Inlägg

Inlägg som Ronnyponny har skrivit i forumet
Av Ronnyponny

För att vara tydligt är min text jag har skrivit här inte med i mitt komvuxarbete. Jag skriver en vetenskaplig arbete som är källhänvisat enligt harvardmetoden. Jag bad om hjälp att få igång en diskussion om mina frågeställningar som är avgränsade till samhället. Allt annat är orelevant. Om jag vill ha råd och hjälp att veta hur man ska källhänvisa och skriva en vetenskaplig text så kan jag skapa ett annat forum för det.

Av Ronnyponny

Vilken del är inte sant? Jag rekommenderar starkt att du kollar på Mike Maloneys, hidden secrets of money på youtube som förklarar hur vår ekonomi är uppbyggd.

Här här du en länk angående inflationen i sverige https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordhog-inflation-ger-lo.... Resten är mina egna åsikter.

Av Ronnyponny

Det är ett komvuxarbete för att vara tydlig med det hela, jag använder detta forum för att undersöka mina frågeställningar eftersom frågorna är avgränsade till samhället.

Av Ronnyponny

Jag tror att masstryckningen påverkar vårat samhälle negativt om man går ut efter hur historien har sett ut. Alla fiatvalutor i vår tids historia har gått till noll på grund utav masstryckning av pengar. Men jag tror att många inte har koll på hur vår världsekonomi funkar, till exempel när du tar ett lån så skapas automatiskt nya pengar. I USA fungerar det så att du tar ett lån av banken, staten köper sedan obligationerna med noll pengar från sitt konto och säljer det sedan vidare till bankerna för att de ska kunna låna ut mer pengar alltså så skapas pengar ifrån tomma intet. Hur kan det inte påverkas negativt? Jag tror med stor sannolikhet att vi är påväg emot en hyperinflation på global nivå, något vi aldrig har sett förut.

Angånge vad samhället anser om kryptovalutor så tror jag att det börjar bli mer och mer accepterat/vanligt att använda kryptovalutor. Men i stora delar av världen är vi långt ifrån att använda det som betalningsmedel. Personligen skulle jag aldrig använda bitcoin eller etherum som ett betalningsmedel så jag tror mer på att parkera mitt kapital i dessa kryptovalutor, såsom att köpa guld eller silver. Men banker är mindre accepterande till kryptovalutor, i Sverige är det inte många storbanker som accepterar att man köper krypto för att de säger att man vet inte om det är penningstvätt osv.

Jag tror att bankerna inte accepterar att man handlar med krypto pga stor del är decentraliserat och de vill inte förlora kontrollen över våra pengar när folk inser att krypto är ett bättre alternativt. De kan även inte skapa nya pengar när folk köper kryptovalutor och går massa plus och köper hus och bilar för det, mindre lån ges ut.

Samhället kommer ha det svårt att etablera sig till alla höga priser, man pratar redan nu om att höja löner för att hänga med i inflationen. By the way låg inflationstakten på 4,1 procent i december 2021. Vi kommer se skyhöga priser på drivmedel, fastigheter och mat. Det är maten som gör mig mest orolig. Jag tror att arabiska våren orsakades till stor del utav höga matpriser. Vad händer om matpriserna går upp i Sverige? Vi som importerar stor del utav vår mat..

Jag skulle aldrig aldrig någonsin köpa en fastighet just nu, speciellt inte belåna mig på 85%. Eftersom inflationen är högre nu än var den var på 90-talet kan man kolla på bolånsräntorna på 90-talet som låg på 10-24 procent. Visst, då var fastighetspriserna inte lika höga och man kanske klarade av att ha så höga rörliga räntor. Men köper du ett hus idag för 3 miljoner men låna 85 % utav 3 miljoner och bolånsräntan går upp till 10 %, det är 25 000 i månaden BARA för bolånsränta, plussa på lånet också.. Folk kommer inte ha råd att bo kvar, och eftersom inflationen är så hög så kommer ingen ha råd att köpa bostäder heller.

Detta är mina tankar, ni får gärna svara på detta

Av Ronnyponny

Hjälp mig att diskutera hur en global hyperinflation skulle påverka oss och vad krypto kan ha för använding

Jag håller just nu på med ett skolprojekt som handlar om kryptovalutor, ekonomins historia och framtidens världsekonomi. Har ni möjlighet får ni gärna diskutera dessa frågor och ge svar på vad ni tror.

