Inlägg

Inlägg som Eunha har skrivit i forumet
Av Eunha
Skrivet av Laxpudding:

@w4nt3n: Betraktningsvinkeln är så viktigt som man gör den. Det vill säga att om du vill lita på det du ser inte är påverkat av hur du för stunden håller huvudet så väljer du IPS framför TN.

Alla TN jag sett har en avvikelse som vid 10 grader från mitt mot skärmen (tänk en kon på 20 grader) är så stor att den räknas som felaktig i förhållande till 0 graders avvikelse. Det motsvarar att du flyttar huvudet en decimeter åt sidan för att färgerna ska avvika. En del TN-paneler, dock inte några av de nyare spel-TN jag har sett, kan vid stora vinklar få inverterade nivåer där svart är ljusare än grått.

De flesta IPS:er avviker först vid 30 grader från mitten (60 graders kon) och är först vi kanske 45-60 grader från mitten så problematisk att det räknas som fel. Det motsvarar då på ett skrivbord att du har skärmen så snett åt sidan att du inte längre har den framför dig. Därför är IPS:er ofta en bra val som skärm nummer två tänkt att vara på just sidan av. Medan TN-paneler inte alls passar för den uppgiften.

VA-paneler är någonstans mittemellan IPS och TN.

Det jag tycker folk sällan nämner när det handlar om TN och vinklar så är det den vertikala varianten. Dvs upp och ner. Nrä det är den som spelar som mest roll i mitt tycke då man skiftar mer upp & ner rent fysiskt. När de flesta går in i gamemode så hukar de sig framåt och därmed neråt. Vilket då gör den övre halvan noterbart mörkare än resten av displayen. Och detta kan då leda till black crush, att mörka detaljer helt försvinner och t.ex grått blir kolsvart. Nackdel i spel med nattmiljöer.

Av Eunha
Skrivet av khrajsy:

https://imgshare.io/image/ultra-hd.ohqHt ultra hd

Här kan ni se lösningen.
Eunha är osäker på det den har ultra hd upplösning men endast till 60hz.

Det där är ju dock inte UHD. Utan vanlig HD, 1080p.

Av Eunha

Vanliga hörlurar, t.ex. HD559 med en mic på sidan om.

Av Eunha
Skrivet av khrajsy:

Hittade problemet man kan inte köra en ULTRA HD upplösning utan bläddrade ner till PC. Där fanns det alternativ för 240hz. Sedan kunde jag överklocka till 280hz

Skärmen är väl ändå inte UHD?

Av Eunha
Skrivet av Sando:

Det är otroligt stor skillnad på basstationer och integrerad tracking. Jag skulle aldrig kunna ha index, för min lägenhet tillåter inte att jag skruvar upp dem i vardagsrummet, och jag orkar inte plocka upp och ställa in dem varje gång.

Båda har sina fördelar, men de är helt klart olika produktkategorier.

Skickades från m.sweclockers.com

Du måste inte skruva fast dem.

Och det är även stor skillnad på trackingen.

Av Eunha
Skrivet av Sando:

Index är ju en helt annan produkt. Den är mer än dubbelt dyrare, kan inte köras standalone och kräver basstationer. Om TS var ute efter en sån produkt hade han inte jämfört Quest och Cosmos.

Cosmos måste ändå vara kopplad till en dator för att användas, så vet inte vad du menar med kräver basstationer. Är väl saksamma, båda är anslutna till en dator så du kan inte sitta på bussen med VR.

Av Eunha
Skrivet av Chibariku:

Vilken skärm jämför du med?

Skrivet av tvelander:

Vill också veta så jag kan köpa den!

Vet inte vad ni försöker med.. då jag inte skrev något gällande 1440p.

https://www.webhallen.com/se/product/311623-Acer-Predator-XB3...

Denna kostar 4500 kr just nu, 1080p, IPS, 27" 240hz samt Gsync.

Skrivet av tvelander:

Finns ingen 240Hz 27 IPS 1440p det va saken.

Har inte sagt det heller. Läs om läs rätt.

Tråden handlar om en 27", 1440p, TN, i 240hz.

Jag jämför med befintliga 27", 1080p, IPS i 240hz. Som kostar hälften så mycket.

Bildkvalitet > Upplösning.

Skrivet av sweisdapro:

Nej, nej, nej, poängen som gjordes först var att det var ovärt över en 1080p, 27" 240Hz, IPS, vilket jag tror de andra reagerade över
Vad jag (och säkerligen de andra) vet så finns det inga ips-paneler med så hög frekvens

Skickades från m.sweclockers.com

Nej, poängen var: Varför lägga 4500 kr extra för 1440p... när man kan få en 1080p variant som har IPS skärm och 240hz.

