Inlägg

Inlägg som eFoppa har skrivit i forumet
Av eFoppa

Förvånad att Verstappen fick straff för det där. Norris kommer långt bakifrån. Som försvarande bil har du rätt att flytta dig för att ta en bättre linje så länge du lämnar en bilbredd på utsidan till attackerande bil, vilket av bilderna att döma han gjorde. Domarna tyckte väl inte det men lite svårt att förstå resonemanget.

Av eFoppa

Perez är ett mysterium. Absolut att Verstappen är bra, men det är märkligt vilken skillnad det är just nu.

Av eFoppa
Skrivet av Bjirn:

Har du någon länk till ett sådant jämförelse? Soundbar mot basic 5.1 setup med "OK" högtalare/reciever?
Jag har inte testat någon riktigt dyr soundbar men hört en del av de billigare upp till Sonos Beam och inte varit imponerad.
Kör själv 7.2.4 hopplockat av diverse nytt och begaggnat och ja de är stora, tunga och otympliga. (och kostat ganska mycket...) Men de tar ingen golvyta jag skulle nyttja för något annat.

Förstår produktkategorin soundbar, och det är klart att det finns riktigt bra produkter i kategorin, men det är IMHO jämfört mot andra soundbars och är man OK med den kompromissen är det ju prima.

Nej har ingen sådan länk att erbjuda.
I mitt fall ville jag förenkla så ljudet var inte prio. När jag valde stereo så spenderade jag månader på att låna hem, jämföra osv. Men det va helt andra pengar också.
Däremot blev jag väldigt glatt överraskad över hur kompetent soundbaren är (mha en SVS Micro 3000). Jag har inte AB testat mot mitt senaste atmos system i budgetklassen (ca 50k) men känslan är att soundbaren kommer väldigt långt. Sonos beam låter skit imo. Det gör å andra sidan alla traditionella surround-system under 50k också tycker jag.

Skrivet av enoch85:

Bluesound har jag. Har inte jämfört med någon annan än Sonos Arc men i mitt tycke va Bluesound klart bättre.

Av eFoppa
Skrivet av Perrablerra:

Blev även en pirra från biltema så jag kunde få med mig paketet från utlämningsstället. Tänkte spara någon krona och hämta själv i stället för hemkörning men i slutändan blev det ju dyrare ändå Iofs behövde jag en pirra så kanske blev bra iaf.

Alltid bra med en pirra. Jag behövde en i jobbet en när vi ställer ut på event/mässor osv så arbetsgivaren stod för en (hade aldrig kommit för mig att köpa själv annars). Haft stor nytta av den privat ett antal gånger

Mitt senaste köp vart ett par sneakers på rea.
Salomon x 11 by BBS
Bamba 5 Dirty Grey
I grunden en XT6 som BBS gjort lite ändringar på och färgat.

Av eFoppa
Skrivet av FX9:

Så Zidoo har alltså en mycket bättre scraper?
Rätt irriterande att behöva hålla på med Kodi för att den ska kunna länka ett visst mapp-namn till en viss film via scrappern...

Mycket bättre vet jag inte. Eftersom Zappiti lade ner bytte jag ut min spelare till en Zidoo Z2000 Pro. Scrapern i Zappiti är fortfarande klart bättre än Zidoo. Men Zidoos scraper är ändå bra, behöver inte byta filnamn och då och då hamnar något i ”unmatched”-kategorin (vilket typ aldrig hände med Zappiti).
Sen finns ju R.Volution (samma gäng bakom Zappiti) och den scrapern är på samma nivå som Zappiti men man får betala för mjukvaran om man inte köper deras spelare och personligen va jag inte superimponerad av mjukvaran i övrigt.

Men helt korrekt uppfattat att Zidoo är en fysisk spelare. En grym sådan dessutom

Av eFoppa
Skrivet av Klarspråkarn:

Jag gillade mycket vad en sömnforskare sa till DN för ett tag sedan (parafraserat rejält av mig): Det största felet man kan göra är att försöka somna. Det går inte prestera sömn. Sen är det inte så farligt att sova lite för lite. Den viktigaste återhämtningen får man de första timmarna av sömnen ändå, när man sover mycket djupsömn.

