Inlägg

Inlägg som Bagarbosse har skrivit i forumet
Av Bagarbosse

Jag har nyss börjat få några random omstarter själv och testade Memtest för första gången nyligen. Testade jag varje sticka separat fick jag inget fel men med bägge inkopplade fick jag några (enstaka) fel, det såg inte alls lika bedrövligt ut som din bild.

Men man "ska inte behöva" testa stickorna separat heller läste jag någonstans. Dom säljs "i kit" och ska även fungera tillsammans.

Mina är äldre än 3 år, men Corsair har livstids garanti (på min modell åtminstone 16GBx2) så jag drog igång en garantiprocess på deras hemsida. Nu är nya på väg (betalda och skeppade igår) och jag kan skicka in mina gamla när nya har anlänt. När dom mottager dessa får jag tillbaka pengarna. Hoppas det hjälper.

Av Bagarbosse
Skrivet av Zackarias Stenmark:

ska fundera. ärligt är cs det enda jag gör på datorn typ men om jag ångrar mig går det väl beställa och bygga in sen antar jag

Japp, det går såklart köpa till eller byta ut.

Men då behöver du antingen byta ut din M2-disk till en annan större M2-disk (din 1TB-disk blir då "oanvänd").
Eller behålla din M2-disk och köpa till en 2,5" SSD (vilken kräver kablar, men det är kanske ingen biggie).

Det moderkortet stöder alltså inte 2st M2-diskar, det är oftast fullstora moderkort (ATX. ditt är m-ATX) som inte är budget som stöder 2st M2-slots.

Av Bagarbosse

För att "framtidssäkra" lite mera borde du också överväga en SSD som har 2TB (samt PCI gen 4). 1 TB går fort åt ifall man installerar några moderna spel och inte vill hålla på att avinstallera för att få plats med ett nytt. Och en dag kanske du använder datorn för lagring av några serier/filmer/whatever.

https://www.prisjakt.nu/c/solid-state-diskar-ssd?775=24843&78...

Av Bagarbosse
Skrivet av Forsgren:

Ungefärligt:

Sommar: 750 - 1000:-
Vår/höst: 1200 - 1800:-
Vinter: 4000 - 10000:- (snitt 6000:- dec - mars).

För vintern var väl lite speciell. Eller ja, jag hoppas den var lite speciell men jag räknar med någon räkning upp emot 10000 denna vinter igen och blir istället positivt överraskad om det inte sker. 🙂

Årlig förbrukning: ~18000 kWh

Finns det någonting, i så fall vad, som pekar på att kommande tio vintrar inte blir lika "speciella" som den senaste menar du? Förutom att det inte är valår då förstås och det finns inga väljare att smörja med elbidrag.

Av Bagarbosse
Skrivet av dlq84:

WRC har ju aldrig varit som Dirt Rally, så det tvivlar jag på. WRC är alltid med arkadikt.

"i5 2500K
fasiken kan jag ens spela ?"

Spel som är 12 år gamla som din CPU?

Det är nya utvecklare av WRC nu jämfört med alla tidigare (i modern tid åtminstone) WRC-spel. Nu är det samma som har gjort Dirt rally 1+2 -> borde tala för att det liknar dessa spel en hel del. Kanske en mix.

Spelet ska gå att spela imorgon för den som köper/"förköper".
___

Strax 13 år (i5 2500K Launch Date Q1'11)

Av Bagarbosse
Skrivet av Gabe:

Antingen är detta adware eller rent och skärt brottsligt.

Skrivet av Falcon:

Bra, då vet vi. Använd Edge eller Tor.

Blir ni lika arga över tiotals GB man blir tvungen att ladda hem till diverse spel, men som man inte har tillgång till utan att betala extra för dlc't? Är det också en skandal?

