Inlägg

Inlägg som GreatBlondino har skrivit i forumet
Av GreatBlondino

Nu sitter grejerna i HPn.

Skrivet av Anders9110:

Bör inte bli några problem

Har installerat 8 GB RAM. Fungerade klockrent.

Installerat PCI Express med SSDn på.

Verkar som att jag kan se den under enhetshanteraren som CT1000P3SSD8 under diskenheter.

Tror mig också kunna se PCI-kortet.

Vad gör jag nu för att kunna använda SSDn?

Av GreatBlondino
Skrivet av Wikai:

Det finns fortfarande flertalet leverantörer som erbjuder publika IP-adresser utan extra kostnad, och som samtidigt är billigare än Bahnhofs NAT:ade utbud.
NAT:ade tjänster borde istället vara billigare än ordinära, men NAT-ISP:erna tjänar så klart på att sälja dem till fullpris när de enda som blir missnöjda är den lilla skara som behöver en publik IP.

Protestera med plånboken och byt leverantör är mitt råd.

Tycker Bahnhof levererar mervärde.

Deras kamp för internet med sekretess är väl värt att stödja.

Utan dem skulle de flesta suttit med TELIA idag och betalt typ 2 000:- för 100 mbit.
Och varit sönderövervakade av pappa Staten 24/7!

Vad säger det här om Bahnhof?
Årets bredbandsoperatör 2023
Telekomgalan, Nordic Bench
Sveriges nöjdaste kunder - 4 år i rad - Svenskt Kvalitetsindex
Sveriges snabbaste bredband - Bredbandskollen

Jag är så OTROLIGT trött på alla som inte vill betala för kvalité eller mervärde.
Sedan gillar jag deras senaste utspel om minikärnkraftverk!

Köp den billigaste skiten! Tjäna några kronor och staten kan övervaka allt hur de vill.

Av GreatBlondino
Skrivet av stillton:

Har hållit på och strulat med min Plex-server under en lång tid, och lyckades slutligen komma fram till att ip-adressen jag får från Bahnhof ligger bakom en NAT, så den är inte publik. Detta trodde jag bara var ett bekymmer på mobila bredbandslösningar, inte fiber.

Efter ett antal rundor med Bahnhofs support, som inte förstod skillnaden på publik IP och fast IP, så lyckades jag själv hitta att man kunde beställa en publik ip från bahnhof https://bahnhof.se/privat/kundservice/bestall-publik-ip/
Men då vill dom ha 50kr/mån extra för det.

Frågade IP-only som äger nätet, om det är samma hos alla leverantörer. Dom förstod inte heller frågan riktigt, och undrade om jag ville ha en fast ip...

Så min fråga är om detta är något som gäller alla leverantörer, eller om det är tekniken på min ort som sätter begränsningen?

Vad exakt är det jag ska fråga säljarna hos dom andra leverantörerna för att dom ska förstå min fråga?

Finns det någon annan lösning på mitt problem? Om det är bristen på IPv4-adresser som ställer till det. Kan jag få en IPv6-adress som är publik och använda den till min Plex-server?

50:-/månaden? Vad är problemet?

Du får typ en kaffe för 50:-

600:-/år så är det löst.

Tror det är den simplaste lösningen.

Det är klart att ISP måste debitera för extratjänster.

Sedan har jag haft Bahnhof sedan 1994 och jag stödjer mer än gärna Bahnhof i deras kamp för integritet på internet.

Av GreatBlondino
Skrivet av Woaini:

Sitter och funderar på en del saker. Saker som är konstiga, och rriterande. Eller?

- Folk som ställer bilen på random idiotplats i stan med varningsblinkers på. Vad menar dom? Vill dom ha hjälp? Tänker dom att man inte kan få böter om man har varningsblinkers på? Min hjärna går i spinn över att försöka fatta. Irriterande!

- Folk som smiter in bakom en i spärren på stationen. Hur tänker dom? Tror dom att dom inte märks? Enda anledningen till att man inte ger dom en fet rak höger är ju att man själv inte har tid. På ett sätt skulle man ju vilja att dom tackade för att jag betalar för deras resande, samtidigt skulle man nog bli provocerad på riktigt då. Irriterande.

- Folk som lyssnar på musik i tunnelbanan...med iphone-lurar! Det låter ju mer ut från dom än in i öronen på den som lyssnar. Ohyggligt störande att tvingas lyssna på ngn slags diskantversion den personens spellista. Ibland är jag frestad att shazamma dom och visa hur mycket deras lurar låter, men om det misslyckas ser det kanske lite fånigt ut. Irriterande.