1. Påverkar masstryckningen av pengar vårat samhälle negativt?
2. Vad anser samhället om kryptovalutor och kan man tänka sig att använda det?
3. Hur kommer samhället påverkas utav en potentiell global hyperinflation?

Av Ronnyponny
Skrivet av jocke92:

Ignorera vilken ikon filen har, det är fil-ändelsen som spelar roll. Kolla här https://www.enkelteknik.se/visa-filandelser-filnamnstillagg-i...

Hur inkluderar du din CSS-fil? Har du gjort ett child-theme i wordpress?

Ja jag har gjort ett tema i wordpress som heter ''Grundtema''

Allting fungerar förutom css-filen

Av Ronnyponny

Detta är css-filen än så länge.

/* Theme Name: Hermods tema Author: Ronja Description: Grundtema för studier Version: 1.0 Tags: Tema, Hermods Text Domain: Grundtema */ #wrapper{ width: 1000px; background: yellow; margin: 0 auto; nav ul { list-style-type: none; margin: 0; padding: 0; overflow: hidden; background-color: #333; } nav li { float: left; } nav li a { display: block; color: #ffe6ff; text-align: center; padding: 14px 16px; text-decoration: none; } /* Change the link color to #111 (black) on hover */ nav li a:hover { background-color: #29293d; }

Detta är anropningskoden:

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="<?php echo bloginfo('template_directory');?>/css/style.css" />

Av Ronnyponny

Css-fil vill ej koppla

Jag studerar webbutveckling 1 på hermods och ska koppla min CSS fil till min wordpress sida. Jag får upp en style.css 404 not found när jag trycker ctrl f5.

Jag har kontrollerat att alla koder stämmer men systemet verkar inte förstå att css-filen ligger i tema mappen. Jag använder mig utav notepad ++ när jag kodar och php filerna sparas som visualcode filer av någon anledning, men css-filen sparas som anteckningar.

Har någon en lösning på mitt problem?

Av Ronnyponny

Problem med wordpress

Jag studerar Webbutveckling 1 och har följt alla instruktioner för att ladda ner wordpress och skapa ett tema.

Nu kommer ett ytterligare problem när jag ska uppdatera localhost/wordpress

Såhär ser det ut:

Här är en rubrik, logotyp kanske
eventuell info om kontakt

navigeringsmeny

Artikel

Artikel

Artikel

Sidebar. kan användas till mycket

sidfot

Men min kod i notepad ++ är:

<!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset="uft-8"> <link href="<?php echo get_bloginfo('template-directory'); ?>/style.css" rel="stylesheet"> <title> </title> </head> <body> <div id="wrapper"> <header> <div> <h1>Här är en rubrik, logotyp kanske</h1> </div> <aside> <p>eventuell info om kontakt</p> </aside> </header> <nav> <p>navigeringsmeny</p> </nav> <div class="main"> <div id="content"> <article> <?php if ( have_posts() ) : while ( have_posts() ) : the_post();?> <section> <h1><?php the_title(); ?></h1> <p><?php the_content(); ?></p> </section> <?php endwhile; endif;?> </article> </div> <aside class="sidebar"> <p>Sidebar. kan användas till mycket</p> </aside> </div> <footer> <div> <p>sidfot</p> </div> </footer> </div> </body> </html>

Kan tillägga att detta är index.html. Har även filer nersparade i samma mapp som är php filerna(index, footer, sidebar, header)

Jag märkte att sidan gick efter filen index.html version 2 så jag tog bort den filen från notepad och från mappen men fortfarande så uppdateras inte hemsidan.

Vad gör jag för fel?

Av Ronnyponny

Stort tack! Nu funkar det igen

Av Ronnyponny

wordpress fungerar inte längre

Hej,

Jag laddade ner wordpress via xxamp med instruktioner ifrån min skola. Nu när jag söker på http://localhost/wordpress/wp-admin/ så står det att webbplatsen inte kan nås pga att localhost avvisade anslutningen.

Det står att jag ska kontrollera anslutning eller proxy server. Vet ej hur jag gör detta, förstår ej instruktionerna.

