Inlägg

Inlägg som LindaFr har skrivit i forumet
Av LindaFr

*Romanvarning**

Halloj!

Disclaimer
Fullständigt okunnig total nybörjare här, så jag börjar med att be om ursäkt för allt etc. Men alltså det här med att köpa tv – jag skulle så väldigt mycket önska mig lite klokskap och köphjälp här:

Bakgrund
Jag har varit utan tv i ett antal år. Senast jag köpte en tv var det en tjock-tv, så tekniksprånget är gigantiskt – liksom formaten på tv-apparaterna. Men nu, nu! Vill jag gärna ha en tv igen. Och så blev det dessutom black Friday mitt i alltihopa och jag får en känsla av att jag borde slå till för att inte missa Min Stora Chans. Men slå till på vad liksom? (och hur ofta är chanserna förlorade? Nä. Jag vet, men de lyckas snärja mig ändå.)

Behovsinventering
Så vad ska jag då ha min tv till? Jag är en mycket lättunderhållen sort: Jag saknar lördagseftermiddagarnas vintersportsändningar, soffhäng till vasaloppet och backhoppning i Garmen Partenkirchen. Jag vill se och höra luciamorgon, julkalendern och nyårskonserten från Wien. Ett inspelat panelsamtal från fjolårets bokmässa på kunskapskanalen. Och allra mest vill jag ha tv:n som ett småtrevligt lågmält kvällssällskap. Jag spelar inte dataspel, jag ser inte mycket på film. (Och jag är heller inte intresserad av någon bio-upplevelse – lite tvärt om faktiskt. Jag gillar möjlighet till låg volym och minskad ljusstyrka på kvällen. F.lux är min bästa kompis på datorn.)

Efter lite läsande och ett par butiksbesök tänker jag mig :

* en tv på 43 tum (vilket även det känns gigantiskt). Någon slags mellanprisklass verkar rimligt: Förutom att premiumteknik inte verkar finnas för så ”små” apparater, så har jag en känsla av att det ändå kanske skulle ha varit rätt bortkastat på mig. (Frågan är om även mellanklass är det…?)

* Jag gillar prylar som är genomtänkta, rättframma och lättanvända. Blir nipprig på svårmanövrerade användarfientliga menysystem och fjärrkontroller. Så himlans onödigt liksom.

* Det verkar ju väldigt kul att kunna se på diverse play-kanaler (jo jag fattar att det är helt basic nuförtiden, men jag är pepp!) och att lätt kunna koppla ihop med padda och dator. Kanske helt onödigt, kanske fantastiskt. Vet ej.

* Jag har i dagsläget ingen dröm om att köpa till massa extra grunkor för att förbättra funktionaliteten. Ge mig en fungerande burk bara och jag kommer att vara så väldans glad och nöjd:)

Marknadsundersökning:
Jag har varit på Elgiganten och Hifi-klubben:

* Elgiganten förespråkar Philips the one 43 tum med extra högtalare för annars gåååår det bara inte, och speciellt inte om man lyssnar på låga(!) volymer.
* Hifi-klubben rekommenderar Samsungs 43 tums Qled- modell.
* Jag har förstått att det dessutom finns några till alternativ, bla LG.

Frågeställning
* Hjälp!?
* Tänker jag rätt i prisklass, eller kommer jag att vara precis lika glad med den allra billigaste junk-tv:n?
* Nu är klockan 23.49, så jag missade ändå black Friday. Är det mellandagsrean jag ska rikta in mig på nu istället?
* Och såklart: Vilken tv passar mig? Hur väljer man liksom i det här läget?

Jag kommer att vara djupt och evigt tacksam till vänliga själar som kan erbjuda råd, dåd och allehanda kloka insikter.

Mvh /Drömmer om en tv till jul