Ngn som har tips på något mer man kan gå runt å ge mentala förbannelser över?

Bilister som inte kan körregler och man inte förstår hur de fått körkortet.
Tror de har företräde när de ligger i innerfil i rondeller, inte vet vad högerregeln är, som ligger och trycker en i baken med en billängsavstånd eller mindre, som kör om och lägger sig precis framför och sedan bromsar och ska svänga, som inte använder blinkers, som inte sätter på bakljusen när det är mörkt ute, som kör om med möte och litar på att man väjer, som blinkar med helljuset bakom en på motorväg fast man kör 20 km/h över tillåten hastighet.

Fölk som står och velar när de ska handla på bensinmacken eller pizzerian. Bestäm er för helvete innan, varför tror de att det finns en skylt man kan läsa på?

Kvinnor som tror att man stöter på dem när man säger "Hej".

Fölk som snor tvätt tider itvättstugan.

Fölk som inte orkar gå ut med soporna utan ställer dem i trappen över natten.

Fyll på för helvete, vi som är inofficiella medlemmar i "En man som heter Oves fan club".

Av GreatBlondino
Skrivet av Gorian:

Hej,
Vet inte riktigt vad jag ska göra, så vänder mig till de kloka hjärnorna här på Swec.

Jag har sedan december ungefär (alltså i ca 4 månader, i skrivande stund) hört skrik, glåpord, dunsar och skrik i förtvivlan lite nu och då. Det är svårt att säga hur ofta, men säg kanske var tredje dag i snitt. Det är alltid samma sak: arg man skriker på kvinna, liten hund skäller frenetiskt, dunsar i golv eller väggar (svårt att säga vilket). Då och då hör man också skrik från kvinnan (tänk typen av skrik man ger ifrån sig när man är i nöd, eller när nån drar en i håret, om nu det ringar in det bättre). Det pågår som högst i fem minuter och sen är det i regel tyst i några timmar/resten av dagen. Så inte ihållande under någon längre stund.

Ljudet kommer från någon grannlägenhet, men jag har inte lyckats lokalisera vilken. Jag tror inte det är i min korridor, för nästan alla har flyttat in efter december och mig veterligen har ingen hund. Men i och med att jag hör dunsarna från stampande/tumult så borde lägenheten vara belägen på samma våningsplan som jag eller våningen över (om det nu inte transporteras via väggarna eller ventilationen, men det är svårt att säga). Min nuvarande arbetshypotes är att det är på samma våningsplan som jag men i granntrapphuset (min lägenhet ligger vägg-i-vägg med motsvarande lägenhet i trapphuset bredvid, så vi "delar golv", så att säga).

Jag känner mig maktlös i situationen och upplever det hela som sjukt stressande. Först och främst för att jag känner empati för kvinnan förstås, men också för att bråken nu börjat ske nattid, vilket gör att jag vaknar av dem och har svårt att somna om (speciellt om jag ringt 112 och ska släppa in poliser). Det har gått till den gräns att sömnbristen påverkar min arbetsförmåga. Dessutom har jag svårt att finna ro i mitt eget hem, då jag är "på spänn" inför att ska dra igång igen.

Vad jag gjort hittills:
- Lämnat tips till polisen två gånger
- Ringt 112 en gång under pågående bråk nattid (de skickade två bilar, men som sagt - bråken pågår bara i några minuter, så det hade hunnit tystna innan de kom och vi lyckades inte lokalisera lägenheten)
- Ringt Kvinnofridslinjen och beställt informationsmaterial från dem som jag kommer tejpa upp i trapphusen (har inte kommit än)
- Spelat in ljudet från ett bråk, där man hör både hundskallen, dunsarna och kvinnans förtvivlade skrik (spelade upp det för polisen när de var här)
- Kontaktat en granne i trapphuset bredvid som bord vägg-i-vägg med mig och frågat om hen hört samma ljud (EDIT: Har fått svar nu, hen har inte hört något. Så troligen från min trappuppgång då)
- Försökt bena ut vilken lägenhet det kan vara genom uppgifter på Ratsit (hur länge folk bott på adressen, samt huruvida de har en hund och i så fall vilken sort. Av hundskallen att döma låter det som en liten hund).