Det funkade jättebra förra veckan att ansluta och jag kom in på wordpress. Kan någon hjälpa mig?

Av Ronnyponny

Varför dyker inte kolumner upp?(html&css)

[code]
<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<title>Modul 2 - uppgift 2</title>
<meta charset = "UTF-8" />
<!--Det är alltså stil.css som du ska skicka in som länkas till i kommande rad -->
<link rel="stylesheet" href="style.css">
</head>
<body>
<!--Nedan följer en artikel ur studieguiden om CSS - artikeln har en tillhörande bild samt en informationsruta med en länk som tips för vidare läsning.

SOm ni kan se används lite taggar som har namn som section, header och article. Detta är namngiva div-taggar som är en nyhet i HTML5 för att kunna skapa mer semantiskt innehåll..

Är det förvirrande så tänk att exempelvis att taggen section kan vara en div='avdelning' och article kan vara div="content" exempelvis.

Så här ser denna layout ut:

header
article (som en content-wrapper)
section (ett blogginlägg)
header
img (bild)
p (brödtext)
footer
section
header
img (bild)
p (brödtext)
footer
aside
footer (med copyrighttext)

För att specifikt styla h2 taggen som finns i article-taggen kan man i CSS skriva:
article header h2 {stil}

Man beskriver alltså ett träd och att ovanstående stil endast gäller h2-rubriker innanför en header tagg som i sin tur bara finns innanför en article tagg.

-->
<div id="wrapper">
<div id="container">
<div id="header">
<header><h1>Smakprov ur studieguiden för webbutveckling 2</h1></header>
</div>
<!-- Här kommer huvudinnehållet. Section kan ses som div='content' exempelvis -->
<div id="main wrapper">
<article>
<section>
<div id="left colum">
<header><h2>Om CSS</h2></header>
<p>Vad CSS kan användas till har vi lärt oss i föregående kurs men vi kommer arbeta vidare med stilmallar i denna studieguide eftersom det är ett sätt att styra utseendet
på hemsidan som ska användas. Inga hemsidor görs idag utan att använda just stilmallar och allt eftersom nya versioner av CSS släpps så förbättras möjligheterna och utbudet av funktioner som erbjuds.</p>
<p>Den senaste versionen av CSS är då CSS3 och för att vi fullt ut ska kunna utnyttja denna version ska vi alltså använda HTML5. Glöm dock inte att webbdesign utvecklas hela tiden och det som är sanning idag behöver inte vara sanning imorgon</p>
<p class="linktext">Här är en <a href="https://sv.wikipedia.org/wiki/Cascading_Style_Sheets"> artikel om CSS</a> på Wikipedia</p>
<footer>Skrivet av Oscar Antbring den 12 juni 2013</footer>
</div>
</section>
<div id="right colum">
<section>
<header><h2>Om märkspråk</h2></header>
<p>Märkspråk – eller markup language – är ett sätt att med hjälp av olika textkoder ge direktiv till ett program (i vårt fall då en webbläsare) hur ett dokument ska presenteras och vilka funktioner som ska finnas. Som vi kommer ihåg från första kursen så finns flera olika sådana textkoder att använda – eller taggar som vi ofta kallar dem för. Det kan vara en tagg för att berätta för webbläsaren att vi vill presentera en hyperlänk, eller att vi ska presentera en bild exempelvis. Naturligtvis måste webbläsaren veta vad de olika koderna – eller taggarna – betyder. Det är därför som olika märkspråk (och versioner) finns och från föregående kurs kommer vi ihåg HTML 4.01 samt XHTML. Vilket märkspråk som används ska vi specificera i dokumentet så att webbläsaren vet vilka taggar som kan användas och vad de betyder</p>
<p>När vi skapar en hemsida så specificerar vi en så kallad DOCTYPE som beskriver vilket typ av dokument som webbläsaren kan förvänta sig. Vi säger helt enkelt till webbläsaren – ”detta dokument är av typen HTML5, och då kan du förvänta dig dessa taggar och struktur”. Naturligtvis måste webbläsaren ha stöd för HTML5 så att programmet vet vad som ska göras med taggarna och deras egenskaper.Det är därför det är så viktigt att vi validerar koden så att vår kod stämmer överens med vad webbläsaren förväntar sig utifrån typen av dokument. Vi kommer återkomma till just validering av koden i sista modulen även om det redan tagits upp i första kursen – validera gärna kontinuerligt koden genom hela utvecklingsarbetet.</p>
<p class="linktext">Här är en <a href="https://sv.wikipedia.org/wiki/HTML5"> artikel om HTML5</a> på Wikipedia</p>
<footer>Skrivet av Oscar Antbring den 11 juni 2013</footer>
</section>
</div>
</article>
<!-- Här kommer en sidokolumn. Denna bör ligga bredvid article alltså men får man det inte att fungera så går det ha den under också -->
<aside>
<h1>Bildgalleri</h1>
<img src="images/html5.png " alt="html5">
<img src="images/css.png" alt="css3">
</aside>
<div id="footer">
<footer>©Hermods</footer>
</div>
</div>
</div>
</div>
</body>
</html>
[code]