Kan Braves extra-tjänst/feature ta ca 80MB?
__________

Brave är bästa webbläsaren jag använt. Enda lilla irritationsmomentet är några reklam/features på startsidan och ett par knappar bredvid adressfältet som man stänger av på 20 sek efter installation. Och sedan några personliga inställningar, brett adressfält och att den googlar medan man skriver i adressfältet t.ex.

Till mobilen super då det har inbyggd adblock, till chrome android kan man inte lägga in tillägg för adblock (vad jag vet/minns).

Av Bagarbosse
Skrivet av slusk:

Har han Bahnhof är det ju bara betala 40-50kr/månad så är problemet löst... Enkelt!

Beroende på vad du redan betalar för internet till Bahnhof (beroende på bandbredd och om du betalar "stadsnätskostnaderna" till nätägaren själv/separat) så kan dessa 50kr vara =50% av månadskostnaden till Bahnhof.

Att behöva betala extra skulle jag snarare kalla för illa än enkelt.

Jag kan förstå om man har det avstängt som standard, 95% av användarna har inte behov och fattar inte skillnad. Men borde ges gratis till den som säger till.

Av Bagarbosse

Brave

Av Bagarbosse
Skrivet av abbelantbonde:

Men hur blir hastigheten påverkad? Minimalt eller inte alls? Ovanstående alternativ kräver ju mindre krångel med sladdar och kopplingar om routern är i skåpet, är inte så kunnig inom området 😂🤣

Skrivet av abbelantbonde:

Det jag då tänker är hastigheten från port 3 alt 4 i sovrummet.

Kabel: Din hastighet med kabel kommer inte att påverkas beroende på var du placerar routern. Det spelar ingen som helst roll om kabelvägen blir 8 eller 48 meter mellan din dator/tv-spel/whatever till routern.

Wifi: Generellt: Har du routern i skåpet i hallen kommer du troligen ha sämre wifi överlag i lägenheten jämfört med om den står öppet i vardagsrummet (beror såklart på planlösning, var du nyttjar internet mest, väggar, osv.), kanske undantaget om du står i hallen utanför skåpet och surfar.

Av Bagarbosse
Skrivet av shugge:

Om du inte vill ha routern i skåpet måste du koppla tillbaka till skåpet från routern och sätta en switch i skåpet om du behöver fler ethernet-portar från skåpet.

Internet->port 1(eller port 3)->router->port 2(eller port 4)->switch->övriga enheter

Skrivet av abbelantbonde:

Ok, ska testa när jag kommer hem och utvärdera hur resultatet blir.

Vill bara förtydliga att du inte behöver köpa en switch för att ha router i (t.ex.) vardagsrummet (=bästa möjliga WIFI?) och samtidigt kunna använda uttag i bägge rum, om du klarar dig (vilket verkar vara fallet) med 1st uttag i sovrummet.

Internet->port 1->routerWAN i v-rum->routerLAN i v-rum->Tillbaka till andra uttaget i väggen(=patchpanelen-)>port 2->port 4->.

Du sätter alltså bara en kort kabel mellan port 2<->4 i skåpet (port 3 i sovrummet blir inte "aktiverat"). Du kan koppla in 3st prylar direkt på routern i vardagsrummet och du kan koppla in en pryl i "port 4" i sovrummet.

Av Bagarbosse
Skrivet av Rekvirerat:

Här kommer bilder på modell, plåtskåpet med router samt sladden som måste sitta i enligt vår Brf:

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Skrivet av Mullvaden83:

Den där har ju ingen elmätning.
Den har
Wan
2.5gbit lan
2 gigabit lan

Fattar inte vad du inte skulle få dra ut. Den som går till wan?

Den gula sladden är fiber. Den går väl till din converter. Sen sladd från den till routern.

Elmätning kan vara kopplad till routern via ethernet antar jag?, så det kan du väl inte vara säker på?

