Inlägg

Inlägg som 0cool har skrivit i forumet
Av 0cool
Skrivet av landahl:

Många spekulationer i artikeln. Vilka nya och uppkommande spel motiverar ett 5090?

Bra fråga. Priset för ett 5090 måste slås ut över ett antal 100 fantastiska speltimmar för att kunna försvaras, och de timmarna måste dessutom komma innan 6000-serien är på gång. Kommer det inga grymma AAA-spel som man vill avnjuta i 4k innan 2027 kan man lika gärna vänta.

Av 0cool
Skrivet av sKRUVARN:

TSMC foresees robust growth in 2024

De spådde rätt verkar det som:

"NVIDIA’s orders are robust, pushing TSMC’s 3 and 4-nanometer production capacity to near full utilization"

https://www.trendforce.com/news/2024/03/04/news-nvidia-report...

TSMC har alltså fullt upp och täljer guld från alla - hoppas Intel får fart på både Battlemage och sina fabriker snart, annars lär det inte bli några prissänkningar på grafikkort i närtid. :-/

Av 0cool
Skrivet av sKRUVARN:

Alltså TSMC har bara haft runt 70% beläggning på 5/4NM (och skulle öka till 80% under 2024), det är CoWoS som har varit flaskhalsen för H100-kretsarna som inte påverkar GeForce-korten.

Det påverkar förstås geforce-korten ändå eftersom man kan använda dem som "fattigmans-H100". Nvidia måste se till att grafikkorten kostar minst så mycket att de stora aktörerna ändå vill betala för H100 helt enkelt.

Om TSMC har nämnvärd kapacitet över (vilket känns helt osannolikt btw) så är det kanske för att priserna även hos TSMC påverkas av H100-boomen. Spekulativt kan det vara så att enbart nvidia har någon produkt som kan säljas med vinst på 4N, och de köper inte all produktion för att de vill prispressa TSMC.

AMD kunde exempelvis tillverkat flera grafikkort om det fanns kapacitet, men om noden med kapacitet över kräver samma vinstmarginal som nvidia har på H100 och 4090 så har AMD ingen sån produkt. Det är svårt nog att sälja XTX-kort för 12000:- verkar det som.

Annars brukar ju Apple ta 100% av kapaciteten för varje ny TSMC-nod de första månaderna och kommer säkert göra det även denna gången.

Av 0cool
Skrivet av sKRUVARN:

Måste å måste. Det är inte GeForce kretsar som företagen står i kö för,

I praktiken är det ju det, av två skäl. Dels eftersom H100 och 4090 tillverkas på samma nod (4N) och därmed tävlar om samma kapacitet, dels för att du kan träna AI-modeller även på 4090 om du absolut inte kan få tag på några H100.

Om nvidia sålde 4090 mycket billigare än H100 så hade de alltså tjänat mindre pengar eftersom Facebook & co hade kunnat köpa grafikkort istället och gjort jobben på dem. Därför "kan" de inte sälja 4090 billigare.

Här hittar man nog även förklaringen till varför nvidia "snålar" på minnet i sina kort. Tack vare att ex. 4080 super bara har 16gb minne är det inte lika intressant för AI, och därmed ligger det mycket vettigare till vad gäller pris/prestanda än 4090. De behöver inte prissätta 4080 för att skydda H100.

Av 0cool
Skrivet av Nätokraten:

Dissar Nvidias överprisade grafikkort och inväntar AMD's High End kort i framtida Radeon 9000-serien. Klarar mig fint med mitt Asus TUF 7900 XTX. Inköpet av mitt nuvarande grafikkort var en markering mot Nvidias ockerpriser.

Nvidia har storföretag i kö som köper deras kretsar för miljardbelopp så de har ju inte mycket till val, de måste sätta höga priser. Det finns inget som grafikkortskunderna kan göra åt det.
Meta sägs ha pyntat 300 miljarder för nvidiakretsar, om Jensen hade sålt de kretsarna för 30 miljarder istället via grafikkortsmarknaden hade han fått sparken av sig själv.

Lite svårare att förklara varför AMD ligger högt, men det kan hända att de måste allokera all kapacitet de kan köpa av TSMC till Epyc och Ryzen och att det faktiskt är (eller har varit) produktionsbrist på grafikkort från deras sida.

Av 0cool
Skrivet av Tom76:

Mm, det är inte lätt. Jag behöver å andra sidan inte bestämma mig nu, utan kan låta leasingen löpa ut också och bestämma mig då.