Håller med!
Min Sambo hade under en tid problem med sömnen. Vi va på en föreläsning av en sömnforskare. Väldigt intressant (även för mig utan problem). Han sa att man ska sätta en tid när man går upp varje dag, men man går och lägger sig när man är trött. Håller man detta över tid så kommer man få en bra rutin.
Annars finns ju som sagt sömnrestriktion men det lät som ren tortyr 😅
Va också intressant hur lite tid man är i djupsömn en natt och att det i princip bara är den tiden man ”vilar”. Om man har sovit för lite så kan man inte ta igen detta genom att sova länge, däremot kommer man ha något längre tid i djupsömn kommande natt = ta igen sömn.
Låter nästan som vi lyssnat på samma forskare 😄

Av eFoppa
Skrivet av izzie:

Jag missade inte det, nej. Men det fanns ingen anledning att kalla in dem så tidigt med den chans-strategin.

Han var en sitting duck på varv 8 när de kallade in honom. Det va ett smart drag. Han startade 14e och hade med 18s depåstopp kommit ut som 11a.
Depåstoppet gick inte som planerat men ett taktiskt misstag var det inte.

Av eFoppa

Outin Nano portabel espressomaskin + lite tillbehör så som väska, Basket Plus för dubbelespresso och en extra kopp för att slippa spill i bilen. En av få portabla som också värmer vatten.
1zpresso J-Ultra espressokvarn.

Fjällräven Bergtagen Lite Eco-Shell.
Sökte en lättare regnjacka som man enkelt kan slänga ner i väskan när man är ute och reser men som också funkar när man ska ut på lättare vandring eller blöt hundpromenad.

Av eFoppa
Skrivet av Felixark:

Tror helt ärligt inte att det finns någon förare som kan utmana Verstappen över en hel säsong i samma bil just nu. Dessutom så tror jag inte förare som Leclrec, Norris och Russell är villiga att lämna deras första förare position i deras team för att köra mot Verstappen i en Red Bull.

Korrekt. Chansen att Ferrari, McLaren eller Mercedes ska få till en snabbare bil än Red Bull är betydligt högre än att någon av deras förare ska bli snabbare än Verstappen.

Av eFoppa
Skrivet av BergEr:

Fick du ditt paket eller inte?

Jag fick paketet. Ett par dagar sent och inte hemleverans. Hann ikapp honom vid paketboxen. Han vart såklart extremt stressad av att jag stod där. Och började rota efter paketet i skåpbilen. Lite lustigt att han inte visste var paketet var om han enligt appen 5 min tidigare försökt leverera det. Men så var det förstås inte. PostNord är inte ensamma om att göra så här, men första gången jag fick tag på chauffören direkt istället för att klaga till kundservice.

Av eFoppa

PostNord brukar för det mesta fungera fint, men idag tog jag brevbäraren på bar gärning när han försöker fuska.
Följde min hemleverans (lite kaffegrejer) i realtid (bra där PostNord). När jag ser att bilen är nära så kikade jag ut och ser då brevbäraren med ett avlångt platt paket (Ikea) som han levererar till grannen mitt emot vår innergård (bor i lägenhet). Sen ser jag hur han går över gården utan paket. Tyckte det va lite märkligt men blev också osäker på om det va PostNord då han hade orange/blå kläder (inte sett det tidigare).
Iaf så går han in i vår port, jag går bort till dörren, öppnar sen men det kommer ingen. Va konstigt tyckte jag, öppnar appen och ser då att bilen är på väg till en paketbox. Nästan omgående får jag en notis ”Leverans kunde inte ske eftersom porten va låst och mottagaren ej gick att nå”.

Eftersom boxen ligger relativt nära sprang jag dit och där stod han. Hans förklaring va att han ringt på men att ingen svarade.
Jag vet ju att detta är fel eftersom han gick in i porten utan att använda ringklocka (de har nycklar) och att han inte hade ett paket med sig.