Av Eunha

Känns faktiskt ovärt att lägga 4-5k extra för 1440p, över en 27" ips 240hz panel.

Av Eunha
Skrivet av Molotov:

Nu har jag ingen aning om detta översätts i VR på samma sätt som i "pannkaka".
Fast 80FPS i en meny låter ju som nån av v-sync är Always on, kanske i dina Nvidia inställningar?
Fimpa det omedelbart så fall då v-sync beter sig på det sättet med att halvera FPS om den inte orkar driva max hela tiden.

Bara för att man har en viss Hz på en skärm så betyder det ju inte att det är max vad som ska kunna renderas om inte det är nån form av sync igång.

Skickades från m.sweclockers.com

Du vill inte ha över refresh på vr ändå.

Det TS upplever är typ reprojection.

Av Eunha
Skrivet av Tiiii86:

Förlåt om jag låter lite dum men varför väljer man en TN framför ips jag förstår Hz och input lag är snabbare men är intr bilden sämre?
Sen så läste jag om den på hps officiella engelska hemsida och folk verkar älska den.

Jag hittsde ASUS XG279Q som fyndvara på nettonett idsg för 5490kr dvs 1000kr rabatt. Jag slog till direkt får hoppas på att den är perfekt skick och att nån retunerat den pga dom ångrat sig och inte pga ipd glow lr nåt annat fel.

Kan du övertyga mig att välja tn framför ips? Jag har ju fortf öppet köp och omen x 27 fanns för 6290kr på hps svenska sida

Klart folk älskar skärmen där HP själva kan diktera vilka omdömen ens publiceras.. Lite som komplett där de ibland tar bort negative omdömen om produkter då det kan påverka försäljningen.

TN har bättre skärpa i rörelser där IPS men främst VA blir noterbat mycket mer suddiga i samma rörelser.

Av Eunha
Skrivet av Whaea:

Vill någon förklara för mig angående dens prestada för priset? Det ryktas om 500-600$?

Kanske inte ska jämnföra så mycket denna konsoll med en pc men är sjukt nyfiken på varför den kommer vara så billig i jämnförelse med en pc?

För att det säljs en billigare variant samtidigt. Därav "Series" i namnet.

De säljer den dyrare till förlust och försöker tjäna in pengar via Xbox Live och spel.

Av Eunha
Skrivet av anon242437:

Är det någon som har den blekaste aning eller ens en teori om när skärmen kommer gå att köpa på inet/betonnet/komplett/webhallen? Det är ju bara preliminära datum som skjuts upp gång på gång

Skickades från m.sweclockers.com

Sverige är ju rätt bakom som vanligt, när det gäller all elektronik. Funnits tillgänglig runtom i världen i ett par månader nu. Tror sedan november 2019, eller så.

Av Eunha
Skrivet av Björn Endre:

Hej,
Tyvärr har jag inte kvar den (vi behåller produkter ganska kort tid efter avslutad testpilot) så kan inte filma. Vem vet, det kanske kan bli någon video nästa testpilot. Problemet är att det ställer en hel del nya krav på vad vi har att spela in med, hur vi ska producera videon etc, något som kan bli klurigt för en testpilot. Jag ska se lite hur videos gjorts förut.

Jag minns inte att jag upplevde att bilden blev utsmetad i spel eller genom att dra fönster runt.

Jag visste inte om att man rekommenderar att använda mjukvaran som xrites har för Spyder. Ska läsa på lite. Nu använder jag mest min Spyder för att kalibrera mina skärmar och varit nöjd där men om det är som du säger att den är sämre på vissa delar med den bifogade mjukvaran så ska jag se hur det är med en ny.

TFTCentral använder bland annat x-rite i1Basic Pro 2 som kostar runt 15000 Kr, lite utanför min budget. Däremot verkar X-Rite i1 Display Pro som de använder för konstras vara billigare runt 2500 Kr. Så kan nog tänka mig att skaffa en sådan. Ser också att TFTCentral använder mjukvaran från Lacie Blue Eye pro. Så vitt jag kan se kan man inte köpa den separat så lite svårt att testa med den ..

Det jag menar med video är liksom bara att visa lite panoreringar i spel i olika miljöer, tar kanske ett par minuter, kan göras med en 5 år gammal smartphone med shutter/exposure bl.a i 60FPS. Vid korrekt och inte uppljusad gamma.

Du behöver inte byta kalibrator, utan mjukvaran bara. Vad är kontrast/ljusstyrkan uppmätt?
Förövrigt tror jag Colormunki Display är bättre än Spyder5, kan ha fel dock. Kostar typ 1200.

Av Eunha
Skrivet av Nyhet:

Testpiloten Björn Endre testar AOC:s senaste ultrabreda skärm med VA-panel, 144 Hz uppdateringsfrekvens och ett intressant pris.