Det tror jag är smart, jag har också en leasing som kan köpas ut men jag tänker vänta så länge som möjligt innan jag binder mig till något nytt. Skulle helst vilja äga lite långsiktigt, men just nu är det inte köpläge tycker jag. Om man får begagnade 3-4-års Niro eller Kona (med stora batteriet) för någonstans kring 200 000 i höst så kanske det är en vettig deal. De har ju nybilsgaranti några år till trots allt.

Ser förresten nu att Hyundai har 70 000 kampanj på Ioniq 5 och 6. Det är ju steg åt rätt håll och kommer påverka begagnatpriserna alla andra elbilar det också. Totalt kaotisk marknad just nu, is i magen lönar sig säkerligen.

Av 0cool

Max detaljer och pathtracing (om det finns) först, sedan höjer man upplösningen tills det börjar se lite hackigt ut, varpå man aktiverar DLSS, slutar fundera och börjar spela.

Av 0cool
Skrivet av Tom76:

Häpp. Leasingen på min e-niro adv.plus 2022 går ut framåt december. Funderar på om jag eventuellt skulle köpa loss den och har fått uppskattat värde (idag, inte om 6 mån) på ca 360tkr och så slipper jag resterande 6 månaders leasing (ca 30tkr). Hade kanske hoppats på något lite, lite bättre men visst, bilfirman ska tjäna pengar också.

Vad kan man spekulera i för andrahandsvärde för tidigare modell e-niro framöver tror ni?

Jag tror det kommer sjunka som en sten. Nirons pris är baserat på att det var brist på elbilar och det är det inte längre. Du hittar 2021 advance plus under 250 000 redan nu på bytbil.

Hittills i år har Ford sänkt priset på Mach-E med 150 000.
Toyota har sänkt på BZ4X med 80 000.
Nissan har sänkt på Ariya med 50 000.
Kia har inte sänkt något officiellt ännu vad jag vet men det är svårt att se hur de kan komma undan.

Av 0cool
Skrivet av pistage:

En valuta med fast värde, eller i alla fall en värdebärare som inte kontrollerades av en liten "elit" som även är samma som kontrollerar alla produktionsmedlen, så hade löntagaren kunnat arbeta, motta lön av riktigt värde

Jag tror du tänker på det åt fel håll. Eliten har inte skapat systemet och valutan, valutan och systemet har skapat eliten.

Den valutan och det statsskicket som frigör mest resurser leder till att de flesta nya bolag och därmed de flesta nya produktionsmedlen uppstår under det paraplyet, och därmed givetvis också "eliten".

Hela vår välfärd bygger på att likviditet är enkelt att skapa från tom luft (bankerna skapar nya svenska kronor när du köper en mobil på avbetalning exempelvis).

En fixerad valuta där man inte kan skapa likviditet från tom luft kan inte enkelt frigöra resurser, och kommer därför inte skapa samma värde och därmed ingen elit - men det är lite som att elda upp huset för att slippa mögel.

Av 0cool
Skrivet av Abbs:

Tai-Pan är bättre att följa med..

Du har rätt rent objektivt, Tai-Pan vore bättre både kronologiskt och actionmässigt men subjektivt gillade jag Noble House lite mer och vill se den gjord innan pengarna tar slut!

Av 0cool
Skrivet av Edin_II:

Såg äntligen färdigt på Shogun och är väldigt nöjd! En fascinerande berättelse som slukade in mig i dess intriger och kamper från start. Vissa gillar att kalla den för "en japansk Game of Thrones" vilket går att säga, men samtidigt gör serien väldigt mycket annorlunda i sitt världsbygge och karaktärsutveckling för att den ska utmärka sig från GoT. Lite surt att vi (såvitt som jag vet) inte kommer få en andra säsong, men den är otrolig som den är.

5 av 5

Om jag får önska fritt så tar produktionsteamet bakom nya Shogun sig an "Noble house" härnäst. Jag har inte sett miniserien med Pierce Brosnan men gillade boken. Lite samma stuk som Shogun vad gäller antal intriger och huvudpersoner men utspelar sig i kalla krigets Hong Kong istället.

Av 0cool
Skrivet av pi:

Har totalt leasat 3 bilar sen 2017. Aldrig varit något strul, har aldrig känt mig lurad, inga problem vid retur trots vissa små skavanker. Hade en billig Ceed phev för 2999 när räntorna var låga, steg till 3500 när de åkte upp. Rimligt. Finns de som är nöjda med privatleasing också. Ägt många bilar tidigare där värdeminskningen per månad varit mer än leasingkostnaden/månad. Det har sina begränsningar med mil osv men det kan passa en viss målgrupp.