Jag inser att jag kanske framstår som en tokstolle som lägger näsan i blöt. Men fan, kvinnan är ju i nöd! Sådär ska man inte behöva ha det!

Tips på hur jag ska hantera situationen mottages tacksamt.

En polisanmälan för kvinnomisshandel kan göras av den som har utsatts för brottet, även vanligt att vänner eller grannar till parterna anmäler. Att anmäla kan vara ett sätt att få slut på en våldsam situation.

Brottet lyder under allmänt åtal vilket innebär att polis eller åklagare är skyldiga att utreda brottet, när det kommit till deras kännedom, även om den som är utsatt inte vill det.

Av GreatBlondino
Skrivet av Anders9110:

Bör funka utan problem installera adapter i PCI-e x1 kortplatsen som är ovanför PCI-e x16 kortplatsen där grafikkortet sitter.

Ska få det levererat på måndag.

Det blir inte instabilt av två olika minnen?

Hade ett 8 GB DIMM.
Så har beställt ett 8 GB minne och SSDn du föreslog.

Enligt HP:s kassa webbsida står det om expansionsplatser:
Ett PCIe x16 uttag (för diskret grafikkort)
Ett PCIe x1-uttag
Ett M.2-uttag 1, nyckel A
Ett M.2-uttag 3, nyckel M

Fortsättning följer....

https://support.hp.com/doc-images/189/c06523599.png

Motherboard Rother 8653

Av GreatBlondino
Skrivet av Anders9110:

Nej du behöver en M.2 NVMe SSD exmepel Crucial P3 1TB

Kommer funka men RAM minnet är onödigt dyrt och beror på hur många RAM stickor du har i datorn idag öppna och kolla ifall du har 2x4GB Stickor så behöver du köpa 2x8GB RAM stickor

Edit Du länkade ECC RDIMM tror inte det fungerar då inga konsument plattformar har stöd för ECC RDIMM

Ett billigare RAM minne 1x8GB ifall du bara har 1 RAM sticka bör funka kostar ca 240 kr
https://www.amazon.se/dp/B07BL2XPJB/ref=asc_df_B07BL2XPJB1678...

Ifall du behöver 2x8GB kostar ca 450 kr
https://www.webhallen.com/se/product/236943-Corsair-Vengeance...

Tack för dina svar och din tid.

Så det expansionskortet hakro807 föreslog fungerar inte? Eller behöver det kompletteras?

Beställt efter din rekommendation.

Av GreatBlondino
Skrivet av Anders9110:

Vad jag ser så har ditt moderkort bara en M.2 plats för NVMe SSD så det är en SATA SSD ifall du inte vill hålla på med kloning och byta ut din nuvarande SSD dock så behöver du en SATA strömkabel och en SATA data kabel öppna ditt chassi och kolla så du har en ledig SATA strömkabel du kan köpa en SATA datakabel ifall du inte har någon.

Gällande RAM så bör de flesta kit fungera dock så kommer de bara körs i JEDEC hastigheter förmodligen 2666 MHz med dåliga timings.

Har du tips på var man kan köpa RAM som passar?

https://www.amazon.se/ESUS-DDR4-Server-RAM-Minne-Str%C3%B6mf%...

Har 8 GB i PCn, kan jag sätta in en annan 8 GB eller måste den vara av samma sort alternativt sätta in 1 16 GB istället?

Av GreatBlondino
Skrivet av Anders9110:

Du kan sätta in vilken storlek du vill skulle säga 500GB-2TB SSD är mest prisvärt just nu.

480-512GB runt 350 kr Crucial BX500 480GB 325 kr
1TB kostar runt 600 kr Silicon Power SSD 1TB
2TB runt 1200 kr Crucial BX500 2TB 1184 kr

Fick tips om expansionskort av hakro807.

https://www.amazon.se/Tangxi-expansionskort-m-tangent-profilf...

Fungerar någon av de SSDna till det?

Är inte så hemma på SSD.

Av GreatBlondino
Skrivet av hakro807:

Du har ju ett till alternativ och det är att skaffa en sådan här:
https://www.amazon.se/Tangxi-expansionskort-m-tangent-profilf...
Då är det bara att montera en ny m.2-disk i datorn och köra Windows från den befintliga.

Ett annat alternativ kan vara att skaffa en sådan här:
https://www.aliexpress.com/item/1005005062609960.html?spm=a2g...