Jag har respekt för stressade brevbärare som inte hinner med sitt jobb men detta känns ju som han tyckte det va jobbigt att bära 2 paket och fuskade. Ser ingen annan anledning till varför han skulle gå till mig utan paket än att de har nån GPS som reggar var de befunnit sig?

Av eFoppa
Skrivet av oqvist:

Japp Williams aktiva fjädring trodde jag vi diskuterade.

Misstänkte det. Lätt att blanda ihop. Aktiv aero va ingen höjdare ur ett säkerhetsperspektiv back in the day, men förmodligen har ju tekniken gått framåt. Blir spännande att se hur det utvecklar sig.
Om jag förstått det rätt är tanken att det ska leda till mindre skillnader mellan bilarna.

Av eFoppa
Skrivet av oqvist:

nej det orsakade inga krascher och var inte farligt. markeffekten uppnås nu också genom mekaniska kjolar ingen skillnad. Ingen turbofläkt dock

Du blandar ihop Williams aktiva fjädring (?) med aktiv aero som bannlystes efter Spaniens GP 1969 som en följd av att flera bilar kraschade

https://en.m.wikipedia.org/wiki/1969_Spanish_Grand_Prix

Av eFoppa
Skrivet av oqvist:

Bannades rätt hårt när ett team utvecklade det till dödlig effekt

Bannades 1969 pga det orsakade många krascher. Främst Lotus som låg i framkant.
Du tänker kanske på Williams aktiva fjädring? 92-93

Av eFoppa
Skrivet av acandell:

Sent på tråden kanske, men soundbars är ett jävla skit och snudd på lurendrejeri. Billigaste 5.1 receivern du kan hitta (eller stereo för den delen) och några okej högtalare så är det 1000% bättre ljud än nån soundbar jag lyssnat på, och det blir såå mycket bättre för varje krona efter det. Spelar ingen roll om du inte vill ha surround så är det bättre med riktiga högtalare än nån svart baguette med 2" element under TV'n. Billigaste XTZ på blocket är garanterat bättre än vad du har om du letar soundbar.

Sen kanske folk vill ha det av estetiska skäl, eller att de inte har plats för högtalare, och då är det så.

Låter som en förutfattad mening och inte från någon som gjort jämförelser.

Av eFoppa
Skrivet av Gainsgoblin:

Vad har du skaffat för någon bil @eFoppa? Är det en Kona eller kanske en Ioniq 5?
Skulle satt mig lite i ABRP och kollat rutter och var det är lämpligast att ladda beroende på bil och räckvidd. Sen välja operatör utifrån det.

Blev en Ioniq 6. Åkte för att provköra en 5a, visste inte ens att det fanns en 6a, de verkar inte lyckats superbra med den lanseringen som jag förstått. Har inte riktigt behovet av en större bil, då varuproverna jag har med mig (köksknivar osv) tar rätt lite plats. Inga barn osv
Tyckte 6an va lite roligare att köra än 5an + lite effektivare.

Bra tips! tack

Av eFoppa
Skrivet av [SmR]BMF:

Tyckte Joylon Palmer dillade något om att omkörningsregeln inte gäller, gäller annorlunda på rakor, ungefär i stil med att du inte får blocka någon av banan på rakor pga inga avåkningszoner och oerhört höga hastigheter. Frågan är kanske om partiet på banan betraktas som raksträckka eller kurva Brist på avåkningszon iaf, kanske större delen av Monaco GO är att betrakta som en raka

Med risk för att det ändrats (håller mig inte uppdaterad jämt) så finns/fanns det iaf en regel att om två bilar kör på raksträcka och någon del av bilarna överlappar så är det förbjudet för båda att röra sig mot den andra bilen, oavsett vem som är före. Båda bilar har rätt att hålla sin linje rakt fram.

Däremot så inträffade kollisionen precis innan kurva 2 i Monaco så det är lite magstarkt att applicera den regeln. Dessutom kan jag tycka att det va barnsligt dumt av Magnussen att sticka in nosen där, fanns ingenting att vinna i det läget. Lite förvånad att han undslapp bestraffning.