Jag håller med, jag tror också privatleasing är förmånligt speciellt för elbilar just nu, och jag tror ändå de flesta bilsäljare har någotsånär normal moral så de vill inte sabba för kunderna i onödan. Men det är lite störigt att avtalen inte är särskilt tydliga med att månadsbeloppet rent juridiskt kan justeras när som helst till vad som helst.

Ränteutvecklingen den senaste 3-årsperioden samt priskaoset på elbilar sätter nog hela grejen lite på sin spets, för det mesta är det säkert inga problem.

Av 0cool
Skrivet av Aktsu:

Om räntan på den penningmarknad där Leasegivaren refinansierar sin verksamhet ändras, om Leasegivarens upplåningskostnader ändras eller om Leasegivarens kostnadsbild ändras som en följd av lagstiftning, kreditpolitisk åtgärd eller annan anledning som Leasegivaren inte skäligen kunde förutse när avtalet ingicks äger Leasegivaren rätt att ändra leasingavgiften.

Observera särskilt klausulen "eller annan anledning som Leasegivaren inte skäligen kunde förutse"

Innebär inte det i klartext "Vi kan höja leasingavgiften för precis vilken anledning som helst"?

Om en handlare säger "Vi kunde inte förutse att Ford skulle sänka priset på Mach-E under leasingperioden med hela 150 000 kr, så vi ser oss tvungna att dubbla din leasingavgift" så är det alltså okej enligt den klausulen.

Du har helt rätt i att många andra avtal vi tecknar är kassa också (min favoritillustration om försäkringsavtal nedan ) men det måste väl ändå vara rätt att påpeka eländet och kämpa för en förbättring? Personligen tycker jag det är exakt såna frågor som politikerna är till för att styra upp.

https://64.media.tumblr.com/216403f60b5c66a5695b547b2fc9fb6b/51d...

Av 0cool
Skrivet av Aktsu:

Själv är jag inte så intresserad av vad ena parten i ett mål tycker, klart de tycker att de själva har rätt. Jag testade att googla och fick fram avtalet nedan som är liknande det som jag kikade på och verkar vara DNBs standard från maj 2020, men jag kollade på avtalet innan maj 2020.

Så jag kom ihåg rätt bra ändå då det framgår klart och tydligt under punkt 8. i de allmänna villkoren att räntan är rörlig. Och det verkar vara samma avtal som avses eftersom din andra bild har ett exakt citat från den punkten och den första bilden refererar till något som finns i avtalet också. Då kan jag inte tycka det är otydligt eller oskäligt direkt då det är väldigt tydligt vad som gäller.

https://assets.ctfassets.net/ws70gtjgeqb2/1zufZ54AFQ4cVkwOuRk...

Jag tycker inte det är tydligt, det är snarare parodiskt otydligt. Ingen normal person fattar att punkt 8 betyder "Om du tecknar ett avtal på 4200 i månaden så kommer det stiga till 5500 i månaden om räntan ökar litegrann". Vilket är vad som har hänt för vissa.

Det man leds att tro som konsument är att man får disponera en bil för 600 000 genom att betala 150 000 över 3 år.
Det som faktiskt händer är att man är ansvarig för nedbetalning av ett lån på 600 000 med rörlig ränta under 3 år.

Det kunde stått i klartext: "Privatleasa genom att betala på ett lån på 600 000 med rörlig under 3 år sedan tar vi över"
Istället står det "privatleasa för 4200 i månaden".

Anledningen till att man gör så som man gör är givetvis för att dölja skrämselbeloppet 600 000 för kunden, och det är ju faktiskt vilseledande.

Men trots detta har det ju varit bättre att leasa en elbil de senaste åren än att köpa den. Ser många 3-åriga elbilar som tappat över 300 000 i värde om man kollar auktionssiterna, så även om man fick betala 190 000 i privatleasing istället för 150 000 så har det varit en bättre affär att leasa.

Så är det nog fortfarande på nybilar, men att köpa någon av de "pandemifinansierade" leasingbilarna som kommer tllbaka till handlarna framöver kan kanske vara vettigt.

Av 0cool
Skrivet av Gurrrra:

Nä det gjorde han inte. 2004 låg den mest högupplösta skärmen dom sålde på 2560×1600. 2016 såldes den första 5K LG-skärmen tillsammans med Macintosharna, plus att skärmteknologin i övrigt har blivit allmänt "lite" bättre sen dess.
Rent upplösningsmässigt så stod utvecklingen stilla i ganska många år, fram tills just där runt 2016 som det äntligen började ta fart igen o jag själv köpte mig en laptop med 4K-panel i 2018. Härliga tider!