Här är css koden än så länge

[code]

#wrapper{
width: 1500px;
margin: 0 auto;
background: #FFF;
}
#header{
height: 100px;
margin-bottom: 10px;
background: #CEC3B7;
}
#container{
width: 900px;
padding: 10px;
margin: 0 auto;
background: #C6B6A3;
}
#footer{
background: #CEC3B7;
margin-top: 10px;
}
#main wrapper{
background: CEC3B7;
}
#left colum{
width: 440px;
background: #FFF;
float: left;
}
#right colum{
width: 440px;
background: #FFF;
float: left;
}
[code]

Jag vill att mina två stycken ska ligga bredvid varandra i kolumner men det dyker ej upp.

Av Ronnyponny

Tack för info!

Jag löste felhanteringen nu:)

Men har testat att göra om de 3 sista valen till en switchmeny vilket inte fungerar.

Av Ronnyponny

Switch och felhantering

Hej,

Jag behöver få in en switch samt en felhantering(try, catch) i min kod. Någon som har ett förslag hur jag kan skriva ut det utan att det blir error?

Använder replit som editor

using System; class Program { public static void method1(){ //method 1 Console.WriteLine("Godismaskinen är aktiverad!"); } public static void PrintNumber(){ //method 2 Random numGen = new Random(); int name = numGen.Next(1,100); Console.WriteLine("Totalsumman blir" + " " + name + "kr\n"); Console.WriteLine("Tack för din order!\n"); } public static void Amount(){ //method 3 Random numGen = new Random(); int name1 = numGen.Next(1,999); Console.WriteLine("Du har lagt till" + " " + name1 + " " + "godisar i varukorgen\n"); } public static void Main (string[] args) { Console.Clear(); //Starting program Console.WriteLine("Startar upp program..."); method1(); String name = Console.ReadLine(); //Varible using to hold things int x = 0; while(true){ //Fixing, cleaning the menu Console.Clear(); //Text to show the menu Console.WriteLine("Välj det godis du är sugen på!"); Console.WriteLine("-----------------------------"); Console.WriteLine("1.Marabou"); Console.WriteLine("2.Ahlgrens bilar"); Console.WriteLine("3.Kexchoklad"); Console.WriteLine("4.Tuggummi bubbelgum"); Console.WriteLine("5.Räkna ut summan"); Console.WriteLine("6.Avsluta programmet\n"); //Getting users choice Console.WriteLine("Skriv in ditt val"); x = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); //Conditions to get the function of choice if (x == 1){ Console.Clear(); Amount(); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } else if (x == 2){ Console.Clear(); Amount(); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } else if (x == 3){ Console.Clear(); Amount(); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } else if (x == 4){ Console.Clear(); Amount(); Console.WriteLine("---------------------------------"); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } else if (x == 5){ Console.Clear(); PrintNumber(); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } //To exit the program else if (x == 6){ Console.Clear(); Console.WriteLine("Du har valt att avsluta programmet"); Console.WriteLine("Tryck enter för att avsluta programmet"); Console.ReadKey(); Console.Clear(); Console.WriteLine("Programmet har avslutats, välkommen åter!"); break; } //If user press number outside of choice else{ Console.Clear(); Console.WriteLine("Du gjorde inget giltigt val!\nGå tillbaka till menyn och gör ett nytt val!"); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } } } }

Av Ronnyponny

Jag kodar i replit, finns det något man kan ställa in där? Eller är det koden det är fel på?