Läs hela artikeln här

Kan TS ta skärmen och spela in lite videor? Känns som något som skulle kunna göra nästan alla "testpilot" recensioner lite mer matiga dessutom. Vore fint att se skärmen i mörkt innehåll. På de flesta VA skärmar räcker det med en grådassig scen (typ Tomb Raider i någon grotta) för att bli helt utsmetad. Eller bara dra runt Discord, Steam eller annat UI.

Och varför utelämnas Kontrasten samt ljusstyrkan, likt den förra testpilot recensionen?

Litar heller inte på Datacolors analyser alls. Man rekommenderar ju Spyder användare att använda samma mjukvara som xrites gör.
Spyder är ju också sämre på att mäta mörka nyanser. Märks på ett par större webbsidor att de som recenserar inte ens vet vad de håller på med när de rapporterar (via spyder) typ 1000:1 kontrast på VA paneler (och enligt dem är detta normalt för VA?) som tftcentral får 3000:1 på.

Av Eunha
Skrivet av anon242437:

Har ingen uppfattning att någon sa det om 120hz, kanske folk som ej testat när det just kom men upplevde själv att alla/flesta var positiva.

Som jag sa är 4k mer än nog upp till 75ish tv men högre kanske 8k har en poäng

Grejjen är ju att än idag sitter ju rätt mycket folk och påstår att man inte ser någon skillnad över 60hz.

Av Eunha
Skrivet av anon242437:

Antar du menar 144 eller 240hz, alt överclockad 240hz skärm till 244hz. Hursomhelst, har jag svårt att tänka mig att 99,99% av folket har någon som helst användning av en 360hz skärm eller ens kan se skillnaden men det är ju coolt never the less.

Lite samma som att TV-apparaterna inte har mycket nytta av att gå över 4K i upplösning om det inte är en ordentligt stor TV eller att man sitter alldeles för nära. Sitter man på normalavstånd till en 65/75" TV så tror jag det är svårt att se skillnad på 4 och 8K.

Folk sa nog samma sak ang 120hz skärmar när 60hz var standarden.

Krävs ju typ 1000hz och <1ms pixelrespons för att bilden ska vara knivskarp i rörelser utan någon form av ULMB.

TV har dock nytta av att gå över 4K. Bostäder blir inte direkt större, men det blir däremot tumstorleken på TV apparater.

Av Eunha
Skrivet av Nivity:

Har inte ens Xbox dependencies installerade lul.
Xbox pass inget jag kommer använda någonsin ändå.

Xbox precis som Store är inbyggda i Win10 och har varit det sedan Win10 släpptes ur beta. Om du inte kör någon special version skriven av någon i indien

Av Eunha
Skrivet av Esseboy:

Tja, andra paneler har ju 4ms GTG, 2ms GTG är ju mumma. Brukar dra upp blackness equalizer så spelskuggor blir mer grå än svart så försvinner eftersläppen, finns snabbprofilknappar på min skärm så ett knapptryck när jag inte spelar så är allt normalt VA har så bra svärta så TN och IPS går bort. Helst vill jag ha OLED eller Dual LCD med microled backlight. (Når 1,000,000:1 kontrast då en färg LCD och en svartvit LCD används.

Skickades från m.sweclockers.com

Fast nu pratar vi ju verkligheten, inte siffror givna utav tillverkaren.
En panel där det står "1ms" på är i verkligheten 3.

Känns ju lite meningslöst att köpa en VA om man ändå drar tvättar ur svärtan.

Av Eunha
Skrivet av Nyhet:

Påkostade spelskärmen AOC Agon AG353UCG gör debut, komplett med VA-panel med hög uppdateringsfrekvens och HDR-stöd.

Läs hela artikeln här

Ännu en seg VA panel som inte kan visa en trevlig bild i ens 100hz utan märkbar suddighet jämfört med en 60hz IPS?

Och ingen Local Dimming, 25000 kr? De skojar va?

2500:1 kontrast, som att det är något man blir imponerad av. Väck mig när vi ser 5000:1 i skärmar.

De motsvarande modellerna från Asus och Acer för 25000 kr (MED localdimming fö) når ju bara runt 2200:1 kontrast och har eftersläp ala mardröm då panelen inte kan ligga under 10ms (grundkrav för 100hz liksom)

Av Eunha
Skrivet av Nyhet:

Cosmos Elite är en av tre VR-nyheter i HTC Vive-familjen, där stöd för både Steam VR-spårning och HTC:s egna lösning kombineras i ett.

Läs hela artikeln här

En ny när deras nuvarande knappt fungerar ordentligt jämfört med Rift S eller Quest?