Jaja inte var det 20 år och om rätt skall vara rätt var ju Jobs död sedan flera år när den imacen lanserades också, men jag är ju upprörd här har inte tid med historiska detaljer!

Mer korrekt så var det ju tanken om att skärmar skulle ha osynliga prixlar som drevs på av Jobs, själv hann han bara dema det i iphone 4.
Men hans visioner gav ju produkter i flera år efteråt, så han får min cred för att det överhuvudtaget lanserades en 27"-retina imac.

Numera säljer ju Darth Cook skärmarna för mer pengar än hela datorn brukade kosta. Hoppas nästa ledare på Apple har en själ.

Micrsoft kunde fixat detta också. Vi måste fortfarande använda saker som Cleartype för att text skall bli läsbar på skärmar som säljs som "bra skärmar" i handeln. Vilket skämt!

MS har tvingat genom extraknappar på tangentbord, krav på TPM och annat för att bli godkänd för nya versioner av Windows. De kunde lika enkelt krävt att alla windows 12-datorer MÅSTE ha HiDPI så hade problemet som kräver ClearType äntligen försvunnit en gång för alla. Det finns ingen skärmtillverkare eller datortillverkare som hade haft några ekonomiska bekymmer med ett sådant direktiv, alla användare hade bara fått bra skärmar med fantastisk text därefter för all framtid.

Men nej. "Kör med era skitskärmar från 90-talet det är fine - men ni måste ha en copilot-knapp på tangentbordet".

Jag kan inte svära kraftfullt nog för att uttrycka mitt missnöje.

Av 0cool
Skrivet av Roger W:

Men det görs väl? Vet inte om jag förstod din liknelse riktigt.
Du kan köpa en billig verktygssats på Biltema för nån hundring för konsumentbruk, men om du köper en påkostad verktygssats för rent yrkesbruk från något känt märke så kan det kosta typ 5-10 gånger mer.

Absolut att det förekommer prissegmentering även på verktyg men det är inte så extremt som med skärmar. Du kan köpa helt dugliga verktyg för överkomliga pengar och som lekman kommer du aldrig märka att yrkesprylarna är bättre. Sen kostar proffsverktygen kanske 2x mer, inte 10-20x mer som är fallet med skärmar. Och du märker skillnad på en högupplöst skärm även om du bara jobbar i excel hela dagarna.

Om vi tar liknelsen med biltemas billigaste verktyg så vore det som om vissa skärmtillverkare säljer whiteboards och påstår att de är skärmar, men det blir ett sidospår

Skrivet av Roger W:

Jag tänker inte bedöma om just den här skärmen är vettigt prissatt, men principen att de riktiga proffsprylarna springer iväg i pris är inget nytt.

Den är inte vettigt prissatt. Om Apple bara behövde lyfta luren till LG för att kunna sälja en 5k Imac 27" för 16000 där 90% var priset för datorn den var monterad på så är det självklart att vi kunde haft 5k-skärmar för några tusenlappar 10 år senare. Istället säljs de numera för högre pris än nämnda dator. Det är inte vettigt någonstans.

När proffsprylar springer iväg i pris är det oftast för att enbart proffs har någon användning för produkten så marknaden blir liten. Det gäller inte skärmar, även excelanvändare har glädje av högupplösta skärmar. Marknaden kunde varit stor men den blir inte stor när tillverkarna låser upplevelsen bakom en 20x prislapp.

Av 0cool
Skrivet av Nissling:

Fast du har ju väldigt olika utbud och priser beroende på om du tittar på konsument- respektive yrkesprodukter, oavsett vad det gäller.

Nej, inte oavsett vad det gäller. Bara vissa saker. Du får inte en nämnvärt bättre hammare för 3000 kr vs 300 kr. Du kan knalla in på Bauhaus och köpa en slagborr som används av yrkessnickare och inte hamna i en helt annan skatteklass. Nadals tennisracket, Linus Torvalds laptop, inga problem, alla har råd.

Men skärmar som visar skarp text och korrekta färger? Nä, prata med Spielberg eller glöm det. Om inte du vill ha en TV, då går det bra!

Skrivet av Nissling:

Det finns ingen brist på kvalitativa skärmar på konsumentmarknaden till tämligen rimliga priser heller

Jo det finns en brist! Alla skärmar riktade till "normala användare" är bara skräp. Bara för att det är det vi serveras betyder det inte att vi skall vara nöjda, vi blir blåsta eftersom ingen utmanar.

