsat stort urval av audiofiler, med 2 miljoner personer, kan man ju kolla r/audiophile. Hur många bra rum hittar du när du scrollar? Finns väl ett och annat men den överväldigande majoriteten är dåliga. Mycket dyra prylar dock (fast jag har inte sett så mycket hokus-pokus, vilket förvisso är positivt, men så brukar jag inte heller hänga där).

Nä samma panel och enbart skillnad i vitbalans skulle lika med SAMMA ljudprylar fast olika EQ. Det är inte vad jag diskuterat.

Om du träffar någon irl så diskutera lite akustik. De brukar vara väldigt intresserade
Reddit är en sällan en bra källa imo

Av eFoppa
Skrivet av Jumpcut:

Därför att jag hängt där rätt mycket. Det är alltså en som jobbar med filmarvet.

Bland annat ja

Av eFoppa
Skrivet av Jumpcut:

Vilka är svenska filminstitutets redigerare? och varför skulle dom kräva "Dolby skärmar för en halv miljon"?

Vad spelar det för roll vem? En vän.

Så här ser hans arbetsplats ut, om det nu är av intresse.

Av eFoppa
Skrivet av Yorg:

För att bygga på ditt exempel så gör det ofta (särskilt tidigare) väldigt stor skillnad att faktiskt anpassa inställningarna för TV:n till det rum den används i och till det faktiska exemplarets förutsättningar istället för att använda standard "out of the box" inställningarna. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om det gjorde att en kalibrerad standard LCD i många lägen kunde upplevas bättre än en orörd OLED.

Det har du såklart rätt i, men det blir ju skevt att säga att LCDn kommer uppfattas bättre för att den är korrekt kalibrerad och Oled inte är det.
Jag ser alltid till att isf-kalibrera mina tv-apparater på plats hemma.
Min kalibrerade Oled kommer upplevas bättre av mina vänner än min äldre kalibrerade lcd.

När det gäller ljud så har jag inställningen att alla vet vad som är bäst för dem själva. Bara den åsikten är tydligen extremt provocerande.
Jag tycker att det finns en övertro på mätvärden och en okunskap kring hur dessa funkar och vad man faktiskt inte kan mäta (ex hos högtalare). Men vi är på ett forum för data och teknik så det är också förståeligt.

Av eFoppa
Skrivet av xc:

Var går gränsen för att vara ljudintresserad och gillar att lyssna på musik till att bli Audiofil?
Jag har ett rum för stereolyssning och ett rum för hemmabio men tror inte att jag är Audiofil, känner mig inte som en iaf.

Finns ingen universell definition, därför jag skrev:

Skrivet av eFoppa:

folk som betraktar sig själva som audiofiler.

Av eFoppa
Skrivet av Gurrrra:

Du tror inte SF har ganska rejält höga krav för mixnings/masteringsstudion också?

Absolut, men enligt dig behöver det inte kosta något så länge de använder EQ

Skrivet av DasIch:

Ljud är inte mer subjektivt utan snarare mer abstrakt.

Akustik och EQ är dock sjukt underskattat i audiofilkretsar. Ett bra rum kan lätt få ett par 5000-kronors högtalare att låta som 10ggr dyrare högtalare i ett mediokert rum. Det genomsnittliga vardagsrummet har massor av stora, oönskade, effekter på ljudet.

Just det abstrakta skapar subjektivitet. Jag kan ställa upp en oled tv bredvid en lcd och 10/10 (av mina vänner) kommer tycka oled är bättre.
Jag kan också låta samma gäng lyssna på en ljudanläggning vars syfte är att återge källmaterialet neutralt och jämföra den med en anläggning som har en varmare klang och jag kan garantera dig åsikterna inte är 10/10 åt nåt håll, så nej din jämförelse håller möjligtvis i teorin men inte i praktiken.

Du har uppenbarligen aldrig umgåtts med folk som betraktar sig själva som audiofiler. De lägger ner ofantliga resurser i både tid och pengar på att fixa sina lyssningsrum.
Det är tröttsamt med sådana här fördomar. De flesta audiofiler har dedikerade lyssningsrum, inte vardagsrum. Vilket du vetat om du spenderat lite tid med dessa människor.