Isf skulle du köpa en ny större m.2-disk, montera den i usb-chassit, klona ditt befintliga system till nya disken och sedan flytta nya större disken till datorn och gamla disken till chassit och formatera den. Och plötsligt har du ett väldigt snabbt och väldigt stort usb-minne som en liten bonus.

Vilken lösning du väljer beror lite på vad du är på jakt efter. Sedan är det absolut inget fel i att skaffa en SSD som ansluter över SATA, men den kommer i vissa situationer vara betydligt långsammare än en NVME-ansluten.

Hej, beställde alternativ-1, Tangxi-expansionskort.

Nu var det rätt länge sedan jag skruvade PC senast.
Så bli inte förvånad över mina newbiefrågor.

Så jag behöver bara installera kortet i PCN på en plats där det passar i moderkortet och hur kopplas SSDn in, på expansionskortet? Aldrig installerat SSD, bara HDD.

Av GreatBlondino
Skrivet av Anders9110:

En M.2 plats använder WIFI kortet och det är en Key A slot så du behöver en adapter för att det ska fungera med en NVMe SSD.

Om jag tar bort Wifikortet, går det att koppla in en SDD där istället?

Tack för hjälpen förresten.

Du har verkligen koll.

Av GreatBlondino
Skrivet av Anders9110:

Vad jag ser så har ditt moderkort bara en M.2 plats för NVMe SSD så det är en SATA SSD ifall du inte vill hålla på med kloning och byta ut din nuvarande SSD dock så behöver du en SATA strömkabel och en SATA data kabel öppna ditt chassi och kolla så du har en ledig SATA strömkabel du kan köpa en SATA datakabel ifall du inte har någon.

Gällande RAM så bör de flesta kit fungera dock så kommer de bara körs i JEDEC hastigheter förmodligen 2666 MHz med dåliga timings.

"2 M.2", står inte det för 2 st M2-platser?

Av GreatBlondino
Skrivet av Anders9110:

Vad jag ser så har ditt moderkort bara en M.2 plats för NVMe SSD så det är en SATA SSD ifall du inte vill hålla på med kloning och byta ut din nuvarande SSD dock så behöver du en SATA strömkabel och en SATA data kabel öppna ditt chassi och kolla så du har en ledig SATA strömkabel du kan köpa en SATA datakabel ifall du inte har någon.

Gällande RAM så bör de flesta kit fungera dock så kommer de bara körs i JEDEC hastigheter förmodligen 2666 MHz med dåliga timings.

Hej,

Så om jag tolkar dig rätt kan jag sätta i en extra SDD men med SATA-kabel.

Hur kollar man max storlek på SDDn?

Så jag inte köper en onödigt stor.

Tack för svar.

Av GreatBlondino

Uppgradera HP Pavilion Gaming - TG01

Hej Clockers,

Har en MSI-laptop som jag använder till casual gejming.

Men har även stationär HP Pavilion "Gaming" TG01.

Men nu är SDDn full. Går knappt att ens installera två spel från Steam.

Specs:
Motherboard: Rother
Minne och Lagring: 8 GB minne; 256 GB SSD
Processor: Intel® Core™ i5-9400
Grafikkort: NVIDIA® GeForce® GTX 1650 (4 GB GDDR5 dedikerat)
Expansionsfack:1 PCIe x4; 1 PCIe x16; 2 PCIe x1; 2 M.2

Så här står det på HP:s webbsida:
Information om minnesuppgradering
Minnesarkitektur med dubbla kanaler (1 DIMM per kanal)
Två DDR4 UDIMM-uttag (288-stift)
Stöder PC4-21300 (DDR4-2666)
Stöder 8 GB och 16 GB DDR4 UDIMM-moduler
Stöder upp till 4 GB i 32-bitars system
OBS! 32-bitars system kan inte hantera minnen på 4,0 GB full ut.
Stöder upp till 32 GB (obuffrat) med två 16 GB DIMM i 64-bitars system

Vad har ni får råd om jag vill uppgradera RAM och SDD?

Det var mycket länge sedan jag installerade nytt RAM och hårddisk på en PC.

Som jag tolkar det kan jag uppgradera RAM till 16 GB DIMM och så finns det en plats till för en SDD?

Har jag tolkat det rätt?

Om det går att sätta i en SDD till, var rekommenderar ni att man beställer och vad ska jag beställa som är kompatibelt med PC:n jag har? Kan det vara värt att uppgradera grafikkortet?

Tacksam för hjälp!

Mvh // GB