Om det nu är någon elmätning kopplat till routern via ethernet skulle jag gissa på att det är det vita runda kabeln, som sitter näst längst till vänster (2.5G LANporten), eftersom den kabeln försvinner bakom patchpanelen. Om TS har dubbeluttag installerade runtom i lägenheten går det ordna enkelt utan att köpa mer hårdvara.

TS kan ta ur den "elmätarkabeln" från 2.5G LANporten (förutsatt att det nu är som jag misstänker) och koppla ut den till ett lämpligt dubbeluttag i lägenheten. Koppla sedan fiberkonvertern till samma dubbeluttag. Koppla in routern i dubbeluttaget, wan mot fiberkonverter och lan mot elmätare. Bra wifi, hurra.

Av Bagarbosse

När kommer windows "inbyggda winrar" för rar-filer??

Efter 28 år – Windows får inbyggt stöd för rar och 7-zip

Av Bagarbosse

Kan du länka till någon produktsida/specifikationssida/motsvarande som gäller för just din skärm? Där vi kan se svart på vitt att den ska klara 144hz?

Ger du fullständiga produktnamnet i inlägget längre upp? Jag kan inte hitta någon sida på hela internet explorer som har sålt (även utgångna produkter brukar finnas hos många ÅF) en skärm som heter exakt så (AOC 2460G5).

Av Bagarbosse
Skrivet av rotkiv42:

Är väll bara fråga operatörerna, även om det är fult att sätta cap på "obegränsade" abonnemangen så är det osannolikt att de skulle ljuga om att det inte finns någon gräns. (och om de säger att det är helt obegränsat och sen ändå begränsar är det ju ett avtalsbrott)

Inte "bara" i det här fallet. Det gäller att få svar av rätt person hos operatören. Ringer du Operatör X, knappval 1-1 Nybeställa, kötid 30 sek - du hamnar hos en 20-åring med provanställning på Malta som ska ut på stranden om 30min och säger vad som helst för lite säljprovision, uppnå måndens säljmål och få behålla jobbet. Han vet med största sannolikhet inte heller om ifall det finns ett 1TB-cap eller inte. Det heter ju "obegränsat" -Ja det är klart det är helt obegränsat kompis det står här, jag lovar!

Rekommenderar att fråga offentligt på Operatörens facebook-wall (där vill dom inte uttrycka sig felaktigt och dom kommer förmodligen kontrollera detta innan dom svarar) och var tydlig:
Hej, Bla.. bla...Ert Obegränsat... Vissa operatörer kan strypa uppkopplingen efter t.ex. 1TB/månad eller 50GB/dygn... har ni någon sådan begränsning.. bla.. bla...

Av Bagarbosse
Skrivet av Zero Cool:

Jag vet inte. Är det?
Jag har visserligen ett pcie wifikort jag använder just nu.
Men det skulle vara snyggare om det inte satt ett rött litet instickskort i datorn 😅

Skrivet av Girgoo:

Antenner kanske följer med moderkortet? Extern wifi kort kanske förbrukar ej pcie slot? Lämnar frågan öppen till nån som vet skillnaden här.

Antenn följer givetvis med moderkortet och skruvas fast på baksidan på I/O-panelen. Inet har bra bilder. https://www.inet.se/produkt/1903883/asus-tuf-gaming-b650-plus...

Jag ser ingen direkt anledning att gå på någon annan lösning än att köpa ett moderkort med redan inbyggt wifi (likt detta) direkt, om man nu vill ha wifi.

Du kanske kan spara några kronor på att hitta ett moderkort utan wifi och koppla in ditt befintliga pcie wifikort, men du har kanske inte heller har wifi 6 på ditt nuvarande? Förmodar att du tänkte ha datorn en längre tid, skaffa med inbyggt wifi direkt och slipp strul.

Av Bagarbosse
Skrivet av izzie:

Hade som sagt varit grymt med annat än grafikkort.

Har du hört att AMD slutar tillverka Radeon RX 6600-kort? . "AMD har inte bekräftat uppgifterna."