Av eFoppa
Skrivet av Gurrrra:

Ljud o bild är olika domäner som uppfattas på olika sätt ja, men dom har fortfarande likheter, o båda har helt klart sina subjektiva preferenser. T ex hatar jag flimrande skärmar, tänk antingen vanliga PWM-flimmer eller BFI, jag ser dom klart o tydligt o tycker det stör som fan, medans andra antingen inte ser det, bryr sig eller tillomed väljer att sätta igång BFI eftersom det ger en skarpare bild i tid, om än en fylld med aliasing. Jepp, precis det är samma typ av aliasing som med digitalt ljud när dom snålat med AA-filter, men eftersom det är olika domäner där ena uppfattas med ögat o det andra med örat så upplevs det på olika sätt.
O sen kan du ju kolla in på vilken fotosida som helst o ser hur extremt olika folk sätter kontrast o färger på sina bilder eftersom dom har olika subjektiva preferenser.

Likheter kan finnas men det faktumet att ex svenska filminstitutets redigerare kräver Dolby skärmar för en halv miljon går ju inte riktigt i linje med din ståndpunkt för ljud. Skiljer sig ganska markant vill jag påstå.

Av eFoppa
Skrivet av xc:

Sök upp cheapaudioman på youtube så får du lite tips på billiga och enligt honom bra grejor, jag har själv inte testat några Chi-Fi prylar men sägs vara prisvärt.

Edit: lite läsning om Chi-Fi https://futureaudiophile.com/how-chi-fi-is-re-energizing-the-...

En test av Fosi Audio BT20A, snorbillig förstärkare.

https://futureaudiophile.com/fosi-audio-bt20a-pro-integrated-...

Läste något inlägg tidigare där man påstod att det inte går att köpa bra förstärkare för nån tusing, men det verkar inte omöjligt.

Jag har sett hans videor. Han är vettig för det mesta. Jag tycker dock inte de högtalare eller stärkare han recenserar kan mäta sig med de systemen jag syftade på.
I vart fall inte de jag själv hört.

Definiera bra?
Jag tyckte min Devialet 220 va bra. 100k bra? Nä absolut inte, men har inte hört nån förstärkare för tusenlappen som är bättre, men Fosi är det alltså?

Av eFoppa
Skrivet av DasIch:

Ormolja och audiofilsjuka har inte slagit igenom på skärmmarknaden. Kanske för att det är svårare att beskriva bildåtergivning med svulstig prosa, och att kunderna i första hand bryr sig faktisk prestanda. Jag menar, lycka till att sälja en HDMI-kabel med fantasier om hur den jämnar ut flödet av bildrutor, och målande beskrivningar om känslan.
En anledning kan vara att synintryck är lättare att konkretisera. Om jag säger att bilden drar åt blått förstår du förmodligen rätt väl vad jag menar. Säger jag däremot att högtalaren har en varm klang är det inte lika uppenbart. Du kan peka på en blå bil till skillnad från en varm ton.

Det handlar inte om att det inte slagit igenom. Du säger det som att det är en tidsfråga. Det är det inte.
Min poäng kvarstår att man inte kan jämföra de två. En del av anledningen är precis som du själv uttrycker att bild är lättare att konkretisera vilket gör att ljud upplevs mer subjektivt än bild, därför kan säljare av högtalare beskriva ljudet som varmt osv.

Personligen tycker jag produkten som är ämnet för denna tråd är helt vansinne. Däremot har jag lyssnat på ljudsystem som kostar mer än en vettig bil och låter helt fantastiskt. Om jag kunde hitta ett billigt system och få det att låta som de bästa systemen jag hört med EQ hade jag köpt på studs. Så tips mottages gärna

Av eFoppa
Skrivet av DasIch:

Ljusstyrka med volym, tonkurva med tonkurva, vitbalans och färgmättnad med... eh, säkert någonting.
Finns ingen anledning att variationen skulle vara långt större mellan folks hörsel än deras syn. Hur synen fungerar är väldigt komplext. Trots det finns det objektiva kriterier för vad som är bra bildåtergivning, oaktat folks preferenser. Och det är få som skulle gå på audiofil-lingo istället för mätningar vid val av bildskärm.