Av eFoppa
Skrivet av Henrico:

Det där med laddoptimering är ju ganska svårt.. Har du laddare hemma? Hur långa resor i tjänsten tar du från hemmet? Har du tillgång till destinationsladdare (11/22kw) och kan ladda på hotellen du stannar på istället för att snabbladda? Bor du i Stockholm och kör mycket I/kring Stockholm så är ju Ionity helt värdelöst för annat än "reseladdning" eftersom det inte finns någon Ionity-laddare närmare än Södertälje, Enköping eller Uppsala... Återigen, svaret är ju att det "beror på".

För egen del så har jag laddare hemma och i sommarstugan, och skulle säga att jag laddat på snabbladdare kanske 30-40 ggr på 2.5 år. D.v.s i princip endast då jag har varit mer än 35 mil hemifrån eller kört i -30 på vintern. Jag har kört Ionity 1 gång av de, sedan har jag främst föredragit EON / OKQ8 som kör via Virta och har "OK" priser på 11-200KW-laddning utan abonnemang. Har även destinationsladdat en hel del med EON / Mer, inte så jättemycket billigare än Ionity med abonnemang, men skönt att ladda på natten.

Tack för utförligt svar.
Har inte möjlighet att ladda hemma i dagsläget även om jag har den diskussionen med hyresvärden som verkar positiv men förmodligen ligger en bit bort i tiden.
Bor i Göteborg och mitt distrikt sträcker sig egentligen från Stockholm och söderut. Vi har kontor/showroom/lager i Stockholm så sträckan Stockholm - Göteborg är helt klart den sträcka jag oftast kör 1-2ggr/månaden. Destinationsladdare finns både på kontoret men också på de flesta hotellen jag brukar bo på. Väl uppe i Stockholm brukar jag inte köra så mycket, kanske 10 mil som mest på 2-3 dagar.
Rent geografiskt verkar Ionity OK för mig då de finns både längs E4 och E6 söderut. Just i Stockholm kommer det inte vara något problem.

Sen kanske det inte är optimalt att ha elbil utan att ladda hemma men alternativet va att släpa runt på ett tungt batteri i en XC60 som man aldrig skulle ladda och betala 1000:- extra i förmån netto + bensin. Har absolut ingen räckviddspngest. Vi har ett antal snabbladdare i närheten och AC/laddare vid lokala matbutiken osv.

Skrivet av Dunde:

Kolla längs stråken där du brukar köra, Tesla kan ofta vara bättre placerade än ionity.

Tesla kändes som ett givet val. Men där får man ju också betala om man kör annat än Tesla och priserna verkar lägre på Ionity? Just de stråken jag åker verkar båda finnas.
Vi hade faktiskt beställt Teslor till företaget men sen började Tesla strula med Handelsbanken (sköter vår leasing) så fick bli annat. Gör mig dock inte så mycket då Ioniq 6 är relativt lik nya Model 3. Model 3 lite roligare att köra men Ioniq mer bekväm på motorväg imo.

Av eFoppa
Skrivet av Gainsgoblin:

Finns ju billigare ionity också men med 4,5 per kWh så det beror på hur mycket du reser. Tänkte själv ta det billigare ionity nu i juni men sen sänkte eviny priset så de planerade resor jag har just nu blir snarare break even och då slipper jag ett abonnemang.

Reser ca 200-300 mil/månaden i tjänst plus kanske 50-70 mil privat så för Ionity är det dyrare abonnemanget värt det. Räcker typ med 2 laddningar tror jag för att man ska tjäna på det.

Av eFoppa
Skrivet av MrWIB:

Nu är det oklart vilket märke du har, men kolla om inte går att teckna ett "märkes" abonnemang, bla Mercedes, BMW och VW har det och vad jag förstått så är ofta första året gratis (gäller för de kollegor inkl mig själv som skakffat elbil det senaste året).
De abonnemangen brukar oftast täcka flera kedjor/nätverk.

Sorry skulle vart lite tydligare. Är en Hyundai som rullat 200 mil, så fick inget kort fyllt med 10k likt kollegan som tog en Merca. ChargeMyHyundai verkar tämligen värdelöst, iaf där jag bor (Göteborg).