Alla som jobbar med datorer hade haft glädje av bättre storlek, upplösning och färgåtergivning på sina skärmar. utvecklingen har stannat av i typ 20 år, den måste kickas igång igen.

Steve Jobs sålde en highend-dator med 5K-skärm billigare för 20 år sedan än vad skärmtillverkarna i dag vill ha för enbart den skärmen, så det är inga finansiella eller tekniska problem som stoppar detta det är bara någon vrickad ide. "Ingen vill ha bra skärmar så vi kan lika gärna fortsätta tillverka junk från 90-talet" typ.

Av 0cool
Skrivet av Nissling:

Vad jag har förstått det som så är skärmen i fråga inte ens utannonserad som en konsumentprodukt utan riktar sig till yrkesfolk, vilket går hand i hand med att den visades upp på NAB Show i Las Vegas. Jag var där i söndags och såg skärmen i hög person.

Man kan väl diskutera huruvida den är dyr eller inte precis som med allt annat men dess målgrupp är knappast dem som slösurfar på SweClockers...

Min poäng är att den är artificiellt dyr, och att det beror på att ett fåtal paneltillverkare styr marknaden. Det borde inte vara så eftersom bra skärmar är till nytta för alla, inte bara proffs.

Om du tillverkar en produkt som bara ett fåtal har någon nytta av så får du givetvis sätta priset högt för att gå runt, det är fine. Men bra skärmar är inte en sån produkt.

Tänk om andra yrkesverktyg segmenterades på samma sätt som skärmar och TV-apparater!

Hammare skulle kosta 10 000 eftersom yrkessnickare använder dem. Är du privatperson kan du köpa en spikslagningssten på Bauhaus, de har olika storlekar för olika ändamål, runda stenar i granit, fyrkantiga i skiffer, you name it.

(De har också släggor i stål för 100 kr, men de har fyrkantiga huvuden så de räknas inte som hammare).

På Hammar-forumen hade det låtit likadant säkert:

"Klart hammaren kostar 10 000 kr, fattar du inte att den används av proffs? Hemmasnickrare använder inte hammare!"
"Slår du spik med slägga? Vad galet, hur funkar det?"
"Jag skaffade ny spikslagningssten! ROG strix spikslagningssten i finaste skiffer, det är marknadens bästa spikslagare. Ja förutom hammare då förstås men de är ju tokdyra haha. BRB jag skall kolla Netflix på släggan"

(Känner att liknelsen spårade ur litegrann men det illustrerar iaf hur jag ser på skärmmarknaden).

Av 0cool
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Inte så dyrt när man tänker på att det är en 8K skärm för bild/videoredigering.

Jo det är dyrt. Att hollywood betalar vad som helst och skärmtillverkarna har anpassat sin marknadssegmentering därefter är ingen ursäkt, det är ändå upprörande!

  • Redan för flera år sedan kunde man köpa 8K-TV's i Sverige för under 10 000 kr.

  • Man kunde också köpa 27" 4k-skärmar under 3000 kr.

  • Man kan köpa hela laptops med högre pixeltäthet än 32" 8k för under 15 000 kr, skärmen kanske står för 1500.

Det innebär att denna skärmen för 8000 dollar hade kunnat vara standard för varenda datoranvändare och säljas för nära impulsköp-belopp på varje elektronikhandel sedan flera år tillbaka. Det är bara marknadssegmentering som gör den så dyr som den är, och det är onödigt här. Ingen av bolagen som gör paneler har någon större andel av sin profit från separata datorskärmar, det är mobilskärmar, tv's och laptops som säljer mest. Alla dessa prylar har för övrigt bättre paneler än de som sitter i normala separata datorskärmar.

Datorskärmar är ingen frivol lyx som man kan vara utan, väldigt många är beroende av dem för sitt uppehälle. Att tvinga alla dessa "normala" användare att kolla på felaktigt färgade pixlar i legostorlek med skärmteknik från 90-talet bara för att kunna mjölka videoproducenter och fotografer lite extra känns helt fel.

</rant>

Av 0cool
Skrivet av Retrotrollet:

12år gammalt LGA1366 Cpu block från EK, lätt modifierat med egen backplate för att passa LGA 1700
Tjock 90mm 360 radiator och 10år gammal vattenpump DC-12-400 från Phobya.
Några 120mm kinafläktar.
Samt nån amazon billig LGA1700 contact frame för att få ner tempen några grader.
Dyr cpu med fantastisk prestanda.
Singelcore prestandan är fortfarande det som gäller i det mesta och
6400mhz är hyffsat snabbt utan extrem kylning.
<Uppladdad bildlänk>

Nice! Vilket moderkort?