Det du säger är logiskt.
Ändå finns det en marknad för ”överprisade” ljudprylar, men de enda jag vet som sitter med Dolbyskärmar är folk som jobbar professionellt med bildredigering och även dem skulle aldrig få för sig att köpa en skärm privat.

Av eFoppa
Skrivet av DasIch:

Finns det inte olika preferenser gällande ljusstyrka, tonkurva, vitbalans och färgmättnad?

Ska du göra den jämförelsen så kan du väl jämföra ljusstyrka med volym.
Olika preferenser kan man ha om det mesta i livet. Jag vill ändå påstå att folks öron och hörsel varierar i långt större grad än deras syn Ej vetenskapligt påstående dock.

Av eFoppa
Skrivet av Gurrrra:

Med dagens grejer så skulle jag uppskatta att ungefär 90% av dom ljudliga skillnader vi hör är frekvensgången ja. Prylar har så låga brus o distnivåer att det som diffar mellan olika högtalare o olika rum är frekvensgången. Just rum kan LÄTT påverka med toppar o dalar i frekvensgången om 20dB. Sen iofs många moderna hem är kala som fan, så då har man ganska bra med reverb som smetar ut ljudbilden också, men skulle ändå säga att det är frekvensgången som påverkar mer.

Själv är jag iaf trött på snobbar som försvarar såna här dyra skitprodukter som inte hör hemma nånstans. Det är bara så jävla dumt o fel att företag får sälja sånt här att jag gärna spyr lite galla på det.

Jag tycker också det är väldigt synd att Sweclockers tyvärr har alldeles för många subjektivister helt utan koll, med Buddaz112 i fronten. Som jag sa i nån annan tråd, är det så att ni köper diverse grafikkort o stoppar in i datorn o känner efter vilket som ger bäst prestanda? Eller är det kanske så att ni drar upp fps-mätaren, läser tester o tittar noga på graferna? Skärmar också kanske? Minnen? CPU? Är allt på känsla eller är ni objektiva där? Jag förstår verkligen inte vad det är med just ljud som gör att så många bara ignorerar etablerad vetenskap, det är bara så dumt att jag inte vet var jag ska ta vägen.
Ni verkar iofs ha investerat myyycket pengar i ljud, så antar iofs att det skulle göra alldeles för ont i eran stolthet eller nåt om det visade sig att en pryl för en hundring låter precis likadant som nåt ni gav en månadslön för?

Vilket dumt svar. För det första så försvarar jag inte den här produkten överhuvudtaget. Läs vad jag skrev. Roligt att du skriver ”ni” som att jag tillhör nån speciell grupp.
För det andra är din jämförelse helt värdelös. Oavsett mätningar så är allas öron och preferenser olika. Så är det inte med bild, finns ingen som föredrar lägre upplösning osv vilket du naturligtvis förstår. Ljud blir därför en subjektiv upplevelse.

Av eFoppa

EQ är allt, allt som är dyrt är skit. Tröttnar du aldrig på ditt mantra Gurra?

Till ämnet så reagerar även jag på priset. Blir intressant att se hur den mottas.
De tidigare Nucleus har ju varit ganska överprisade men samtidigt haft en marknad i form av äldre herrar med begränsade tekniska kunskaper och stora skivsamlingar.
När jag sålde min Innuos server till en välbärgad herre va kravet att jag också kom hem och kopplade in den hos honom. Tror hans högtalare går på ca 500k, men en NUC är helt omöjligt för honom att sätta ihop och installera. Därav Nucleus.
50k tror jag dock även dessa kommer tveka på, speciellt när många av konkurrenterna så som Innuos, Naim, Aurender mfl erbjuder ganska kompletta lösningar som är både snyggare och billigare

Av eFoppa
Skrivet av Mega-Dark:

Skaffa något ljudsystem som stödjer DTS så är problemet löst

Men det går inte att konvertera från DTS till Dolby då? Antingen direkt eller vid sidan om i en dator innan?