Av Bagarbosse
Skrivet av Rouge of Darkness:

Generellt nej det behöver du inte.

Ska räcka att ge den en adress som inte är samma som routern på ingående anslutning. T.ex. 192.168.0.2.

Stänga av dhcp servern i den

Och koppla inkommande kabeln på lan istället för wan porten så inte brandväggen sätter sig på tvären.

Gjort detta på en gammal dlink router som saknar ap funktionalitetoch funkat bra i flera år nu.

Kan du snälla förklara fördelen med att göra på ditt vis jämfört med att använda Asus egna funktion som är gjord för exakt det här ändamålet?

Av Bagarbosse
Skrivet av krristoffer:

Då verkar jag vara nat'ad.
Inget att göra åt alltså, utan att byta leverantör?

ISP gör lite olika. Du får kolla med den du har.

Vissa ger alltid ut publik ip från start.
Vissa erbjuder aldrig publik ip, för privatkunder åtminstone.
Vissa erbjuder publik ip om man säger till, ibland mot en extra kostnad.

Det kan också vara lite olika inom varje ISP, beroende på vilket ("lokalt") nät det är frågan om.

Av Bagarbosse
Skrivet av krristoffer:

Jag kollade Wan-ip via routern. (Asus.router.com/login) tror jag adressen var.

Har du samma ip i routern som på minip.se har du publik ip. Skiljer det är du nat'ad=skit.

Av Bagarbosse
Skrivet av Kalium:

Fick mail från Bahnhof nyss. Dom ska höja mitt internet från 89kr/mån till 199kr/mån. Härligt med en liten 124% höjning av månadskostnaden bara sådär!

Skrivet av breakman:

Och nu fick jag ett höjningsmail från Bahnhof.
Från 199kr till 279kr, upp med 40% för 250/250-lina "... på grund av ökade el- och leverantörskostnader." De kanske ska lägga lite krut på att se över sina leverantörsavtal.

För övrigt, nätägaren fakturerar sitt separat och de gått från 179 till 199 på 8år.

Det var dags för min mamma nu också. Har betalat 89:- för 100/10 och nu gick det upp 90% till 169:- . Har sagt upp det åt henne nu och kommer byta till en annan operatör som fortfarande tar 75-80:- för 100/10 (eller 100/100). Aldrig mera Bahnhof.

Då höjningen var så pass hög den här gången tror jag inte att sänkningen som kommer inom kort (för nya kunder då, eller bara den som ringer och klagar - såklart) kommer att hamna riktigt i närheten av vad den var innan. Så den här gången får det vara nog.

Samma här om nätägaren, har gått från 179 till 199 för ett par år sedan. Oräkneliga år med 179kr innan det.

Skrivet av Tott3:

Smyg vet jag inte, tyckte dom va rätt tydliga i mejlet.
[....]

Tråden är 6 månader gammal och handlar inte primärt om att Bahnhof är otydliga i sin information angående en specifik prishöjning just nu, eller otydliga i sin information kring prishöjningar som varit tidigare.

Däremot är Bahnhof bedrövliga angående sina prissänkningar (i kombination med tidigare prishöjningar).
Bahnhofs affärsmodell är att ofta höja priset för deras befintliga kunder och förmodligen även sina "listpriser" på egen hemsida och hos "stadsnäts-hemsidor", men höjningen gäller endast för en mycket kort period för att inte skrämma bort nya kunder. Snart så har man sänkt sina listpriser igen för att locka in nya kunder, men deras befintliga som fick en höjning ligger såklart kvar på det högre priset.

Jag har personligen varit med om det fler än en gång och uppenbarligen (enl denna tråd) är det många som drabbas. Har varit med om liknande någon enstaka gång med andra företag, men aldrig upplevt att det varit så organiserat som Bahnhof gör det.

Kan tycka att Sweclockers borde uppmärksamma det här. Men lär väl inte hända, dom är partners