Av Ronnyponny

Får CS1555 error

Hej,

Håller på med ett skolprojekt där jag ska peta in en metod med två olika flikar.

Detta är flik 1

using System; namespace testin1{ class Program { public static void method1(){ //method 1 Console.WriteLine("Godismaskinen är aktiverad!"); } public static void Main (string[] args) { Console.Clear(); //Starting program Console.WriteLine("Startar upp program..."); method1(); String name = Console.ReadLine(); //Varible using to hold things int x = 0; while(true){ //Fixing, cleaning the menu Console.Clear(); //Text to show the menu Console.WriteLine("Välj det godis du är sugen på!"); Console.WriteLine("-----------------------------"); Console.WriteLine("1.Marabou"); Console.WriteLine("2.Ahlgrens bilar"); Console.WriteLine("3.Kexchoklad"); Console.WriteLine("4.Tuggummi bubbelgum"); Console.WriteLine("5.Räkna ut summan"); Console.WriteLine("6.Avsluta programmet\n"); //Getting users choice Console.WriteLine("Skriv in ditt val"); x = Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); //Conditions to get the function of choice if (x == 1){ Console.Clear(); Console.WriteLine("Du har lagt till ''Marabou'' i varukorgen\n"); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } else if (x == 2){ Console.Clear(); Console.WriteLine("Du har lagt till ''Ahlgrens bilar'' i varukorgen.\n"); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } else if (x == 3){ Console.Clear(); Console.WriteLine("Du har lagt till ''Kexchoklad'' i varukorgen.\n"); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } else if (x == 4){ Console.Clear(); Console.WriteLine("Du har lagt till ''Tuggummi bubbelgum'' i varukorgen."); Console.WriteLine("---------------------------------"); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } else if (x == 5){ Console.Clear(); secondclass.second(); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } //To exit the program else if(x == 6){ Console.Clear(); Console.WriteLine("Du har valt att avsluta programmet"); Console.WriteLine("Tryck enter för att avsluta programmet"); Console.ReadKey(); Console.Clear(); Console.WriteLine("Programmet har avslutats, välkommen åter!"); break; } //If user press number outside of choice else { Console.Clear(); Console.WriteLine("Du gjorde inget giltigt val!\nGå tillbaka till menyn och gör ett nytt val!"); Console.WriteLine("Tryck Enter för att gå tillbaka till menyn"); Console.ReadKey(); } } } } }

och detta är flik 2

using System; namespace Testin1{ public static class secondclass{ public static void second(){ //metod 2 Console.WriteLine("Summan utav kardemumman blir 1 bitcoin"); } } }

Vet någon vad som är fel?

Av Ronnyponny

using System;

class Program {
public static void Main (string[] args) {
int x = 0

Console.WriteLine("Skriv in ditt val!");
x = Convert.ToInt32(Console.Readline());

if (x == 1){
Console.WriteLine("Första valet");
}
else if (x == 2){
Console.WriteLine("Andra valet");
}
else if (x == 3){
Console.WriteLine("Tredje valet");
}

else{
Console.WriteLine("Inget utav de ovanstående valen gäller.")
}

Console.WriteLine("Tryck enter för att avsluta");
Console.ReadLine();
}
}

Av Ronnyponny

Hej,

Tack för hjälpen, men får fortfarande error. Står ''else'' cannot make a statement

Av Ronnyponny

Får bara error i min kod

Hej,

Jag är helt ny inom kodning och ska göra en uppgift.

using System; class Program { public static void Main (string[] args) { int x = 0 Console.Writeline("Skriv in ditt val!"); x = Convert.ToInt23(Console.Readline()); if (x == 1);{ Console.Writeline("Första valet"); } else if (x == 2);{ Console.Writeline("Andra valet"); } else if (x == 3);{ Console.Writeline("Tredje valet"); } else{ Console.Writeline("Inget utav de ovanstående valen gäller"); } Console.Writeline("Tryck enter för att avsluta"); Console.Readline(); } }

Så ser koden ut men det blir bara error.. Kan någon hjälpa mig?