Har gått från 7.4.2 Atmos-system med högtalare i taket och en alldeles för påkostad hembioförstärkare för att jag ville förenkla och minimera antalet högtalare i vardagsrummet 😅
Man väljer inte soundbar för ljudets skull. Finns väl soundbars som klarar åtminstone DTS, typ Sonos (ej DTS:X). Men tyckte Arc lät kasst i jämförelse med Bluesound framförallt för röster.
Jag tycker min gör ett ganska bra jobb med att skala upp 2-kanal. Problemet är som sagt att jag inte får Zidoo att automatiskt välja LPCM när DTS spelas. Väljer jag det i ljudinspelningar så kommer den konvertera Dolby också. Nåja, jag ska se om jag kan hitta nån lösning annars får jag väl leva med det. Nyare Blu-ray har oftast Atmos.

Verkar tyvärr inte gå att konvertera DTS till Dolby nej. Jag använder ingen dator utan kör filerna från en NAS.

Av eFoppa

Fick hem min Zidoo Z2000 Pro för nån vecka sen som ersatte Zappiti Neo, då jag va osugen på att betala för R.Volutions app för att hålla Zappiti vid liv.

Är ganska nöjd med Zidoo så här långt. Fjärrkontrollen är långt bättre, UI är mycket snabbare och har bättre respons (även om posters inte laddar så värst mycket snabbare än Zappiti).
UI är dock inte riktigt lika stiligt som Zappiti (ex inga rörliga bakgrundsbilder) men ett plus är att man för Blu-ray har möjligheten att starta filmen direkt eller starta ”skivan” med menyer. På Zappiti va det ett val man fick korrigera i inställningar.
I form av kvalité på video så skulle jag säga att de är väldigt lika för att inte säga identiska (svårt att säga utan direkt jämförelse men har i princip samma chip).

Den enda egentliga nackdelen som jag ogillar är att Zidoo inte konverterar DTS till Multi LPCM. Det är förmodligen inget problem för de flesta men jag har en Bluesound Pulsebar+ och två Flex satelliter som inte hanterar DTS.
Ljudmässigt är det inget jätteproblem att konvertera till 2 kanal LPCM och sen låta bluesound skala upp till 5.1 men det är lite meckigt när en film bara har DTS och man måste gå in i inställningarna i huvudmenyn för spelaren och ändra från Raw till 2-kanal. Zidoo har också en auto-funktion som ska spela bitström om mottagaren hanterar den annars konvertera till tvåkanal men jag har inte fått denna att fungera. Kanske för att tvn hanterar DTS? Får fortsätta pilla med det.

Överlag dock är jag väldigt nöjd med spelaren. Sväljer allt jag vill kunna spela utan glitchar, lagg, buffer osv.
Tyckte Infuse på Apple TV va ett schysst budgetalternativ om man sitter på en ATV, men samtidigt blir man lite begränsad i vad man kan spela upp och allt flöt inte smärtfritt.

Av eFoppa

Egentligen mer ett byte då jag reklamerade min Zappiti efter att bolaget klappat ihop.

Zidoo Z2000 Pro Mediaspelare.

Av eFoppa
Skrivet av Phillefresh:

Men om man kör med någon linux dist typ, libreelec, OSMC eller liknande. Får man samma problematik då med codecsen?

Är inte så uppdaterad vad som är möjligt och inte möjligt. Va säkert 7-8 år sen jag testade Kodi på en Pi med Linux.
Här hittar du mer info
https://wiki.libreelec.tv/configuration/4k-hdr

Verkar inte som DV stöds i Kodi iaf eller HDR till SDR osv.

Ser inte riktigt fördelarna heller jämfört med en android-spelare som är plug n play med schysst interface och bäst filstöd. Kanske att man kan komma billigare undan.

Offtopic: måste säga att Apple TV med Infuse är en riktig höjdare. Testat lite nu i väntan på att min nya Zidoo ska levereras.
Haft en film som hackat (vet ej varför) och scrapern är lite sämre än min tidigare Zappiti. Kan inte spela mina rippade Blu-Ray heller. Men snyggt och rappt interface. Ser absolut fördelen med att ha det lokala biblioteket integrerat i samma maskin som streamingtjänsterna.
Sitter man redan på en ATV är Infuse absolut värt pengen 👍